İnceleme 2025'e girerken Samsung Tab S kullanmak

Herkese selam, bir süredir PDF okuma, film ve dizi izleme, YouTube vb. platformlarda takılma ama özellikle YDS çalışmak için kullanacağım bir tablet bakıyordum. Ama piyasada giriş ve orta segment cihazların F/P cihazlar olmadığını düşündüğüm için. Orta-üst ve üst segment (10-20k arası) cihazlar bakınmaya başladım.

Elbette üst segmente göz kırpan veya direkt olarak üst segmente olan cihazları da bir çırpıda alması zor. Bende bu yüzden giriş segmente alabileceğim en mantıklı cihazlara bakmaya başladım. Açıkçası gözüme çarpan tek cihazda Samsung Galaxy A9 oldu. Fakat bu cihaza da en az vermem gereken para 4.5k civarıydı(8-128 GB olan modeli için).

Durum böyle olunca da üst segment cihazın parasını toplayana kadar beni bir süre idare edebilecek bir cihaz bakmaya başladım. Bu sırada dolapta önüme Samsung Galaxy Tab s(SM-T800) model bir tablet denk geldi. Oldukça uygun bir fiyata(600 lira) bu tableti aldım, en fazla iki bakar bende yakın bir fiyata satarım diye düşündüm açıkçası piyasası nedir ne değildir ona bile bakmadım.

Bugün itibarıyla yaklaşık 4 gündür elimde ve ufak bir retro inceleme, öninceleme karışık bir şeyler yapmak istedim.

Fiyatları

Öncelikli olarak cihazı bir çırpıda aldığım için fiyatlarına sonradan bakabildim. Bu cihazın ortalama fiyatları 1300-2000 lira arası değişiyor. Açıkçası 10 yaşında bir tablete 2K verilir mi emin olmamakla birlikte 1000-1500 liralık fiyatların adil olduğunu söyleyebilirim.

Tasarım

Biliyorum tasarım çok göreceli fakat cihazın tasarımını eski gösteren sadece 3 unsur var.

• Çıktığı dönem Samsung'un ekranın üstüne sanki ne marka olduğunu bilmiyormuşuz gibi koyduğu marka logosu.
  • Üst ve alt çerçevenin yarım santim kadar günümüz tabletlerinden kalın olması (günümüz tabletleri de halen çerçevesiz tasarıma kavuşabilmiş değiller sonuçta)
  • Son olarak benim hoşuma giden ama tabletin yaşını belli eden orta tuş, geri ve sekme tuşları.
Bunun dışında cihazın genel hatları oldukça güzel ve sade elinize aldığınızda bu cihaz çok eski veya çok yeni demiyorsunuz.
1732475176664.jpeg
1732475622245.jpeg
Donanım

Cihaz Galaxy Note 3 N9000 modelinden alışık olduğumuz Exynos 5420 model 1.9GHz işlemci, 16 GB depolama ve 3GB dönemi için gayet yüksek miktarda bir RAM kapasitesi ile geliyor.

Peki bu donanım günümüzde nasıl hissettiriyor?

İşlemci tarayıcı kullanma, tarayıcı üzerinden film ve video açma, YouTube'u uygulama olarak kullanma, Office işlemlerinde gayet iyi bir performans gösteriyor diyebilirim. Oyun tarafında ise kısacası şu şekilde belli başlı oyunları, Dead trigger 2, FIFA 2012(PPSSPP), Dead head fred(PPSSPP) tam hızda açabiliyor ve oynatabiliyor fakat bataryaya ve işlemciye oldukça yükleniyor.

16 GB ROM ise hem çıktığı dönem hem bu dönem için tam bir utanç kaynağı, Samsung ne düşünmüş tam çözebilmiş değilim. İnternette 32/64gb hafıza seçenekli modellerin de olduğu bilgisi var fakat bu cihaza 16 GB seçeneğinin konması bile küfür gibi olmuş diyebilirim. En azından SD kart desteğini var ki hafıza kartı takabiliyorsunuz. RAM ise bahsettiğim için dönemi için mükemmel bir değer günümüzü de kurtarıyor.

Batarya ve şarj süresi

Gsmarena'dan yazan değerlere göre 11 saate kadar multimedya kullanım süresi mevcut. Tabii on yıllık bir cihazda bu süre 5-6 saatlere kadar düşmüş ki bence bataryanın çoktan fişini çekmemiş olması bile bir mucize diyebilirim. Eğer tablet sizin için bilgisayar ve telefonun yanında bir ek cihazsa işinizi görüyor diyebilirim. Fakat o şarj süresi beni benden alıyor. Samsung 7900MAH olan bu bataryayı 10W bir girişle şarj etmemizi istemiş zamanında. Akşamdan şarja takarsanız sorun yok, ama takıp bekleyecekseniz kendinize başka hobi bakabilirsiniz.
1732475518637.jpeg
1732475722990.jpeg
Ekran boyutu ve panel

En çok öveceğim yeri en sona sakladım. Aklımda A9 modelini almak varken en çok takıldığım nokta ekran boyutu ve panel kalitesiydi. Ben 8 inç tabletleri seven biriyim ama soru çözmek için 8.7 inç bir tablet ne kadar kullanışlı olur emin değildim. Bunun yanında birçok insan da tabletin panel kalitesi hakkında oldukça şikayetçiydi.

Samsung bu kısımda S serisi isminin hakkını vermiş cihaza 10.5 inç boyutunda bir AMOLED ekran koymuş. Ekranın boyutu hemen hemen bir test kitabı boyutlarıyla aynı bu da hem video içerik hem metin türündeki içeriklerde oldukça yeterli geliyor. Ekranın renkleri ve canlılığı günümüzde bile inanılmaz hissettiriyor. Bu tabletten Redmi pad Pro'ya geçmeyi düşünüyordum ama bu ekrandan nasıl geçeceğim inanın bilmiyorum.
1732475575303.jpeg
1732475589110.jpeg

Bonus: genel yazılım desteği

Bu cihaz Android 4 sürümü ile gelip 6 sürümüne kadar yükseltilebiliyor. Maalesef ben orijinal yazılmın ne kadar iyi olduğunu test edemedim. Aldığım kişi çoktan TWRP kurmuş ve LineageOS ile Android 7.1.2 sürümüne yükseltmişti.

Genel olarak LineageOS 7.1.2 için söyleyebileceğim cihazınız ne olursa olsun ağır bir dağıtım olduğu. Ben de bu yüzden yine LineageOS ile Android 10 sürümüne yükselttim. Samsung kullanıcıları cihaza Android 13'e kadar Android sürümü portlamışlar ama 11 sonrası GApps sürümü bulamadığım için ve GApps kullanmak istediğim ve Android 10 daha hafif bir sürüm olduğu için 10 ile kullanmayı tercih ettim.

Şimdi artı ve eksi yanlarına bir özet geçelim.

Eksileri:

• Cihazın yaşına bağlı olarak batarya süresinin kısa olması ve dolum süresinin uzun olması.
  • Çok sayıda andoid dağıtımı olmasına rağmen şu anda çoğunun linklerinin ölmüş durumda olması.
  • Genel parça fiyatlarının yüksek olması (örnek olarak ortalama batarya fiyatı 800 lira civarında cihazın kendisinden daha pahalı).
  • Dönemin Samsunglarının genel kronik sorunları(çerçeve soyulması, genel kasa kalitesizliği vb.)
  • 16 GB gibi komik bir hafızaya sahip olması.
Artıları:

• Yaşına göre iyi bir performansa sahip(1080p videolarda YouTube uygulama ve tarayıcı üzerinden kasma veya donmayla karşılaşmadım)
  • Ekran boyut ve panel olarak oldukça iyi düzeyde, hatta günümüz çoğu tabletine taş çıkartır.
  • Aksesuar fiyatları oldukça ucuz(ben kılıf için 60TL ekran koruyucu içinse 30 TL ödedim).
  • Yazılım desteği oldukça iyi, hala rahatlıkla istediğiniz Android sürümünü cihaza yükleyebiliyorsunuz.
1732475666452.jpeg

Dosya Ekleri

• 1732475533756.jpeg
    1732475533756.jpeg
    81,6 KB · Görüntüleme: 28
Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı