2. el otomobil piyasası düşer mi?

@kachooaw Araç pazarı için profesyonel olmaya gerek yok, biraz piyasa dinamiklerini bilmek yeterli. Eğer bir ürün türünün sıfır fiyatı alım gücüne göre sürekli yükselirse 2. el piyasası da hemen arkasından yükselir. 2012 yılında 45-50 bin TL arasına C sınıfı iyi denilebilecek araba alabiliyordun, 2016 yılında 80-90 bin TL arasına çıktı bu miktar, 2019 sonunda 200-250 bin TL arasında benzer türdeki arabaları alabilirken sadece 8 ay sonra bu miktar da 300-350 bin TL düzeyine çıktı. Yükselme hızı doğrusal değil, inanılmaz bir yukarı ivmelenmesi var üstelik fiyatlara döviz kuru farkı henüz tam olarak yansıtılamamıştı bile.

2. el piyasası düşmeyecek, 12 ay önce 50-55 bin TL'ye bakılan araba şu anda 110-120 bin TL düzeyinde. Geçen yıl da o arabaya o paralar verilmez, bekle fiyat düşecek deniliyordu. Hâlâ bunu diyenler arada çıkıyor, çıldırıyorum. :D

Kısacası 2016 yılında iyi denilecek bir arabayı bir asgari ücretli 62 ay kadar çalışıp alabiliyordu. Şu anda aynı sınıftaki o araba için asgari ücretlinin çalışması gereken ay sayısı 130! Alım gücü otomobiller için 2 katından da fazla düşmüş son 4 yılda.

Son düzenleme:
2-3 yıla fiyatlar düzelir bence beklemek lazım.
Lütfen delirmemem için dalga geçtiğini ve rüyada olduğumuzu söyle.

Aç 2-3 yıl önceki fiyatlara bak, bir de şimdiki güncel fiyatlara bak. Bak bakalım beklediğin her dakika fiyatlar orana nasıl etki etmiş, kendi gözlerinle gör. Hala bekle, düşecek motivasyonu ve iyimserliği nereden bulabiliyorsunuz?

2017'de 45'e aldığımız B segment otomobilin piyasası bugün 90 milyar. Al, basit bir örnek.

Sana karşılaştırma da atacaktım ama birkaç markanın sitesine girip kontrol ettiğimde fiyatları güncellediklerini yazmışlar. Geçmiş olsun, sanırım döviz kurundaki artış ve maliyetler, ÖTV zammı bir kez daha yansıtılmaya başlanmış. :)

Lütfen delirmemem için dalga geçtiğini ve rüyada olduğumuzu söyle.

Aç 2-3 yıl önceki fiyatlara bak, bir de şimdiki güncel fiyatlara bak. Bak bakalım beklediğin her dakika fiyatlar orana nasıl etki etmiş, kendi gözlerinle gör. Hala bekle, düşecek motivasyonu ve iyimserliği nereden bulabiliyorsunuz?

2017'de 45'e aldığımız B segment otomobilin piyasası bugün 90 milyar. Al, basit bir örnek.

Sana karşılaştırma da atacaktım ama birkaç markanın sitesine girip kontrol ettiğimde fiyatları güncellediklerini yazmışlar. Geçmiş olsun, sanırım döviz kurundaki artış ve maliyetler, ÖTV zammı bir kez daha yansıtılmaya başlanmış. :)
Valla hocam piyasalara çok hakim değilim ekonomiden de çok anlamıyorum ama ne bileyim.. Biraz abartmış olabilirim hadi 5 yıl sonra diyelim. Parası olan yine alıyor fakat orta halli ve gariban insanların da araba alabilmesi için vergiler düşürülebilir ya da bayiler indirim yapabilir. Ya da kanuni düzenlemeler vesaire... Hatta yerli oto geldikten belli bir süre sonra bile piyasada bir dengelenme görülebilir. Çok mu iyimserim? :D Bu arada dediklerin doğru 5 yıl önceki 25-30 bin TL'lik bir Fiesta şuan 60-70 binlerde.

1.PNG

2.PNG

4.PNG

Hâlâ da yükselmeye devam ediyor.

Ulan geçen sene Ağustos sonu 2.0 Golf 5 GTI 41.000km, 91.000 tl istiyordu. aynı araç şu anda 51.750 km de yine ilanda ama fiyat neredeyse ikiye katlanmış. herşey giderek katlanıyor. ben devlete araç almıyacağım bu da araç almayacağım anlamına geliyor. böyle daha iyi. elimdekini satsam satarım ama kalitesi daha düşük araç alabilirim.

Ablam dolar 7.30'lara çıkmadan 170 bine i20 aldı. Şimdi 200'den bile bulamaz bence aynı arabayı.

Yani kısa cevap: hayır.
Uzun cevap: haaaaaayyyyyyyıııııırrrr.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı