2 Yıllık Bölüme Gidilir mi?

En iyi kendini sen bilirsin. Ben kimya mühendisiyim. DGS ile gelenlerin hepsi yukarıda arkadaşların dediği gibi çok çok çok zorlanıyor. DGS kolay bir sınav onu geçebilirsin. DGS den sonrası zor oluyor. DGS den sonra 2 yılda değil yaklaşık 3 yıla denk gelen bir ders programı kalıyor. Çoğu DGS ile gelende 3 senede bitiremiyor. 4-5 sene oluyor bu. İşin gerçeği buda çok doğal. Zaten matematik, fizik, kimya yapıyorsan iyi puan alırsın doğrudan mühendislik programlarından birine gidebilirsin. Yapamadığın için 2 yıllık+ DGS düşünüyorsun diye tahmin ediyorum. Maalesef 2 yıllık bölümler genel olarak uygulamaya yönelik eğitim veriyor. Teknik kısımlar eksik kalıyor. Matematik vb gibi dersler çoğu zaman öğretilmiyor bile. Sonra çok basit bir sınav olan DGS ile birey mühendislik bölümünde okumaya hak kazanıyor. Geliyor. Mühendislik okuyanlar bilir ilk 2 sene temel dersler vardır. Matematik gibi dersler bu dönemlerde halledilir ve o saatten sonra 3. sınıfa geçen öğrenci bunları biliyor kabul edilir. 3 ve 4. sınıflarda ağır mühendisilik dersleri vardır. Çoğu ileri matematiik fizik bilgisi gerektirir. DGS öğrencileri bu dersleri görmeden hiç bir temelleri yokken bu dersler ile karşılaşınca birden denildiği gibi dumura uğruyor. Bir çoğununda ya okulu çok uzattığını yada bir süre sonra bıraktığını gördüm. İstisnalar tabi ki vardır. Çok çalışkan biri değilsen üniversitede de bunun değişeceğini sanmıyorum. Üniversite yaş olarak en güzel dönemlerine denk geldiği ve sizin büyüyüp büyümediğinizi aileleriniz henüz kavrayamayacağı için üzerinizde pek fazla sorumlulukta olmaz. Bu ortamı daha da güzel kılıyor. Eğlenmek için o kadar uygun bir ortam varken ders çalışmak angarya gibi geliyor. Eğer tembelseniz de çalışmazsınızda :D (2 sene hiç çalışmadım sonraki 2 sene 4 senelik çalıştım biliyorum :D).
Ben mühendislik veya diğer 4 yıllık bölümlere bu kadar kontenjan açılmasına karşı biriyim. Bir ülkenin iş hacmi ne ise ona orantılı mezun vermesi gerekir diye düşünüyorum. 2 yıllık bölümlere karşı bu kadar ön yargıyı da yanlış görüyorum. Çoğu firmada 1-2 tane mühendis bulunurken 10-15 tane tekniker bulunur. Tabi ki ikisinin arasında pozisyon ve maaş farkı vardır. Ancak o 1-2 kişilik pozisyona girmek hiçte kolay değildir. Doğru tercih edilmiş 2 yıllık bölümün yanlış tercih edilmiş 4 yıllık bölümden daha iyi olacağını düşünüyorum. Mesela ben mühendisliğe gittiğimde bir arkadaşım 2 yıllık odyoloji (o zamanlar 2 yıllıktı) diye bir bölüme gitmişti. Ben günde 10 saat fabrikada hem işimi yapıp hem bin bir çeşit insan ile uğraşırken o hastanede günde 6-8 civarında (bunu sadece 4 saati hastalarla) çalışıp benim aldığım maaşın 2-3 katını alıyor.
Demek istediğim tabi ki tercih senin. İhtimallerini değerlendir.
Çalışmadığını söyledin. 1 sene daha beklersen çalışacak mısın? Sen dahil kimse bilemez.
2 yıllığa gidebilirsin. Gittiğinde bence mümkünse ve seviyorsan sağlık bölümlerine yönel benim önerim Her zaman yüksek maaşlı ve kolay iş bulursun.
2 yıllık teknik bölümlere gidebilirsin. Elektrik, elektronik, inşaat, makine vb. bunlardan bazıları. Bu bölümlerden dediğin gibi DGS zorlayabilirsin.
1 sene bekleyip 4 senelik bir bölüme gittiğinde de çok fazla şey değişmeyecek. Güzel bir üniversitede güzel bir bölümü okumazsan sayısız mezun ile iş yarışına gireceksin sonunda.
Sen kendini biliyorsundur. Ne yapıp yapamayacağını da. Ailenle de konuş. Üniversitede okumak maliyetli bir iş. Kim ne derse desin. Ailenin durumunu da göz önüne al kararını öyle ver diye düşünüyorum.

2 yıllık 4 yıllık dan iyi bence ben mesela 2 senelik bilgisayar programcılığı okudum mezun oldum ardından da şuan aöf ten 4 seneliğe tamamlıyorum dgsye girdim ve uluslararası ilişkileri seçtim dgs de zor bişey değil bu arada hiçde çalışmadım dgsye ancak düşük puanla bile birsürü uygun tercihler çıkıyor ayrıca 4 seneliğe tamamladığında elinde 2 tane ayrı diploman oluyor 4 seneliğe gidenlerden avantajlı oluyorsun onalrda 4 sene okuyo sende 4 sene okumuş oluyosun ama sende 2 diploma oluyor :D

Hiçbişey yapamazlar ona. Müh.fakültesi okuyanların egosundan kaynaklı bi düzmece o. Yeterince bilgi berdim sanada aklına takılan olursa sor gene
Ego konusunda çok haklısın. 1 ay önce yaz okulu için hocaya ders içeriği götürdüm adam ders içeriğine bakmadan Mühendislik Fakültesi ise kabul ederim yoksa kabul etmem diyor ama sıralama konusunda %20'ye varan bir fark oluyor aslında yapılması gereken DGS sınavını Mühendislik Fakülte'si okuyan adamın hakkının yenmeyeceği bir zorluğa çekilip Teknoloji Fakülteler'ini kapatıp herkesin Mühendislik Fakültesi'nden mezun olmasını sağlamak.

@cante12 Bence bir yıl daha bekleme çabuk işe girebileceğin ve hoşuna giden bölümleri seçmeni tavsiye ederim. Örneğin ben 2 yıllık mekatronik okudum 4 yıla tamamladım şu an bir otomobil şirketinde çalışıyorum ve yeni mezun olmuş bir mühendisten daha çok pratik yeteneğe, bilgiye sahibim. Herkesin söylediklerini dikkate alıp hemen karar vermemeye çalış bu benim tavsiyem içinde geçerli. Bolca araştırma yap kesin karar verme çünkü bu karar senin geleceğin umarım hakkında hayırlısı olur. Şimdiden yeni okulunda, üniversite hayatında başarılar...

2 yıllık itfaiyecilik, ormancılık gibi bölümler çoğu 4 yıllıklardan iyidir. Örn. (İşletme, Gıda Mühendisliği vb.) Burada 2 yıllık değil mantıklı tercih yapmanızı öneririm. İlginizi çeken bölümlere yönelin.

Nası bir sistemin içerisindeysek.İnsan beyini binbir türlü karmaşa ve kararsızlık içine gidiyor.Yani biraz önce diyorum, 1 sene daha hazırlanacağım.5 dakika sonra 2 yıllık güzel bir bölüme gidip kendimi geliştirsem diyorum.DGS sonrası boru dersleri görünce şaşırıyor insan haklısınız.Yani yaşamadım ama öyledir.Çok kararsızım ne yapacağım konusunda ailem yönünde sıkıntı yok.Ne yaparsam yanımdalar.Fakat 2 yıllık yazmam konusundan yanalar şuan.Yani Muğla sıtkı koçman gibi güzel bir üniversitede bilgisayar programcılığı veya inşaat teknolojisi okuma olanağım da var.:kararsız::kararsız:

Geçen sene dgs ile mühendislik fakültesine yerleşmiş biri olarak tavsiyem bir sene daha hazırlan. Dgs ile geçiş yapmamıza rağmen 1. Sınıftan başlattılar derslerimizi muaf etmediler yani tekrara düşmezsem 6 sene okumuş olcam.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı