14 yaşında programlamaya başlamak

Sistem, network ve data base konularında biraz ön bilgin olsun lütfen.
Herkes yazılım yazılım diyor. Bu programlar nereye kuruluyor, nasıl bağlantı sağlanıyor bilgi yok. Adam programı yazıyor oldu diyor... Olmadı kardeşim.
 
Dostum Python/C# ile başlayabilirsin bence ancak bunu sadece kod yazıp çalıştırma seviyesinde bırakma. Temel kavramları öğrenirsen zaten herhangi bir dili hızla kavrayabilirsin. Yani öğreneceğin yazılım/programlama dili amacın değil yapacağın şey ya da proje için bir araç olsun. Bu konularda sürekli okumanı tavsiye ederim. Ağ/soket yapıları, veritabanları, frameworkler, kütüphaneler... Belki şu anda sana çoğu şey çok anlamsız gelebilir ancak ne kadar okur ve bir şeylere ne kadar aşina olursan zaten programlama dillerinin aslında çok da farklı olmadığının farkına varacaksın. Yani hepsi temel çizgileri izliyorlar. Tekrar belirteyim, bence Python veya C# ile başlayabilirsin.
 
15 yaşındayım, yakın yaşlarda olduğumuz için tavsiye verebileceğimi düşünüyorum. Öncelikle bu senelik hedefin lise sınavın olsun. Elinden geldiğince çalış, çabala. Ben 7 ay boyunca hafta sonları dahil olmak üzere sabah 7'de evden çıkıp akşam 8'de eve giriyordum. Bu süre içerisinde tamamen okul- dershane - çalışma olarak ilerliyordum. %16'lık bir dilim yaptım, kısacası başarısız oldum. Fakat o zamanki çalışmalarımın yararını şu an 10.sınıfta bile görüyorum. Arkadaşlarıma göre daha uzun süre çalışabiliyorum, paragraf problem sorularından korkmuyorum, dil bilgisi konularından test çözmeme bile gerek yok. O yüzden başarısız ol ya da olma aşırı derecede fark etmiyor. Fen lisesinden başarısız olan da var, meslek lisesinden tıp kazanan da var. Yanlış anlaşılmasın meslek liselerini alçaltmıyorum. Kısacası kazandığın okul değil, senin çalışman, azmin, hedefin seni başarıya ulaştıracaktır.
LGS hakkında söyleyebileceklerim bu kadar. Şimdi ise gelelim yazılım konusuna. Diğer arkadaşlar Python, C# önermiş fakat ben sana C önereceğim. Çünkü kendim de C ile başladım, şu anda da C öğrenmeye devam ediyorum. Neden C diye soracak olursan da C 1970 yılında çıkan bir yazılım dili. C#, C++, Java bu liste daha da uzar gider. gibi çok popüler ve güçlü dillerin atası. Mesela bir projeye gireceksin, o projede Java kullanman mı gerekiyor, iyi C bilen birisinin Java'yı çözmesi 1.5-2 haftasını alır. Geçişler kolay olsa bile bir dilde uzmanlaşmak yıllar alır bunu da bilmeni isterim. Herhangi bir projede gereken dile hemen aşina olur çünkü işin temelini biliyor C biliyor. Evet C öğrenmek çok kolay demiyorum. Fakat imkansız seviyede zor da değil, halledilebiliyor.
Uzun lafın kısası, şimdilik sınavına odaklı ol, elinden geleni yap, çalış çabala. Azmini umudunu asla kaybetme. Sınavından sonra ise deli gibi araştırmaya başla. Google kullanmayı öğren. Gördüğün duyduğun her kaynaktan bilgi topla, okumayı sev. İngilizceni de bir yandan geliştir. Erken başlama hevesin var, bu çok güzel bir şey. Bir dili öğrendikten sonra da projeler geliştir, GitHub gibi platformlara yükle, CV'ne katkısı olsun.
Her ne yaparsan yap, hedeflerini, azmini, hırsını asla kaybetme. Başarılar dilerim...
 

Yeni konular

Geri
Yukarı