165Hz ve üzeri monitör tavsiyesi

Bütçe
1900

clopostfn

Kilopat
FPS odaklı (120 ile 280 FPS arası FPS oyunları) ✓
Çözünürlük tercihi 1920x1080 ✓
Dizi ve film ✓
Satırlarca yazı yazma ve okuma ✓
Uzun saatler boyunca (günler) ekran başında kalma ✓
Tercihen 27inç öncelikli ya da 24inç bir monitör ✓

Önceki monitör: ASUS VS229ha (VA panel 1920x1080 60Hz 102ppi 3000:1 80.000.000:1 h/v 178/178 5ms 21.5")
Bu monitörde oyun esnasında monitörün dibine girdiğim bile oluyordu önceden, pek de raharsız etmiyordu, renk ve doygunluk olarak şimdikinden daha iyi.

Şimdiki monitör (bir nevi test ediyorum): Acer KG241qs (TN panel 1920x1080 144Hz (165Hz) 93ppi 1000:1 100.000.000:1 h/v 170/160 1ms 23.6")
Renklerinden pek memnun değilim, ve gözlerimi yorduğunu hissediyorum. (bknz: diğer konu)
Ghosting ölü pixel gibi problem yok (ufo test), DP ile 165 sorunsuz çalışıyor. G-Sync aktif.

TN ise: Renklerden ve bakış açısından ödün veriyoruz, gözlerimin yorulmamasını istiyorum.
VA ise: Ghosting var çoğu modelde can sıkıcı bir şekilde. (Technopat Sosyal)
IPS ise: bunda da bir sorun var mı ya da bu fiyat bandında IPS panelli model yok mu?

Yani mümkünse 165Hz ve üzeri ghosting olmacayak, forumdaki kronik sorunları olan cihazlar haricinde, IPS panelli düşük gecikmeli cihaz var mı önerebileceğiniz?
Ya da alternatif fikirlere, tavsiyelere ve önerilere açığım.

Dipnot: Bütçe uygun görüldüğü taktirde bu şekilde oluşturulacaktır.
Dipnot 2: TN panel 2.el bir ilan Sahibinden Rog Swift 24" PG248Q bunun hakkında da fikir edinebilir miyim?
Dipnot 3: @SkyRose 'un "Bu bütçede çok güzel IPS'ler var" sözü üzerine 144Hz monitörleride dahil edebiliriz.

Son düzenleme:
IPS ise: bunda da bir sorun var mı ya da bu fiyat bandında IPS panelli model yok mu?
Neredeyse tüm IPS'lerde ışık sızması olur. Genelde rahatsız etmez ama karanlık ortamda ve siyah sahnelerde belli olur.

Ayrıca ne TN, ne de IPS'ler 10.000 TL bile olsalar VA'ların siyahları ile yarışamazlar bile. Statik kontrast'ları çok daha düşük olur.

Bu bütçede çok güzel IPS'ler var, oldukça da hızlılar, ama 165Hz yerine 144Hz'e bakmalısınız. 144 ile 165Hz arasındaki farkı görebileceğinizden bile emin değilim.

Kaliteli tn panel alırsan bakış açısı ile alakalı sıkıntı yaşamazsın. Bende pg278qe var. Gayet memnunum. 248in panel kalitesi ile aynı kalitedeyse iyi olabilir. Monitörün bana gözüken tek kötü yanı Resident Evil 2 remake oyununda mesela karanlık yerlerde hafif pixelleşme oluyor. Bunun nedenini bilmiyorum ve haricinde bir sıkıntı yaşamadım.

Neredeyse tüm IPS'lerde ışık sızması olur. Genelde rahatsız etmez ama karanlık ortamda ve siyah sahnelerde belli olur.

Ayrıca ne TN, ne de IPS'ler 10.000 TL bile olsalar VA'ların siyahları ile yarışamazlar bile. Statik kontrast'ları çok daha düşük olur.

Bu bütçede çok güzel IPS'ler var, oldukça da hızlılar, ama 165Hz yerine 144Hz'e bakmalısınız. 144 ile 165Hz arasındaki farkı görebileceğinizden bile emin değilim.
Yani VA daki ghosting göz ardı edilebilir mi sizce ?
Kaliteli tn panel alırsan bakış açısı ile alakalı sıkıntı yaşamazsın. Bende pg278qe var. Gayet memnunum. 248in panel kalitesi ile aynı kalitedeyse iyi olabilir. Monitörün bana gözüken tek kötü yanı Resident Evil 2 remake oyununda mesela karanlık yerlerde hafif pixelleşme oluyor. Bunun nedenini bilmiyorum ve haricinde bir sıkıntı yaşamadım.
248 dediğiniz ilan olarak koyduğum galiba değil mi ?
TN panellerden korkum:
bu konuda bahsettiğim mesele, daha tam yanıt alamadım ama, mesela bu gece hiç oyun oynamadım 1 adet film izledim ve araştırma yaptım şuan gözlerim berbat halde. TN den sakınma sebeplerimden birisi bu belki TN den değil monitörden kaynaklı onuda tam bilemiyorum.

Yani VA daki ghosting göz ardı edilebilir mi sizce ?
VA'ya göre değişir. Eğer sadece rekabetç oyun odaklı değilseniz ve böyle şeylere çok takılmıyorsanız genel olarak göz ardı edilebilir ama dediğim gibi bazı modellerde bu çok daha fazla.

Bahsettiğim çok güzel IPS'lerden bir tanesi AOC 24G2U. 27" isterseniz de LG 27GL650 gibi bir model olacak.

Bu sözleriniz dikkatimi çekti, önerilerinizi alabilirmiyim.
(göz yorulma öncelikli, ghosting, color binding(banding tabikide:)), glow vs.vs. herşeyi göz önünde bulundurarak)

Son düzenleme:
Bütçenizin biraz yukarısında olucak ama vg259q ya bakabilirsiniz. Dizi film izleyip oyun oynıyacaksanız bu işinizi görür. 2.el sağlam bulabilirseniz de iyi olabilir.

Bahsettiğim çok güzel IPS'lerden bir tanesi AOC 24G2U. 27" isterseniz de LG 27GL650 gibi bir model olacak.
LG modelini forumdan araştırıp favorilerime eklemiştim zaten AOC'uda şimdi ekledim.
Öte yandan ise rekabetçi odaklı ama tamamen değil yerine ve zamanına göre diyeyim.
Bütçenizin biraz yukarısında olucak ama vg259q ya bakabilirsiniz. Dizi film izleyip oyun oynıyacaksanız bu işinizi görür. 2.el sağlam bulabilirseniz de iyi olabilir.
Bunuda ekledim diyebilirim listeye 2. el olarak konu başlangıcında eklediğim ilana ne diyorsunuz ? veya illaki o ilan demiyeyim o monitöre. @SkyRose 144 ile 180 farkı?

Bu sözleriniz dikkatimi çekti, önerilerinizi alabilirmiyim.
(göz yorulma öncelikli,
Bunun panel ile ilgili olduğunu sanmıyorum. Kimisi IPS'lerde çok yoruluyor, kimisi TN'lerde. Ben IPS'lerde çok rahatım ama sizi bilmem.
AOC'da oldukça düşük seviyede. LG'yi bilmiyorum ama kağıt üstünde oldukça hızlı gibi.
color binding, glow
Glow derken IPS glowdan bahsediyorsanız IPS'lerde olmamasını beklemeyin.
Color binding dediğiniz şeyi color banding varsayıyorum.

Bu renk derinliği ile ilgili ve bu bütçedeki neredeyse tüm monitörler 6 bit + FRC (Sahte 8 bit). Bunlarda da biraz olabilir ama çok rahatsız edeceğini sanmam, bu monitörlerde bunun ile ilgili şikayet görmedim.

AOC'u önermemin en büyük sebebi çok yüksek renk gamı. Normal bir IPS de AOC'un yanında renkleri daha soluk kalacaktır.
Bunun yanında da iyi ergonomi ve hız da olunca benim bu bütçede favorim.

144 ile 180 farkı?

Deneyimlemedim ama fark etseniz de "Aman Allah'ım" diyeceğinizi hiç sanmıyorum.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı