Çözüldü 2. Monitörü takınca ekran kartı Clock hızı artıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

borghesia

Hectopat
Yer
İlkadım, Samsun
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
RTX 2080 - 2600X
RTX 2080 kullanıyorum. 2. monitörü taktığım zaman Memory clock 7000, GPU clock 1200 değelerine ulaşıyor (PC boşta iken). Çıkardığım zaman her şey normal, 300 ile 500 arası. Bu bir problem mi değil ise bunun bir zararı var mıdır ekran kartına?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Söylediğiniz her şeyi denedim. Sorun sadece iki monitörü de 120 Hz aldığım zaman çözülüyor. Ana monitörü 144 Hz aldığım zaman ise gene aynı değerlere çıkıyor. Sorun tam çözülmedi. Biraz daha araştıracağım. Belki çözünürlük farkından kaynaklı bir durumdur.

Hocam AMD ve NVIDIA driverlarında sorun var bu aralar 144Hz monitörlerin hepsinde bu sorunu gösteriyor bekliyoruz maalesef.
Ben işlemciye suç atıyorum hala :D . Paylaşımlı bir işlemci alıp duruma bir daha bakıcam. Ben bu durumu normal bir şey sanıpta aylarca kullandım bir de.

Bugün 144 hz 2. bir monitör aldım 2 monitör'de şuan 144 hz ve DP ile bağlı. Aynı sorun bende de başladı. 300 mhz çalışan ekran kartı 1200 mhz lere çıkıyor ve ısınıyor. 2. monitörü 60 hz'e alınca tüm sorun bitiyor.

Bu sorun yaklaşık 5 yıldır mevcut. İşin kötü tarafı ise şu AMD ve NVIDIA bunu sorun olarak görmüyor. Çünkü işlerine öyle geliyor 5 yıl gidecek ekran kartı her zaman yükte çalıştığı için 3 yıl gidiyor ve sende yenisini alıyorsun bu da onların istediği bir şey. Sorunun olası çözümleri kendim de yaşadığım için şöyle sıralıyabilirim. 1- 120Hz'de kullanın. 2- kaliteli DP kablosu ya da 2.1 HDMI kablosu kullanın. 3- genellikde VA panel monitörlerde bu sorun olmuyor yani 144Hz'de olsa bile Memory clock en üst rakama sabitlenmiyor. Bazı monitör modellerinde mevcut bazı modellerde değil yani aslında biraz da şans işi. Yukarıda sıraladığım çözüm listesin de 120Hz'de kullanmak %100 çözüm kablo değiştirmek %50 şansına monitör olayı ise kalıcı ve %100 en sağlıklı çözümü.

Bu sorun yaklaşık 5 yıldır mevcut. İşin kötü tarafı ise şu AMD ve NVIDIA bunu sorun olarak görmüyor. Çünkü işlerine öyle geliyor 5 yıl gidecek ekran kartı her zaman yükte çalıştığı için 3 yıl gidiyor ve sende yenisini alıyorsun bu da onların istediği bir şey. Sorunun olası çözümleri kendim de yaşadığım için şöyle sıralıyabilirim. 1- 120Hz'de kullanın. 2- kaliteli DP kablosu ya da 2.1 HDMI kablosu kullanın. 3- genellikde VA panel monitörlerde bu sorun olmuyor yani 144Hz'de olsa bile Memory clock en üst rakama sabitlenmiyor. Bazı monitör modellerinde mevcut bazı modellerde değil yani aslında biraz da şans işi. Yukarıda sıraladığım çözüm listesin de 120Hz'de kullanmak %100 çözüm kablo değiştirmek %50 şansına monitör olayı ise kalıcı ve %100 en sağlıklı çözümü.
1080@100 ve 2K@144 olarak kullanıyorum şuan sorun yok. Fakat şöyle bir durumda var. Ana monitörüm olan 27" 2K 144 hz monitörden bende 1 tane daha var. 2 tane 27" 2K@144 olarak bağladığımda sorun olmuyor 300 mhz kalıyor ekran kartı ama yine DP üzerinden 1080@144 olan monitörü takınca fırlıyor saat hızı. Mecbur 1080@100 kullanıyorum onu.

1080@100 ve 2K@144 olarak kullanıyorum şuan sorun yok. Fakat şöyle bir durumda var. Ana monitörüm olan 27" 2K 144 hz monitörden bende 1 tane daha var. 2 tane 27" 2K@144 olarak bağladığımda sorun olmuyor 300 mhz kalıyor ekran kartı ama yine DP üzerinden 1080@144 olan monitörü takınca fırlıyor saat hızı. Mecbur 1080@100 kullanıyorum onu.
Bazı monitör modellerinde oluyor bazılarında olmuyor. Fakat %100 sadece tek bir şekilde çözülüyor CRU programı ile monitöre 143Hz eklediğiniz zaman saat hızı fırlamıyor.

Aynı sorun bende de vardı GPU boşta 59-60 dereceydi çift ekranken sorunun ekran kartında olduğunu düşünüp termal macununu yeniledim ama sorun gene çözülmedi. Bende monitörün yenileme hızını 165'ten 144'e düşürdüm diğer monitörde Max 60 Hz destekliyordu 144Hz'e alınca boşta sıcaklık 40-45 derecelerine düşmeye başladı.

Nvidia'da sorun yaşıyordum fakat şuan AMD kullanıyorum 2 monitör de 144 hz'de ve sorunsuz çalışıyor. Ekran kartı mhz falan arttırmıyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı