2K 144Hz monitörde FPS kaç olmalı?

İşletim sistemi
Windows 10
Yer
Erzurum
Merhaba arkadaşlar, sorum şu 2K 144Hz monitör kullanıyorum oyunlarda akıcılığın kaybolmaması için minimum kaç FPS almam gerekiyor? Yani daha net sorayım mesela GTA 5'te 100 FPS alırken de 75 FPS alırken de bir fark göremiyorum. Yani 60'ın üzerinde olduğu sürece fark olur mu olmaz mı? Kaç FPS'nin altına düştüğünde akıcılık kaybolur illa 144 FPS almam şart mı?

RTX 2080 kullanıyorum hemen hemen CS:GO Zula hariç diğer oyunlarda 80 90 arası FPS alıyorum dediğiniz gibi 60 Hz'e aldığımda takılıyor gibi oluyor ama 144 Hz'e aldığımda 80 90 FPS alsam bile akıcılık muazzam oluyor yani sormak istediğim 144 Hz'e 144 FPS şart mı?
Adaptive sync teknolojisinin önemi burada ortaya çıkıyor, illa 144fps şart değil ancak monitörün tazeleme hızı fps ile uyumlu değilse V-Sync açık değilse görüntüde yırtılmalar olur, V-Sync açılınca da çok ufak takılmalar yaşanır, bununla ilgili Nvidia'nın bir videosu vardı.
Yani cevap: 144fps şart değil ancak Adaptive Sync çok önemli :)

60-100 konusuna gelince de , GTA türündeki oyunlarda 60'ın üstü çok önemli değil, ekstra dikkat etmediğin sürece fark etmen oldukça zor, ancak FPS gibi hıza dayalı oyunlarda 60-120 farkını daha iyi algılayabilirsin, 120'nin üzerini algıladığını ve "olmazsa olmazı olduğunu" söyleyenlere ise gülüp geçiyorum (dediğim gibi pro e-sporcu değillerse) :)

Adaptive Sync teknolojisinin önemi burada ortaya çıkıyor, illa 144FPS şart değil ancak monitörün tazeleme hızı FPS ile uyumlu değilse v-Sync açık değilse görüntüde yırtılmalar olur, v-Sync açılınca da çok ufak takılmalar yaşanır, bununla ilgili NVIDIA'nın bir videosu vardı.
Yani cevap: 144FPS şart değil ancak adaptive Sync çok önemli :)

V-Sync kullanıyorum dediğiniz o mu?

Hayır, V-Sync yazılımsal bir ayardır ve oyunun çizdiği FPS'i ekran Hz'ine eşitler, daha doğrusu frenler, ve görüntüde yırtılmayı engeller ancak ufak takılmalara neden olur.
Adaptive Sync dediğim ise Nvidia'da G-Sync, AMD tarafında Freesync olarak bilinen, monitörün oyunun FPS'ine göre anlık HZ değiştirmesi olayıdır. Yani bende 144hz G-Sync monitör var ama o 144 oyun esnasında sürekli değişiyor, oyundan 90 alıyorken 90, 120 fps alıyorken 120hz gibi davranıyor yani, böylece çok daha akıcı ve güzel görüntü alınıyor.

Burada AMD ayağı hakkında detaylı bilgi bulabilirsin, Nvidia'da da çok dramatik bir fark yok

Hayır, v-Sync yazılımsal bir ayardır ve oyunun çizdiği FPS'i ekran Hz'ine eşitler, daha doğrusu frenler, ve görüntüde yırtılmayı engeller ancak ufak takılmalara neden olur?
Adaptive Sync dediğim ise NVIDIA'da G-Sync, AMD tarafında FreeSync olarak bilinen, monitörün oyunun FPS'ine göre anlık HZ değiştirmesi olayıdır. Yani bende 144Hz G-Sync monitör var ama o 144 oyun esnasında sürekli değişiyor, oyundan 90 alıyorken 90, 120 FPS alıyorken 120Hz gibi davranıyor yani, böylece çok daha akıcı ve güzel görüntü alınıyor.

Burada AMD ayağı hakkında detaylı bilgi bulabilirsin, NVIDIA'da da çok dramatik bir fark yok.

Monitörümde Free Sync var NVIDIA denetim masasında da G-SYNC ayarı var onları aktif ettiğimde daha mı akıcı olur.

Evet, en iyi sonucu öyle alırsın, varken kapalı olması gereksiz, madem bu özelliğe sahipsin faydalanman iyi olur, V-Sync kapayıp Freesync'i kullanarak daha akıcı (stutter yaşamadan) oyun oynayabilirsin.

Evet, en iyi sonucu öyle alırsın, varken kapalı olması gereksiz, madem bu özelliğe sahipsin faydalanman iyi olur, v-Sync kapayıp FreeSync'i kullanarak daha akıcı (stutter yaşamadan) oyun oynayabilirsin.

Onları açtığımda V-Sync kapalı olması mı gerekiyor? Çok sordum kusura bakma 😊

Sorun değil, evet adaptive sync açık ise V-Sync'i kapatıyoruz çünkü fps-hz eşitleme işini monitör ile ekran kartı kendi aralarında yapıyorlar. V-Sync'i yine de açarsan ufak takılmalar yaşayabilirsin (stutter).

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı