13600K Prime95 testinde 93 derece gördü

Mudymug

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Nvidia GeForce RTX 3070 Ti Founders Edition, İntel Core İ5-13600K, 32 GB 4x8 3200 MHz DDR4 RAM, MSI PRO B660-A DDR4, 500 GB + 1 TB M.2 SSD
Merhaba. Cooler Master ML240L V2 soğutucum vardı ve Prime95 testinde açtığım gibi 100 derecelere çıkıyordu. Şimdi de ID-Cooling zoomflow 240 XT aldım kurulumunu yaptım ve daha geç de olsa 93 dereceyi görüyor bazı çekirdeklerde. Sebebi ne olabilir? Montajı sağlam yaptım ve macun eşit dağıldı vidaları da tam sıktım.

Dosya Ekleri

• IMG-20250109-WA0005.jpeg
    IMG-20250109-WA0005.jpeg
    91,6 KB · Görüntüleme: 35
Hangi macunu kullandiniz? Kasanizda kac tane fan var ve bunlardan kac tanesi havayi iceriye aliyor, kac tanesi havayi disariya atiyor?

Eger kasanizin ust tarafinda izgara varsa ve oraya fan takiliyorsa, oraya mumkunse 2 tane fani havayi disari atacak bir sekilde takin. Eger ustteki fanlari iceriye hava ufleyecek bir sekilde taktiysaniz o zaman bu biraz sorun yaratabilir zira sicak hava yukari dogru yukselir o yuzden ustteki fanlari havayi disari atacak bir sekilde ayarlamaniz daha iyi sogutma performansi verebilir.

Hangi macunu kullandiniz? Kasanizda kac tane fan var ve bunlardan kac tanesi havayi iceriye aliyor, kac tanesi havayi disariya atiyor?

Eger kasanizin ust tarafinda izgara varsa ve oraya fan takiliyorsa, oraya mumkunse 2 tane fani havayi disari atacak bir sekilde takin. Eger ustteki fanlari iceriye hava ufleyecek bir sekilde taktiysaniz o zaman bu biraz sorun yaratabilir zira sıcak hava yukari dogru yukselir o yuzden ustteki fanlari havayi disari atacak bir sekilde ayarlamaniz daha iyi sogutma performansi verebilir.

Gelbura'nın mağazasından satın aldım soğutucuyu. Yanında da 14W iletken termal macun verdiler. Ekran kartıma bakım yaptım aynı macunla 68'i geçmiyor (3070 Ti Founders Edition). Ama nedense işlemcide sıvı soğutma olmasına rağmen 3 ve 5.çekirdekler hep 90'lara çıkıyor. Kasadaki fanlar da arkada 1 üstte soğutucuya bağlı da 2 ezgoz fan, önde de 3 tane içeri hava alan fan var. Normalde hava akışında bir problem yok ama 240mm soğutucu da 13600K'yı soğutamıyorsa bir şey diyemiyorum.

Prime95 testinde yanlis hatirlamiyorsam Small FFTs diye bir secenek vardi, o secenegi secmeyin. Sectiginiz takdirde islemciyi surekli tam yukte calistirir ve bu sizinki gibi modern islemcilerin cok yuksek sicakliklara ulasmasina neden olabilir.

Sogutucunuz hakkinda da cok fazla bir sey bulamadim ama gayet makul gorunuyor. 14 w iletken termal macun da cok iyi demek. Kasa fanlariniz da oldukca iyi bir sekilde ayarlanmis. Muhtemelen ya BIOS uzerinden Vcore ve/veya PL1 & PL2 ayari yapmaniz gerekiyor olabilir, fakat onda ben size yardimci olamam.

Ote yandan size Prime95 degil, Cinebench gibi, islemciyi daha "gercekci" sartlar altinda strese sokan testler oneririm. Prime95 abarti bir sekilde yuk bindiriyor islemciye. Cinebench gibi islemci uzerine daha realist bir bicimde yuk bindiren testleri tercih edin bence.

Prime95 testinde yanlış hatirlamiyorsam small ffts diye bir secenek vardi, o secenegi secmeyin. Sectiginiz takdirde islemciyi surekli tam yukte calistirir ve bu sizinki gibi modern islemcilerin cok yuksek sicakliklara ulasmasina neden olabilir?

Sogutucunuz hakkinda da cok fazla bir şey bulamadim ama gayet makul gorunuyor. 14 W iletken termal macun da cok iyi demek. Kasa fanlariniz da oldukca iyi bir sekilde ayarlanmis. Muhtemelen ya BIOS uzerinden Vcore ve/veya PL1 & PL2 ayari yapmaniz gerekiyor olabilir, fakat onda ben size yardimci olamam.

Ote yandan size Prime95 degil, Cinebench gibi, islemciyi daha "gerçekçi" sartlar altinda strese sokan testler oneririm. Prime95 abarti bir sekilde yuk bindiriyor islemciye. Cinebench gibi islemci uzerine daha realist bir bicimde yuk bindiren testleri tercih edin bence.

Şöyle söyleyeyim Prime95'te blend seçeneği ile en zorlayabileceğim şekilde test etmek istemiştim. BIOS üzerinden tüm fanları ve pompayı otomatik moda aldım sıcaklığa göre artıyorlar. Doğru mu yaptım bilmiyorum ama dediğiniz ayar hakkında bilgi alabilsem çok iyi olur. Prime95 abartıdır dedim PUBG'de test ettim ve 50 60 arasında sıcaklıkların oynadığını, bazen de 80 90'lara anlık olarak fırlayıp 50 60'a geri düştüğünü gördüm. Bu normalse eğer sıkıntı yok ama ne yapabiliyorsam kârdır.

PUBG'de test ettim ve 50 60 arasında sıcaklıkların oynadığını, bazen de 80 90'lara anlık olarak fırlayıp 50 60'a geri düştüğünü gördüm. Bu normalse eğer sıkıntı yok ama ne yapabiliyorsam kârdır.
PUBG zaten stabilizasyon sorunlari ile bilinen bir oyun, yasadiginiz son derece normaldir endise etmeyin. BIOS ayarlarina da eger diger oyunlarda stabil ve makul sicaklik degerleri aliyorsaniz dokunmaniza gerek yok. Ama yine de merak ederseniz Vcore, PL1 & PL2 ayarlarina internetten daha detayli ve anlasilir bilgiler bulabilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı