CursedNN
Femtopat
Daha fazla
- Anakart
- Asus Prime B660 Plus D4
- İşlemci
- Intel i5 13600KF
Merhaba öncelikle baştan belirteyim biraz geç fark etsem de sistemimin parçaları bayağı alakasız ve yanlış seçilmiş. Asıl konu şu benim elimde 2x8 + 2x8 olmak üzere 2 kit RAM var ve sürekli oyunlarda stuttering yaşıyorum. FPS sabit 170'den bir anda 100'lere düşüyor. GPU ve CPU kullanımları çok değişken kısacası bir stabilite sorunu var. Denemediğim yöntem kalmadı sürekli temiz kurulum yapıyorum format atıyorum ama bir türlü sorun çözülmüyor.
Son çözüm denemem işlemcimi yükseltmek (önceki işlemcim 12400-F) oldu ve performansım arttı ama stuttering sorunu düzelmedi. Yine sorunu araştırırken bir yazı gördüm ve sorunun RAM'lerle alakalı olabileceğini özellikle 4 slot RAM kullanmanın stabiliteyi etkilediğini söylemişler. Sonrasında RAM overclock araştırmalarına girdim ve işin içinden çıkamadığım çok karmaşık bir durumda kaldım o yüzden yardımınızı istiyorum.
Bileşenlerim şu şekilde;
İşletim sistemi: Windows 11 Pro.
İşlemci: Intel Core i5-13600KF
Ekran kartı: ASUS Dual 3060 Ti 8 GB.
Anakart: ASUS Prime B660-Plus D4.
Kasa: Cooler Master Masterbox TD500.
CPU fanı: Arctic Freezer 36 Duo.
SSD: WD 500GB blue SN570 okuma 3500 MB / yazma 2300 MB.
Monitör: 2K-170Hz
Diğer bileşenler monitör, DP kablosu gibi şeylerde sorun yok.
Şimdi gelelim asıl bileşene, RAM'ler.
Bu arada gerekli görselleri aşağıya bırakıyorum.
G.Skill 2x8GB Ripjaws V siyah 3200MHz CL16 DDR4
Bu RAM'lerden ilki kasayı toplarken alındı diğer kit 1 yıl sonra alındı. Durum şöyle bu Kit'lerden bir tanesi Samsung b-die diğerinin Hynix ama hangi die olduğunu çözemedim.
CPUID ASUS CPU-Z ile baktığımda XMP değerleri aynı fakat JEDEC değerleri farklı görünüyor.
Daha fazla uzatmayayım benim isteğim şu ben bu 4 RAM'i 3200MHz üzerinde stabil ve aynı değerlerle çalıştırabilir miyim? Eğer çalıştıramazsam sadece CL değerlerini düşürerek veya farklı bir şekilde stabilite kazanabilir miyim? Kısacası ben bu stuttering sorununu bu bileşenleri stabil şekilde çalıştırarak nasıl çözerim?
Bu arada yeni üye oldum ilk yazım bir hata kusur varsa belirtirseniz sevinirim şimdiden teşekkür ederim.
Son çözüm denemem işlemcimi yükseltmek (önceki işlemcim 12400-F) oldu ve performansım arttı ama stuttering sorunu düzelmedi. Yine sorunu araştırırken bir yazı gördüm ve sorunun RAM'lerle alakalı olabileceğini özellikle 4 slot RAM kullanmanın stabiliteyi etkilediğini söylemişler. Sonrasında RAM overclock araştırmalarına girdim ve işin içinden çıkamadığım çok karmaşık bir durumda kaldım o yüzden yardımınızı istiyorum.
Bileşenlerim şu şekilde;
İşletim sistemi: Windows 11 Pro.
İşlemci: Intel Core i5-13600KF
Ekran kartı: ASUS Dual 3060 Ti 8 GB.
Anakart: ASUS Prime B660-Plus D4.
Kasa: Cooler Master Masterbox TD500.
CPU fanı: Arctic Freezer 36 Duo.
SSD: WD 500GB blue SN570 okuma 3500 MB / yazma 2300 MB.
Monitör: 2K-170Hz
Diğer bileşenler monitör, DP kablosu gibi şeylerde sorun yok.
Şimdi gelelim asıl bileşene, RAM'ler.
Bu arada gerekli görselleri aşağıya bırakıyorum.
Bu RAM'lerden ilki kasayı toplarken alındı diğer kit 1 yıl sonra alındı. Durum şöyle bu Kit'lerden bir tanesi Samsung b-die diğerinin Hynix ama hangi die olduğunu çözemedim.
CPUID ASUS CPU-Z ile baktığımda XMP değerleri aynı fakat JEDEC değerleri farklı görünüyor.
Daha fazla uzatmayayım benim isteğim şu ben bu 4 RAM'i 3200MHz üzerinde stabil ve aynı değerlerle çalıştırabilir miyim? Eğer çalıştıramazsam sadece CL değerlerini düşürerek veya farklı bir şekilde stabilite kazanabilir miyim? Kısacası ben bu stuttering sorununu bu bileşenleri stabil şekilde çalıştırarak nasıl çözerim?
Bu arada yeni üye oldum ilk yazım bir hata kusur varsa belirtirseniz sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleme: