10 Adet Linux dağıtım önerisi

Ayrıca hafif dağıtım arayanlara bir iki dağıtım önereyim. Zorin Lite eski bilgisayarlara önerilir ama 3-4 gb ram olmadıktan sonra performans kayıpları görülür. Tam anlamıyla hafiflik isteyenler masaüstü ortamı olarak LXDE ya da sadece pencere yöneticisi tercih etsinler. Dağıtım olarak:

AntiX: antiX Linux – Proudly anti-fascist "antiX Magic" in an environment suitable for old and new computers.
Debian tabanlı tüy gibi hafif olmasına rağmen işlevsellik bakımından da Debian'da yapabildiğiniz işlerin %80-%90'ınını yapabileceğiniz dağıtım. Güncel antiX 22 64 bit versiyonunda boşta ram kullanımı 150 mb idi yaklaşık.

LXLE: Download < The LXLE Desktop
Lubuntu LTS tabanlı, LXDE masaüstü kullanan yine tüy gibi ve işlevsel bir dağıtım. Boşta yaklaşık 250 mb ram kullanımı var. 22.04 LTS sürümüne bir türlü güncellenmedi. 20.04 LTS günümüzde halen bir şekilde kurtarsa da ben de güncelleme bekliyorum.

Sparky minimal gui: Download Sparky stable edition - SparkyLinux
Debian tabanlı hafif dağıtım. Çok kullanmadım ilk iki dağıtım varken ama denediğim süre boyunca hoşuma gitmişti. Minimal gui versiyonunda masaüstü ortamı yoktur ancak masaüstü ortamına benzer bir şekilde yüklü gelir. İstenilen masaüstü ortamı sonradan da kurulabilir ama hafifliği çok azaltmış olursunuz o yüzden önermem. Boşta 200mb'lerde ram kullanımı vardı yanlış hatırlamıyorsam.

Bunlar candır. Bunların üstüne hafif dağıtım tanımam. Olanların neredeyse tümü kullanımı aşırı zor, depo ve program desteği aşırı vasat ya da hafiflik adı altında 1 GB'lerde ram kullanımına sahip.

Ben de yorum yapmak istedim çünkü özellikle düşük donanımlarla çok haşir neşir oldum ve piyasada hafiflik mottosuyla dolaşıp orta karar dağıtım olarak yerini almış çok dağıtım var. Bunların ayrımına değinmek istedim.
 
Onlarca Linux dağıtımı kurdum, çok güzel olanlar da vardı ama Linux Mint gerçekten başka bir şey. Her gün daha da çok seviyorum. 1997'den beri Windows kullanıyordum, beni Windows'tan kurtardı. Gayet stabil, sistem kaynaklarını az kullanıyor, kullanımı çok kolay, uygulama mağazasında aradığım her şey var. Bu kadar güzel bir işletim sisteminin çok daha fazla kullanılmamasını aklım almıyor. Bir ev kullanıcısı için fazlası var, eksiği yok. Keşke Windows'un yerini Mint alsa.

Hocam CS2 veya Witcher 3 gibi oyunları açabiliyor mu? Eğer açıyorsa beni bu Windows belasından kurtarır.
Ayrıca hangi masaüstü ortamını kullanıyorsunuz?
 
Linux Mint bu oyunları ve dahasını sorunsuz oynatır. Eğer çalışıp çalışmadığını merak ettiğin bir oyun varsa buradan bakabilirsin.

Teşekkürler hocam benim kütuphanemden fazla oyunu destekliyor buna göre rahatlıkla kullanabilirim.
Peki siz hangi masaüstü ortamını önerirsiniz RAM'dan yana sıkıntım yok şık ve temiz olsun yeter. (cinnamon, Mate, xcf vs)
 

Geri
Yukarı