2. Kez Witcher 3 Oynayışım ve Değerlendirmem

Yazıdaki tüm (belki de hepsi değildir) sürprizbozanlar oyun ve DLC'ler hakkında bilgi içerir. Ona göre açın.


İlk oyun

Başlıkta 2. oynayışım dememe rağmen ilkinden de bahsedeceğim. İlk oynayışımda diyalogların hatırı sayılır miktarını atlamıştım. Yan görevleri çok yapmamış olsam da Sisler Adası'na gitmem gerektiğinde aldığım uyarı ile o an yapılabilecek ne varsa yapmıştım. Aklınıza gelebilecek her şeyden bahsediyorum. Tüm Gwent kartlarını almak. Mümkün olan tüm soru işaretlerini (Evet, Skellige'dekiler de dahil) yapmak. Tüm ikincil görevler. Tüm kontratlar. Tüm hazine avları. Bunları DLC'ler için de düşünün. Çeşitli başarısız görevlerim olmuştu, hangileri olduğunu hatırlamıyorum ama benim yaptığım seçimler vb. şeylerden kaynaklanıyordu genel olarak. Bu şekilde oyun yaklaşık 150 saat sürdü. Steam üzerinden kontrol etmiştim. Arada açık kaldığı falan olmuştur ama 150 saat demekte sakınca görmüyorum.

İkinci oynamama kadar bir 60 saat daha eklendi üstüne. Bunun bir kısmı GeForce NOW üzerinden oynamam, bir kısmı da Steam hesabımı bir arkadaşıma vermem dolayısıyla oldu. Bu sayede oyun 210 saate çıkmış oldu. Aslında tam 210 değildi. Süreyi kendim tutmak için bakmak oyuna başladıktan bir süre sonra aklıma geldi. Aslında birkaç saat daha fazladır yani, ama önemsiz. Şu an Steam'de 407 saat var. İkinci seferim görevler hariç 197 saat oluyor. Oyun içinde ise 177 saat.


İkinci oyun
İkinci oynamamda adam akıllı diyaloglara bakmaktı asıl amacım. Bunun yanında ilk oynamam üzerinden yeteri kadar zaman geçmesi, artık oynayınca tekrar o zevki alabildiğimi fark etmem, ilk oynayışımda Triss ve Yen ile yatıp bir yerlerime tekme yemem sonucu oyun sonunda Ciri (Aslında Ciri'yi de severim ama Yen dururken hiç şansı yok) ile kalmam, bir de önceki oyunları oynamalısın çünkü onlar olmadan Witcher 3 hiçbir işe yaramıyor diyen akıllıların haksız olduklarını bilmeme rağmen ne kadar haksız olduklarına tanık olmak istememden dolayı ikinci kez oynadım oyunu.

İlk oynayışımda oyun sonu Corvo Bianco'da Witcher teçhizatlarını dizmek için Cheat Engine ile para basmıştım. İkincide ise hiç acımadan anınca para bastım. Bana çok büyük bir üstünlük sağladığını sanmıyorum. Zorluk olarak hikaye ve kılıç seçtim çünkü gördüğüm kadarıyla daha zor olması sadece savaşları gereksiz uzatıyor.

Üşendiğim için buranın tamamını sürprizbozana alacağım.
İlk oynayışımda yaptığım gibi daha çok ana görev ağırlıklı gidip Sisler Adası görevi gelince diğerlerine dönmek yerine olabildiğince erkenden etraftaki şeyleri yapmaya başladım.
Diyalogları okudum. İlan tahtalarındaki boş ve dolu olan (envantere gelen) şeyleri okudum. İlk fırsatta tüm Ak Bostan'ı temizledim. Ana görev ile Velen'e gittim. Harita ile mi açtım, tam ne yaptım bilmiyorum ama tüm soru işaretleri bir şekilde açılıyor. Yine de bazı şeyler açılsın diye ana görevlerde belirli bir ilerleme kaydettim. Sonra var olan tüm yan görevleri yaptım. Onlar bitince Velen ve Novigrad'daki tüm tabelalara (oyundaki ismi bu mu emin değilim) gittim. Çoğu açık olsa da atladıklarım varmış. İnternetteki harita sitelerine baktığımda Hearts of Stone DLC'si ile gelen yerler yoktu. Oraları kendim keşfetmek zorunda kaldım. Velen ve Novigrad soru işaretlerini bitirdim. Heats of Stone'a başlayıp onu da soru işaretleri ile bitirdim. İlk oynayışımda Gaunter O'Dimm ya da namıdiğer GOD kötü karakter gibi gelse de ikinci seferde diyalogları okumam, kitapları okumam vb. şeyler ile Olgierd'in başına gelecekleri hak ettiği sonucuna vardım.

Blood and Wine'a başlayıp onu da bitirdim. Blood and Wine çok daha uzun ve güzel bir DLC bence. Bunda direkt Orianna'ya gitmiştim. Aslında hala gidilebiliyormuş ama görev veya diye ayırınca kaşınmayayım dedim. Hikaye olarak Regis'in ısrarı ile Syanna'ya gittim. İyi ki de gitmişim. O hikaye diyarı gayet güzel. Ama Unseen Elder abimiz karakterler kısmında gölge olarak kaldı bu sefer. Wiki'den bazı şeylere baktığım için Anna'yı kurtarmış olmak adına ikisi de kurtardım.

Yazı fazla uzun olmadı çünkü onu yaptım bunu yaptım şeklinde bir sürü saati bir cümleye sığdırabiliyorum. Görevleri hala okumadığımı tekrar belirteyim. Okuyacağım. Okuyunca konuya mesaj olarak yazarım oyun süresini. Karakterleri Sisler Adası'na gitmeden önce saydığımda 104 karakter vardı. Sonrasında eklenenler oldu, onları da okudum ama tekrar saymadım. 345+1+1 de görev var. Oyunun tamamının içeriği bu demiyorum. Bendekiler bu. Bu +1'leri anlatayım. İlki Gwent hepsini topla görevi. Turnuvaya destem kötü iken girdiğim ve eski kayıt üzerinden vakit geçtiği için çıkamadım. Lider kartları burada missable olarak söylenmiş. Dolayısıyla onların da sayıldığı kanısına vardım. Hatta Sosyal'de konu açmıştım ama pek güzel bilgi çıkmadı. O görev bu yüzden hala duruyor. İlk oynamamda bunu yapmıştım. İkincisi ise The Soldier Statue görevi. Buraya göre ben o görevi yaptım. Bu adımların hepsini yaptım. Görev bitti sesini de duydum. Zaten başka görevdeyken yeni görev eklendiği solda yazıyor videoda. Ben görevler kısmında ne varsa yapıp öyle Sisler Adası'na gitmiştim. Orası ve sonrasındaki görevleri yaparken arada görevler kısmını açsam da gözüme bu görev çarpmadı. Yeni görev ekranda çıktığında bakıyordum o kısma. Oynarken herhangi bir görev başarısız sesi de duymadım. Nedense başarısız oldu. Triss ile konuşmamışım.


Değerlendirme
Tekrar, her şey ile oynamam sonucunda Witcher 3 oynamadan önce diğer oyunlar oynanılmalı, oynanılmazsa da YouTube üzerinden videoları izlenmeli laflarının saçmalığını bir kez daha anladım. Size öncesinde olan her şeyi en ufak ayrıntısına kadar anlatıyor demiyorum ama gayet fazlasıyla ayrıntılı şekilde anlatıyor. Kitaplar, karakterler ve diğer kısımlar böyle bilgilerle dolu. Bence tüm oyunlar oynansa bile kitaplarda (gerçek olanlar) daha fazla bilgi vardır. Bu yüzden Witcher 1 oyna diyenlerin önce kitapları oku, hatta üstüne diziyi izle, hatta öncesinde yapılan çeşitli dizi/filmler var, onları da izle, en sonunda oyunları sırayla oyna demelerini bekliyorum.
Ki böyle olmasa bile oyunlar tek başına oynanabilecek şekilde üretiliyor. Avatarımın aksine Assassin's Creed fanı değilimdir. Sadece severim. Birisine günümüzde oturup tüm Assassin's Creed serisini oynamalısın. Yoksa tek oyunu oynamanın anlamı yok diyeni hiç görmedim ben. İlk oyunu atla, Ezio'yu oyna diyen Ezio sevdalılarını çok gördüm, o kadar. Tüm oyunlar, özellikle de sonlarda çıkanlar bağlantılı değil diyeceksiniz. Haklısınız. Ama Ezio ile Altair bariz şekilde bağlantılı. Yine de buna rağmen, benim favori AC oyunum olmasına rağmen, günümüzde oynanmaz. Adamı kanser eder.

Buraya kadar okuduysanız teşekkürler.
 
Gördüğüm kadarıyla oyunu didik didik oynayıp hakkını vermişsiniz. Bu yüzden karakterleri, olayları bilmeden oyunu oynamanın bir eksiğini görmemeniz normal.

Ama oyuncuların geneli ana hikaye ve biraz yan görevle bitiriyor oyunu. Bu yüzden önceki olayları karakterleri bilmesi önemli oluyor. Steam başarımlarında bile daha oyunun en başlarında verilen başarımın alınma oranı %67.
 
Witcher 3 oynamaya başladım öncelikle. 20 saat gibi bir süre oldu, bu saatten sonra 1 ve 2'ye dönersem 3'ün tadı kaçar. O yüzden bu bitince diğerlerine döneceğim zira hikayesi gerçekten ilgi çekici.
Hikayesi bence serinin en iyi hikayesine sahip, ancak sonu çok kolay tahmin edilebilir. Witcher 1'in ve 2'nin sonu çok da tahmin edilemiyor.
 
Hepinize soruyorum, kaçınız simyacılardan rün taşı glifi ve müsvedde sayfası aldı? Ben şu ana kadar bu saydığım ikisini de yapmadım, çoğunuzun da yapmadığına eminim. Çünkü oyun aşırı basit! Ölüm Marşı + Düşman Ölçekleme zorluğunda oynasam bile.
 
Hepinize soruyorum, kaçınız simyacılardan rün taşı glifi ve müsvedde sayfası aldı? Ben şu ana kadar bu saydığım ikisini de yapmadım, çoğunuzun da yapmadığına eminim. Çünkü oyun aşırı basit! Ölüm Marşı + Düşman Ölçekleme zorluğunda oynasam bile.
Rün taşlarını her zaman kullanıyordum, işe yarıyorlar. Zırhları da Quen Glifleri ile doldurunca ölümsüz oluyorsunuz. Bir iki mod ile zorlaştırmak en iyisi olur. Ölüm Marşında bile bazı görevler çok rahat geçiliyor.
 
Rün taşlarını her zaman kullanıyordum, işe yarıyorlar. Zırhları da Quen Glifleri ile doldurunca ölümsüz oluyorsunuz. Bir iki mod ile zorlaştırmak en iyisi olur. Ölüm Marşında bile bazı görevler çok rahat geçiliyor.
Witcher 2, zorluğu yüzünden çok fazla tepki aldığı için Witcher 3'ü bu kadar kolay yaptılar sanırım. Ama dozu tutturamamışlar.
 
Yani düşünüyorum: Assassin's Creed serisine başladığımda 2. oyun ile giriş yapmıştım. Hala benim için Top 5 listemde yer almaktadır. Sonrasında merak edip ilk oyunu oynamıştım. Şu an bu Çin işkencesini kendime uygular mıyım? Kesinlikle hayır. Dönemine göre iyi bir oyundu ama aşırı yoran bir yapısı vardı. Lakin zorlamam ile bir şekilde bitmişti. Devamını Origins'e kadar getirdim ama Ubisoft'un seriyi mahvetmesiyle birlikte soğudum.

Witcher evrenine ise 2. oyunla girmiştim. O zaman ciddi ciddi savaşırken zorlanıyordum ama bir emek olduğunu fark ediyordum. Yine alıştıktan ve mantığını kavradıktan sonra oyunu keyif alarak bitirmiştim. 3. oyuna geçmeden önce ilk oyuna niyetlenmiştim ancak... Assassin's Creed I oynamayı göze alırdım. Felaket bir şeydi. Wild Hunt ile zaten sektörde adını çaktı.

Geçen yaz Witcher 3'ü tekrar bitirdim ama DLC'ler kaldı. Belki bir ara onu da tamamlarım. Fakat merak ediyorum AC: Origins'i tekrar oynar mıyım? Sanmıyorum. Yani Witcher evreninin gelişimi üstüne koyarak devam etmesine rağmen Assassin's Creed evreni giderek yavanlaştı. Ubisoft'un da bu yoldan vazgeçmeyeceği belli. Artık sadece oyunların başına bu etiketi koyarak satmaya çalışıyor. Hikayeden ve hissiyattan uzaklaştılar. Burada da Witcher ayrı bir yere geliyor. Oyunda en iyi kılıca sahip olmanın, büyüde gelişmenin, haritayı keşfetmenin yanı sıra hikayeye de yön vermenin tadını alabildik. Değerlidir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı