Boeing 737 MAX'e Biner misiniz?

Biner misiniz?


  • Oy verenlerin toplamı
    40
  • Anket kapandı .
@YiGiT787 NG'deki sorun düzenli kontrol yapıldığı taktirde güvenlik zaafı oluşturmaz diye yazdım ancak eğer teknikerlerin gözünden kaçmış olsaydı (ilk nesildeki rudder gibi) sonucu kötü olacak bir problem. Tasarım ya da üretim sorunu olabilir fakat sonuçta 90 bin iniş kalkışa dayanacağı söylenen bir parçanın neredeyse 3'te birinde sorun çıkıyorsa ciddiye alınması gereken bir durum vardır.

787 ve 737 Max konusunda ticari kaygı ile hareket eden ve ABD gibi bir devin desteğine güvenip burnunun dikine giden Boeing gerçeği ortada. EASA'ya FAA'e göre biraz daha fazla güvenirim ancak toplamda yüzlerce milyar dolarlık bir sektörde paranın işin içine girmeyeceğini söyleyemeyiz. Şimdiki haliyle bile araba yolculuğundan çok daha güvenli olsa bile kronik olarak bunu her an yapabilecek bir 737 Max söz konusuyken neden riski birkaç kat artırayım?

THY 787'leri henüz sorun çıkarmayan motorlarla aldı, ANA ve diğer operatörler sayesinde yıllardır bilinen ama umursanmayan sorunun ciddiliğini gösteren batarya değiştirildi ve güvenli hale geldi diyebiliyoruz. Fakat 737 Max'deki durum batarya değişimi, elektrik sistemindeki basit bir modifikasyon ya da materyal değiştirilerek yeni takılacak daha dayanıklı bir parça kadar basit çözülecek sorun değil. Uçakta yapısal dengesizlik söz konusu ve bunda bazı iyileştirmelere gitmeden yazılımla %100 sorunsuz olacak denmesine kesinlikle güvenmiyorum.

Ayrıca bu 2 facianın ardından hiç umursamadan uçakları yapmaya devam etmeleri de arkalarındaki desteğe ne kadar güvendiklerini gösteriyor.
 
Son düzenleme:
Gerek yok abi ona, yoldan bir suriyeli çevirsinler kumanda kullanmayı öğretsinler, düşerse pilot kaybı olmaz en azından. 🙂
Çok mantıklı ama ölmez yaşarsa burada çoğalırlar diye Amerika kabul etmez gibi🤣 Ama dediğin gibi en azından bir pilotu kurtarmış olurlar.
 
Ayrıca bu 2 facianın ardından hiç umursamadan uçakları yapmaya devam etmeleri de arkalarındaki desteğe ne kadar güvendiklerini gösteriyor.
6-7 ay, bilemedin 1 yıl sonra kullanılmaya devam edilcekler. Boeing'i ise ABD ayakta tutacak.
Denilene göre 737 MAX'i, A320neo ile karşılaştırınca kullanılan motorların (Leap 1A ve Leap 1B) Airbus'un kanat mesafesi için yeterliyken, Boeing için yeterli olmadığı beyan ediliyor.

Şimdi benim merak ettiğim şu. Aerodinamik, tasarım hatası olan bir uçak binlerce saat simülasyon ve gerçek uçuş testinden nasıl başarıyla geçiyor? Bu iddialar ne kadar doğru? Boeing kendini yazılımsal hataların olduğuna inandırıyor, bu sebeple de üretimi kesmiyor. Nasıl olsa üreteceğiz, yazılımı güncelleyeceğiz ve satmaya, teslime etmeye devam edeceğiz diyor. Eğer sorun yapısal hata ise neden böyle risk alıp üretimde milyarlarca dolar riske girsinler ki?

Böyle düşününce de yapısal bir hatanın olmadığı aklımı çeliyor. Boeing'in ticari kaygılar dolayısıyla girdiği bu yolda neden göz göre milyar dolarlarını çöp etme riskiyle yüzleşsin?
 
FAA ve Boeing arasında nasıl bir anlaşma varsa artık (hükümet destekli):) Uçağın yüksekliği zaten o motor tipi için yeterli değil en basitinden. Sensör hatalı okuma yapıyor.
Ohoo canım, o EASA ve Airbus arasında da var, merak etme :) Sadece Airbus'da uyuz adamlar çalıştığı için hataya göz yummazlar, EASA da bazı şeyleri yutmak zorunda kalmaz :)
 
Şimdi benim merak ettiğim şu. Aerodinamik, tasarım hatası olan bir uçak binlerce saat simülasyon ve gerçek uçuş testinden nasıl başarıyla geçiyor?

Üretim tesisini önce testler sırasında, sonra ise seri üretimi sırasında 2 kere yakan batarya güvenlik testlerinden nasıl geçmişse aynı şekilde geçmiştir belki. :D
 
Üretim tesisini önce testler sırasında, sonra ise seri üretimi sırasında 2 kere yakan batarya nasıl güvenlik testlerinden geçmişse aynı şekilde geçmiştir belki. :D
İkisi çok aynı şey değil. Biri, parçanın etkisiz kalması, diğeri direkt uçağın düşmesi. Test sırasında düşen bir uçak sipariş alıp, seri üretime geçebilir miydi? Bariz batarya sorunlarına rağmen bataryayı üreten ülkeden güzel siparişler aldılar. Buyur buradan bak :)
 
Ohoo canım, o EASA ve Airbus arasında da var, merak etme :) Sadece Airbus'da uyuz adamlar çalıştığı için hataya göz yummazlar, EASA da bazı şeyleri yutmak zorunda kalmaz :)
Orası öyle tabii. Herkes kendi sırtını kaşıyor. Yoksa havacılık kalmaz valla dünyada:) Bence sensörler hiç denenmedi. Motor denendi, aerodinami test edildi, uçak normal şartlar için uçuruldu ve geçer not aldı.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı