Çözüldü 10. nesil Intel sistem toplamak vs AMD yeni nesili beklemek

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

DarknessLord

Megapat
Makaleler
7
Yer
Tekirdağ/Çorlu
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhaba, başlıkta da belirttiğim üzere sorum gayet açık cevap yazarken herkes kendi görüşlerini ve sebeplerini yazarsa sevinirim. Aklımdaki plan Intel için i5-10600KF ve Z-490 bir anakart almak veya AMD için B450 (veya B550 yakın tarihte çıkacak ise bekleyebilirim) anakart alıp Ryzen 5 1600 alıp sonrasında Ryzen 4000 masaüstü serisini bekleyip çıktığı zaman 4000 serisi bir işlemciye geçiş yapmak. Sizce bu ikisi arasından hangisi daha mantıklı maliyet ve performans da göz önünde bulundurulsun lütfen.

Çözüm
10. nesil ile IPC tarafında herhangi bir gelişme yok ancak frekanslar arttı, akabinde tekli çekirdekte de aldıkları puanlar arttı. Stok halde 3000 serisinin önüne geçecekler bu şekilde ufak bir yüzde olsa da. Onun dışında HT geldi, fiyatlar rekabetçi sayılabilir i3-i5-i7 tarafında. Güç tüketimi bakımından 3000'e göre berbat olsalar bile sağlam soğutucu aldıktan sonra alınabilir işlemciler. Soru, 4000 ile karşılaştırması aslında, 3000'i çekiyorum kenara :)

Yeni nesilde 3000'de olan yüksek bellek gecikmesi çözmüşler. Frekanslarda ortalama 200-300MHz artış yakalamışlar ve yaklaşık %15 IPC artışı elde etmişler. Intel tarafında 5.2GHz'in 3000 tarafında 4.6-4.7GHz'e denk geldiğini varsayarsak 4000'ler piyasanın en iyi işlemcileri olacak gerek oyun gerek multiple işlemler açısından, tekli çekirdekte 3000'ler de iyi, hatta 3950X yanlış hatırlamıyorsam en iyi tek çekirdek performansına sahip. Fiyat açısından hiçbir sızıntı yok ancak AMD'nin politikası belli, bence ahım şahım fiyat artışı olmaz. %10 kadar da enerji verimliliği sağlamışlar, aslında TSMC elde etmiş geliştirdiği 7nm üretim teknolojisiyle.

Kısacası acelen varsa 10. nesil, bekleyebiliyorsan kesinlikle Ryzen 4000. Önceden alım yapacaksan X570 almalısın, çünkü B450'lere destek gelmeyecek. Tabii son anda A320'lere olan olay yüksek kapasiteye sahip BIOS çipli B450'lere de olabilir. B550'yi bekleyebilirsen en mantıklısı o olur.
10. nesiller fiyat & performans açısından başarılı bir seri olursa özellikle oyun oynayan birisiyseniz 3.nesillere göre tercih edilmemesi için bir sebep yok. Ayrıca B460 çipsetlerin OC potansiyeli olacağı söyleniyor, bunu da göz önünde bulundurun derim, ama tabii bana göre bir Z490 serisi kadar verimli bir hız aşırtma desteği sunmaz gibime geliyor. Bekleyebilirim, önemli değil, almışken adamakıllı bir işlemci alayım, uzun süre kafam ağrımasın diyorsanız da Ryzen 4000 serisi beklenmeye değer bir seri olacaktır diye umuyorum.

B550 yakın tarihte çıkacak, ancak 1. nesil desteğinin olacağını sanmıyorum. Bence elinizdeki sistemle bir süre daha idare edip, para biriktirin ve Ryzen 4000 + minimum B550 anakart alın.

Daha çok elektirik tükettiği ve performansının beklendigi düzeyde olmadığına dair yazılar okumuştum. 200 üstü W çektiği söyleniyordu. 10700K'di galiba ve iyi bir soğutmaya ihtiyaç duyulacaktır. Eğer söylenenler doğru olursa, AMD bulldozer serisi gibi olabilir.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı