27" FHD IPS, 27" QHD VA Monitör önerisi

Mr Cops

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba sevgili dostlar, 2. bir monitör bakıyorum. Uzun süredir araştırıyorum, bir sonuca ulaşamadım. Fikirlerinizi almak isterim.
Öncelikle kullandığım sistem hakkında bilgi vereyim. Dizüstü, Dell Inspiron 7577, GeForce GTX 1050 Ti olan modeli kullanıyorum.
Ana monitör olarak, Samsung curve 24", 144Hz, 4ms, FHD, IPS ekrana sahip bir monitör kullanıyorum. Kullandığım monitör HDMI ile bağlı. 2. monitörü Thunderbolt 3 (USB 3.1 gen 2 Type-C) port/DisplayPortundan alıp laptop ekranını devre dışı bırakmayı düşünüyorum.
Yeri geldiğinde ana ekran olarak da kullanabilirim. 27" bir ekran boyutu düşünüyorum. Pek fazla oyun oynamıyorum, 60-75 Hz'in yeterli olacağını düşünüyorum.
Şu iki modele bakıyordum. AOC, 27", FHD, IPS, Samsung, 27", FHD, IPS. Fakat biraz daha ekleyince VA panele sahip QHD modeller dikkatimi çekti, bkz AOC, 27", QHD, VA,ViewSonic, 27", QHD, VA. Ne yazık bulunduğum bölgede görüp farkı anlayabileceğim bir mağaza yok. Şu an kullandığım panel IPS olduğundan VA panel ile ilgili çekincelerim var. Bir bütçe kısıtlamam yok fakat 27", QHD, IPS panellerin 5000 TL'den başladığını görüyorum. Sadece panel için 1000 TL fark değer mi kestiremiyorum. 5000 TL'ye çıkarsam 7000 TL'ye 27", UHD, VA panele sahip monitörler mevcut ucu yine aynı yere geliyor :)
Kısacası siz olsanız VA panel çözünürlüğü iyi olan bir monitör mü tercih edersiniz? Yoksa IPS panel FHD bir monitör mü? Bu modellerle sınırlı değilim. Monitör önerilerinize de açığım. (profesyonel fotoğrafçı veya grafik tasarımcı değilim. Aşırı oyun oynayan biri değilim, arada Valheim, Satisfactory, The Forest, Green hell tarzında oyunlar oynuyorum. Kodlama ile uğraşıyorum.)

Dosya Ekleri

• 1683194836975.png
    1683194836975.png
    7,7 KB · Görüntüleme: 35
  • 1683197585443.png
    1683197585443.png
    44,1 KB · Görüntüleme: 39
Son düzenleyen: Moderatör:
Tüm panel tiplerini deneyimlemiş birisi olarak konuşuyorum: tamamen ihtiyaçlarınıza bağlı. Hepsinin avantaj ve dezavantajları mevcut. Şu an VA panel kullanıyorum, ben de sadece oyun amaçlı kullanmıyorum zaten. Overall bir kullanım için ideal bir panel türü. IPS keza yine öyle. IPS panel bir monitörünüz varsa VA panel denemiş olursunuz. Yüksek yenileme hızlarında düşünmediğiniz için ghosting pek dert edilecek bir konu da olmuyor.

Tamamen deneyim işi. Bir mağazaya gidip görerek deneyimleme şansınız var mı? Mümkünse öyle yapın. Ona göre kararınızı verirsiniz.

Merhaba. 27" için 1080p yetersiz, 2K gerekli bence; zaten oyun oynamayacaksanız sorun olmaz ama Windows 10 kullanıyorsanız 2K zaman zaman çileye dönüşebiliyor.
Merhaba,Win11 mi öneriyorsunuz, Linux gibi mi? Tam anlayamadım, nasıl bir problem yaşadınız?

Bir mağazaya gidip görerek deneyimleme şansınız var mı? Mümkünse öyle yapın. Ona göre kararınızı verirsiniz.

Bu ben, ama bir şey eklemek isterim forumda da biraz gezmek, görmek öğrenmek tavsiyemdir. Özellikle Technopat'ta. Birkaç kişi harici genelde sizin doğru bilgiye kolayca ulaşmanızı sağlıyorlar.

Tüm panel tiplerini deneyimlemiş birisi olarak konuşuyorum: tamamen ihtiyaçlarınıza bağlı. Hepsinin avantaj ve dezavantajları mevcut. Şu an VA panel kullanıyorum, ben de sadece oyun amaçlı kullanmıyorum zaten. Overall bir kullanım için ideal bir panel türü. IPS keza yine öyle. IPS panel bir monitörünüz varsa VA panel denemiş olursunuz. Yüksek yenileme hızlarında düşünmediğiniz için ghosting pek dert edilecek bir konu da olmuyor.

Tamamen deneyim işi. Bir mağazaya gidip görerek deneyimleme şansınız var mı? Mümkünse öyle yapın. Ona göre kararınızı verirsiniz.
Birkaç mağaza gezdim. Fakat bulunduğum bölgedeki mağazalarda çok fazla seçenek yoktu. 3-4 aynı tip monitör koymuşlar.

Birkaç mağaza gezdim. Fakat bulunduğum bölgedeki mağazalarda çok fazla seçenek yoktu. 3-4 aynı tip monitör koymuşlar.

Tamamen mağazanın büyüklüğüne bağlı ama ben herkesin hayatında 1 kerede olsa böyle geniş ve büyük bir kaliteli mağazada 30 çeşit monitörleri gezmesini ve bu durumu yaşaması gerektiğini düşünüyorum. Bence çok güzel bir şey hele hepsinin aynı videoyu aynı anda oynattığını düşünürseniz daha iyi oluyor. İnternetten tamamen farklı bir deneyim.

Tüm panel tiplerini deneyimlemiş birisi olarak konuşuyorum
Deneyimlerinize göre sizin tercihiniz hangi yönde olurdu. 27", QHD, VA özelliklere sahip bir monitör tercih edersem bunun yanında, 24", IPS, FHD ekran sırıtır mı?, dikkat dağıtır mı sizce

Tamamen mağazanın büyüklüğüne bağlı ama ben herkesin hayatında 1 kerede olsa böyle geniş ve büyük bir kaliteli mağazada 30 çeşit monitörleri gezmesini ve bu durumu yaşaması gerektiğini düşünüyorum. Bence çok güzel bir şey hele hepsinin aynı videoyu aynı anda oynattığını düşünürseniz daha iyi oluyor. İnternetten tamamen farklı bir deneyim.
Size katılıyorum, görerek almak gerçekten farklı olacaktır. Fakat 400km yol yapmaya gerek var mı sizce :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı