2023 yılında uzaya çıkabilir miyiz?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
2-3 yıl az diyorsunuz da bu eğitimler sıfırdan başlamıyor. Ya da bu karar bir günde alınan bir karar değil. AAA durun uzaya çıkalım denilen bir şey değil. Birkaç sene öncesinden çalışmalar başlamıştır. Sadece halka boyle duyuruldu.

Çıkınca görüceğim hepinizi.

Velev ki çıktık diyelim, çıksak kaç yazar? Para israfından başka bir şey değil. Uzay mevzuları gelişmiş ülkelerin zaman ve bütçe ayırabileceği bir olgudur. Bizim başlıca bir sürü büyük sorunlarımız varken bu tarz işler para israfından başka bir şey değil. Kaldı ki diğer ülkelerin yanında bizim uzay ile alakalı bütçeye bakınca 3-5 kuruştan ibaret olduğunu görüyoruz. O parayı ülkenin sorunlarına harcamak yerine bu şekilde israf etmek büyük bir hata.

Velev ki çıktık diyelim, çıksak kaç yazar? Para israfından başka bir şey değil. Uzay mevzuları gelişmiş ülkelerin zaman ve bütçe ayırabileceği bir olgudur. Bizim başlıca bir sürü büyük sorunlarımız varken bu tarz işler para israfından başka bir şey değil. Kaldı ki diğer ülkelerin yanında bizim uzay ile alakalı bütçeye bakınca 3-5 kuruştan ibaret olduğunu görüyoruz. O parayı ülkenin sorunlarına harcamak yerine bu şekilde israf etmek büyük bir hata.

Ülkenin sorunları para değil zihniyet kaynaklı. "Çıksak kaç yazar..." komik bir cümle.

Birçok mühendis yurt dışına göçüyorsa bu sadece para odaklı değil. Ki para odaklı nitelikli mühendis olamazsın zaten. İnsanlar, o kadar eğitim sonrasında, uğraş sonrasında bir şeyler yapmak ve üretmek istiyor. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde de sanayi, diğer ülkelerdeki kadar gelişmediği için her nitelikli kişiye alan açılamıyor. Adam kayırma kısmına girmiyorum bile.

Bu açıklanan programın tabii ki siyasi ve propaganda tarafı da yok değil. Amerika'nın Ay'a gidiş bile temelinde "propaganda" amaçlıydı yani... Siyaset varsa, propaganda da vardır, başka işlerde. Burada önemli olan, bu işin bir adının olması artık.

Tasarruf edilecek tonla alan varken, bilim amaçlı ayrılmış bir bütçeye israf demek doğru değil. Tasarruf etseler o bütçeden kaç katının çıkacağını ikimiz de biliyoruzdur herhalde.

Ülkenin sorunları para değil zihniyet kaynaklı. "Çıksak kaç yazar..." komik bir cümle.

Birçok mühendis yurt dışına göçüyorsa bu sadece para odaklı değil. Ki para odaklı nitelikli mühendis olamazsın zaten. İnsanlar, o kadar eğitim sonrasında, uğraş sonrasında bir şeyler yapmak ve üretmek istiyor. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde de sanayi, diğer ülkelerdeki kadar gelişmediği için her nitelikli kişiye alan açılamıyor. Adam kayırma kısmına girmiyorum bile.

Bu açıklanan programın tabii ki siyasi ve propaganda tarafı da yok değil. Amerika'nın Ay'a gidiş bile temelinde "propaganda" amaçlıydı yani... Siyaset varsa, propaganda da vardır, başka işlerde. Burada önemli olan, bu işin bir adının olması artık.

Tasarruf edilecek tonla alan varken, bilim amaçlı ayrılmış bir bütçeye israf demek doğru değil. Tasarruf etseler o bütçeden kaç katının çıkacağını ikimiz de biliyoruzdur herhalde.

Bilim mi? Zaten bilinen şeyleri hem de propoganda amaçlı olarak tekrar etmeye kalkışmaya bilim demek asıl komik olan ifade. Ülkede bilim adına ne olmuş şimdiye kadar? Ödül kazanan organik hoşafla "bilim" yapıldığını unutmayalım. NASA'da çalışan bir bilim insanı Türk'ün ülkemize ziyaret için gelince bir akrabasının iftirası üzerine hapis yattığını unutmayalım. Hayvanat bahçesi müdürünün TÜBİTAK'a atandığını da unutmayalım. Her alanda liyakat sorunları olduğunu hele hiç unutmayalım...

Uzaydan dünyaya ezan dinletmek isteyen bir kesim var. Bu düşünceler içindeyken hangi bilimden söz ediyoruz? Zihniyet sorunları olduğu doğru. Fakat çıksak kaç yazar derken bu zihniyetle çıksak kaç yazar diyorum.

Tek başına TUA adıyla çıkmamız zor gözüküyor bu bütçeyle ancak uzaya çıkabileceğimizi düşünüyorum ben. Yakın zamanda SpaceX ile birlikte çalışarak Türksat 5A'yı uzaya gönderttik. Bunun gibi bir işbirliği ile ISS'e bir Türk bayrağı çıkartmak o kadar uzak gözükmüyor. Tabii aya çıkmak gibi ütopik, bir o kadar da saçma hedef de var. Aya çıkmak bir marifet olsa dünya devi uzay şirketleri çalışmalarını bu yönde yoğunlaştırırdı. Sadece para israfına neden olur bu.

Aya çıkmak bir marifet olsa dünya devi uzay şirketleri çalışmalarını bu yönde yoğunlaştırırdı. Sadece para israfına neden olur bu.

Kesinlikle. Bunu marifet zannedenler var. Uzaya çıkmanın marifeti 1950-1960 yıllarındaydı. Bizim geriden takip ettiğimizi yine mi kanıtlamak istiyorlar anlamadım. Ben de bu yüzden para israfı diyorum. Bu işin bilim yapmakla uzaktan yakından ilgisi yok. Dünyanın en iyi 300 üniversitesine giren üniversitemiz bile yok. Hatrı sayılır ve adı sanı bilinen üniversitelere intihal sorunları olan rektörler kayyım olarak atanıyor. Bu yüzden uzay planlarını savunanlara söylüyorum: Ne bilimi?

Bilim mi? Zaten bilinen şeyleri hem de propoganda amaçlı olarak tekrar etmeye kalkışmaya bilim demek asıl komik olan ifade. Ülkede bilim adına ne olmuş şimdiye kadar? Ödül kazanan organik hoşafla "bilim" yapıldığını unutmayalım. NASA'da çalışan bir bilim insanı Türk'ün ülkemize ziyaret için gelince bir akrabasının iftirası üzerine hapis yattığını unutmayalım. Hayvanat bahçesi müdürünün TÜBİTAK'a atandığını da unutmayalım. Her alanda liyakat sorunları olduğunu hele hiç unutmayalım...

Uzaydan dünyaya ezan dinletmek isteyen bir kesim var. Bu düşünceler içindeyken hangi bilimden söz ediyoruz? Zihniyet sorunları olduğu doğru. Fakat çıksak kaç yazar derken bu zihniyetle çıksak kaç yazar diyorum.

Fanatikçe ve düşünmeden yorum yapıyorsun.

Uzaya çıkmayı basit bir şey gibi mi düşünüyorsun? Kullanacağın teknolojiler, üreteceğin araçlar ve teknolojiler, haberleşme ve gözetleme sistemlerinde edineceğin gelişmeler, kazanımlar deneyimler... Teknoloji ve bilim böyle gelişir. Böyle böyle sanayin ve teknoloji üretme becerin gelişir. Yukarıda mühendilserden bahsettim ben sana. Yurt dışına gidince farklı bir şeyler mi yapacaklar sence? Burada yapınca saçmalık, orada yapınca bilim mi oluyor? Yersen.

Nasıl öne çıkacaksın sanayide, bir şeylerin temelini atmazsan? Bugün zar zor yaptım İHA-SİHA'yı, radar sistemini, gözetleme sistemlerini, silah sistemlerini nasıl bir adım öteye taşıyacaksın? Bu ülkedeki gençleri tutmak için çalışabilecekleri alanlar açmak gerekiyor ve Uzay bilimi, bunlardan sadece birisi.

Siyasi olarak düşünceleriniz olabilir, saygı duyarım ve hak veriririm de. Ama bu düşünceleriniz, düşünme refleksinizi kör etmesin. Er ya da geç bu kazanımlar yapılacak, yapılmak zorunda.

Tabii Ay'a çıkmak gibi ütopik, bir o kadar da saçma hedef de var. Ay'a çıkmak bir marifet olsa dünya devi uzay şirketleri çalışmalarını bu yönde yoğunlaştırırdı. Sadece para israfına neden olur bu.

Ay'a çıkmak değil o teknolojiye sahip olmak marifettir. Ki geri dönüyorlar da merak etmeyin. NASA'nın SLS ve Orion, Boeing'in Starliner, SpaceX'in Starship projeleri ne için yapılıyor sence?

Elle tutulur değerlendirmeler yapın.
Kesinlikle. Bunu marifet zannedenler var. Uzaya çıkmanın marifeti 1950-1960 yıllarındaydı. Bizim geriden takip ettiğimizi yine mi kanıtlamak istiyorlar anlamadım. Ben de bu yüzden para israfı diyorum. Bu işin bilim yapmakla uzaktan yakından ilgisi yok.

Kendini daha da batırıyorsun. Daha fazla devam etme isteren. Anladık, siyasi olarak kızgınsın ve güvenmiyorsun. Herkesin benzer görüşü var zaten. Ama işin bilim ya da mühendislik kısmı söz konusu olduğunda, ne Dünya tarihi ne de ülkemizin geleceği konusunda, yaptığın yorumların içi boş.

@SideWinder Devlet hazinesinde para var mı sizce? Ekonomi böyle bir durumdayken neden bu kadar yatırım ve zaman isteyen projeye herhangi bir iktidar yatırım yapar? Aykırı gözükmek için mi yoksa yandaş olduğunuz için mi uzay konusuna bu kadar inanıyorsunuz? Bir de demişsiniz ya ABD'nin de uzaya çıkması propaganda diye, onların propaganda boyutu ile bizim iktidarın yaptığı propaganda aynı boyutta mı? ABD, Rusya ile yarış içerisindeydi, bizim iktidar ise kendi vatandaşından oy toplama yarışı içerisinde.

@SideWinder Devlet hazinesinde para var mı sizce? Ekonomi böyle bir durumdayken neden bu kadar yatırım ve zaman isteyen projeye herhangi bir iktidar yatırım yapar? Aykırı gözükmek için mi yoksa yandaş olduğunuz için mi uzay konusuna bu kadar inanıyorsunuz? Bir de demişsiniz ya ABD'nin de uzaya çıkması propaganda diye, onların propaganda boyutu ile bizim iktidarın yaptığı propaganda aynı boyutta mı? ABD, Rusya ile yarış içerisindeydi, bizim iktidar ise kendi vatandaşından oy toplama yarışı içerisinde.
5 milyon dolar deniyor bütçeye. .Çıkmamız, özellikle 2 yıl içinde imkansız.

Aykırı gözükmek için mi yoksa yandaş olduğunuz için mi uzay konusuna bu kadar inanıyorsunuz?

Hemen de yandaş damgası yemişiz. Güzel, güzel... Dökün içinizdekileri.

Mesajlarımda açıkça belirttim. Olayın mühendislik boyutlarına ve bilim boyutlarına deyindim. Ancak görüyorum ki nefesimi boşuna tüketiyormuşum. Ben mühendisim ve ülkemdeki mühendislik atılımlarını destekliyorum. Yukarıda hem mühendis gözüyle, hem de siyasal çerçevede değerlendirdim. Ama siz mühendislik tarafını görmeyip inatla siyası taraftan vurmaya çalışıyorsunuz beni.

Neyse, hakkımda istediğinizi söyleyin, istediğiniz yakıştırmayı yapın. Çok önemli değil, umrumda da değil. İki üç kişi beni bir şeylerle itham edecek diye, fikirlerimi yazmayacak değilim.

Ne kadar tanıyorsun ki beni yandaş diyorun hemem, neler yaptığımı ya da nelere karşı olduğumu biliyor musun ki yandaş diyorsun?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı