- Makaleler
- 4
Dostlarım 30 dk. Bile almadı ve bu konuyu USB'ye kurduğum Ubuntu Linux'tan yazıyorum.
Hemen anlatayım.
İlk önce gerekenleri söyleyeyim.
1.hangi Linux dağıtımı seçiyorsanız ona göre bir 3.1 USB bellek. 3.1 olması önemli çok ta değil ama 3.1 sonuçta bayağı hızlı. Bende USB 3.1 var ama 2.0 porta taktım sıkıntı yok yani.
2.disk görüntüsü yani ISO için farklı bir çıkarabilir ortam veya HDD.
3.istediğiniz bir GNU/Linux. Live versiyon olmasın. Elimde Ubuntu 18.04 olduğu için ben bunu kullandım.
İlk önce Linux disk görüntünüzü yani ISO'yu USB ise Rufus ile yazıyoruz, HDD ise ISO'yu bağlayın,
Ve ISO'nun boyutuna göre FAT32 şeklinde bir alan oluşturun. Sonra bağladığını ISO'daki tüm dosyaları, FAT32 şeklinde ayarladığınız alana kopyalayın. Sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.
BIOS'unuzdan Boot edin. USB zaten UEFI diye gözükür. HDD'den.
Ayırdığınız kısımda UEFI gözükmezse manuel olarak, işlemci mimarinize göre bootx64.EFI veya bootx32.EFI dosyalarını FAT32 içinde bulup "enter"a. Basın. Güncel ana kartlar da zaten manuel EFI seçimi vardır. Eski nesil BIOS'u olanlar farkı bir USB veya CD/DVD kullanabilirsiniz.
Sonrası ise çok basit.
Kurulum ekranında "scb" olan yerleri düzenleyin.
Benim USB 16 GB.
9.0 GB ext4 diye formatlayıp ve bağlama noktasını slash seçtim yani bu " / ",
499 MB EFI,
Kalan kısmı ise takas olarak ayarladım.
Sizde ihtiyaca göre ayarlayın zaten.
Sonrası USB'nizin okuma ve yazma hızına kalmış.
Bu kadar. Artık tak çıkar bir işletim sisteminiz oldu. Dilediğiniz zaman takıp BIOS'tan Boot edebilirsiniz.
Ya yaklaşık 1 aydır Linux kullanmıyorum. Baya hızlıymış ha çok özledim.

Kali Linux'ta kurulum medyası CD veya DVD yerine USB kullanırsanız, detect and Mount CD-ROM hatası alabilirsiniz. Eskiden öyleydi.
Öyle bir şey olur USB'yi CD-ROM'a komut ile CD-ROM gibi gösterin.
Kurulum ekranında " bir kabuk çalıştırın" a tıklayın ve alt-t kombinasyonu ile terminali açın ve.
Aşağıda ki komutları girin:
Mount -t vfat /dev/sdb1 /cdrom.
Exit.
Böylelikle sorununuz çözülecektir.
Oluşabilecek basit bir hata şu olabilir.
Öncelik Windows Boot Manager değil de Debian'a atanmış olabilir.
Onuda ana karttan Boot önceliğini Windows Boot mananger olarak ayarlarsanız sorununuz çözülür.
" Peki bu Linux'u kurduk nasıl Boot edilir? "
BIOS'tan Boot etmek için Boot menüyü açın. Benim anakart B450M S2H olduğu için "F12" tuşu.
Sonra ise kurduğunuz GNU/Linux hangi ise onu seçin.
Bu kadar kolay ve zahmetsiz. Bir OS, bu kadar kullanıcı dostu ve bedava olmamalı.
" Tak-çıkar bir işletim sistemine neden ihtiyaç duyulur? "
1. dosya kurtarmak için. HDD'nizdeki OS bozulmuştur. Sizde bunu takar dosyalarınıza erişebilirsiniz.
2.Linux'ta yapılan bir takım işler için olabilir.
3. en önemli madde, harddiskiniz yoktur ve şu an alamıyorsunuz. Bu size ilaç gibi gelir.
Eskiden yaptığım bir şeydi. Bugün yine yaptım. Konuya hakim olan dostlarım daha da ayrıntılı bilgiler verebilir.
Not: Bu konu da uzman değilim. Eskiden beri Linux'un:
Ext formatında ve bağlama noktası "/",
300 veya 500 MB'lik bir EFI alana ihitayaç duyarak çalıştığını biliyorum. Bu yüzden bu işlemleri yaptım ve sizlere deneyimlerimi anlattım aslında. Kolaydı.

Hemen anlatayım.
İlk önce gerekenleri söyleyeyim.
1.hangi Linux dağıtımı seçiyorsanız ona göre bir 3.1 USB bellek. 3.1 olması önemli çok ta değil ama 3.1 sonuçta bayağı hızlı. Bende USB 3.1 var ama 2.0 porta taktım sıkıntı yok yani.
2.disk görüntüsü yani ISO için farklı bir çıkarabilir ortam veya HDD.
3.istediğiniz bir GNU/Linux. Live versiyon olmasın. Elimde Ubuntu 18.04 olduğu için ben bunu kullandım.
İlk önce Linux disk görüntünüzü yani ISO'yu USB ise Rufus ile yazıyoruz, HDD ise ISO'yu bağlayın,
Ve ISO'nun boyutuna göre FAT32 şeklinde bir alan oluşturun. Sonra bağladığını ISO'daki tüm dosyaları, FAT32 şeklinde ayarladığınız alana kopyalayın. Sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.
BIOS'unuzdan Boot edin. USB zaten UEFI diye gözükür. HDD'den.
Ayırdığınız kısımda UEFI gözükmezse manuel olarak, işlemci mimarinize göre bootx64.EFI veya bootx32.EFI dosyalarını FAT32 içinde bulup "enter"a. Basın. Güncel ana kartlar da zaten manuel EFI seçimi vardır. Eski nesil BIOS'u olanlar farkı bir USB veya CD/DVD kullanabilirsiniz.
Sonrası ise çok basit.
Kurulum ekranında "scb" olan yerleri düzenleyin.
Benim USB 16 GB.
9.0 GB ext4 diye formatlayıp ve bağlama noktasını slash seçtim yani bu " / ",
499 MB EFI,
Kalan kısmı ise takas olarak ayarladım.
Sizde ihtiyaca göre ayarlayın zaten.
Sonrası USB'nizin okuma ve yazma hızına kalmış.
Bu kadar. Artık tak çıkar bir işletim sisteminiz oldu. Dilediğiniz zaman takıp BIOS'tan Boot edebilirsiniz.
Ya yaklaşık 1 aydır Linux kullanmıyorum. Baya hızlıymış ha çok özledim.
Kali Linux'ta kurulum medyası CD veya DVD yerine USB kullanırsanız, detect and Mount CD-ROM hatası alabilirsiniz. Eskiden öyleydi.
Öyle bir şey olur USB'yi CD-ROM'a komut ile CD-ROM gibi gösterin.
Kurulum ekranında " bir kabuk çalıştırın" a tıklayın ve alt-t kombinasyonu ile terminali açın ve.
Aşağıda ki komutları girin:
Mount -t vfat /dev/sdb1 /cdrom.
Exit.
Böylelikle sorununuz çözülecektir.
Oluşabilecek basit bir hata şu olabilir.
Öncelik Windows Boot Manager değil de Debian'a atanmış olabilir.
Onuda ana karttan Boot önceliğini Windows Boot mananger olarak ayarlarsanız sorununuz çözülür.
" Peki bu Linux'u kurduk nasıl Boot edilir? "
BIOS'tan Boot etmek için Boot menüyü açın. Benim anakart B450M S2H olduğu için "F12" tuşu.
Sonra ise kurduğunuz GNU/Linux hangi ise onu seçin.
Bu kadar kolay ve zahmetsiz. Bir OS, bu kadar kullanıcı dostu ve bedava olmamalı.
" Tak-çıkar bir işletim sistemine neden ihtiyaç duyulur? "
1. dosya kurtarmak için. HDD'nizdeki OS bozulmuştur. Sizde bunu takar dosyalarınıza erişebilirsiniz.
2.Linux'ta yapılan bir takım işler için olabilir.
3. en önemli madde, harddiskiniz yoktur ve şu an alamıyorsunuz. Bu size ilaç gibi gelir.
Eskiden yaptığım bir şeydi. Bugün yine yaptım. Konuya hakim olan dostlarım daha da ayrıntılı bilgiler verebilir.
Not: Bu konu da uzman değilim. Eskiden beri Linux'un:
Ext formatında ve bağlama noktası "/",
300 veya 500 MB'lik bir EFI alana ihitayaç duyarak çalıştığını biliyorum. Bu yüzden bu işlemleri yaptım ve sizlere deneyimlerimi anlattım aslında. Kolaydı.

Son düzenleyen: Moderatör: