TOGG alır mısınız?

Arkadaşlar üzülüyorum ülkenin halini görünce... 😭

Ağlamıyorum. Sadece gözüme TOGG kaçtı... 😟

Herkes kötüleyip durmuş.

Maalesef gerçekler...
 
elektrikli araçlarda özel tüketim vergisi (ÖTV) oranında artış kararı alındı.

Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararıyla 4760 sayılı özel tüketim vergisi kanununa ekli II sayılı listede yer alan elektrikli araç tiplerinde farklı oranlarda ÖTV artışı yapıldı.

Buna göre özel tüketim vergisi (ÖTV) oranı motor gücü 85 Kw'yi geçmeyen elektrikli araçlarda yüzde 3'ten yüzde 10'a, motor gücü 85 Kw'yi geçen fakat 120 Kw'yi geçmeyen elektrikli araçlarla yüzde 7'den yüzde 25'e, motor gücü 120 Kw'yi geçen elektrikli araçlarda yüzde 15'ten yüzde 60'a yükseltildi.

-Bloomberght


Olmayan yerli arabaya zam yapmışlar, ülkenin alım gücü de malum kime satmayı planlıyorlar bu arabayı?

Eki Görüntüle 862540
TOGG'un ÖTV'si %15'ten %60'a çıktı.​

Para yok.
 
Ağlamıyorum. Sadece gözüme TOGG kaçtı... 😟

Herkes kötüleyip durmuş.
Araba "gerçekten" piyasaya çıkmadan kötülemeye gerek yok ama ilk birkaç yıl arabanın güvenilirlik konusu her marka için soru işareti olur. Asıl kötülenen yeni vergiler ve arabanın halkın %95'i tarafından alınamayacak kadar yüksek fiyat bareminde olacak olması. Fiyat konusu sadece tahmin ama söylenen özelliklerin "şimdiki parayla" 400 bin TL altına çıkarılmasının bir imkanı varmış gibi görünmüyor. Bu arada o 400 bin TL "çok iyimser" bir beklenti, arabanın batarya fiyatı çok yüksek oluyor.
 
Almam için;
  • Rakipleri ile yakın kaliteye sahip olmalı.
  • Yerli olduğuna göre de fiyatı rakiplerinden daha uygun olmalı.
Eğer aynı veya daha fazlasını vereceksem -kimse "vatan haini" diye fişlemeye yeltenmesin- yıllardır otomobil üreten adı sanı bilinen markaları tercih ederim. Sırf "yerli" diye kötü bir ürün almam, alamam.
 
Devletin kendi otomobilini yüksek ÖTV ile satacağını düşünmüyorum boşuna üretilmedi sonuçta.
Yerli araba için özel bir vergilendirme yapamazlar, düşük faizli kredilerle teşvikler sağlarlar en fazla. Bu arabalar şu anda %60'lık ÖTV dilimindeler, çıkana kadar kim bilir ne kadara yükselir daha...

Bu arada bu arabaları yapıp yurt dışına satmak daha kârlı. Amaçları halkın alması değil, zaten bu alım gücüyle %95 alacak durumda değil. Kalan %5'in büyük kısmı da zaten ilk defa yollara çıkmış bir arabayı almak yerine bilindik yabancı markalara gider.
 

Geri
Yukarı