14 yaşında yazılımcı olmak için üniversite okumuş olmaya gerek var mı?

Canım benim yaşını bilmiyorum ama beni bu arkadaşlarla karıştırma, gayet iyi bir yerden mezun oldum ve sektörü de elimden geldiğince biliyorum. Bazı şeyleri bilmek için ordinaryus olmaya gerek yok. Ama çıkıp bu budur bu da budur dersen cevabını alırsın. Asıl sen çok dolaşma kafan karışmasın.
Ayrıca X bölüm bitirip yazılımcı olmakla hiçbir şey bitirmeyip yazılımcı olmak arasında dağlar kadar fark var. Üniversite illa sadece ders aldığın bir bina değil, içinde kurduğun bağlantılar derslerden önemli artık günümüzde. Arkadaşlarınla yaptığın projeler, yarışmalar, stajların vb. şeyler seni diğer mezunlardan ayırıyor artık.

Bıçakçı civciv çok haklı.

Network onemli.

Ülkenin ne halde olduğunu benim yaşıma gelince anlayacaksınız, halen kulaktan dolma boş bilgilerle yıllarınızı feda etmeye devam edin. Bu arada bu arkadaş bitirene kadar var olan mezun işsiz sayısı da en az ikiye katlayacak bunu da göz önünde bulundurun. Üniversitelerin size verdikleriyle uygulama sahasının ilgisinin olmadığını da çok zaman sonra anlarsınız tabi de ben daha fazla aklınızı çelmiyim nasıl biliyorsanız öyle yapın, çok sağlam temelli ordinaryuslar.
Her şeyin başında yazılımcı =/= mühendis, ayrımını yapabilmek gerek. Kişisel gelişim ile gelebileceğiniz nokta sadece iyi bir programlamacı olur, mühendis değil.

Arkadaş haklı olmasa da tamamen haksız sayılmaz üst firmalara artık başvuru sayısı uçtuğu için CV İK'ya gitmeden önce yapay zeka filtresinden geçiyor o yüzden en elit üniversiteler harici (Boğaziçi, İTÜ, Bilkent...) harici üniversite de okunmadıysa CV'ye üniversite yazmaya bile tenezzül etmeyin.

Her halükarda çoğu durumda İK kendini sağlama almak için etiket üniversitelerden öğrenciyi seçer.

Her şeyin başında yazılımcı =/= mühendis, ayrımını yapabilmek gerek. Kişisel gelişim ile gelebileceğiniz nokta sadece iyi bir programlamacı olur, mühendis değil.

Arkadaş haklı olmasa da tamamen haksız sayılmaz üst firmalara artık başvuru sayısı uçtuğu için CV İK'ya gitmeden önce yapay zeka filtresinden geçiyor o yüzden en elit üniversiteler harici (Boğaziçi, İTÜ, Bilkent...) harici üniversite de okunmadıysa CV'ye üniversite yazmaya bile tenezzül etmeyin.

Her halükarda çoğu durumda İK kendini sağlama almak için etiket üniversitelerden öğrenciyi seçer.
Benim dediğiminin özeti: Sen dışarıdan ne istersen yap çok da iyi bilebilirsin ama okulunu okuyan adam kağıt üzerinde senden öndedir. İstediğin kadar vay ben biliyorum diyebilirsin. Otomatik elemede çoğu yer daha kağıdı görmeden eleme mailini atar. Yoksa isteyen istediğini işe alır. Kazanabilen de okur, diğerleri de anca yukarı bakar kötülemeye çalışır.

Haksız olduğum kısmı söylersen öğreneyim hatalı bir yorumum varsa.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yorumumu düzelteyim çoğunlukla haklısınız sadece diploma olmazsa işsiz kalırsın ifadesi doğru bir ifade değil. İstisna kişiler her zaman var bu piyasada bunun örnekleri yurt dışında biraz daha fazla hatta sadece Türkiye sıkıntılı bu konuda.
Kesin işsiz demedim diye hatırlıyorum ama dediysem evet yanlış bir yorum olur. Kesin emin olduğum şey çok köy üniversitesi değilse, okula gitmek avantajdır bana göre yoksa yukarıdaki arkadaş gibi kimse kapıları açmış beklemiyor aman udemy kursuyla python öğrenen gelse de işe alsak diye.

Kesin işsiz demedim diye hatırlıyorum ama dediysem evet yanlış bir yorum olur. Kesin emin olduğum şey çok köy üniversitesi değilse, okula gitmek avantajdır bana göre yoksa yukarıdaki arkadaş gibi kimse kapıları açmış beklemiyor aman udemy kursuyla python öğrenen gelse de işe alsak diye.
Diploma yoksa üniversite seçme ekranında elenirseniz mesajınıza ithafen yazdım hocam belki yanlış anlamışımdır ben öyle düşündüm sadece.

Yazılım 2021-2022 arasında uçtu zaten o zaman BTK kursu bile bitiren iş bile bulabiliyordu ama artık talep uçtuğu için doğal olarakta arz düştü ve seçicilik gittikçe artmaya başladı piyasada ki eleman fazlalığından dolayı. Türkiye şartlarında diplomasız iş çetrefilli bir yol yazılım bundan az etkilenen sektörlerden biri olsa bile aşırı sağlam github bile bir yere gireceğinin garantisini vermiyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı