2021 asgari ücret ne kadar olmalı?

2 çift bir sosyal deney yapmışlar. Bir çift İstanbul'da market alışverişi yapıyor diğeri Kanada'nın bir metropol kentinde. Türk çift aynı ürünleri alabilmek için 3 kat fazla para ödüyor. Aynı deneyi 8 ay sonra yeniden yapıyorlar. Türk çiftin masrafı bu kez 5 katına çıkmış. Kanada'da ise zam yok denecek kadar az. Bu 8 aylık sürede asgari ücrete de zam gelmiş.

Özetle zamlar durulmadığı sürece asgari ücreti arttırmanın hiç bir anlamı yok. Ülke ekonomisi çöküşte ve böyle giderse paramız yakın bir zamanda sobada ısınmak için yakmaktan başka bir işe yaramaz hale gelecek. Tüik şaka gibi enflasyon oranını %8-9 arasında açıklıyor. Gerçek rakam ise %50'nin üzerinde.
Zamlar dursa ekonomi gene çökecek. Bu ülkenin en kök sorunu vergiler ile devletin "geçiniyor" olması. Yerli üretim, yerli sanayi yok, daha madenlerini işleyemiyorsun. 2020 yılında 50 milyar dolar ticaret açığı var mesela, bu açığı kapatıp bir de üstüne bir 50 milyar gelir eklemek bu kadar vergi alan bir devlet için zor olmamalı, yerli sanayi kurmak çok da zor olmamalı. Eğitim kötü, adalet kötü. İyi olduğumuz alan yok, iyi olsak da halkın ekonomisine doğru düzgün bir getirisi yok. Nufüsü bizden daha düşük olan, buna bağlı olarak normal bir şekilde vergi geliri çok düşük olan devletler dahi bizi geçebiliyor ekonomi anlamında. (Hollanda, İsviçre, Avustralya, Güney Kore, Polonya, Tavyan) bizi geçmemesine rağmen çok yakın olan ülkeleride ekledim. Bu ülkelere göre Avusturalya dışında hepsinden daha fazla toprağın ve doğal kaynağın var, nufüsün var, gerçekten utanç duyulması gerekiyor.
 
Zamlar dursa ekonomi gene çökecek. Bu ülkenin en kök sorunu vergiler ile devletin "geçiniyor" olması. Yerli üretim, yerli sanayi yok, daha madenlerini işleyemiyorsun. 2020 yılında 50 milyar dolar ticaret açığı var mesela, bu açığı kapatıp bir de üstüne bir 50 milyar gelir eklemek bu kadar vergi alan bir devlet için zor olmamalı, yerli sanayi kurmak çok da zor olmamalı. Eğitim kötü, adalet kötü. İyi olduğumuz alan yok, iyi olsak da halkın ekonomisine doğru düzgün bir getirisi yok. Nufüsü bizden daha düşük olan, buna bağlı olarak normal bir şekilde vergi geliri çok düşük olan devletler dahi bizi geçebiliyor ekonomi anlamında. (Hollanda, İsviçre, Avustralya, Güney Kore, Polonya, tavyan) bizi geçmemesine rağmen çok yakın olan ülkeleride ekledim. Bu ülkelere göre avusturalya dışında hepsinden daha fazla toprağın ve doğal kaynağın var, nufüsün var, gerçekten utanç duyulması gerekiyor.

4 milyon nüfuslu Hırvatistan final oynadı. Biz onların 20 katından fazlayız reklamda oynadık...
 
Uzun zaman önce ziraat odaları genel başkanının bir yazısını okumuştum. Devlet kendilerinin hazırladığı 3 yıllık tarımsal kalkınma planına uyarsa piyasadaki tarım ürünlerinin fiyatını %80 oranında düşürebileceklerini söylüyordu. Hazırladıkları plana biraz göz attım. Uzman değilim ama çok ikna ediciydi. Ülkede tarımı düzeltmek bu kadar kolay olmasına rağmen düzeltilmiyorsa, bunun tek açıklaması var o da devlet düşmanlığıdır. Üretebilecekken dışarıdan almanın bir mantığı var mı!
 

Yeni konular

Geri
Yukarı