Programlamaya hangi dilden başlamalıyım?

Steveeee

Hectopat
Katılım
3 Aralık 2020
Mesajlar
36
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar ben henüz 10 sınıfa giden biriyim ve yıllardır programlamaya ilgim var. Ancak bilgisayarım yeterli olmadığı için hiçbir programı çalıştıramamıştım ve küçücük bile ilerleyememiştim. Şimdi ise yeni bir PC topladım ve programlamaya başlamak istiyorum. Ana odağım oyun yapmak bu yüzden C# veya c++ dillerini öğrenmek istiyordum. Ancak internet ortamlarında artık C dillerinin diğer diller kadar işlevsel olmadığına dair söylentiler duydum. İnsanlar oyun sektörü yerine js, PHP, HTML5 ve CSS gibi diller öğrenmenin daha iyi olduğunu söylüyorlar. Ve şu sıralar herkesin söylediği Python öğrenmelisin muhabbetleri var. Kafam tamamen karıştı hangi program ile kodlamaya başlamalıyım? Hangi dili öğrenirsem diğer dillere geçmem kolaylaşır? Önerileriniz için teşekkürler.
 
Forumdaki ve genel internetteki diğer konulara bakarak daha da bilgilenebilirsiniz. Kaçıncı programlamaya başlama konusu oldu bilmiyorum. Eğer senin hedefin oyun yapmak ise HTML CSS PHP öğrenmen bir işine yaramayacaktır çünkü bunlar web sitelerde kullanılır.
Hangi dili öğrenirsem diğer dillere geçmem kolaylaşır?
Çoğu dilin syntax'ı, yapıları birbirine benzerdir. Ben C tavsiye edebilirim. Oyun yapmak için kullanmanız zor olacaktır ancak C; C#, C++, Java ve diğer çoğu dilin atasıdır. C ile başlamak evet pek kolay değildir fakat, işin temelini öğretir. C öğrendikten sonra da istediğiniz alana yönelebilirsiniz. C yerine Python da başlamak için tavsiye edilir fakat Python basittir. Makine öğrenmesi, yapay zeka gibi alanlarda ilerlemek istiyorsan Python ile devam edebilirsin. Umarım İngilizcen de iyi seviyededir. Yoksa programlamada zorlanacaksın.
 
Oyun yapacaksan C# dilinden başlamanı öneririm. Çoğunlukla düz kelime öbeklerini kullandığı için daha kolay. İngilizcenin iyi olmasını söylememe gerek yok herhalde. Zaten ingilizcen iyiyse sanki normal yazı yazıyormuş gibi gelebilir.
 
Oyunu sadece kodlamayla yapmayacaksın. Motor kullanman gerekiyor. Tavsiyem Unity motorunu kullanman çünkü başlamak için çok iyi. (GameGuru gibi hazır paketli motorları saymazsak.) O motor da C# kullandığından C# öneririm.
 
Son düzenleme:
Forumdaki ve genel internetteki diğer konulara bakarak daha da bilgilenebilirsiniz. Kaçıncı programlamaya başlama konusu oldu bilmiyorum. Eğer senin hedefin oyun yapmak ise HTML CSS PHP öğrenmen bir işine yaramayacaktır çünkü bunlar web sitelerde kullanılır.

Çoğu dilin Syntax'ı, yapıları birbirine benzerdir. Ben C tavsiye edebilirim. Oyun yapmak için kullanmanız zor olacaktır ancak C; C#, c++, Java ve diğer çoğu dilin atasıdır. C ile başlamak evet pek kolay değildir fakat, işin temelini öğretir. C öğrendikten sonra da istediğiniz alana yönelebilirsiniz. C yerine Python da başlamak için tavsiye edilir fakat Python basittir. Makine öğrenmesi, yapay zeka gibi alanlarda ilerlemek istiyorsan Python ile devam edebilirsin. Umarım ingilizcen de iyi seviyededir. Yoksa programlamada zorlanacaksın.

Sanırım C dilinden başlayacağım teşekkürler.
 
Merhaba, öncelikle kesinlikle eğer yeteri kadar iyi değilsen iyi bir İngilizce öneriyorum.

Bu sorunun cevabı tamamen ne yapmak istediğine göre değişir. Hangi alana ilgi duyuyorsan o dil ile başlamanı öneririm. Bir dil seçerken o dili destekleyen ortam ve açık kaynak kod sağlayan topluluklarda önemlidir. Biz buraya birkaç dil-alan eşleştirmesi bırakalım, kararı sen ver.

  • Yapay zeka & makine öğrenmesi & veri bilimi -> Python.
  • Cross platform* web & mobil programlama - > JavaScript
  • Native* Apple masaüstü & mobil -> Swift.
  • Native Android -> Kotlin, Java.
  • Native* Microsoft masaüstü & mobil -> C#
  • Gömülü sistemler -> C, c++, Java.
*Cross platform: Birden fazla işletim sistemi üzerinde çalışabilen.
*Native: Spesifik olarak bir işletim sistemini hedefleyen ve çalışan.

Yukarıdaki alan-dil eşleştirmelerinin alternatifleri de var tabii. Ben en popüler seçenekleri yazdım.

Daha fazla bilgi için bu ankete bak.
 

Geri
Yukarı