2 yıllık James Donkey JD120 Deneyimleri

Öncelikle belirtmeliyim, kimsenin "neden" önermediğine dair daha kapsamlı deneyimlerimi paylaşmak için konuyu açtım. "Almışsın, bozulmuş, alma dendi" gibi şeyler söylemeyiniz. Aldıktan sonra cezasını fazlasıyla çektiğimi düşünüyorum. Amacım, elimden geldiğince bu model SSD hakkındaki fikirlerinizin genişlemesi.
Başlamadan önce, maalesef canlı resim koyamayacağım, sebebi: SSD 2. defa garantiye gittiği için. :D

1) Kısa olay örgüsü

1-
SSD'nin sipariş tarihi: 18 Haz 2018.
2- Kargonun teslim alınma tarihi: 20 Haziran 2018.
3- Garanti işlemleri için ilk tarih: 19 Haziran 2020.
4- Garantiden gelme tarihi: (Tahmini, İncehesap kargo numarasını belirtmemiş.) 29-31 Haziran 2020.
5- Ürünün 2. defa garantiye değişim için gönderilmesi: 3 Mart 2021.
6- Ürünün İncehesap'a ulaşması: 10 Mart 2021.
7- Değişim talebim üzerine ürünün sıfırıyla değiştirilmesi ve kargolanması: 10 Mart 2021.
8- Ürünün teslim alınma tarihi: 11 Mart 2021.

2) Neden JD?

Bu ürünü alan birçok kişi gibi beni cezbeden tarafı, ürünün fiyatıydı. Yanlış hatırlamıyorsam, ürün Türkiye'ye ilk geldiği zaman almıştım. En büyük etkenlerden birisi, SSD için o kadar yüksek fiyatlar vermek istememem. (150 TL civarına alınmış, 2018'de. O zamanlar için cidden düşük bir fiyattı.)

3) İlk Garanti Sürecinin Sebebi ve Garanti Süreci

İlk garanti işlemlerinin başlama nedeni; @Mithat Berhan 'ın yakından bileceği üzere, Windows'un açılmamasıydı. Yani, "Hoş geldiniz" ekranında sürekli bekletmesi ve masaüstünün gelmemesiydi. Detayları daha iyi hatırlıyorsa Berhan'ın ekleme yapmasını isterim. :D "Beyin fırtınası" sonucu, elimizden format dışında bir şey gelmeyince, format atmaya çalıştık.
(Aslında, 2 sene iyi bile dayanmış. Ne yazık ki elimde o zamana ait SMART verileri bulunmuyor.)

USB'ye önceden yazdırılmış ISO ile sistem boot edemedikten sonra, diski çıkartıp eski HDD'yi taktık. Bu sefer format ekranı geliyordu ve format işlemi başarıyla gerçekleşebiliyordu. Bunun üzerine İncehesap ile yaptığım birkaç mesajlaşmadan sonra ürün, yenisiyle birebir değiştirildi. (Revize edilen modeliyle değişimi yapılmış. İlk aldığım ürün parlak sarıyken, gelen ürün turuncuydu.)

4) Performans ve Sağlık

Revize edilen ürünün CrystalDiskMark testini yapmamıştım. Sebebi, SATA 2 kullanmam. Verilerin gerçeği yansıtmayacağını düşündüğümden bu testi yapmadım. CrystalDiskInfo ve HDD Sentinel verileri konuya eklenecektir.
Ürüne, revize edildikten sonra yaklaşık 4-5 TB veri yazıldı. (HDD Sentinel'e göre) Geçen sürede, sağlığı yaklaşık %96-97 arasındaydı. Bana kalırsa, 4-5TB yazma için düşük sağlık değerleri.

Aklımda hiç böyle bir yazı fikri olmadığı için hazırlıksız yakalandım. SSD hakkında bulabildiğim son görüntüyü ekliyorum maalesef. Daha güncelini bulabilirsem değiştireceğim.

HDSentinel_OLXxR2wO3p.png


HDSentinel_C3wfRebCZi.png


5) 2. Garanti Süreci ve Sebepleri

5-1) Hatalar ve Garanti Sebepleri


Windows'un normal çalışmasında herhangi bir sıkıntı yoktu açıkçası. Sorun, CMD ile birkaç onarım yapmaya çalışınca oluşuyordu. @Enes3078 'in çok sevdiği, bizim de sevdiğimiz SFC /scannow ile tarama yapınca; bu şekilde bir hata çıkıyordu:

cmd_9JRf80dh76.png

SFC'de sorun olabileceğini düşünüp DISM Rehberi'ni uyguladım, onlarda %80 civarında hata veriyordu. Son çare olarak, belleğe ISO yazdırıp DISM onarımı yaptırdığımda da sonuç değişmemişti.

cmd_TEqDfHVZgL.png

cmd_QFh3J0EdxN.png

SFC ve DISM araçlarını onlarca, yüzlerce kişiye önermiş olmama rağmen daha önce böyle bir hatayla karşılaşmamıştım. Nasılsa, kullanılan ürün JD. Her zaman sizi şaşırtır. :)

@24099 'ın ve @Lord Raiden 'ın tavsiyeleri üzerine; format atmaya çalışınca, bu sefer çıkan sorun USB kaynaklıydı. USB'de herhangi bir sorun gözükmemesine rağmen sistem boot etmiyordu. @24099 'ın yönlendirmesi ve denemeler üzerine sonuç yine hüsran olunca, başka bir USB bellek ile denedik. Bu sefer; sistem boot etti, format işlemi başladı ancak yine hatalar olmazsa olmazdı.

0x80070570.jpg

Çıkan uyarıda sorunun bellekten kaynaklanabileceğini düşünüyor olabilirsiniz. İlk başta biz de ISO dosyasında hata olabileceğini düşünmüştük ancak dosyanın doğrulamasını @Lord Raiden bizzat yapmıştı. @Emir M. 'dan gelen bir öneri: "SSD'de olan bozuk sektörler üzerine yazılmaya çalışıldıysa, sorun ondan kaynaklanabilir." demesiyle beraber, hak verdik. Çünkü başka bir sorun gözükmüyordu.

Ekstra: Normalde buna karşı çıkabilirdik ancak yukarıda dediğim SFC olayından sonra, gerçekten diskte bir sıkıntı olduğu konusunda hemfikirdik.

5-2) 2. Garanti Süreci

Diskte hata olduğu gerekçesiyle İncehesap'a tekrar mesaj attım ve ürünü gönderdim. Değişim yapılırsa eğer konuyu güncelleyeceğim.

6- Meraklıları için Vaad Edilen Teknik Özellikler

Not: Veriler kitapçığından alınmıştır.

Ölçüler: 2.5" SATA: 100x69.85x6.8 (mm).
Arayüz: SATA 6Gb/s.
Form Factor: 2.5".
Controller: 120/240/480/960 için Samsung MGX veya eşdeğeri.
NAND Flash Memory: Samsung 32 katmanlı 3D V-NAND veya eşdeğeri.
Performans: Ardışık okuma, maks: 560 MB/s. Ardışık yazma, maks: 500 MB/s
DATA Güvenliği: AES 256-bit Tam Disk Şifreleme (FDE), TCG/Opal V2.0, Şifreli Sürücü (IEEE1667)
Dayanıklılık ve TBW: MTBF: 1.5 Milyon saat / 120GB için 54TBW.
Güç Tüketimi: Aktif Yazma/Okuma (Ortalama) maks: 3.7/4.4W (1TB) Idle, maks: 50mW, Uykuda: 120/240/480 için 2mW
Destekleyici Özellikler: TRIM, S.M.A.R.T.
Sıcaklık: Çalışırken: 0-70 derece. Çalışmıyorken -40/85 derece.(Bu arada, bu modelde sıcaklık sensörü yok. Sabit 40 derece. Diğer modellerinde var mıdır bilmiyorum.)
Nem: %5-95, yoğunlaşmasız.
Titreşim: Çalışmıyorken, 20-2000Hz, 20G.
Şok: Çalışmıyorken: 1500G, süreklilik 0.5m/s, 3 eksen.

Özellikler.jpg

Desteğiniz ve yardımlarınız için.
@24099 @Emir M. @Lord Raiden @Mithat Berhan

Samsung 870 Evo'da gazlayan @hakan yaeger ve @PossibleTurco 'ya ayrıca teşekkürler.

Ayrıca bakınız: Sorunlu olduğu bilinen SSD modelleri

Okuduğunuz için teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Çekilcek çile değil cidden.

SSD yüzünden bu kadar uğraşmak çok sorun.

"Verileriniz eşşeğe emanet edilcek kadar değersiz değildir"

Recep Baltaş.
Kesinlikle değil. Uğraşmaya değmezdi bile. Durup duruken Windows bozuluyor, SFC bile onaramıyor. :D
 
@drmstafaa "veya eşdeğeri" :D Samsung bellek olsaydı bu kadar garantiye gideceğini düşünmezdim.
 
Demek ki neymiş ucuz etin yahnisi yenmez. :) Ya da daha doğrusu ucuz eşeğin yahnisi yenmez. :D

Kesinlikle bu yaşattığı sorunlar bile kendisini almamak için bir sebep. 4-5 ay önce SSD'ler hakkında gram bilgim olmadığı zamanlar az kalsın alıyordum bunu eski bir sisteme takmak için. Neyse ki 4-5 ay içerisinde SSD'ler konusunda bilinçlendim de böyle ürünlerin ne olduğunu ne olmadığını çok iyi biliyorum.

Samsung MGX ve Samsung NAND olayı da köküne kadar yalan. Satış yapabilmek için insanları içerisinde MGX kontrolcüsü olduğuna ikna etmeye çalışıyorlar. Ama o da ne? SM2258XT çıkıyor. :D
 
Windows'un normal çalışmasında herhangi bir sıkıntı yoktu açıkçası. Sorun, CMD ile birkaç onarım yapmaya çalışınca oluşuyordu. @Enes3078 'in çok sevdiği, bizim de sevdiğimiz SFC /scannow ile tarama yapınca; bu şekilde bir hata çıkıyordu:


SFC'nin düzeltemediği şeyden hayır gelmez. 😉 😂


Bu arada güzel inceleme. Elinize sağlık. 😀
 
Güncelleme: Kargo dün İncehesap'a ulaşmış, değişim talebim üzerine direkt sıfırıyla değiştirip akşamına kargoladılar. Bugün teslim aldım.
 
Güncelleme: Kargo dün İncehesap'a ulaşmış, değişim talebim üzerine direkt sıfırıyla değiştirip akşamına kargoladılar. Bugün teslim aldım.
Yeni gelenin de durumunu paylaşırsan seviniriz. :D
 

Yeni konular

Geri
Yukarı