2021 yılında alınmayacak sanal gerçeklik gözlükleri

kurumuz

Hectopat
Katılım
25 Mart 2014
Mesajlar
67
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Türkiye'de insanların sanal gerçeklik sahnesini çok takip etmediğinden olsa gerek, mantıklı olmayan öneriler yaptıklarını görüyorum son zamanlarda.
Öncelikle, VR son 2 yıl içinde aşırı hızlı bir şekilde ilerledi ve 4 yıl önce çıkan gözlüklerin neredeyse hiçbiri şu an kabul edilebilir bir VR deneyimi sunmuyor. Bu yazıda hangi başlıkların alınmaması gerektiğini ve nedenlerini listeleyeceğim.

HTC VIVE:
Orijinal VIVE 2016 yılında çıkan bir VR gözlüğü ve teknolojik ilerlemeye tamamen yenilmiş durumda denilebilir, en büyük sıkıntıları dayanılamaz seviyede düşük çözünürlük-ki buna kullandığı oled panellerin pentile olması da katkıda bulunuyor-, kullanması hiç ergonomik olmayan ve diğer VR gözlüklerinin kumandalarıyla kıyaslandığında berbat olan kumandalar ve lenslerinin beyaz ışığı aşırı fazla yansıtması. Tüm vücut takip sistemlerine muhakkak ihtiyaç duyuyorsanız ve bunun için ucuz bir çözüm arıyorsanız hala tercih edilebilir takip sistemi olarak Valve'ın basestation'larını kullandığı için.

OCULUS RIFT CV1:
Ekran sıkıntıları VIVE ile neredeyse tamamen aynı zira ikisi de aynı çözürlükte pentile OLED ekranlar kullanıyorlar, buna rağmen lensleri daha iyi ve beyaz ışık yansıması daha az rahatsız ediyor. ayrıca kumandaları VIVE'ınkilerden çok daha iyi(Quest 2'deki kumanda bile neredeyse tamamen aynı dizayn) bunun üzerinde fazla duruyorum zira VIVE kumandaları bazı oyunları direkt oynanılmaz kılıyor, buna bir örnek olarak BONEWORKS verilebilir.

OCULUS RIFT S:
RIFT S teknolojik olarak o kadar geride kalmamış olsa da başınızı aşırı ağrıtabilecek bir alet ve Quest 2 her noktada RIFT S'den daha iyiyken tercih edilmesi mantıklı değil. RIFT S, USB güç standartlarına uymayarak USB portundan standartın izin verdiğinden daha fazla güç çekmeye çalışıyor ve bundan dolayı sık sık çökebiliyor, bilgisayarınızı 2-3 kere tekrar çalıştırana kadar çalışmayabiliyor vs. Ayrıca mikrofonu da sıkıntılı çünkü elinize gelen ünite bağlı olarak mikrofonunuz arada bir insanların sizi robot gibi duymanıza sebebiyet verebilir. Ayrıca herhangi bir IPD ayarlama mekanizması yok ki gözlüğü takarken kör olmamak için baya kritik bir şey bu özellikle ortalama insan IPD'sinin fazla uzağında kalıyorsanız.
 
Türkiye'de insanların sanal gerçeklik sahnesini çok takip etmediğinden olsa gerek, mantıklı olmayan öneriler yaptıklarını görüyorum son zamanlarda.
Öncelikle, VR son 2 yıl içinde aşırı hızlı bir şekilde ilerledi ve 4 yıl önce çıkan gözlüklerin neredeyse hiçbiri şu an kabul edilebilir bir VR deneyimi sunmuyor. Bu yazıda hangi başlıkların alınmaması gerektiğini ve nedenlerini listeleyeceğim.

HTC Vive:
orijinal vıve 2016 yılında çıkan bir VR gözlüğü ve teknolojik ilerlemeye tamamen yenilmiş durumda denilebilir, en büyük sıkıntıları dayanılamaz seviyede düşük çözünürlük-ki buna kullandığı OLED panellerin pentile olması da katkıda bulunuyor-, kullanması hiç ergonomik olmayan ve diğer VR gözlüklerinin kumandalarıyla kıyaslandığında berbat olan kumandalar ve lenslerinin beyaz ışığı aşırı fazla yansıtması. Tüm vücut takip sistemlerine muhakkak ihtiyaç duyuyorsanız ve bunun için ucuz bir çözüm arıyorsanız hala tercih edilebilir takip sistemi olarak Valve'ın basestation'larını kullandığı için.

Oculus Rift CV1:
ekran sıkıntıları vıve ile neredeyse tamamen aynı zira ikisi de aynı çözürlükte pentile OLED ekranlar kullanıyorlar, buna rağmen lensleri daha iyi ve beyaz ışık yansıması daha az rahatsız ediyor. Ayrıca kumandaları vıve'ınkilerden çok daha iyi(Quest 2'deki kumanda bile neredeyse tamamen aynı dizayn) bunun üzerinde fazla duruyorum zira vıve kumandaları bazı oyunları direkt oynanılmaz kılıyor, buna bir örnek olarak boneworks verilebilir.

Oculus Rift s:
Rift s teknolojik olarak o kadar geride kalmamış olsa da başınızı aşırı ağrıtabilecek bir alet ve Quest 2 her noktada Rift S'den daha iyiyken tercih edilmesi mantıklı değil. Rift S, USB güç standartlarına uymayarak USB portundan standartın izin verdiğinden daha fazla güç çekmeye çalışıyor ve bundan dolayı sık sık çökebiliyor, bilgisayarınızı 2-3 kere tekrar çalıştırana kadar çalışmayabiliyor vs. ayrıca mikrofonu da sıkıntılı çünkü elinize gelen ünite bağlı olarak mikrofonunuz arada bir insanların sizi robot gibi duymanıza sebebiyet verebilir. Ayrıca herhangi bir ıpd ayarlama mekanizması yok ki gözlüğü takarken kör olmamak için bayağı kritik bir şey bu özellikle ortalama insan ıpd'sinin fazla uzağında kalıyorsanız.

Quest 2 ile Rift s arasında kalıp Rift s sipariş eden ben :(
 

Yeni konular

Geri
Yukarı