Pilotluk ve havacılığa dair sorular

Efsane değil, neden efsane olsun? :D Kuşların, uçağa büyük sorunlar çıkarması genelde motora veya motorlara girmesiyle gerçekleşir. Kuşlarla mücadele kalkışta ve inişte (kuşların büyük bulunduğu irtifalar) gerçekleşir genelde. Motora veya motorlara giren kuşlar motoru bozabilecek ve itişi kesecek etki yapabiliyor. Böyle yaşanmış birçok kazanın yanında birçok durumu düzeltip kurtulma hikayesi de var.

Motora girmedikten sonra cama, gövdeye, buruna çarpabiliyor. Bunlar da çarpmanın şiddetine göre değişken olarak uçağa yapısal olarak hasar veriyor. Burnu yamulan uçak, kokpit camı patlayan uçak, gövdesi kuş yüzünden yamulmuş çok fazla uçak var.
 
Herkes güzel cevap vermiş kuş olayına gelince İngilizce olacak “Bird Strike” derler ve yakın tarihte ABD’de kuş çarpması yüzünden uçağı suya indiren pilot var hatta filmini bile çektiler izleyebilirsin. Kuş çarpmasının en kötüsü kemikli kuşların denk gelmesi ki bu çok daha fazla zarar veriyor.
 
Hocam suya inişler her zaman başarılı olur mu yoksa o pilot ve birazda şans ile mi gerçekleşmiş bir olay?
Olay pilotta ki o pilot askeri pilotluktan gelme ve filmde de hatırladığım kaddarıyla F-4 ile yine motor arızası yaşıyor ve yine soğukkanlılıkla uçağı indiriyor. Filmi izlerseniz ne kadar soğukkanlılıkla uçağı çok yumuşak bir şekilde suya indirdiğini görebilirsiniz.
 
Hocam suya inişler her zaman başarılı olur mu yoksa o pilot ve biraz da şans ile mi gerçekleşmiş bir olay?
Olaydaki kaptan pilot Batman'ın dediği gibi USAF'da eski askeri pilot ve sivil havacılıkta da çok uzun saatleri olan bir kaptan. Sadece A320'de 4000 küsur saati varmış, uçağı adı gibi biliyor ve ne yapabileceklerini çok iyi biliyor diyebiliriz yani.

Bu sorun 2+2=4 demek gibi değildir. Birçok parametreye bağlıdır ve bu parametrelerin pilotların ve uçağın yanında gittiğinde yolcu uçağının suya başarılı bir şekilde inebileceğini görmüş olduk. Mısır tarlasına inen 320 keza aynı şekilde. Uçak mühendisleri böyle acil durumları tahmin ederek uçağa ''ditching'' modu eklemişler. Olur da suya inmek zorunda kalırsa uçak, pilot bunu aktif etsin ki su üzerinde uçak batmadan kalabilsin diye.
 
Olaydaki kaptan pilot Batman'ın dediği gibi USAF'da eski askeri pilot ve sivil havacılıkta da çok uzun saatleri olan bir kaptan. Sadece A320'de 4000 küsur saati varmış, uçağı adı gibi biliyor ve ne yapabileceklerini çok iyi biliyor diyebiliriz yani.

Bu sorun 2+2=4 demek gibi değildir. Birçok parametreye bağlıdır ve bu parametrelerin pilotların ve uçağın yanında gittiğinde yolcu uçağının suya başarılı bir şekilde inebileceğini görmüş olduk. Mısır tarlasına inen 320 keza aynı şekilde.
Batman'dan saygılarla:) En büyük rakibim Joker'e saygılarımı sunuyorum.
 
İki gözümün toplamı 7.25'e denk geliyor. Bu sayı beni korkutmadı değil. Gözlerimi çizdirdikten sonra sivil havalık üniversitelerine kabul edilir miyim? Amacım burslu girmek. Sıralamaya girebilirim fakat gözlerim sorun yaratabilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı