120mm fanları 140mm yuvaya takmak mümkün mü?

Denenebilir hocam bence. İşinizi görür bence.
Pekala. Peki benim bu fanları falan nereye bağlamam lazım bir fikriniz var mı? Kasadaki tüm fanların senkronize çalışmasını istiyorum. Çoklayıcı ile anakarta mı takmak lazım RGB kabloları falan, yoksa illa kontrolcü mü almak gerekicek?

Pekala. Peki benim bu fanları falan nereye bağlamam lazım bir fikriniz var mı? Kasadaki tüm fanların senkronize çalışmasını istiyorum. Çoklayıcı ile anakarta mı takmak lazım RGB kabloları falan, yoksa illa kontrolcü mü almak gerekicek?

Arctic soğutucunuzu CPU_FAN 4-pin PWM başlığına bağlayabilirsiniz.
Diğer fanları kablolamanıza göre SYS_FAN 4-pin PWM başlıklarına bağlayabilirsiniz. Montajı yan yana olan fanlarınızı birbirine takıp anakarta tek bir PWM ile bağlayabilir ve aynı devirde dönmelerini sağlayabilirsiniz.

RGBlerin senkron çalışmaları için anakarttaki 4 pin RGB ve 3 pin ARGB başlıklarını kullanmalısınız. 3 pin ARGB cihazlar birbirine bağlanıp tek cihaz gibi kumanda edilebilir ve aynı efekt kopyalanabilir.

4 pin aygıtları 3 pin ile bağlayamayacağınız için MSI Center içindeki Mystic Light modülü üzerinden tüm cihazları aynı efekte ayarladığınızda senkron çalışacaklardır.

NZXT kontrolcünüzde gördüğüm kadarıyla sadece 4 pin bağlantı mevcut, soğutucunuzu bağlayamayacağımız için onu kullanmanıza gerek yok.

Arctic soğutucunuzu CPU_FAN 4-pin PWM başlığına bağlayabilirsiniz.
Diğer fanları kablolamanıza göre SYS_FAN 4-pin PWM başlıklarına bağlayabilirsiniz. Montajı yan yana olan fanlarınızı birbirine takıp anakarta tek bir PWM ile bağlayabilir ve aynı devirde dönmelerini sağlayabilirsiniz.

RGBlerin senkron çalışmaları için anakarttaki 4 pin RGB ve 3 pin ARGB başlıklarını kullanmalısınız. 3 pin ARGB cihazlar birbirine bağlanıp tek cihaz gibi kumanda edilebilir ve aynı efekt kopyalanabilir.

4 pin aygıtları 3 pin ile bağlayamayacağınız için MSI Center içindeki Mystic Light modülü üzerinden tüm cihazları aynı efekte ayarladığınızda senkron çalışacaklardır.

NZXT kontrolcünüzde gördüğüm kadarıyla sadece 4 pin bağlantı mevcut, soğutucunuzu bağlayamayacağımız için onu kullanmanıza gerek yok.
Açıklama için çok teşekkür ederim. Benim alacağım fanlar ARGB değil de RGB olarak geçiyor. ARGB olan tek şey sıvı soğutucum. Öncelikle ben sipariş ettiğim fanları iptal edip 2x140mm ve 1x120mm alacağım. 3x120mm ise zaten kasanın kendisiyle beraber geliyor.
Anladığım kadarıyla ben hiçbir kontrolcüye ihtiyaç duymadan fanları 4 pin RGB portuna ve sıvı soğutucuyu ARGB portuna bağlayarak ışıklarını yakabiliyorum.
Fakat şunu tam olarak anlayamadım, evet NZXT fanlar kendi aralarında senkron olacaklar fakat aynı zamanda sıvı soğutucu da NZXT fanlar ile senkron çalışacak mı? Yani ben tüm bu ürünlerin renklerini aynı yapıp hızlarını farklı ayarlayabilecek miyim?
Ayrıca bir de şöyle bir ürün var, bu üründe de 3 fan 6 rgb olmak üzere totalde 9 port var. Bunu almak mantıklı olur mu veya istediğim işe yarar mı?
1737214984162.png

Anladığım kadarıyla ben hiçbir kontrolcüye ihtiyaç duymadan fanları 4 pin RGB portuna ve sıvı soğutucuyu ARGB portuna bağlayarak ışıklarını yakabiliyorum.

Doğrudur hocam.

Fakat şunu tam olarak anlayamadım, evet NZXT fanlar kendi aralarında senkron olacaklar fakat aynı zamanda sıvı soğutucu da NZXT fanlar ile senkron çalışacak mı? Yani ben tüm bu ürünlerin renklerini aynı yapıp hızlarını farklı ayarlayabilecek miyim?

Çalışır. MSI Center üstünden Mystic Light'a girdiğinizde bütün RGB/ARGB cihazlara tek efekt yollama seçeneği mevcut böylece ışıkları senkronize edebilirsiniz.

Hızlarını BIOS veya MSI Center'daki Soğutma Sihirbazı üzerinden kontrol edebilirsiniz.
Birbirine takılan fanlar tek cihaz olarak görünecektir sistemde. Farklı başlıklara bağlı fanları/pompayı elle ayarlayabilir veya anakartın otomatik ayarına bırakabilirsiniz.

Her fanı ayrı başlığa takmanız da gerekmez zaten. Bir başlığa 3 fan takmanızda bir sorun olmayacaktır.

Doğrudur hocam.

Çalışır. MSI Center üstünden Mystic Light'a girdiğinizde bütün RGB/ARGB cihazlara tek efekt yollama seçeneği mevcut böylece ışıkları senkronize edebilirsiniz.

Hızlarını BIOS veya MSI Center'daki Soğutma Sihirbazı üzerinden kontrol edebilirsiniz.
Birbirine takılan fanlar tek cihaz olarak görünecektir sistemde. Farklı başlıklara bağlı fanları/pompayı elle ayarlayabilir veya anakartın otomatik ayarına bırakabilirsiniz.

Her fanı ayrı başlığa takmanız da gerekmez zaten. Bir başlığa 3 fan takmanızda bir sorun olmayacaktır.
Hocam muhteşem oldu ya bu bilgiler. Çok teşekkür ederim, öğrenmiş oldum.
Anakartımın özelliklerine detaylıca bir baktım şimdi, dediğiniz 2xRGB port and 2xARGB port'a ek olarak; 4xSysFan, 1xCpuFan and 1xPumpFan olduğunu gördüm. Aklımda şöyle bir senaryo var:
Yanlış bilmiyorsam bir tane fan 2 farklı kabloyla geliyor, 1 rgb 1 de fan kablosu.
Ben öndeki 3 tane 120'lik fanı birleştirip üçlü olarak 1 rgb ve 1 sys_fan portuna taksam
Alta 2 tane 140 ya da 1 tane 280 fan alıp bunu arkadaki 1 adet 120 fanla birleştirip üçlü olarak (veya 280mm fan kullanırsam ikili olarak) 1 rgb ve 1 sys_fan portu daha kullansam
Sıvı soğutucu için de fan kablosunu cpu_fan'a pump kablosunu pump_fan'a ve VRM kablosunu da diğer bir sys_fan'a takıp ışıklandırma kablosunu da argb porta taksam benim tüm sıkıntım çözülüyor sanırım. Bu şekilde her şey tamam mıdır sizce? Bu hesaba göre elimde 1 adet argb port ve 1 adet de sys_fan portu boşta kalıyor.

Hocam muhteşem oldu ya bu bilgiler. Çok teşekkür ederim, öğrenmiş oldum.
Anakartımın özelliklerine detaylıca bir baktım şimdi, dediğiniz 2xRGB port and 2xARGB port'a ek olarak; 4xSysFan, 1xCpuFan and 1xPumpFan olduğunu gördüm. Aklımda şöyle bir senaryo var:
Yanlış bilmiyorsam bir tane fan 2 farklı kabloyla geliyor, 1 rgb 1 de fan kablosu.
Ben öndeki 3 tane 120'lik fanı birleştirip üçlü olarak 1 rgb ve 1 sys_fan portuna taksam
Alta 2 tane 140 ya da 1 tane 280 fan alıp bunu arkadaki 1 adet 120 fanla birleştirip üçlü olarak (veya 280mm fan kullanırsam ikili olarak) 1 rgb ve 1 sys_fan portu daha kullansam
Sıvı soğutucu için de fan kablosunu cpu_fan'a pump kablosunu pump_fan'a ve VRM kablosunu da diğer bir sys_fan'a takıp ışıklandırma kablosunu da argb porta taksam benim tüm sıkıntım çözülüyor sanırım. Bu şekilde her şey tamam mıdır sizce? Bu hesaba göre elimde 1 adet argb port ve 1 adet de sys_fan portu boşta kalıyor.

VRM fanını radyatör fanlarında çoklayıcı varsa onlara eklemek suretiyle CPU_FAN'a da takabilirsiniz.

Port olarak da hesabınız doğru gibi hocam.

Bu arada alacağınız soğutucu eğer Liquid Freezer III ailesinden ise tek PWM ile bütün fanları ve pompayı çalıştırabiliyorsunuz. Öyle tercih ederseniz CPU_FAN portunu kullanabilirsiniz.

VRM fanını radyatör fanlarında çoklayıcı varsa onlara eklemek suretiyle CPU_FAN'a da takabilirsiniz.

Bu arada alacağınız soğutucu eğer Liquid Freezer III ailesinden ise tek PWM ile bütün fanları ve pompayı çalıştırabiliyorsunuz. Öyle tercih ederseniz CPU_FAN portunu kullanabilirsiniz.
Soğutucumu dün sipariş verdim ve tam olarak Liquid Freezer III'ün kendisi hahahah
Videosunda izlemiştim all in one kablosu varmış ama ben sanırım tek tek bağlayıp tek tek yönetebilmeyi tercih edeceğim hocam. Teşekkür ederim bilgilendirme için.

Hocam bir de şöyle bir durum gelişti şimdi, bir arkadaş eğer fanları 12v'lık RGB portuna takarsam fanı yakabileceğimi söyledi. Böyle bir durum mümkün mü bilmiyorum ama kasada farz edelim ki sıvı soğutucu harici 5 adet fan var (3 adet 120lik önde 1 adet 120lik arkada ve 1 adet 280lik altta) ben tüm bu fanların RGB kablolarını birleştirip elimde son kalan 5v'lık ARGB portuna takabilir miyim? Yani anakart bunu kaldırır mı ya da yine öyle bir yanma durumu falan söz konusu olur mu?

Son düzenleme:
4 pin ile çalışan cihazlar 12 V ile çalışır. 3 pin olanlar 5 V. Neye göre bu yorumu yapmış çözemedim.
İnan ki bir fikrim yok hocam ben ilk defa bu akşam öğreniyorum bu işleri.

Şimdi bi NZXT'in sitesinde kasa ile ilgili oluşturulan soru cevap kısmına baktım da şöyle bir bilgi var NZXT tarafından verilen:
''By default, the H6 Flow RGB case will include a pre-installed 3-pin 5V Addressable RGB adapter. This will allow you to connect the included F120 RGB Core fans to the motherboard directly via a 3-pin 5V ARGB header for control through the motherboard's software.

Please be careful to only plug this adapter into a 3-pin 5V ARGB header. Connecting this cable or the fans to a 12V RGB header will destroy the RGB circuit on the fan.''

Şimdi bu F120 RGB Core fanların özelliklerinde 4 pim yazıyor. Acaba kasadan harici bir çevirici gibi bir şey çıkıyor da, bu 4 pimi o çeviriciye takıp 3 pime çevirip ARGB port'a mı takıyorsun kullanım isteğine göre, anlamadım.
Ayrıca, bu 280'lik alta yerleştirilecek büyük fan için de 8 pim yazmış. İki tür fanın yanında da PWM ibaresi var. Bu bilgilerin ne anlama geldiğini bilmediğim için sana yazayım dedim. Sanırım bunlar 4 pimli bir kabloya bağlanabiliyor. Pek bir şey anlayamadım, eğer vaktin varsa şu sitelerde aşağıya inip teknik detaylara göz gezdirme şansın olur mu?

Aynı zamanda anakartın kullanım kılavuzunda da şöyle bir bilgi var:
  • The JRGB connector supports up to 2 meters continuous 5050 RGB LED strips (12V/G/R/B) with the maximum power rating of 3A (12V).
  • The JARGB_V2 connectors allow you to connect the ARGB Gen2 and the ARGB-based LED strips. The JARGB_V2 connector supports up to 240 individually addressable RGB LEDs with maximum power rating of 3A (5V).
  • Do not connect the wrong type of LED strips. The JRGB connector and the JARGB_V2 connector provide different voltages, and connecting the ARGB 5V LED strip to the JRGB connector will result in damage to the LED strip.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı