2400 MHz RAM Overclock ile 3000 MHz yapılır mı?

Arkadaşın bahsettiği video sanırsam buydu bende Ryzen işlemcilerde bellek frekansının bu kadar etki edeceğini düşünmezdim. Bazı oyunlarda %20 Performans artışı sağlayabiliyor ki buda yeni bir ekran kartına geçmek gibi birşey.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ben imzamda bulunan RAM'leri 2400 MHz hızlarından 3200 MHz hızlarına CL değerini 15-15-15-35 seviyesinden 15-16-16-30 seviyesine yükselterek ve 1.2V değerini 1.3V yaparak stabil bir şekilde kullanmaktayım. Tabi ki bu işlem RAM'den RAM'e değişkenlik gösterebiliyor. Benim kullandığım RAM'ler yüksek hızlara çıkabilen bir model olduğu için tereddüt etmeden bu seviyelere çıkarttım. Bu işlemi RAM overclock işlemini bilmeden internet üzerinde yabancı forum ve kaynaklar üzerinden araştırarak yaptım ve şu an az da olsa RAM'lere nasıl overclock yapılacağını ve neleri arttırıp neleri azaltmam gerektiğini öğrenmiş oldum. Maksimum 1 haftanızı harcayarak (çok aşırı voltaj ve hızlar vermeden) deneme - yanılma yöntemi ile 3000-3200 MHz hızlarına ulaşabilirsiniz. Fakat AMD işlemcilerin bazılarında 2933 MHz üzerinde mavi ekran verme sorunu oluyor, o sorunu yaşarsanız büyük ihtimal 2933 MHz seviyesinde kalabilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir. :kıkırda:

@Vivace Aynı RAM'i kullanıyoruz. Bende overclocklayarak 15-17-16-30 2T şeklinde 3200Mhz'de kullanıyorum. 1.38V'de. Siz gerçekten iyi değer yakalamışsınız. Ama 1.3V'de nasıl olduğunu anlayamadım, XMP açınca benim RAM'ler direk 1.34'e çıkıyor. Siz nasıl o.c ile 1.3'te kullanıyorsunuz ? Zaten dünya rekorunu bu RAM'lerle kırdılar. 5600Mhz.

@FalconPolat Ryzen işlemcilerde gerçekten farkı oluyor bizzat test etmiş biri olarak söylüyorum.

Ya arkadaşlar konuyu hortlatıyorum ama, RAM'lerimi 2666 mhz bile yapsam oyunlarda zamansız farklı zamanlarda çökme alıyordum. 2993 yaptığımda ise açılmadı bile bilgisayar. Nasıl bu kadar oc yapılıp stabil kullanılıyor anlam veremiyorum.

@FalconPolat Before - After olarak oyunlarda test gerçekleştirmedim, fakat müsait bir zamanımda yazılı ve resimli olarak benim RAM modellerine nasıl overclock yaptığımı, overclock öncesi FPS değerlerini ve sonrası değerlerini paylaşmayı düşünüyorum. Paylaştığım zaman unutmazsam sizi de etiketlerim.
Bozulma riski overclock yapmasak da var zaten orası ayrı bir konu, çok fazla voltaj verilmediği sürece sıkıntı çıkaracak bir parça değil RAM'ler. FPS değerlerinde çok fazla bir artış beklemeyin derim, yüksek frekansın getirdiği en güzel artı minimum FPS değerinin artmasıdır. Örneğin bir oyunda minimum aldığınız FPS 50 ise bu değeri 60'a yükseltme şansınız olup oyundaki akıcılığı korumuş oluyorsunuz.

@Iron X.M.P. profilini açtıktan sonra BIOS üzerinden RAM voltajlarını "Advanced Manuel" olarak ayarladığımda tüm ayarlarını değiştirmeme izin veriyor. Bu sayede istediğin voltaj, command rate, vb. gibi değerleri kendim girebiliyorum.

@FalconPolat Sizle de aynı RAM'i kullanıyoruz. Ömür açısından bir yorumda bulunamayacağım ama performans artışı olarak Cinebech'ten örnek vermem gerekirse 1500X ve 2666Mhz stok RAM 815-819 arası bir performans veriyordu. O.C'tan sonra 828 puan aldı.

@Vivace Zaten bende aynı şekilde Advanced kısmından girdim tüm değerleri ama 1.3V'de stabil değeri nasıl aldığınıza anlam veremedim.

Bende ki anakart (MSI B350M Mortar) zamanlamaları kendi ayarlıyordu ama CL 18'e kadar çıkıyordu ben kendim düşürdüm değerleri.

Bende de aynı RAM var, açıkçası 2666'dan 3200'e geçince çok fark olur mu bilemiyorum. İlerde bozulma ihtimali olup olmadığı da belli değil.

Gözle görülür bir fark elbette olur. RAM voltajını çok da abartmadığınız sürece problem yok. Ne isterseniz onu deneyin.
Ya arkadaşlar konuyu hortlatıyorum ama, RAM'lerimi 2666 mhz bile yapsam oyunlarda zamansız farklı zamanlarda çökme alıyordum. 2993 yaptığımda ise açılmadı bile bilgisayar. Nasıl bu kadar oc yapılıp stabil kullanılıyor anlam veremiyorum.

Voltaj, zamanlama ve frekans üçlüsünü tutturmak pek de zor değil aslında. Sadece biraz zaman ve sabır istiyor. Siz sadece frekansı yükseltirseniz elbette hata alırsınız. Zamanlamalarla da oynayın veya voltajı yükseltin. Hatta XMP belleklerde standart hale gelmiş 1.35V değerini girerek daha düşük zamanlamalar ile kullanabilirsiniz RAM'i.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı