USB'ye kalıcı Linux kurulumu

350070

Megapat
İlk 5 Haneli Mesajınız!
Katılım
6 Aralık 2017
Mesajlar
10.605
Makaleler
4
Çözümler
41
Dostlarım 30 dk. Bile almadı ve bu konuyu USB'ye kurduğum Ubuntu Linux'tan yazıyorum.
Hemen anlatayım.
İlk önce gerekenleri söyleyeyim.
1.hangi Linux dağıtımı seçiyorsanız ona göre bir 3.1 USB bellek. 3.1 olması önemli çok ta değil ama 3.1 sonuçta bayağı hızlı. Bende USB 3.1 var ama 2.0 porta taktım sıkıntı yok yani.
2.disk görüntüsü yani ISO için farklı bir çıkarabilir ortam veya HDD.
3.istediğiniz bir GNU/Linux. Live versiyon olmasın. Elimde Ubuntu 18.04 olduğu için ben bunu kullandım.
İlk önce Linux disk görüntünüzü yani ISO'yu USB ise Rufus ile yazıyoruz, HDD ise ISO'yu bağlayın,
Ve ISO'nun boyutuna göre FAT32 şeklinde bir alan oluşturun. Sonra bağladığını ISO'daki tüm dosyaları, FAT32 şeklinde ayarladığınız alana kopyalayın. Sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.
BIOS'unuzdan Boot edin. USB zaten UEFI diye gözükür. HDD'den.
Ayırdığınız kısımda UEFI gözükmezse manuel olarak, işlemci mimarinize göre bootx64.EFI veya bootx32.EFI dosyalarını FAT32 içinde bulup "enter"a. Basın. Güncel ana kartlar da zaten manuel EFI seçimi vardır. Eski nesil BIOS'u olanlar farkı bir USB veya CD/DVD kullanabilirsiniz.
Sonrası ise çok basit.
Kurulum ekranında "scb" olan yerleri düzenleyin.
Benim USB 16 GB.
9.0 GB ext4 diye formatlayıp ve bağlama noktasını slash seçtim yani bu " / ",
499 MB EFI,
Kalan kısmı ise takas olarak ayarladım.
Sizde ihtiyaca göre ayarlayın zaten.
Sonrası USB'nizin okuma ve yazma hızına kalmış.
Bu kadar. Artık tak çıkar bir işletim sisteminiz oldu. Dilediğiniz zaman takıp BIOS'tan Boot edebilirsiniz.
Ya yaklaşık 1 aydır Linux kullanmıyorum. Baya hızlıymış ha çok özledim.

Screenshot from 2020-08-07 05-52-01.png


Screenshot from 2020-08-07 05-52-51.png


Kali Linux'ta kurulum medyası CD veya DVD yerine USB kullanırsanız, detect and Mount CD-ROM hatası alabilirsiniz. Eskiden öyleydi.

Öyle bir şey olur USB'yi CD-ROM'a komut ile CD-ROM gibi gösterin.
Kurulum ekranında " bir kabuk çalıştırın" a tıklayın ve alt-t kombinasyonu ile terminali açın ve.
Aşağıda ki komutları girin:

Mount -t vfat /dev/sdb1 /cdrom.
Exit.

Böylelikle sorununuz çözülecektir.

Oluşabilecek basit bir hata şu olabilir.
Öncelik Windows Boot Manager değil de Debian'a atanmış olabilir.
Onuda ana karttan Boot önceliğini Windows Boot mananger olarak ayarlarsanız sorununuz çözülür.

" Peki bu Linux'u kurduk nasıl Boot edilir? "
BIOS'tan Boot etmek için Boot menüyü açın. Benim anakart B450M S2H olduğu için "F12" tuşu.
Sonra ise kurduğunuz GNU/Linux hangi ise onu seçin.

Bu kadar kolay ve zahmetsiz. Bir OS, bu kadar kullanıcı dostu ve bedava olmamalı.

" Tak-çıkar bir işletim sistemine neden ihtiyaç duyulur? "
1. dosya kurtarmak için. HDD'nizdeki OS bozulmuştur. Sizde bunu takar dosyalarınıza erişebilirsiniz.
2.Linux'ta yapılan bir takım işler için olabilir.
3. en önemli madde, harddiskiniz yoktur ve şu an alamıyorsunuz. Bu size ilaç gibi gelir.

Eskiden yaptığım bir şeydi. Bugün yine yaptım. Konuya hakim olan dostlarım daha da ayrıntılı bilgiler verebilir.
Not: Bu konu da uzman değilim. Eskiden beri Linux'un:
Ext formatında ve bağlama noktası "/",
300 veya 500 MB'lik bir EFI alana ihitayaç duyarak çalıştığını biliyorum. Bu yüzden bu işlemleri yaptım ve sizlere deneyimlerimi anlattım aslında. Kolaydı.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sistem UEFI değilse bunu 2 tane USB kullanarak yapabilir miyiz? Bir USB kurulacak disk olacak diğeri ise kurulum diski. Aklımda vardı fakat 2 tane USB'im olmadığı için deneyemedim. Mantıken olması gerek.
 
@Kerem00 Olur, fakat inanılmaz yavaş olur. Live sistemler RAM üzerinden çalıştığı için görece hızlılar. USB üzerine kurulum tavsiye edilmiyor.
Live sistemlerin RAM'den çalıştığını yeni öğrendim, aydınlandım açıkçası. 😃

USB için özel dağıtım kullanabilirim aslında ya da hızlı bir USB de olabilir. SanDisk Extreme, Samsung Fit Plus veya Samsung Bar Plus iş görür gibi. Bütçe olsa SanDisk Extreme Pro alınabilir bu iş için ama pahalı bir USB.
 
Sistem UEFI değilse bunu 2 tane USB kullanarak yapabilir miyiz? Bir USB kurulacak disk olacak diğeri ise kurulum diski. Aklımda vardı fakat 2 tane USB'im olmadığı için deneyemedim. Mantıken olması gerek.
Cd-Rom ile de deneyebilirsin.
Live sistemlerin RAM'den çalıştığını yeni öğrendim, aydınlandım açıkçası. 😃

USB için özel dağıtım kullanabilirim aslında ya da hızlı bir USB'de olabilir. SanDisk Extreme, Samsung Fit Plus veya Samsung Bar Plus iş görür gibi. Bütçe olsa SanDisk Extreme Pro alınabilir bu iş için ama pahalı bir USB.

SanDisk 3.1 16 GB elimde ki. Ben 2.0 portuna taktım fena değildi.
 
CD-ROM veya CD mi kaldı ya? 😃

Tabi eski sistem kullandığım için CD-ROM var ama CD yok. :)

Ya aslında DVD işte. 2TL'ye alıp kurulum medyası olarak kullababilirsin.

Tek USB ile de olur. Mini Tool Partition ile.

Yalnız ilk önce ISO'yu yazdırmalısın.
Sonra Mini Tool Partition ile USB'yi bölümlere ayırmalısın.

İlk bölümlere ayırırsan, Rufus tüm bölümleri birleştirip, sadece FAT32 bölümü oluşturur.

Eğer kurulum da ayırmaya çalışırsan da, yūkleme medyasını görmeyeceksin.

Ben Android kurmak için tek USB kullanmıştım. Olmuştu. Linux daha gelismiş bir sistem hayli hayli olur.
USB'de olur fakat çok ağır çalışır. USB 3.0 bir taşınabilir SSD'ye kurarsanız idare edecek hıza ulaşır.

Evet. Ama 2.0'da fena değil. Bu EXT4 formatından kaynaklı olabilir.
@Kerem00 Olur, fakat inanılmaz yavaş olur. Live sistemler RAM üzerinden çalıştığı için görece hızlılar. USB üzerine kurulum tavsiye edilmiyor.

Bu Live sisten değil. Sadece HDD yerine Flash Disk kullanıyoruz. Böylelik sadece işlemler RAM'i kapliyor. Live sistemin tabanı RAM'e aktarılmıyor yani.
 
Son düzenleme:
Herhangi bir dağıtımı USB'ye elle kurabiliyorsunuz zaten, sistem USB'yi normal HDD gibi görüyor. Elle root alanı ve efi bölümleri ayarlanınca normal bir şekilde kurulup kullanılabiliyor; tek sorun GRUB sizin bilgisayarınızın içindeki tüm işletim sistemlerini ekliyor, ancak bu pek büyük bir sorun değil. Ayrıca F2FS disk formatını seçmek faydalı olabilir. Ancak SD kartta bu şekilde yüklediğimde OS'i boot etmiyor sistem, bunun bir çözümü var mı bilmiyorum.
Dipnot: Tutup da akıllılık edeyim diye sanal makineden kurmaya çalışmayın, oluşturulan dosyalar bozulduğu için kurulum sonrası USB'yi boot ettikten sonra kendinizi muhtemelen fsck ekranında bulursunuz.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı