Rehber STRIX RX 570 sadece bir dosya ile yük altında 59 derecede çalıştırmak

Önce kartın Stock frekansta stabil çalışmasını sağlayan en düşük voltajı bulman lazım, ben frekans düşürmeden 1.150'den 0.987'e kadar düşürdüm, daha da düştüğümde stabilite bozuldu ve çekirdek hızı sorunu hala çözülmemişti, çözmek için -50 MHz ile 0.950 voltaj verince hem stabiliteyi hem çekirdek saat hızı düşme olayını çözdüm, karta her frekans voltaj atayışında kontrolü en doğru şekilde yapman için OCCT yüklemen lazım ve 5 dakika boyunca çalıştırman lazım, 5 dakika içinde hata verdiyse stabilite sorunu vardır, 5 dakika sonrasında vermediyse hiç vermez, böyle böyle deneye deneye bulucan, ayrıca aşşağıda kırmızı çizili yeri bendeki gibi yap.
Eki Görüntüle 908440
Hocam bellek zaman ayarını ne zaman 2 yapsam sistem kilitleniyor ve WattMan alıyorum. Kart mı sıkıntılı acaba? 2 saattir bununla uğraşıyorum.
 
Kitleniyorsa elleme, normal değil ama bir sorun olup olmadığıda kesin değil.
Dün en az 15 kere WattMan yedim. Sadece şunu biliyorum en düşük voltaj 1050 oluyor stok frekansta. Daha da indiremiyorum. Frekans ayarını da 1300 1300 1300 1300 1250 yaptığım zaman 1040 yapabiliyorum voltajı. Ama yine de sıcaklık arttığı zaman FPS düşüyor. 59 FPS gördüm FurMark'ta.
 
Dün en az 15 kere WattMan yedim. Sadece şunu biliyorum en düşük voltaj 1050 oluyor stok frekansta. Daha da indiremiyorum. Frekans ayarını da 1300 1300 1300 1300 1250 yaptığım zaman 1040 yapabiliyorum voltajı. Ama yine de sıcaklık arttığı zaman FPS düşüyor. 59 FPS gördüm FurMark'ta.

Kart frekans ve voltaj değişikliğine izin vermiyor gibi duruyor, benimki Undervolt yapmama izin verirken Overclock yapmama izin vermiyor, anında sistem kitleniyor.
 
NOT: Bu dosya aynı ekran kartı olsa dahi uyguladığınızda stabil çalışacağının garantisi yoktur, eğer yaptıktan sonra sistem kitlenirse bilgisayarınızı zorla kapatın çünkü WattMan bir hata ile karşılaştığında sistemi kitliyor ve dosyanın etkisini kaldırıyor, o yüzden risk alarak yapın ve bir şey olduğunda "Senin bir şey bildiğin yok, sistemim bozulmaktan ucuz kurtuldu" gibi şeyler yazmayın.

Undervolt dosyası (İngilizce isim koyma gibi bir takıntım var.):


RX 570 bildiğiniz üzere 1.150 mV çekmekte (Şehir besliyoruz sanki), bu kartın fazla voltajdan yani güç çekmesinden ısınmasına sebep olmakta, buna ek GPU üzerinde takıldığım ikinci bir sıkıntı var, her 1 derece artışta çekirdek hızı düşüyor, düştükçe düşüyor, 1300 MHz yazmasına rağmen GPU 1000-1100 frekansında çalışmakta ve bu frekans bu GPU için oldukça düşük, hem sebepsiz bir performans düşüşü hem de stabilite sorununa sebebiyet vermekte, her ne kadar Afterburner'da hep 1300 MHz gösterse de diğer uygulamalardan ve FurMark'tan kontrol ettiğimde düşük frekansta çalışıyor, yaptığım Undervolt dosyası ekran kartına 0.950 mV voltaj vermekte ve ek olarak stabilite sorununu çözmekte ve ekran kartını yük altında 59-64 derecelerde çalıştırmakta, çekirdek hızının düşük olma ve stabilite sorununu garip bir şekilde çözmeyi başardım, bunu yapmak için çerkidek hızını 50 MHz düşürdüm, normalde performans düşmesi gerekirken garip bir şekilde performans artışı yakaladım, bu da kanıtım olsun.

Eki Görüntüle 903206

Arkadaşımdaki Stock RX 580 ile karşılaştırması aşağıdaki linktedir;



FurMark'da kart RX 580'den hızlı gözükmekte, normalde VRAM frekansı arttırıp verimliliğide arttırmayı düşünüyordum fakat ne yaparsam yapayım ekran kartı VRAM frekansını arttırmamı kabul etmedi, ek olarak fan sesinden rahatsız olursanız fan yüzdelerini düşürebilirsiniz, tavan sıcaklık 66'lara çıkabilir bunu yaparsanız, bu fan ayarını yapma sebebim GPU'yu 60 derece altında tutma hedefimdi.
Bu Undervolt dosyasını yapmayı nasıl başardım? Bunu yapmamda yardımcı olan @r.yasar10 hocamın yaptığı Undervolt rehberiydi, bu değerlere hep OCCT'de stabilite testi yaparak ulaştım, eğer bir değer ile oynadığımda 1 hata bile verse testi durdurup voltajını azaltıp alçaltıp yeniden teste soktum, hata ile karşılaşmadığımda kart için stabil bir Undervolt dosyası yaratmış oldum.

Hocam niye 2 Mart'ta söylediniz ya ekran kartım yandı. 😃
 

Yeni konular

Geri
Yukarı