Rehber Tom Clancy's Rainbow Six Siege Dev Rehber

Lyraess

Kilopat
Katılım
14 Şubat 2018
Mesajlar
2.167
Makaleler
3
Çözümler
17
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
R5 5600 - RX6700XT - 8x4 3000 MHz
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar, bu konuda Rainbow Six Siege ile ilgili yaklaşık 1200 saatlik oynanış süresinin ardından sizlere bir rehber hazırlamak istedim. Umarım beğenirsiniz.

İlk olarak oyunun modları ve mantığından bahsedeyim. Oyunda "Hızlı Maç, Dereceli, Derecesiz, Terörist Avı, Olaylar ve Özel Oyun" olmak üzere 6 adet mod var.
Oyunun mantığı sizi 5v5 bir şekilde bir haritaya bırakıp karşıdaki oyuncularla mücadele etmeniz isteniyor. Oyunda çok farklı mekanikler var, bunları aşağıda anlatacağım.
Oyunda bomba koruma veya saldırma, bölge koruma veya saldırma ve rehine koruma yada kurtarma modu olarak 3 farklı mod var.


Olaylar modunda 11 adet görev var ve bu mod sadece tek kişilik oynanabiliyor. Her görevde 3 adet farklı görev var. Bu görevlerin her birisi, o görevi tamamlamanız durumunda size 200 Nam veriyor.


Terörist avı moduna ister tek, ister ekibinizdeki kişilerle, isterseniz de rastgele 5 kişi girebiliyorsunuz. Bu mod'da Rehine kurtarma, rehine koruma, bomba çözme ve haritadaki tüm düşmanları öldürme olan klasik mod var.
Rehine kurtarma modunda binaya girip rehineyi alıp dışarıdaki işaret fişeğine götürmeye çalışıyorsunuz. Bu modda düşmanların sınırı yok, sürekli yeniden doğuyorlar o yüzden beklemek yerine hızlıca rehineyi bulup çıkarmak mantıklı bir hareket olacaktır.
Rehine koruma modunda sizi bir haritada, sizin seçeceğiniz odada rehineyle bırakıyor. Düşmanlar dalga şeklinde geliyor, amacınız son dalgaya kadar dayanıp rehineyi korumak.
Bomba imha etme modunda binada bulunan 2 bombadan herhangi birisinin bulunduğu odaya girip, o odaya üzerinizde bulunan bomba çözme aracını kurmanız gerekiyor. Kurduktan sonra düşmanlar o cihazı kırmaya çalışacaklar, cihazı mutlaka koruyun yoksa görev başarısız olur.
Klasik modda ise siz saldıran taraf oluyorsunuz, haritada zorluk seviyesine göre farklı miktarda düşmanlar oluyor ve o düşmanların hepsini öldürmeniz gerekiyor. Haritadan haritaya değişmekle beraber genel olarak 3-4 düşmanın bulunduğu odalarda cephane sandıkları oluyor. O sandıklardan mermi vs. alabilirsiniz.
Son olarak "Terörist Avı" modunun "Normal, zor, çok zor" modları bulunmaktadır. Zorluk yükseldikçe düşmanların sayısı ve nişan almaları artıyor. Aynı zamanda zorluk arttıkça Nam ve deneyim puanı almak da eş orantılı olarak artıyor. Terörist avı modunda istediğiniz haritayı veya modu "Ayarlar-Genel-Eşleştirme seçenekleri" üzerinden değiştirebilirsiniz.


Özel oyun adı üstünde özel oyun. Siz isterseniz izleyici olarak kurup bir takıma 5, diğer takıma 5 kişiyi davet edip onlar birbirleriyle savaşırken izleyebilirsiniz. İsterseniz siz de bir takıma girip arkadaşlarınızla veya herhangi birileriyle 1v1, 2v2 vs. atabilirsiniz.


Hızlı maç modunda sizi rastgele bir haritaya atıp gerçek oyuncularla 5v5 mücadeleye bırakıyor. Bu modu genel olarak rekabet değil de kafa dağıtmak isteyen kişiler oynar. Hızlı maç modunda Rehine, bomba ve alan koruma modları vardır. Eğer sadece 1 modu isterseniz "Ayarlar-Genel-Eşleştirme seçenekleri üzerinden istediğiniz modu kapatıp açabilirsiniz. Bu modda sizi halihazırda başlamış bir oyuna atabilir. Oyundan çıkarsanız herhangi bir yasaklama uygulanmaz.


Derecesiz ve Dereceli modları neredeyse aynı. Tek farkları dereceli oyunlar rütbenizi etkilerlen derecesiz etkilemiyor. Oyun başladığında sizin takımınız ve karşı takım oyunun verdiği 3 haritadan istediğini yasaklar. Takımınızda ve karşı takımda en çok oy hangi haritada ise o harita yasaklanır. Eğer ki takımınız 2 adet haritada eşit miktarda yasaklama verirse oyun bu 2 harita arasından takımınız için rastgele bir haritayı yasaklar. Aynı şekilde eğer karşı takımla aynı haritayı yasaklarsanız oyun haritayı kendisi seçer. Bu modlarda ilk 4 olan kazanır. Eğer 3-3 olursa oyun uzar ve 5 olan kazanır. Dereceli ve derecesiz modlarında sadece "bomba" modunu oynayabilirsiniz. Bu modlarda oyundan çıkarsanız sırasıyla "30 dakika, 2 saat, 12 saat, 1 gün, 7 gün" şeklinde yasaklanırsınız. Ek olarak örneğin 30 dakika yasaklanırsanız yasaklanma sürenizin 2 katı kadar nam yasağı yersiniz. Nam yasağı varken oyunlardan kazandığınız namlar yarı yarıya kesilir.



Oyun mekanikleri ise CS:GO veya Valorant gibi değil. Son derece taktiksel. Defans takımı savunduğu odanın duvarlarını güçlendirebilir. Defans takımının toplamda 10 adet güçlendirmesi bulunmaktadır. Oyunda kafadan vuruş yemezseniz genel olarak direk ölmek yerine yaralanırsınız ve yere düşersiniz. Yerdeyken ateş edemezsiniz, sadece yavaş yavaş sürünebilirsiniz. Yerden kalkmak için takım arkadaşlarınızdan birisi size yardım etmeli. Yerden kalktığınızda 20 canınız olur. Sadece Zofia operatörü ve finka yeteneği kendisini kaldırabilir, Zofia operatörü ile kalkarsanız 5 canınız olur. Finka yeteneği ile kalkarsanız 10 saniyeliğine 25, 10 saniye sonra 5 canınız olur. Onun dışında eğer siz yaralıyken Doc operatörü size can atarsa biraz daha ekstra canla kalkarsınız.

Defans takımının amacı hedefi olan şeyi "Rehine, Bomba veya Alan Koruma" korumak ya da rakip takımın tamamını öldürmek.
Atak takımı ise moda göre değişken olmakla birlikte görevi yapmalı, veya rakip takımın tamamını öldürmeli.

Şuanda en güncel şekliyle tüm operatörleri elimden geldiğince aşağıya yazacağım.


Atak Operatörleri:

Glaz: Glaz oyundaki 2 keskin nişancı operatörden birisidir. Yeteneği ana silahındaki dürbünüdür. Bu dürbünü açtığınız zaman hem çok yüksek bir yakınlaştırma miktarı, hem de birkaç saniye sabit durursanız rakiplerinizi sarı bir şekilde görebilirsiniz. Sis içindeki rakiplerinizi yine birkaç saniye bekleyerek sarı renkli olarak görebilirsiniz.

Fuze: Fuze'ın cihazı barikatlı camlardan, güçlendirilmemiş duvarlardan veya tavanlardan ayrıca castle barikatından atabildiğiniz bir bomba. Attığınız yere 5-6 adet bomba gönderir. Bombalar birkaç saniye sonra patlar. Bu cihazdan toplamda 4 adet bulunmaktadır.

IQ: IQ'nun yeteneği koluna takılı olan bir cihaz. Bu cihazı açarsanız elektronik cihazları görebilirsiniz, kameralara bakan rakipleri, kapkan tuzaklarını vs. görebilirsiniz. Tabancanız varken nişan alıp duvardan o cihazı da kırabilirsiniz.

Blitz: Blitz oyundaki kalkanlı karakterlerden birisidir. Kalkanının önünde bulunan paneller sayesinde eğer rakibe yeterince yakınken yeteneği kullanırsanız rakibinizi kör edersiniz.

Twitch: Twitch operatörünün farkı diğer ataklar gibi normal bir dron yerine şok dronu kullanmasıdır. Artık çok güçsüzleştirilmiş olsa da halen daha düşman cihazlarını kırmak için gayet kullanışlıdır.

Montagne: Montagne operatörünün bir adet kalkanı bulunmakta. Özel yeteneği ise bu kalkanı daha da büyütmek. Özel yeteneği kullanırsanız elinizdeki kalkan büyür ve önünüzdeki düşmanın sizi vurması imkansız hale gelir. Aynı zamanda kalkanınız açıkken C4, el bombası gibi şeylerden de daha az hasar yersiniz.

Thermite: Thermite karakteri de rakip takımın güçlendirdiği duvarları açabilir. 2 adet cihazı vardır. Bandit aküsü, Mute jammer'i, Kaid electroclaw'ı gibi şeyler varken yeteneği koyarsanız ya yanar, ya da çalışmaz. Tavsiyem takımınızda bir tane Thatcher olması ve o Thatcher'ın açmak istediğiniz duvara EMP atması. Bu şekilde kısa süreli bozulan akü, jammer vs. gibi cihazlardan etkilenmeden duvarı açabilirsiniz.

Ash: Ash karakterinin cihazı ise bir nevi küçük bir roket. Attığınız duvarı veya zemini büyük bir şekilde yıkar. Aynı zamanda menzili içinde cihaz varsa o cihazları da kırar.

Thatcher: Thatcher karakterinin yeteneği "EMP Bombası" 3 adet olan bu bombaları rakip duvarlarına veya rakip cihazlarının bulunduğu bir odaya atarsanız menzili içindeki elektronik tüm cihazları 10 saniyeliğine devre dışı bırakır. Aynı zamanda eğer rakip menzil içindeyse rakibinizin dürbününü de 10 saniyeliğine bozar.

Sledge: Sledge karakterinin cihazı ise bir balyoz. Bu balyoz ise güçlendirilmemiş duvarları, zeminleri, barikatları ve Castle barikatlarını kırabilirsiniz.

Buck: Buck karakterinin yeteneği, 2 ana silahından birisinin altına yerleştirilmiş olan bir pompalı tüfek. Bu pompalı tüfek ile silah değiştirmeden duvarları kırabilir, veya yakın mesafedeki rakiplerinizi öldürebilirisiniz.

Blackbeard: Blackbeard karakterinin yeteneği silahının üstüne takılan, ve göğsünün üst kısmına gelecek mermilerden kendisini koruyan kalkanı. Bu kalkanların her birisinin 50 canı vardır ve ortalama olarak birkaç mermiden kendisini koruyabilmektedir. Toplamda 2 adet kalkanınız bulunmaktadır. Kalkan yokken 2 zırhlıdır ancak kalkan taktığınızda 3 zırhlı olur.

Capitao: Capitao'nun yeteneği ise bir Arbalet. Bu arbaletin 2 farklı mermisi bulunmakta. Bu mermilerden birisi attığınız yeri ve çevresini yakarken diğer mermi attığınız yeri sisler. Her mermiden 2 tane bulunmaktadır.

Hibana: Hibana karakterinin yeteneği ise X-kairos adını verdiği cihazı. Bu cihazlar akü, sinyal kesici vs. olmadığı sürece güçlendirilmiş duvarları açabilir. Varsayılanı "B" olan mod değiştirme tuşu ile 2-4-6 şeklinde kaç adet atacağınız seçebilirsiniz. Güçlendirilmemiş zeminleri 2, güçlendirilmiş zeminleri ise 4 adet cihaz ile açabilirsiniz. Toplamda 24 adet cihaz bulunmaktadır.

Jackal: Jackal karakteri yeteneğini açarak bulunduğu konumdan daha önce geçmiş rakiplerin ayak izlerini görebilir, ayak izini tararsa rakibin o anki konumunu 3 kereye kadar görebilir. Eğer rakip Caveira'nın sessiz modu açıkken geçerse ayak izi görünmez. Aynı şekilde Caveira'yı bulduğunuzda yeteneğini açarsa sizin yeteneğiniz Caveira'nın konumunu göstermez. Sinyal kesicilere yaklaşırsanız cihaz bozulur.

Ying: Ying'in 3 adet cihazı bulunmaktadır. Bu cihazları elinizde tuttuğunuz süre boyunca 3 farklı aşaması vardır. Seviye 1 yani direkt olarak atarsanız zemine değdikten 5 saniye sonra, 2. seviye yani elinizde birkaç saniye tuttuktan sonra atarsanız zemine değdikten 3 saniye sonra, 3. seviye yani elinizde 4-5 saniye kadar tuttuktan sonra atarsanız zemine değdiği gibi patlar. Bu cihazı zemin olmayan duvar, kapı eşikleri gibi yerlere atarak sekmelerini sağlayabilirsiniz. 1. ve 2. seviyelerde attığınız yöne doğru biraz ilerler ve süresi dolunca patlar. Eğer rakip bu patlayan cihaza bakıyorsa veya yakınındaysa gerçekten çok uzun bir süre kör olur.

Zofia: Zofia'nın yeteneği ise bir tür bomba atar. Bu bomba atarın 2 farklı mermisi var. İlk mermi attığınız yüzeyi delebilir veya attığınız zemindeki cihazları kırabilir. 2. mermi ise attığınız merminin yakınındaki rakipleri sersemletir, kulaklarını sağırlaştırır, görüşlerini azaltır ve hassasiyetlerini çok fazla düşürür. Her mermiden 2 adet bulunmaktadır. Aynı zamanda eğer yaralanırsa kendisini kaldırabilir. Ancak kendisi kalkarsa 5 canı olur.

Dokkaebi: Dokkaebi'nin yeteneği bir tablet. Bu tabletle 2 kereliğe mahsus olmak üzere rakiplerinizin kameralara baktıkları cep telefonunu arayıp yüksek miktarda ses çıkartabilirsiniz. Eğer aradığınızda rakip sinyal kesici menzilindeyse rakibinizin telefonu çalmaz. Aynı zamanda oyunda telefonu sinyal kesici olmadan çalmayan tek karakter Echo'dur. İkinci olarak ise takımınızda dokkaebi varsa veya siz dokkaebi iseniz bir rakibi öldürdüğünüzde rakibiniz cep telefonunu düşürür. Bu cep telefonunu hackleyerek rakiplerinizin tüm kameralarına aynı zamanda siz de bakabilirsiniz. Rakip takım oyuncuları ölen arkadaşlarından düşen telefonu kırabilir.

Finka: Finka karakterinin yeteneği takımına güçlendirme sağlaması. Finka yeteneğini kullanığı zaman 10 saniyeliğine hayatta olan tüm takım arkadaşlarına 20 can verir. Aynı zamanda takımınızda yaralanmış bir oyuncu varken finka yeteneğini kullanırsa o rakip de yerden kalkar. Bu yetenek 10 saniyeliğine şu güçlendirmeleri de verir; Dürbün açık iken %45 az silah sekmesi, %25 daha hızlı dürbün açma, %15 daha kısa şarjör değiştirme süresi, Jiletli tellerden geçerken %40 daha hızlı geçmek, flaş bombalarının etkisinin %50 daha hızlı geçmesi, Ela operatörünün yeteneği olan sersemletmenin %70 daha hızlı geçmesi, patlamalardan kaynaklanan kulak çınlamasının aniden geçmesi, Smoke'un zehirli gazından alınan hasarın %50 azalması ve bomba imha cihazını kurmak veya rehineyi almanın hızlanması. Ancak bu yetenek aktif iken Pulse'nin cihazı sizi 10 metre yerine 14 metreden de görebilir. Ayrıca yetenek aktif iken Echo dronu tarafından sersemletilirseniz veya lesion'un iğnesine basarsanız yetenek sonlanır.

Lion: Lion karakterinin cihazı ise bir drone. Yeteneğinizi kullandıktan 3 saniye sonra aktif olur. Yetenek aktif iken rakipleriniz hareket ederse rakiplerinizin konumunu altlarında kırmızı bir işaret ile görebilirsiniz.

Maverick: Maverick karakterinin bir tür Egzotermik meşale cihazı bulunmakta. Bu cihaz ile akü, sinyal kesici vs. olan güçlendirilmiş duvarları açarak aküyü vs. kırabilirsiniz.

Nomad: Nomad'ın ana silahına takılı bir tür bomba atar. Bu bomba atar fırlattığınız yüzeye yapışır, eğer bir rakip bu cihazın menzili içine girerse rakibinizi uzağa doğru fırlatır ve 1-2 saniyeliğine yerde tutar. Aynı zamanda rakip bu cihaza yakalanırsa çok yüksek bir ses çıkarır.

Gridlock: Gridlock "Trax İğnesi" isimli bir cihaz fırlatır. Eğer rakip takım bu cihaz yayılırken onu vurmazsa cihaz gitgide artar ve gerçekten büyük bir alanı tamamen dikenle doldurur. Bu dikenin içine giren rakipler 10 can kaybeder ve yavaşlar. Ancak siz attıktan sonra rakip takım onu kırarsa çok fazla veya hiç yayılamadan yok olur.

NØKK: NØKK oyundaki en gizemli karakterdir. Adı, soyadı, yaşı, boyu, kilosu, yüzü geçmişi, ailesi vs. bilinmez. Yeteneği ise aktif olduktan sonra rakip takımın kameralarından kendisini gizler. Ek olarak az da olsa bir ses azaltımı sağlar.

Amaru: Amarunun cihazı ise bir tür kanca. Bu kancayı barikatlı camlara atarak direkt olarak oraya gidip içeri girebilirsiniz. Aynı zamanda açık olan zemin veya tavan kapaklarına da atılabilir.

Kali: Kali oyundaki 2. keskin nişancı operatördür. Yeteneği ana silahında bulunan ve hem fırlatılabilir cihaz hem de dürbün olarak kullanılabilen DH cihazı. Ana silahınızı kullanırken 6x ve 12x arasında yakınlaştırma yapabilirsiniz. Barikatları ve duvarları tek mermide yıkar. Yeteneği ise bu dürbün silahın altına gelir ve fırlattığınız yerde bir patlama yaratır. Eğer fırlattığınız konum güçlendirilmiş bir zemin veya duvar ise duvarın arkasında bulunan cihazları kırar. Ancak menzili çok uzun değildir. Eğer güçlendirilmemiş bir duvara atarsanız duvarda küçük bir delik açar ve yine çevredeki cihazları kırar. Aynı zamanda ana silahı rakip takım oyuncularını kafadan vuruş haricinde tek atışta yaralar. Ancak şu anda (28.01.2021) test serverinde kaliye bir güçsüzleştirme gelecek ve 25 metre üstünde bulunan düşmanlara daha az vurmaya başlayacak.

Iana: Iana'nın yeteneği kendisinin bir hologramını yaratması. Bu hologram ateş edemez, bıçak atamaz ve el bombası gibi cihazlarını kullanamaz. Hologramda iken ayak sesi çıkartır, hologramı 1 vuruşta yok olur ve onu vuran rakibin konumunu kısa süreliğine gösterir. Hologram çıkarmadan önce yüksek miktarda ses çıkartır.

Ace: Ace karakteri de güçlendirilmiş duvarları açabilen bir karakterdir. Attığınız cihaz eğer akü vs. yoksa birkaç saniye sonra patlar, eğer patlayabilirse hemen altına kendisinin aynısından bir tane daha çıkarır ve orayı da açar. Bu cihazdan toplam 3 adet bulunmaktadır.

Zero: Zero karakterinin yeteneği ise kameraları. Toplamda 4 adet bulunan kameralarını güçlendirilmiş veya güçlendirilmemiş zeminlere çift taraflı olarak atabilir. Kamerayı yönetirken Space tuşu ile kameranın yönünü ayarlayabilir. Eğer kırılamaz bir yüzeye atarsanız sadece bir tarafına bakabilirsiniz. Aynı zamanda her kamera 1 adet ışın atabilir. Bu ışın ile isterseniz rakip cihazlarını kırabilirsiniz, isterseniz de rakibinize vurabilirsiniz. Rakibinize vurursanız 10 canı gider.



Savunma Operatörleri:

Kapkan: Kapkan oyundaki tuzakçı operatörlerden birisidir. Kapılara ve camlara size oyun başlayınca verilen 5 adet tuzağı kurabilirsiniz. Tuzaklar artık lazer göstermese de yine de kontrol edildiğinde görülebilir. Tuzaklar 3 zırhlı rakiplere 45, 2 zırhlı operatörlere 51, 1 zırhlı operatörlere ise 60 hasar verir.

Tachanka: Tachanka oyunda en çok rework yemiş karakterlerden birisidir. Şuanda ana silahı gerçekten çok güçlü bir makineli tüfek. Özel cihazı ise bomba atar gibi alev atan bir cihaz. Aynı zamanda kendisi Rainbow Six Siege'in Lordudur.

Bandit: Bandit'in yeteneği ise kendisinde bulunan 4 adet akü. Bu aküleri güçlendirilmiş duvarlara veya zeminlere atarak rakiplerin o konumları açmasını engelleyebilir.

Jager: Jager'ın yeteneği ise "Aktif Defans Sistemi" verdiği bir cihaz. Bu cihazdan 3 adet bulunmaktadır, her bir cihaz 2 adet rakip cihazını etkisiz hale getirebilir. Jager'in cihazı rakibin attığı el bombası, sis bombası, flaş bombası gibi şeyleri etkisiz hale getirir.

Rook: Rook operatörünün de bir adet zırh çantası bulunmaktadır. Takım arkadaşlarınız ve siz bu zırhı giydiğinizde kafadan vuruş yemediğiniz sürece %100 olarak direkt ölmek yerine yaralanırsınız.

Doc: Doc operatörünün can tabancası bulunmaktadır. Bu tabanca için 3 adet can kapsülü bulunuyor. Bu kapsülleri takım arkadaşınıza atarsanız ona 40 can verirsiniz.

Pulse: Pulse'un yeteneği ise cihazı ile 10 metreye kadar olan düşmanların kalp atışlarını görebilmesi. Rakiplerini tavan, duvar vs. farketmeksiniz görebilir.

Castle: Castle karakteri normal barikatın güçlendirilmiş hali olan bir barikat kurar. Bu barikatlar kurşun geçirmez, ve normal barikat 3 dipçik darbesiyle kırılırken Castle barikatları 11 dipçik darbesiyle kırılır.

Smoke: Smoke karakterinin 3 adet fırlatılabilir zehirli dumanı vardır. Bu dumanı fırlatıp patlatırsanız rakiplerinize 15-15 şeklinde arka arkaya ve hızlı bir şekilde hasar verebilirsiniz. Genel olarak bomba modunda son saniyelerde rakiplerin olduğu yere fırlatılıp imha ediciyi kuran kişiyi öldürmek amaçlanır.

Mute: Mute karakterinin 4 adet sinyal kesicisi bulunmaktadır. Bu sinyal kesicinin menziline giren dronlar ve uzaktan kontrol edilen rakip cihazları "Thermite Cihazı, Hibana Cihazı vs." etkisiz hale getirir. O cihazlar rakip geri almadığı sürece halen orda kalır ancak çalışmaz.

Frost: Frost karakterinin 3 adet "ayı tuzağı" bulunmaktadır. Bu tuzaklara yakalanan rakipler direkt olarak yaralanır ve eğer takım arkadaşı yardım etmezse kalkamaz. Bu kapanlar 4-5 mermide kırılır. Genel olarak camların altına veya kalkanların arkasına atılması tavsiye edilir.

Valkyrie: Valkyrie'nin 3 adet kamerası vardır. Bu kameralar beyzbol topu büyüklüğündedir. Kameraya kimse bakmıyorken siyah olarak görünürken, herhangi birisi kameraya bakarken mavi bir göz görülür.

Caveira: Caveira'nın 2 farklı yeteneği bulunmaktadır. İlki sessiz adım, bu yeteneği açtığınızda koştuğunuzda, yürüğünüzde vs. verdiğiniz ses yüksek miktarda azalır. Aynı zamanda karakteriniz koşarken ve yürürken bir miktar eğilerek eğer rakibiniz kafa hizasına bakıyorsa ıskalamasına da sebep olabilir. İkinci olarak ise tabancası ve sorgu yeteneği. Caveira'nın tabancası ile rakiplerinizi kafadan vursanız bile rakibiniz ölmek yerine yaralanır. Sadece ipte sarkan rakipler ve daha önce yaralanmış düşmanlar bu silahtan direk olarak ölür. Ek olarak eğer caveira ile yaralı bir rakibe yaklaşıp sorgu yaparsanız, ve eğer sorguyu bitirirseniz karşı takımda kaç kişi kaldıysa hepsinin operatörünü ve konumunu görebilirsiniz.

Echo: Echo'nun "Yokai" ismini verdiği 2 adet dronu bulunmaktadır. Bu dronları yerde iken dışarısı hariç istediğiniz yere götürebilirsiniz. Üstünüzde tavan veya herhangi bir yapı varken "Space" tuşu ile bu dronu tavana yapıştırabilirsiniz. Havadayken rakiplere nişan alıp ateş etme tuşuna basarsanız rakibinizi sersemletirsiniz. Bu sersemletme; Ekran sarsılması, kulak sağırlaşması, daha az görüş mesafesi ve eğer rakibiniz o sırada bomba imha cihazı kuruyorsa, ya da yapmak için belli bir süre gereken bir şey yapıyorsa o şeyi iptal eder. Bomba modunda süre bittiğinde rakibi bu dron ile vurup cihazı kurmasını iptal edebilirsiniz.

Mira: Miranın 2 adet camı bulunmaktadır. Bu camları güçlendirilmiş veya güçlendirilmemiş zeminlere yerleştirebilir. Bu camlar eğer kırılmazsa kurşun geçirmezdir. Bu camlar rakipleriniz tarafından siyah olarak görünür. Yani rakibiniz sizi göremez ancak siz rakibinizi görebilirsiniz. Ayrıca güçlendirilmiş duvarda iken rakiplerin Ash, zofia gibi yetenekleri de etkisiz kalır. Ancak güçlendirilmemiş duvarlara yerleştirirseniz duvarın altından veya üstünden kurşun geçirebilir. Camın koyduğunuz tarafında bulunan tüp kırılırsa cam 1-2 saniye sonra iner ve kurşun geçirir hale gelir. Twitch dronu bu camı indirebilir.

Lesion: Lesion fırlattıktan birkaç saniye sonra görünmez olan bir tuzak fırlatır. Rakibiniz bu tuzağın üstünden geçerse zehirlenir. Rakip zehirlenmiş durumdayken koşamaz, ayrıca eğer iğneyi çıkarmazsa canı azalmaya başlar. "F" tuşuna basılı tutarak iğne çıkartılabilir.

Ela: Ela kapılara, camlara vs. 3 adet "Grzmot mayını" yapıştırabilir. Eğer rakipler bu cihazın yakınından geçerse birkaç saniyeliğine görüşü kısalır, sağırlaşır, ekranı sarsılır. Ayrıca eğer bir rakip yakalanırsa yüksek bir ses çıkartır.

Vigil: Vigil'in yeteneği ise teknolojik cihazlardan gizlenmek. Vigil yeteneği açıkken rakiplerin tüm kamera, dron gibi cihazlarından gizlenir. Ancak örneğin rakip sizin olduğunuz odaya dron ile geldiyse, ve siz yeteneğinizi açarsanız rakip sizi göremez ama rakibinizin ekranına gri noktalar belirir. Yani sizin orada olduğunuz anlaşılır.

Alibi: Alibi 3 adet sabit bir şekilde duran hologram yerleştirebilir. Bu hologramlar "Alibi" karakterinin silahına modifikasyon takılmamış hali ve karakter aksesuarlarının takılmamış hali olarak görünür. Eğer rakip bu holograma ateş ederse rakibinizin yeri yarım saniyede bir görünür. Tam altında bulunan cihaza ateş ederek kırılabilir.

Maestro: Maestro'nun 2 adet "Evil Eye" cihazı bulunmaktadır. Bu cihazlar zeminlere veya duvarlara yerleştirebilir. Bu cihazlar siz açmadığınız sürece tamamen kurşun geçirmezdir. Ancak patlayıcılardan ve Maverick gibi karakterler tarafından kırılabilir. Eğer nişan alma tuşuna 1 saniye kadar basılı tutarsanız kameranın önündeki kurşun geçirmez cam kaldırılır ve siz ışın atabilir duruma gelirsiniz. Bu ışın rakiplere atılabilir, veya rakip cihazlarını kırabilir. Çok fazla atarsanız cihaz ısınır ve geçici olarak kullanamazsınız. Bu ışınlar rakiplere "5" hasar verir. Işın atar iken cihaz ön tarafından kurşun geçirebilir hale gelir. Bu yüzden dikkatli kullanmaya çalışın. Nişan alma tuşunu bırakırsanız kurşun geçirmez cam tekrar gelir ve cihaz tekrardan kurşun geçirmez olur.

Clash: Clash defans takımındaki tek taşınabilir kalkanlı karakterdir. Yeteneği kalkanıdır. Bu kalkan kurşun geçirmezdir ve patlayıcılardan az miktarda hasar almaktadır. Eğer kalkanınız elindeyken rakibe bakarak ateş etme tuşuna basılı tutarsanız rakibinizi çok yüksek miktarda yavaşlatır ve yavaş yavaş canını azaltırsınız. Ancak çok fazla kullanırsanız kalkan birkaç saniyeliğine kullanılamaz hale gelir.

Kaid: Kaid'in "Electroclaw" isminde 2 adet cihazı bulunmaktadır. Bu cihaz menzili içindeki tüm güçlendirilmiş duvar, güçlendirilmiş zemin ve tel gibi yerlere bir süre sonra elektrik verir. Güçlendirilmiş zeminlere aşağıdan atılarak o zeminin hibana, thermite gibi karakterler tarafından açılması engellenebilir.

Mozzie: Mozzie'nin "Pest Launcher" adını verdiği bir cihaz var. Bu cihazın 3 adet minik robotu yani mermisi var ve duvar, kapı, tavan gibi yerlere atılabilir. Eğer bir rakip dronu bu robotun menziline girerse attığınız robot otomatik olarak rakip dronunu ele geçirir. Ele geçirdiğiniz dronu siz de kullanabilirsiniz ancak dışarıya çıkartamazsınız. Atak takımının dronlarının ışıkları kırmızı iken mozzie'nin yakaladığı dronların ışıkları mavidir.

Warden: Warden'ın yeteneğini eğer hareketsiz dururken aktifleştirirseniz rakiplerinizi sislerin içerisinden görebilirsiniz. Ek olarak yetenek açıkken rakiplerinizin flaş bombalarından etkilenmezsiniz, veya eğer flaş bombası tarafından kör edildiyseniz yeteneği açtığınızda flaş etkisi gider.

Goyo: Goyo'nun 3 adet kalkanı bulunmaktadır. Bu kalkanları kapı vs. gibi yerlere koyabilir. Normal kalkandan tek farkı bu kalkanın arkasında benzin bidonu bulunmasıdır. Eğer atak veya defans takımından herhangi birisi bu benzin bidonuna ateş ederse, veya Ash, Zofia gibi bir operatör bu kalkanı kırarsa kalkan çevresindeki bir alanı birkaç saniyeliğine yakar. Bomba modunda son saniyelerde işe yarar.

Wamai: Wamai'nin Mag-NET ismini verdiği cihazı bulunmaktadır. Bu cihaz oldukta küçüktür ve tavan, zemin gibi yerlere yapıştırabilir. Bu cihaz süre geçtikçe Wamai'ye gelir yani bir nevi sınırsızdır. Bu cihazın yakınına rakip bir el bombası, flaş bombası vs. atarsa bu cihaz o bombayı çeker ve kendisiyle birlikte o bombayı da patlatır.

Oryx: Oryx'in yeteneği ise "Remah Atılımı" denen şey. Bu yeteneği güçlendirilmemiş duvarda kullanırsanız o duvarı yıkar ve içinden geçersiniz. Ek olarak eğer rakibinizde kullanırsanız rakibinizi yere yıkarsınız. Kalkanlı operatörlerde işe yarar. Bir diğer yeteneği ise açık olan zeminleri yani kapakların altına geçip space tuşu ile o kapaktan yukarıya tırmanabilirsiniz.

Melusi: Melusi'nin 3 adet kurşun geçirmez cihazı bulunmaktadır. Bu cihazı zemin duvar gibi yerlere yerleştirebilir. Eğer rakip bu cihazın menziline girerse çok yüksek miktarda yavaşlar ve ses çıkartır. Sadece patlayıcılar veya bıçak ile kırılabilir.

Aruni: Aruni kapılara, camlara ve kapaklara 3 adet lazer kapısı fırlatılabilir. Bu fırlatılan lazer kapısından eğer rakipler geçerse yüksek miktarda ses çıkar ve rakibinizin 30 canı gider. Ancak rakip bu kapıları Dron, bombalar veya fırlatılabilir cihazlar ile 30 saniyeliğine kapatabilir. 30 saniye sonra yerleştirdiğiniz yerin üstünde bulunan yere ateş ettiğinizde cihaz yeniden aktifleşir.




Evet arkadaşlar. Gerçekten çok uzun bir zaman harcadığım rehber sonunda bitti. PS 4'de 700, PC'de 500 saatlik deneyimim ile bu rehberi yazdım. Yeni operatörler veya mekanikler geldikçe ekleme yapmaya çalışacağım. İyi forumlar.
 
Merhabalar, bu konuda Rainbow Six Siege ile ilgili yaklaşık 1200 saatlik oynanış süresinin ardından sizlere bir rehber hazırlamak istedim. Umarım beğenirsiniz.

İlk olarak oyunun modları ve mantığından bahsedeyim. Oyunda "Hızlı Maç, Dereceli, Derecesiz, Terörist Avı, Olaylar ve Özel Oyun" olmak üzere 6 adet mod var.
Oyunun mantığı sizi 5v5 bir şekilde bir haritaya bırakıp karşıdaki oyuncularla mücadele etmeniz isteniyor. Oyunda çok farklı mekanikler var, bunları aşağıda anlatacağım.
Oyunda bomba koruma veya saldırma, bölge koruma veya saldırma ve rehine koruma yada kurtarma modu olarak 3 farklı mod var.


Olaylar modunda 11 adet görev var ve bu mod sadece tek kişilik oynanabiliyor. Her görevde 3 adet farklı görev var. Bu görevlerin her birisi, o görevi tamamlamanız durumunda size 200 Nam veriyor.


Terörist avı moduna ister tek, ister ekibinizdeki kişilerle, isterseniz de rastgele 5 kişi girebiliyorsunuz. Bu mod'da Rehine kurtarma, rehine koruma, bomba çözme ve haritadaki tüm düşmanları öldürme olan klasik mod var.
Rehine kurtarma modunda binaya girip rehineyi alıp dışarıdaki işaret fişeğine götürmeye çalışıyorsunuz. Bu modda düşmanların sınırı yok, sürekli yeniden doğuyorlar o yüzden beklemek yerine hızlıca rehineyi bulup çıkarmak mantıklı bir hareket olacaktır.
Rehine koruma modunda sizi bir haritada, sizin seçeceğiniz odada rehineyle bırakıyor. Düşmanlar dalga şeklinde geliyor, amacınız son dalgaya kadar dayanıp rehineyi korumak.
Bomba imha etme modunda binada bulunan 2 bombadan herhangi birisinin bulunduğu odaya girip, o odaya üzerinizde bulunan bomba çözme aracını kurmanız gerekiyor. Kurduktan sonra düşmanlar o cihazı kırmaya çalışacaklar, cihazı mutlaka koruyun yoksa görev başarısız olur.
Klasik modda ise siz saldıran taraf oluyorsunuz, haritada zorluk seviyesine göre farklı miktarda düşmanlar oluyor ve o düşmanların hepsini öldürmeniz gerekiyor. Haritadan haritaya değişmekle beraber genel olarak 3-4 düşmanın bulunduğu odalarda cephane sandıkları oluyor. O sandıklardan mermi vs. alabilirsiniz.
Son olarak "Terörist Avı" modunun "Normal, zor, çok zor" modları bulunmaktadır. Zorluk yükseldikçe düşmanların sayısı ve nişan almaları artıyor. Aynı zamanda zorluk arttıkça Nam ve deneyim puanı almak da eş orantılı olarak artıyor. Terörist avı modunda istediğiniz haritayı veya modu "Ayarlar-Genel-Eşleştirme seçenekleri" üzerinden değiştirebilirsiniz.


Özel oyun adı üstünde özel oyun. Siz isterseniz izleyici olarak kurup bir takıma 5, diğer takıma 5 kişiyi davet edip onlar birbirleriyle savaşırken izleyebilirsiniz. İsterseniz siz de bir takıma girip arkadaşlarınızla veya herhangi birileriyle 1v1, 2v2 vs. atabilirsiniz.


Hızlı maç modunda sizi rastgele bir haritaya atıp gerçek oyuncularla 5v5 mücadeleye bırakıyor. Bu modu genel olarak rekabet değil de kafa dağıtmak isteyen kişiler oynar. Hızlı maç modunda Rehine, bomba ve alan koruma modları vardır. Eğer sadece 1 modu isterseniz "Ayarlar-Genel-Eşleştirme seçenekleri üzerinden istediğiniz modu kapatıp açabilirsiniz. Bu modda sizi halihazırda başlamış bir oyuna atabilir. Oyundan çıkarsanız herhangi bir yasaklama uygulanmaz.


Derecesiz ve Dereceli modları neredeyse aynı. Tek farkları dereceli oyunlar rütbenizi etkilerlen derecesiz etkilemiyor. Oyun başladığında sizin takımınız ve karşı takım oyunun verdiği 3 haritadan istediğini yasaklar. Takımınızda ve karşı takımda en çok oy hangi haritada ise o harita yasaklanır. Eğer ki takımınız 2 adet haritada eşit miktarda yasaklama verirse oyun bu 2 harita arasından takımınız için rastgele bir haritayı yasaklar. Aynı şekilde eğer karşı takımla aynı haritayı yasaklarsanız oyun haritayı kendisi seçer. Bu modlarda ilk 4 olan kazanır. Eğer 3-3 olursa oyun uzar ve 5 olan kazanır. Dereceli ve derecesiz modlarında sadece "bomba" modunu oynayabilirsiniz. Bu modlarda oyundan çıkarsanız sırasıyla "30 dakika, 2 saat, 12 saat, 1 gün, 7 gün" şeklinde yasaklanırsınız. Ek olarak örneğin 30 dakika yasaklanırsanız yasaklanma sürenizin 2 katı kadar nam yasağı yersiniz. Nam yasağı varken oyunlardan kazandığınız namlar yarı yarıya kesilir.



Oyun mekanikleri ise CS:GO veya Valorant gibi değil. Son derece taktiksel. Defans takımı savunduğu odanın duvarlarını güçlendirebilir. Defans takımının toplamda 10 adet güçlendirmesi bulunmaktadır. Oyunda kafadan vuruş yemezseniz genel olarak direk ölmek yerine yaralanırsınız ve yere düşersiniz. Yerdeyken ateş edemezsiniz, sadece yavaş yavaş sürünebilirsiniz. Yerden kalkmak için takım arkadaşlarınızdan birisi size yardım etmeli. Yerden kalktığınızda 20 canınız olur. Sadece Zofia operatörü ve finka yeteneği kendisini kaldırabilir, Zofia operatörü ile kalkarsanız 5 canınız olur. Finka yeteneği ile kalkarsanız 10 saniyeliğine 25, 10 saniye sonra 5 canınız olur. Onun dışında eğer siz yaralıyken Doc operatörü size can atarsa biraz daha ekstra canla kalkarsınız.

Defans takımının amacı hedefi olan şeyi "Rehine, Bomba veya Alan Koruma" korumak ya da rakip takımın tamamını öldürmek.
Atak takımı ise moda göre değişken olmakla birlikte görevi yapmalı, veya rakip takımın tamamını öldürmeli.

Şuanda en güncel şekliyle tüm operatörleri elimden geldiğince aşağıya yazacağım.


Atak Operatörleri:

Glaz: Glaz oyundaki 2 keskin nişancı operatörden birisidir. Yeteneği ana silahındaki dürbünüdür. Bu dürbünü açtığınız zaman hem çok yüksek bir yakınlaştırma miktarı, hem de birkaç saniye sabit durursanız rakiplerinizi sarı bir şekilde görebilirsiniz. Sis içindeki rakiplerinizi yine birkaç saniye bekleyerek sarı renkli olarak görebilirsiniz.

Fuze: Fuze'ın cihazı barikatlı camlardan, güçlendirilmemiş duvarlardan veya tavanlardan ayrıca castle barikatından atabildiğiniz bir bomba. Attığınız yere 5-6 adet bomba gönderir. Bombalar birkaç saniye sonra patlar. Bu cihazdan toplamda 4 adet bulunmaktadır.

IQ: IQ'nun yeteneği koluna takılı olan bir cihaz. Bu cihazı açarsanız elektronik cihazları görebilirsiniz, kameralara bakan rakipleri, kapkan tuzaklarını vs. görebilirsiniz. Tabancanız varken nişan alıp duvardan o cihazı da kırabilirsiniz.

Blitz: Blitz oyundaki kalkanlı karakterlerden birisidir. Kalkanının önünde bulunan paneller sayesinde eğer rakibe yeterince yakınken yeteneği kullanırsanız rakibinizi kör edersiniz.

Twitch: Twitch operatörünün farkı diğer ataklar gibi normal bir dron yerine şok dronu kullanmasıdır. Artık çok güçsüzleştirilmiş olsa da halen daha düşman cihazlarını kırmak için gayet kullanışlıdır.

Montagne: Montagne operatörünün bir adet kalkanı bulunmakta. Özel yeteneği ise bu kalkanı daha da büyütmek. Özel yeteneği kullanırsanız elinizdeki kalkan büyür ve önünüzdeki düşmanın sizi vurması imkansız hale gelir. Aynı zamanda kalkanınız açıkken C4, el bombası gibi şeylerden de daha az hasar yersiniz.

Thermite: Thermite karakteri de rakip takımın güçlendirdiği duvarları açabilir. 2 adet cihazı vardır. Bandit aküsü, Mute jammer'i, Kaid electroclaw'ı gibi şeyler varken yeteneği koyarsanız ya yanar, ya da çalışmaz. Tavsiyem takımınızda bir tane Thatcher olması ve o Thatcher'ın açmak istediğiniz duvara EMP atması. Bu şekilde kısa süreli bozulan akü, jammer vs. gibi cihazlardan etkilenmeden duvarı açabilirsiniz.

Ash: Ash karakterinin cihazı ise bir nevi küçük bir roket. Attığınız duvarı veya zemini büyük bir şekilde yıkar. Aynı zamanda menzili içinde cihaz varsa o cihazları da kırar.

Thatcher: Thatcher karakterinin yeteneği "EMP Bombası" 3 adet olan bu bombaları rakip duvarlarına veya rakip cihazlarının bulunduğu bir odaya atarsanız menzili içindeki elektronik tüm cihazları 10 saniyeliğine devre dışı bırakır. Aynı zamanda eğer rakip menzil içindeyse rakibinizin dürbününü de 10 saniyeliğine bozar.

Sledge: Sledge karakterinin cihazı ise bir balyoz. Bu balyoz ise güçlendirilmemiş duvarları, zeminleri, barikatları ve Castle barikatlarını kırabilirsiniz.

Buck: Buck karakterinin yeteneği, 2 ana silahından birisinin altına yerleştirilmiş olan bir pompalı tüfek. Bu pompalı tüfek ile silah değiştirmeden duvarları kırabilir, veya yakın mesafedeki rakiplerinizi öldürebilirisiniz.

Blackbeard: Blackbeard karakterinin yeteneği silahının üstüne takılan, ve göğsünün üst kısmına gelecek mermilerden kendisini koruyan kalkanı. Bu kalkanların her birisinin 50 canı vardır ve ortalama olarak birkaç mermiden kendisini koruyabilmektedir. Toplamda 2 adet kalkanınız bulunmaktadır. Kalkan yokken 2 zırhlıdır ancak kalkan taktığınızda 3 zırhlı olur.

Capitao: Capitao'nun yeteneği ise bir Arbalet. Bu arbaletin 2 farklı mermisi bulunmakta. Bu mermilerden birisi attığınız yeri ve çevresini yakarken diğer mermi attığınız yeri sisler. Her mermiden 2 tane bulunmaktadır.

Hibana: Hibana karakterinin yeteneği ise X-kairos adını verdiği cihazı. Bu cihazlar akü, sinyal kesici vs. olmadığı sürece güçlendirilmiş duvarları açabilir. Varsayılanı "B" olan mod değiştirme tuşu ile 2-4-6 şeklinde kaç adet atacağınız seçebilirsiniz. Güçlendirilmemiş zeminleri 2, güçlendirilmiş zeminleri ise 4 adet cihaz ile açabilirsiniz. Toplamda 24 adet cihaz bulunmaktadır.

Jackal: Jackal karakteri yeteneğini açarak bulunduğu konumdan daha önce geçmiş rakiplerin ayak izlerini görebilir, ayak izini tararsa rakibin o anki konumunu 3 kereye kadar görebilir. Eğer rakip Caveira'nın sessiz modu açıkken geçerse ayak izi görünmez. Aynı şekilde Caveira'yı bulduğunuzda yeteneğini açarsa sizin yeteneğiniz Caveira'nın konumunu göstermez. Sinyal kesicilere yaklaşırsanız cihaz bozulur.

Ying: Ying'in 3 adet cihazı bulunmaktadır. Bu cihazları elinizde tuttuğunuz süre boyunca 3 farklı aşaması vardır. Seviye 1 yani direkt olarak atarsanız zemine değdikten 5 saniye sonra, 2. seviye yani elinizde birkaç saniye tuttuktan sonra atarsanız zemine değdikten 3 saniye sonra, 3. seviye yani elinizde 4-5 saniye kadar tuttuktan sonra atarsanız zemine değdiği gibi patlar. Bu cihazı zemin olmayan duvar, kapı eşikleri gibi yerlere atarak sekmelerini sağlayabilirsiniz. 1. ve 2. seviyelerde attığınız yöne doğru biraz ilerler ve süresi dolunca patlar. Eğer rakip bu patlayan cihaza bakıyorsa veya yakınındaysa gerçekten çok uzun bir süre kör olur.

Zofia: Zofia'nın yeteneği ise bir tür bomba atar. Bu bomba atarın 2 farklı mermisi var. İlk mermi attığınız yüzeyi delebilir veya attığınız zemindeki cihazları kırabilir. 2. mermi ise attığınız merminin yakınındaki rakipleri sersemletir, kulaklarını sağırlaştırır, görüşlerini azaltır ve hassasiyetlerini çok fazla düşürür. Her mermiden 2 adet bulunmaktadır. Aynı zamanda eğer yaralanırsa kendisini kaldırabilir. Ancak kendisi kalkarsa 5 canı olur.

Dokkaebi: Dokkaebi'nin yeteneği bir tablet. Bu tabletle 2 kereliğe mahsus olmak üzere rakiplerinizin kameralara baktıkları cep telefonunu arayıp yüksek miktarda ses çıkartabilirsiniz. Eğer aradığınızda rakip sinyal kesici menzilindeyse rakibinizin telefonu çalmaz. Aynı zamanda oyunda telefonu sinyal kesici olmadan çalmayan tek karakter Echo'dur. İkinci olarak ise takımınızda dokkaebi varsa veya siz dokkaebi iseniz bir rakibi öldürdüğünüzde rakibiniz cep telefonunu düşürür. Bu cep telefonunu hackleyerek rakiplerinizin tüm kameralarına aynı zamanda siz de bakabilirsiniz. Rakip takım oyuncuları ölen arkadaşlarından düşen telefonu kırabilir.

Finka: Finka karakterinin yeteneği takımına güçlendirme sağlaması. Finka yeteneğini kullanığı zaman 10 saniyeliğine hayatta olan tüm takım arkadaşlarına 20 can verir. Aynı zamanda takımınızda yaralanmış bir oyuncu varken finka yeteneğini kullanırsa o rakip de yerden kalkar. Bu yetenek 10 saniyeliğine şu güçlendirmeleri de verir; Dürbün açık iken %45 az silah sekmesi, %25 daha hızlı dürbün açma, %15 daha kısa şarjör değiştirme süresi, Jiletli tellerden geçerken %40 daha hızlı geçmek, flaş bombalarının etkisinin %50 daha hızlı geçmesi, Ela operatörünün yeteneği olan sersemletmenin %70 daha hızlı geçmesi, patlamalardan kaynaklanan kulak çınlamasının aniden geçmesi, Smoke'un zehirli gazından alınan hasarın %50 azalması ve bomba imha cihazını kurmak veya rehineyi almanın hızlanması. Ancak bu yetenek aktif iken Pulse'nin cihazı sizi 10 metre yerine 14 metreden de görebilir. Ayrıca yetenek aktif iken Echo dronu tarafından sersemletilirseniz veya lesion'un iğnesine basarsanız yetenek sonlanır.

Lion: Lion karakterinin cihazı ise bir drone. Yeteneğinizi kullandıktan 3 saniye sonra aktif olur. Yetenek aktif iken rakipleriniz hareket ederse rakiplerinizin konumunu altlarında kırmızı bir işaret ile görebilirsiniz.

Maverick: Maverick karakterinin bir tür Egzotermik meşale cihazı bulunmakta. Bu cihaz ile akü, sinyal kesici vs. olan güçlendirilmiş duvarları açarak aküyü vs. kırabilirsiniz.

Nomad: Nomad'ın ana silahına takılı bir tür bomba atar. Bu bomba atar fırlattığınız yüzeye yapışır, eğer bir rakip bu cihazın menzili içine girerse rakibinizi uzağa doğru fırlatır ve 1-2 saniyeliğine yerde tutar. Aynı zamanda rakip bu cihaza yakalanırsa çok yüksek bir ses çıkarır.

Gridlock: Gridlock "Trax İğnesi" isimli bir cihaz fırlatır. Eğer rakip takım bu cihaz yayılırken onu vurmazsa cihaz gitgide artar ve gerçekten büyük bir alanı tamamen dikenle doldurur. Bu dikenin içine giren rakipler 10 can kaybeder ve yavaşlar. Ancak siz attıktan sonra rakip takım onu kırarsa çok fazla veya hiç yayılamadan yok olur.

NØKK: NØKK oyundaki en gizemli karakterdir. Adı, soyadı, yaşı, boyu, kilosu, yüzü geçmişi, ailesi vs. bilinmez. Yeteneği ise aktif olduktan sonra rakip takımın kameralarından kendisini gizler. Ek olarak az da olsa bir ses azaltımı sağlar.

Amaru: Amarunun cihazı ise bir tür kanca. Bu kancayı barikatlı camlara atarak direkt olarak oraya gidip içeri girebilirsiniz. Aynı zamanda açık olan zemin veya tavan kapaklarına da atılabilir.

Kali: Kali oyundaki 2. keskin nişancı operatördür. Yeteneği ana silahında bulunan ve hem fırlatılabilir cihaz hem de dürbün olarak kullanılabilen DH cihazı. Ana silahınızı kullanırken 6x ve 12x arasında yakınlaştırma yapabilirsiniz. Barikatları ve duvarları tek mermide yıkar. Yeteneği ise bu dürbün silahın altına gelir ve fırlattığınız yerde bir patlama yaratır. Eğer fırlattığınız konum güçlendirilmiş bir zemin veya duvar ise duvarın arkasında bulunan cihazları kırar. Ancak menzili çok uzun değildir. Eğer güçlendirilmemiş bir duvara atarsanız duvarda küçük bir delik açar ve yine çevredeki cihazları kırar. Aynı zamanda ana silahı rakip takım oyuncularını kafadan vuruş haricinde tek atışta yaralar. Ancak şu anda (28.01.2021) test serverinde kaliye bir güçsüzleştirme gelecek ve 25 metre üstünde bulunan düşmanlara daha az vurmaya başlayacak.

Iana: Iana'nın yeteneği kendisinin bir hologramını yaratması. Bu hologram ateş edemez, bıçak atamaz ve el bombası gibi cihazlarını kullanamaz. Hologramda iken ayak sesi çıkartır, hologramı 1 vuruşta yok olur ve onu vuran rakibin konumunu kısa süreliğine gösterir. Hologram çıkarmadan önce yüksek miktarda ses çıkartır.

Ace: Ace karakteri de güçlendirilmiş duvarları açabilen bir karakterdir. Attığınız cihaz eğer akü vs. yoksa birkaç saniye sonra patlar, eğer patlayabilirse hemen altına kendisinin aynısından bir tane daha çıkarır ve orayı da açar. Bu cihazdan toplam 3 adet bulunmaktadır.

Zero: Zero karakterinin yeteneği ise kameraları. Toplamda 4 adet bulunan kameralarını güçlendirilmiş veya güçlendirilmemiş zeminlere çift taraflı olarak atabilir. Kamerayı yönetirken Space tuşu ile kameranın yönünü ayarlayabilir. Eğer kırılamaz bir yüzeye atarsanız sadece bir tarafına bakabilirsiniz. Aynı zamanda her kamera 1 adet ışın atabilir. Bu ışın ile isterseniz rakip cihazlarını kırabilirsiniz, isterseniz de rakibinize vurabilirsiniz. Rakibinize vurursanız 10 canı gider.



Savunma Operatörleri:

Kapkan: Kapkan oyundaki tuzakçı operatörlerden birisidir. Kapılara ve camlara size oyun başlayınca verilen 5 adet tuzağı kurabilirsiniz. Tuzaklar artık lazer göstermese de yine de kontrol edildiğinde görülebilir. Tuzaklar 3 zırhlı rakiplere 45, 2 zırhlı operatörlere 51, 1 zırhlı operatörlere ise 60 hasar verir.

Tachanka: Tachanka oyunda en çok rework yemiş karakterlerden birisidir. Şuanda ana silahı gerçekten çok güçlü bir makineli tüfek. Özel cihazı ise bomba atar gibi alev atan bir cihaz. Aynı zamanda kendisi Rainbow Six Siege'in Lordudur.

Bandit: Bandit'in yeteneği ise kendisinde bulunan 4 adet akü. Bu aküleri güçlendirilmiş duvarlara veya zeminlere atarak rakiplerin o konumları açmasını engelleyebilir.

Jager: Jager'ın yeteneği ise "Aktif Defans Sistemi" verdiği bir cihaz. Bu cihazdan 3 adet bulunmaktadır, her bir cihaz 2 adet rakip cihazını etkisiz hale getirebilir. Jager'in cihazı rakibin attığı el bombası, sis bombası, flaş bombası gibi şeyleri etkisiz hale getirir.

Rook: Rook operatörünün de bir adet zırh çantası bulunmaktadır. Takım arkadaşlarınız ve siz bu zırhı giydiğinizde kafadan vuruş yemediğiniz sürece %100 olarak direkt ölmek yerine yaralanırsınız.

Doc: Doc operatörünün can tabancası bulunmaktadır. Bu tabanca için 3 adet can kapsülü bulunuyor. Bu kapsülleri takım arkadaşınıza atarsanız ona 40 can verirsiniz.

Pulse: Pulse'un yeteneği ise cihazı ile 10 metreye kadar olan düşmanların kalp atışlarını görebilmesi. Rakiplerini tavan, duvar vs. farketmeksiniz görebilir.

Castle: Castle karakteri normal barikatın güçlendirilmiş hali olan bir barikat kurar. Bu barikatlar kurşun geçirmez, ve normal barikat 3 dipçik darbesiyle kırılırken Castle barikatları 11 dipçik darbesiyle kırılır.

Smoke: Smoke karakterinin 3 adet fırlatılabilir zehirli dumanı vardır. Bu dumanı fırlatıp patlatırsanız rakiplerinize 15-15 şeklinde arka arkaya ve hızlı bir şekilde hasar verebilirsiniz. Genel olarak bomba modunda son saniyelerde rakiplerin olduğu yere fırlatılıp imha ediciyi kuran kişiyi öldürmek amaçlanır.

Mute: Mute karakterinin 4 adet sinyal kesicisi bulunmaktadır. Bu sinyal kesicinin menziline giren dronlar ve uzaktan kontrol edilen rakip cihazları "Thermite Cihazı, Hibana Cihazı vs." etkisiz hale getirir. O cihazlar rakip geri almadığı sürece halen orda kalır ancak çalışmaz.

Frost: Frost karakterinin 3 adet "ayı tuzağı" bulunmaktadır. Bu tuzaklara yakalanan rakipler direkt olarak yaralanır ve eğer takım arkadaşı yardım etmezse kalkamaz. Bu kapanlar 4-5 mermide kırılır. Genel olarak camların altına veya kalkanların arkasına atılması tavsiye edilir.

Valkyrie: Valkyrie'nin 3 adet kamerası vardır. Bu kameralar beyzbol topu büyüklüğündedir. Kameraya kimse bakmıyorken siyah olarak görünürken, herhangi birisi kameraya bakarken mavi bir göz görülür.

Caveira: Caveira'nın 2 farklı yeteneği bulunmaktadır. İlki sessiz adım, bu yeteneği açtığınızda koştuğunuzda, yürüğünüzde vs. verdiğiniz ses yüksek miktarda azalır. Aynı zamanda karakteriniz koşarken ve yürürken bir miktar eğilerek eğer rakibiniz kafa hizasına bakıyorsa ıskalamasına da sebep olabilir. İkinci olarak ise tabancası ve sorgu yeteneği. Caveira'nın tabancası ile rakiplerinizi kafadan vursanız bile rakibiniz ölmek yerine yaralanır. Sadece ipte sarkan rakipler ve daha önce yaralanmış düşmanlar bu silahtan direk olarak ölür. Ek olarak eğer caveira ile yaralı bir rakibe yaklaşıp sorgu yaparsanız, ve eğer sorguyu bitirirseniz karşı takımda kaç kişi kaldıysa hepsinin operatörünü ve konumunu görebilirsiniz.

Echo: Echo'nun "Yokai" ismini verdiği 2 adet dronu bulunmaktadır. Bu dronları yerde iken dışarısı hariç istediğiniz yere götürebilirsiniz. Üstünüzde tavan veya herhangi bir yapı varken "Space" tuşu ile bu dronu tavana yapıştırabilirsiniz. Havadayken rakiplere nişan alıp ateş etme tuşuna basarsanız rakibinizi sersemletirsiniz. Bu sersemletme; Ekran sarsılması, kulak sağırlaşması, daha az görüş mesafesi ve eğer rakibiniz o sırada bomba imha cihazı kuruyorsa, ya da yapmak için belli bir süre gereken bir şey yapıyorsa o şeyi iptal eder. Bomba modunda süre bittiğinde rakibi bu dron ile vurup cihazı kurmasını iptal edebilirsiniz.

Mira: Miranın 2 adet camı bulunmaktadır. Bu camları güçlendirilmiş veya güçlendirilmemiş zeminlere yerleştirebilir. Bu camlar eğer kırılmazsa kurşun geçirmezdir. Bu camlar rakipleriniz tarafından siyah olarak görünür. Yani rakibiniz sizi göremez ancak siz rakibinizi görebilirsiniz. Ayrıca güçlendirilmiş duvarda iken rakiplerin Ash, zofia gibi yetenekleri de etkisiz kalır. Ancak güçlendirilmemiş duvarlara yerleştirirseniz duvarın altından veya üstünden kurşun geçirebilir. Camın koyduğunuz tarafında bulunan tüp kırılırsa cam 1-2 saniye sonra iner ve kurşun geçirir hale gelir. Twitch dronu bu camı indirebilir.

Lesion: Lesion fırlattıktan birkaç saniye sonra görünmez olan bir tuzak fırlatır. Rakibiniz bu tuzağın üstünden geçerse zehirlenir. Rakip zehirlenmiş durumdayken koşamaz, ayrıca eğer iğneyi çıkarmazsa canı azalmaya başlar. "F" tuşuna basılı tutarak iğne çıkartılabilir.

Ela: Ela kapılara, camlara vs. 3 adet "Grzmot mayını" yapıştırabilir. Eğer rakipler bu cihazın yakınından geçerse birkaç saniyeliğine görüşü kısalır, sağırlaşır, ekranı sarsılır. Ayrıca eğer bir rakip yakalanırsa yüksek bir ses çıkartır.

Vigil: Vigil'in yeteneği ise teknolojik cihazlardan gizlenmek. Vigil yeteneği açıkken rakiplerin tüm kamera, dron gibi cihazlarından gizlenir. Ancak örneğin rakip sizin olduğunuz odaya dron ile geldiyse, ve siz yeteneğinizi açarsanız rakip sizi göremez ama rakibinizin ekranına gri noktalar belirir. Yani sizin orada olduğunuz anlaşılır.

Alibi: Alibi 3 adet sabit bir şekilde duran hologram yerleştirebilir. Bu hologramlar "Alibi" karakterinin silahına modifikasyon takılmamış hali ve karakter aksesuarlarının takılmamış hali olarak görünür. Eğer rakip bu holograma ateş ederse rakibinizin yeri yarım saniyede bir görünür. Tam altında bulunan cihaza ateş ederek kırılabilir.

Maestro: Maestro'nun 2 adet "Evil Eye" cihazı bulunmaktadır. Bu cihazlar zeminlere veya duvarlara yerleştirebilir. Bu cihazlar siz açmadığınız sürece tamamen kurşun geçirmezdir. Ancak patlayıcılardan ve Maverick gibi karakterler tarafından kırılabilir. Eğer nişan alma tuşuna 1 saniye kadar basılı tutarsanız kameranın önündeki kurşun geçirmez cam kaldırılır ve siz ışın atabilir duruma gelirsiniz. Bu ışın rakiplere atılabilir, veya rakip cihazlarını kırabilir. Çok fazla atarsanız cihaz ısınır ve geçici olarak kullanamazsınız. Bu ışınlar rakiplere "5" hasar verir. Işın atar iken cihaz ön tarafından kurşun geçirebilir hale gelir. Bu yüzden dikkatli kullanmaya çalışın. Nişan alma tuşunu bırakırsanız kurşun geçirmez cam tekrar gelir ve cihaz tekrardan kurşun geçirmez olur.

Clash: Clash defans takımındaki tek taşınabilir kalkanlı karakterdir. Yeteneği kalkanıdır. Bu kalkan kurşun geçirmezdir ve patlayıcılardan az miktarda hasar almaktadır. Eğer kalkanınız elindeyken rakibe bakarak ateş etme tuşuna basılı tutarsanız rakibinizi çok yüksek miktarda yavaşlatır ve yavaş yavaş canını azaltırsınız. Ancak çok fazla kullanırsanız kalkan birkaç saniyeliğine kullanılamaz hale gelir.

Kaid: Kaid'in "Electroclaw" isminde 2 adet cihazı bulunmaktadır. Bu cihaz menzili içindeki tüm güçlendirilmiş duvar, güçlendirilmiş zemin ve tel gibi yerlere bir süre sonra elektrik verir. Güçlendirilmiş zeminlere aşağıdan atılarak o zeminin hibana, thermite gibi karakterler tarafından açılması engellenebilir.

Mozzie: Mozzie'nin "Pest Launcher" adını verdiği bir cihaz var. Bu cihazın 3 adet minik robotu yani mermisi var ve duvar, kapı, tavan gibi yerlere atılabilir. Eğer bir rakip dronu bu robotun menziline girerse attığınız robot otomatik olarak rakip dronunu ele geçirir. Ele geçirdiğiniz dronu siz de kullanabilirsiniz ancak dışarıya çıkartamazsınız. Atak takımının dronlarının ışıkları kırmızı iken mozzie'nin yakaladığı dronların ışıkları mavidir.

Warden: Warden'ın yeteneğini eğer hareketsiz dururken aktifleştirirseniz rakiplerinizi sislerin içerisinden görebilirsiniz. Ek olarak yetenek açıkken rakiplerinizin flaş bombalarından etkilenmezsiniz, veya eğer flaş bombası tarafından kör edildiyseniz yeteneği açtığınızda flaş etkisi gider.

Goyo: Goyo'nun 3 adet kalkanı bulunmaktadır. Bu kalkanları kapı vs. gibi yerlere koyabilir. Normal kalkandan tek farkı bu kalkanın arkasında benzin bidonu bulunmasıdır. Eğer atak veya defans takımından herhangi birisi bu benzin bidonuna ateş ederse, veya Ash, Zofia gibi bir operatör bu kalkanı kırarsa kalkan çevresindeki bir alanı birkaç saniyeliğine yakar. Bomba modunda son saniyelerde işe yarar.

Wamai: Wamai'nin Mag-NET ismini verdiği cihazı bulunmaktadır. Bu cihaz oldukta küçüktür ve tavan, zemin gibi yerlere yapıştırabilir. Bu cihaz süre geçtikçe Wamai'ye gelir yani bir nevi sınırsızdır. Bu cihazın yakınına rakip bir el bombası, flaş bombası vs. atarsa bu cihaz o bombayı çeker ve kendisiyle birlikte o bombayı da patlatır.

Oryx: Oryx'in yeteneği ise "Remah Atılımı" denen şey. Bu yeteneği güçlendirilmemiş duvarda kullanırsanız o duvarı yıkar ve içinden geçersiniz. Ek olarak eğer rakibinizde kullanırsanız rakibinizi yere yıkarsınız. Kalkanlı operatörlerde işe yarar. Bir diğer yeteneği ise açık olan zeminleri yani kapakların altına geçip space tuşu ile o kapaktan yukarıya tırmanabilirsiniz.

Melusi: Melusi'nin 3 adet kurşun geçirmez cihazı bulunmaktadır. Bu cihazı zemin duvar gibi yerlere yerleştirebilir. Eğer rakip bu cihazın menziline girerse çok yüksek miktarda yavaşlar ve ses çıkartır. Sadece patlayıcılar veya bıçak ile kırılabilir.

Aruni: Aruni kapılara, camlara ve kapaklara 3 adet lazer kapısı fırlatılabilir. Bu fırlatılan lazer kapısından eğer rakipler geçerse yüksek miktarda ses çıkar ve rakibinizin 30 canı gider. Ancak rakip bu kapıları Dron, bombalar veya fırlatılabilir cihazlar ile 30 saniyeliğine kapatabilir. 30 saniye sonra yerleştirdiğiniz yerin üstünde bulunan yere ateş ettiğinizde cihaz yeniden aktifleşir.




Evet arkadaşlar. Gerçekten çok uzun bir zaman harcadığım rehber sonunda bitti. PS 4'de 700, PC'de 500 saatlik deneyimim ile bu rehberi yazdım. Yeni operatörler veya mekanikler geldikçe ekleme yapmaya çalışacağım. İyi forumlar.
Mükemmel olmuş ellerinize sağlık. Oyuna başlayacak arkadaşlara şunu söylemek isterim. Oyun Valorant ya da CS:GO gibi hızlıca rush yapalım direk içeri girelim oyunu alıp çıkalım mantığında değil. Dronelama aşamasını çok dikkatli yapmanız kimin nerede olduğunu belirlemeniz ve yavaş oynamanız lazım. Oyunda taktik kurup yavaş oynamak en önemli detay. Ayrıca arkadaşsız çok da zevk alamayabilirsiniz iletişimsizlikten.
 
Oyunla ilgili ek bir not bırakayım. Oyundaki her bir operatörün kendi hikayeleri var. Nasıl operatör oldular geçmişleri nedir vs. Örneğin Thermite şu anda kullandığı cihazı yapmaya çalışırken elini yakmıştır. Aruni geçmişte bir bomba imha uzmanıdır ve bir görevde 1 kolunu, 1 bacağını kaybetmiştir gibi şeyler. Ek olarak Outbreak modunun sinematikleri de kısa film tadındadır. Zaman geçirmek için birebir aktiviteler benim için. Belki işinize yarar. :D
Mükemmel olmuş ellerinize sağlık. Oyuna başlayacak arkadaşlara şunu söylemek isterim. Oyun Valorant ya da CS:GO gibi hızlıca rush yapalım direk içeri girelim oyunu alıp çıkalım mantığında değil. Dronelama aşamasını çok dikkatli yapmanız kimin nerede olduğunu belirlemeniz ve yavaş oynamanız lazım. Oyunda taktik kurup yavaş oynamak en önemli detay. Ayrıca arkadaşsız çok da zevk alamayabilirsiniz iletişimsizlikten.
Katılıyorum. Zaten genel olarak çok toxic bir oyuncu kitlesi var. Hep 5 kişi girme taraftarıyım. Ve direkt rushlayarak bugüne kadar hiç oyun kazanmadım.
 
Mükemmel olmuş ellerinize sağlık. Oyuna başlayacak arkadaşlara şunu söylemek isterim. Oyun Valorant ya da CS:GO gibi hızlıca rush yapalım direk içeri girelim oyunu alıp çıkalım mantığında değil. Dronelama aşamasını çok dikkatli yapmanız kimin nerede olduğunu belirlemeniz ve yavaş oynamanız lazım. Oyunda taktik kurup yavaş oynamak en önemli detay. Ayrıca arkadaşsız çok da zevk alamayabilirsiniz iletişimsizlikten.
Herkes öyle sanıyor fakat R6'yı kazandıran taktik rushlamaktır.
 
En az 3 kill alarak takıma yol açarım en kötü. En iyi ihtimal de ace atmak olur.
Bunu söyleyen bir kişinin yüksek rank olmadığına yemin edebilirim ama kanıtlayamam. Yüksek elolarda denk geleceğiniz ela lesion frost kapkan blitz gibi operatörlerin rush durdurucu ve traplere deydiğinizde gelen seslerden kaynaklı siz trap etkisinden kurtulana kadar üstünüze rushlayıp öldürme ihtimalleri çok yüksektir. Yüksek elo maçında siz hızlıca alttaki Side'a gireyim derken yukarı katlardan bir anda "sürpriz" diyerek çıkan bir operatör olmaması mümkün değil. Yani adam akıllı bir dronelama aşaması geçirmeden zaten kolay kolay round alamazsınız yüksek eloda. Geçen sezon Diamond bitirdim bu arada merak ediyorsanız. Şuanda takım arkadaşım olmaması oyunun toxic kitleye sahip olması ve sınav senem olması gibi sebeplerden ötürü oyuna ara vermiş durumdayım. Eğer benim olmadığım bu sezonda oyun mekaniği tamamen değişmediyse en son durum buydu.
 

Geri
Yukarı