200-220 Km hızla giderken frene yavaşça basarsak ne olur?

Panik freni o anlık kurtarabilir ancak frenler zarar da görebilir duruma göre. Ancak zaten sizi kurtarmak için olduklarından nasıl ki hava yastıkları kazada patlayabiliyorsa ve daha sonra değiştirmeniz gerekiyorsa frenler içinde aynı şekilde öyle bir durumda kullanılırsa kontrol edilip gerekirse değiştirilmesi gerekebilir. Tabi olay orada fren yapmaksa eğer evet araca ve donanıma göre değişir. Belki direksiyonu kırıp fren yaparsanız savrulabilir ya da sadece fren ile düz giderseniz ve lastikleriniz iyiyse elbette yere yapışıp birden durmaz ama yakın değilse önümüzdeki araç durma ya da hafif bir çarpma ile kurtarma ihtimali var.
 
Burada asıl sorulması gereken soru neden 200-220 hız? Yasal sınırlar civarında kalınca hiç bir sorun olmaz. Uzun yolda 120 elbet sıkar benim memlekete 1500 kilometre mesafe var ister istemez 140-150 gidiyorsun ama 200 bizim ülkemizde kapalı yollarda veya özel mülkte veya pistte olmadığı sürece kim ne derse desin isterse Bugatti sürerken olsun trafik canavarlığına girer.
Teknik soruya gelirsek o hızda gazdan ayak çekildiğinde zaten araç direkt yavaşlamaya başlar ufak bir frene dokunma ile rahatça yavaşlanır, ama öyle 60'la giderken son anda kırmızıyı görmüş gibi frene basarsan hem kontrolü kaybedebilirsin hem de diski yersin.
 
Virajda o hızlarda frene basarsan hakimiyeti kaybedebilirsin. Normal hızlarda bile olması gereken virajdan önce yavaşlayıp virajda araca gaz verilmesidir. Araç hakimiyeti açısından önemlidir.
 
O hızlarda arabaya karşı gelen hava sürtünmesi "hafif" yavaşlama için yetecektir zaten. Gazı bırak, sürtünme kuvveti ve motor freni işini yapsın.

Ayrıca 2010 sonrası çoğu aracın fren sistemleri yeterince iyidir. Düz yolda hafif veya acil frenlemede sıkıntı yaşatmayacaktır.

Düzenleme: Videodaki şahıs emniyet kemeri bile takmamış. O hızlara çıkıp bir de emniyet kemeri takmayan kişinin frenlemeyi çok düşüneceğini sanmıyorum.
 
Fren hafif hafif, bas çek şeklinde yapılır. Ani fren yapılamaz.
ABS diye bir şey icat ettiler, çok güzel bir şey. Herkese tavsiye ederim. :D O hızda giderken durulması gerekiyorsa neden bas-çek yapılsın da durma mesafesi 2 kat uzatılsın? 200+ km/s hızla sol şeritte yardırdığım aptallık dönemlerimde önüme 100-110 km/s hızla önündekini sollamaya çıkan arabalar oluyordu. Dediğini yapsam şu anda diğer taraftan mesaj yazıyor olurdum. :D Günümüzde modern arabalarla en kısa mesafede durmak/yavaşlamak isteniyorsa o fren pedalı köklenir. O duruma kadar gelmişken kim takar balata/disk masrafını?

Balans ve fren sorunları yoksa (düz yerde) hiçbir şey olmaz, balans sorunları varsa yalpalama yapabilir biraz ama kontrol edilebilir düzeyde kalır.

Virajda fren yapılmaz. Her zaman viraja girmeden önce hız düşürülür, virajdan fren yapmadan sabit hızda veya gaz vererek çıkılır.
Doğru ama ufak bir fark söyleyeyim, önden çekişli arabalarda kafadan kayma durumunda mecbur kalındığı zaman gazı azaltıp yumuşak frenleme yapmak gerekebilir. Böylece çekişi kesip tekerlek ataleti ile yön değiştirirsin ve ağırlık merkezini ön tarafa yığdığın için ön tekerleklerdeki tutunmayı artırırsın. Tabii bu bahsettiğim şey 200+ km/s hız için geçerli değil.
 
Doğru ama ufak bir fark söyleyeyim, önden çekişli arabalarda kafadan kayma durumunda mecbur kalındığı zaman gazı azaltıp yumuşak frenleme yapmak gerekebilir. Böylece çekişi kesip tekerlek ataleti ile yön değiştirirsin ve ağırlık merkezini ön tarafa yığdığın için ön tekerleklerdeki tutunmayı artırırsın. Tabii bu bahsettiğim şey 200+ km/s hız için geçerli değil.
Virajda yol sorunlarını gözden çıkarırsak araba ve sürücü nezdinde yapılan hatalar yüzünden önden kayma oluyor. Yine notta dediğim gibi kontrollü viraj alınsa hicbir sorun olmadan virajdan çıkılacak. Kontrollü girdiğim hicbir virajda on kaydirmadim.

Genelde cogu kişi o durumda panik yapıyor ve direksiyonu anı hareket ettirerek frene abaniyor. Hata yapa yapa, aci tecrube yasaya yasaya öğreniliyor.

Bu arada arkadan itişli arabayi kontrol etmek bence daha kolay kayma konusunda.
 
@Jira Olması gereken viraja dönülebileceği hızda girmek ama yabancı yollarda bazı zamanlarda bunu ayarlamak pek kolay değil. Önden çekişli bir arabada önden kayma varsa bazı tolerans limitlerinde gazı kesip frene dokunup öne ağırlık transferi yapmak önden kaymayı kurtarır. 90 ile girilebilecek viraja 140 ile girene de artık rahmet edilir, yapacak bir şey yok. Mühendislikte her şey toleranslara göre planlanır bilirsin, bunun dışında zaten fizik kurallarını esnetemezsin.

Bu arada arkadan itişli arabayi kontrol etmek bence daha kolay kayma konusunda.
Sürücüye ve sürücünün araç hakimiyetine göre değişir. Önden çekişte arkadan kayma için limitin zaten üstüne çıkılmış olması gerekiyor, az bir derecelik açı farkını bir yerden sonra önden çekiş sistemiyle kontralayamıyorsun ve spin atıyorsun. Arkadan itişli arabada önden kaymada, önden çekişli araba daha avantajlı ağırlık merkezinden dolayı. Yalnız arkadan tahrikli bir arabada arkadan kayma varsa ve sürücü tecrübeliyse dediğin doğru oluyor. Ayrıca feci eğlenceli oluyor.
 
yabancı yollarda bazı zamanlarda bunu ayarlamak pek kolay değil.
Tecrübeli şoför yabancı olduğu yollarda ekstra dikkat eder kanatineyim. En azından ben ilk kez girdigim viraja her gun girdigim viraj muamelesi yapmam.

Şahsen eski esekligimi ve aptalligimi bıraktım. Cok cikilmayan hızlara cikmak, viraja hizli girmek, makas atıp bununla övünmek gibi kafasizliklari yas ilerledikçe ne kadar aptalca olduğunu tekrardan anlıyorum.

130 HP, 1.6 litre motor araçla zaten insanın pek övünesi kalmıyor. Yalniz arkadan itişli araçla yola çıkmak icin her türlü bahane bulabilirim. Deneyimli ellerde araba kullanmayı keyifli hale getiren şeylerden biri.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı