2023 Toyota Prius, Prius Prime tasarımları ve özellikleri

armoredtrain

Centipat
Katılım
20 Nisan 2022
Mesajlar
461
Yer
Ankara
Önümüzdeki ay piyasaya sürülecek Toyota Prius ve 2023'ün başlarında piyasaya sürülecek Toyota Prius Prime'ın tasarımları belli oldu.

toyota-prius-prime-2023-730346.jpg


Yeni modelin Prius olduğu hâlen anlaşılsa da tasarımında ufak değişiklikler var. Yeni modelin ön camı eskisine göre daha yüksek bir açıyla yerleştirilmiş. Aracın tavanı 2 inç aşağı indirilmiş, sürücü koltuğu ise yere yaklaşık 1 inç daha yaklaştırılmış. Aracın arkası önüne kıyasla 1 inç daha geniş yapılmış.

toyota-prius-prime-2023-730349.jpg


Yeni Prius'un güç ünitesi Toyota'nın 2.0 L benzinli motoru ve yeni geliştirilmiş lityum iyon bataryasından oluşuyor. Yeni batarya bir önceki nikel metal paketli bataryaya göre %15 daha güçlü. Bu durum Toyota mühendislerinin güç ünitesini daha aşağı çekerek şasiye daha da yaklaştırmalarına izin vermiş ve böylece aracın sürülebilirliği daha da geliştirilmiş.

Bütün bu geliştirmeler önden çekişli sürüşte aracın motor gücünü 121 hp'den 194 hp'e çıkarmış. Bu sayede artık Prius 0'dan 96 km/h hıza 7.2 sn'de çıkabiliyor. (Bir önceki modelde bu değer 9.8 sn idi.) Bununla birlikte Prius, Toyota'nın tahminlerine göre litre başına 24.23 km ile mükemmel yakıt ekonomisini korumaya devam ediyor.

Toyota'nın kendi geliştirdiği E-four konfigürasyonunda (arka aksa ekstra güç sağlaması için elektrik motoru yerleştirilen bir teknoloji) toplam güç 196 hp'e çıkıyor ve Prius bu konfigürasyonda 0'dan 96 km/h hıza 7.0 sn'de çıkabiliyor. Tabii belirtmek gerekir ki bu konfigürasyonun asıl kullanım amacı maksimum hızı arttırmak değil, aracın dengesini ve yol tutuşunu arttırmak.

Prius Prime, standart J1772 şarj portunun yanı sıra tavanında araç sadece hareketsizken çalışan ve araç içi elektrik aksamları (göstergeler, klima vs.) besleyen bir güneş paneline sahip. Prius Prime'ın yeni lityum iyon bataryası eskisine oranla çok daha büyük ve tam şarj ile bir önceki modele oranla %50 daha uzun mesafe gidilebiliyor. Bir önceki modelin tam elektrik şarjıyla 40 km gidilebiliyorken yeni Prius Prime'ın tam elektrik şarjıyla 60 km mesafe gidilebiliyor.

Prius Prime'ın 2.0 L benzinli motoru ise 120 hp'den 220 hp'e standart Prius'tan daha da büyük bir güncelleme alıyor. Böylece Prius Prime 0'dan 96 km/h hıza 6.6 sn'de çıkabiliyor.

Toyota Ses Multimedya bilgi-eğlence ekranı 8 inçlik merkezî bir dokunmatik ekranın üzerinde standart Android Auto ve Apple CarPlay ile birlikte bulunuyor.

toyota-prius-prime-2023-730252.jpg


Bütün yeni Prius modelleri Toyota Safety Sense 3.0 eklentisi ile birlikte geliyor. Üstelik çarpışma öncesi uyarı, yaya algılama sistemi, şerit takip sistemi, hız sabitleyicisi ve daha fazlası için ekstra para ödemenize gerek yok. 2023 model Prius için yeni bir özellik daha getirildi, Tedbirsel Sürüş Desteği. Bu özellik viraj dönerken veya öndeki araca çok yaklaştığınızda size yardımcı olmak için otomatik olarak direksiyonu bir miktar çeviriyor veya fren desteği sağlıyor.

Prius Prime'ın ekstra ön radar sensörleri, sürücü izleyici kameraları, park desteği ve şerit değiştirme esnasında direksiyon desteği gibi özellikleriyle sürüş güvenliği ve sürüş konforu biraz daha artıyor.

Tüm bunlarla birlikte Toyota'nın yeni Prius modellerinin fiyatlarını araçların piyasaya sürülmesine yakın açıklaması bekleniyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı