Net olarak şunu söyleyebilirim ki, evet. Ben 16 yaşımdayım, kara-hava fark etmeksizin "pasaport" ile çıkışımda hiç muvafakatname istenmedi. Bunu çıkış yapacağınız amirliği arayarak doğrulayabilirsiniz. Bunun söyle mantıklı bir açıklaması var; siz pasaport başvurusu yapmak için nüfusa gittiğinizde (ergin değilseniz) velinizin imzası başvuru için zarurettir, bu imza alındıktan sonra aynı zamanda izin yerine geçtiği için yalnız seyahat gerçekleştirebilirsiniz.
Mesela kuzenimden de örnek vereyim: kendisi de benim gibi 16 yaşında ve yurt dışına giderken her zaman ailelerimiz yanımızda olamayabiliyor. Sınırı geçerken yaklaşık 10 saniye süren bir işlemden sonra Bulgaristan'a geçebiliyoruz. Bulgar polisi de bazen nereye gideceğimizi soruyor ve damganın ardından "Haydi Komşu" şeklinde bir cümlecikle sizi yolunuza uğurluyor.
Yalnız burada şöyle bir püf nokta var ki küçükler kimlik kartıyla yurt dışına gitmek istediklerinde muvafakatname zorunluluğu doğuyor benim tavsiyem pasaport başvurusu yapıp muvafakatname zorunluluğundan tamamen kurtulmanız. (Öğrenciler için pasaport bedeli düşünüldüğünde tek seferlik geçerli muvafakatnameden daha ucuza geliyor.)
Basit bir örnek olarak K.K.T.C. 'yi göstereyim;
K.K.T.C.'ye girişte zaten hiçbir problem olmuyor ister pasaport ister kimlik ama Türkiye'den tek başınıza çıkış yaparken küçükseniz pasaport kullanmanız gerekiyor. Eğer pasaportunuzda K.K.T.C damgası olmasını istemiyorsanız (Yunanistan Sorunu) varışta pasaportunuz yerine kimliğinizi gösterebilirsiniz.
Ergin (reşit) olmak ise:
- 18 Yaşından büyük olmak
- 15 Yaşından büyüklerin mahkeme kararı ile reşit sayılması (benim durumum)
- 17 Yaşında aile izni ile evlenmek
Küçük olmak:
- 18 Yaşından küçük olmak
- Ergin olmamak
Umarım bu duruma açıklık getirebilmişimdir ve akranlarımın bir nebzede olsa hayallerinin önünü açabilmişimdir. Daha sonradan detaylı bir yazı yazmayı düşünüyorum.
Sorularınız olursa beklemedeyim.
Şimdiden iyi seyahatler.