2K görüntü ile oyun oynamak nasıl bir duygu?

27 inç 2K monitörüm vardı, ultra ayarlarda 60 FPS üstü alacak donanımım da var ancak bana nedense çok fazla tat vermedi, belki de o zamanki ruh halimle ilgiliydi bilemiyorum ama durum böyle. Satıp yerine 1080P 24 inç monitör aldim. Sanki doğrudan yakın mesafeden ekrana bakmak için daha ideal bir büyüklük gibi geliyor. Çözünürlük de oldukça yeterli geliyor. 720P'den sonra 24 inç 1080P, 27 inç 2K ve 50 inç 4K bana çok farklı hissetirmedi nedense. Bu arada tabi ki FIFA tarzi bir oyun oynuyorsan arkadaslarla beraber kesinlikle 50 inç gibi büyük bir ekranda oynamanin tadi bambaska oluyor.

1440p den sonra 1080p monitör başına geçince çamur gibi geliyor. Bir süre sonra alışılır. Tamamen alışkanlık meselesi hocam. 1440p kullanmak hoş oluyor. 🙈

Dilerim isteyen herkes istediği sisteme kavuşur.

Saygılarımla. 🤌🏻🌷
Demek istediğim de buydu. Çamur gibi evet ama göz alışıyor hocam. Bana kalırsa 2K kullanmak iyidir.

Yani şu konuşmalardan anladığım kadarıyla durum biraz kişiden kişiye de değişiyor. Belirgin fark var diyen arkadaşımız da var. Fark var ama öyle aman aman bir fark değil diyen arkadaşımız da var.

Bu soruyu sorma amacım şu; benim normalde RTX 2060 ekran kartım vardı ve 24 inç 144Hz TN panel bir monitörle beraber kullanıyordum. Laptoptan(15, 6 inç) bu sisteme geçince, oynadığım Far Cry3, Tomb Raider(2013), The Witcher 3, The Forest gibi oyunlar daha bir hoşuma gitti, benim için çağ atlamak gibi bir şeydi, kocaman ekranın önünde muhteşem görüntüde oyun oynamak... Ayarları en yükseğe çekerek oynuyordum. Sonra bu sistemi mininge çevirdim. 2 kart daha aldım. Şimdi de oynamam gereken oyunların listesi bayağı kabardı ve benim tekrar hikayeli oyun oynama iştahım kabardı. Tekrar bir ekran kartı almak istiyorum ve bu sadece oyun için olacak minimum RTX 3060 kadar güçlü bir kart tercih ederim diye düşünüyorum. Ve acaba tekrar başlamışken elimdeki TN paneli satıp bir de iyi bir monitör mü alsam diye aklım karışıyor. Çünkü bu monitörü aldığım zamanlar araştırdığımda IPS monitörlerin ışık sızdırabileceğini, ghosting yapabileceğini söylüyorlardı bende o yüzden TN panel tercih ettim. Hikayem böyle tekrar oyun için sistem toplayacağım. 2K oyun oynamış tecrübesi olanlarımızdan da fikir almak istedim.

Yani şu konuşmalardan anladığım kadarıyla durum biraz kişiden kişiye de değişiyor. Belirgin fark var diyen arkadaşımız da var. Fark var ama öyle aman aman bir fark değil diyen arkadaşımız da var.

Bu soruyu sorma amacım şu; benim normalde RTX 2060 ekran kartım vardı ve 24 inç 144Hz TN panel bir monitörle beraber kullanıyordum. Laptoptan(15, 6 inç) bu sisteme geçince, oynadığım Far Cry3, Tomb Raider(2013), The Witcher 3, The Forest gibi oyunlar daha bir hoşuma gitti, benim için çağ atlamak gibi bir şeydi, kocaman ekranın önünde muhteşem görüntüde oyun oynamak... Ayarları en yükseğe çekerek oynuyordum. Sonra bu sistemi mininge çevirdim. 2 kart daha aldım. Şimdi de oynamam gereken oyunların listesi bayağı kabardı ve benim tekrar hikayeli oyun oynama iştahım kabardı. Tekrar bir ekran kartı almak istiyorum ve bu sadece oyun için olacak minimum RTX 3060 kadar güçlü bir kart tercih ederim diye düşünüyorum. Ve acaba tekrar başlamışken elimdeki TN paneli satıp bir de iyi bir monitör mü alsam diye aklım karışıyor. Çünkü bu monitörü aldığım zamanlar araştırdığımda IPS monitörlerin ışık sızdırabileceğini, ghosting yapabileceğini söylüyorlardı bende o yüzden TN panel tercih ettim. Hikayem böyle tekrar oyun için sistem toplayacağım. 2K oyun oynamış tecrübesi olanlarımızdan da fikir almak istedim.
Eğer sırf hikayeli oyun oynuyorsan İPS veya VA panel bir monitör almanı tavsiye ederim, emin ol çözünürlükten daha güzel olanı renk doygunluğudur ekranlarda. Eğer hikayeli/FPS karışık oynarım dersen o zaman İPS panel al. Kısacası bütçe varsa her halükarda TN panel kullanma.

Eğer sırf hikayeli oyun oynuyorsan IPS veya VA panel bir monitör almanı tavsiye ederim, emin ol çözünürlükten daha güzel olanı renk doygunluğudur ekranlarda. Eğer hikayeli/FPS karışık oynarım dersen o zaman IPS panel al. Kısacası bütçe varsa her halükarda TN panel kullanma.

Hikayeli/FPS karışık oynayacağım hocam. Yanlış hatırlamıyorsam 2018'de almıştım monitörümü o dönemler IPS panellerde ghosting söylentileri vardı. Belki ekran kartı aldıktan sonra elimdekini satıp IPS panele geçebilirim.
Renk doygunluğu derken internetten monitör ararken nasıl aramalıyım?

Bana kalırsa önemli olan çözünürlük değil DPI.

Monitörde DPI nedir hocam ne anlama geliyor?
4K Olsa bence kesinlikle görüntü büyüleyip bizi satın aldırmaya zorlar :) Fakat ultra ayarlarda 4K çözünürlükte akıcı oynayabilmek İçin sağlam da bir ekran kartı gerekiyor orası ayrı ... 2K'da bence aşırı fark olmaz monitör boyutu eğer 24" üstü değilse.
Hocam 4K'ya güç yetmez o konuya hiç girmeyelim. :)

Hikayeli/FPS karışık oynayacağım hocam. Yanlış hatırlamıyorsam 2018'de almıştım monitörümü o dönemler IPS panellerde ghosting söylentileri vardı. Belki ekran kartı aldıktan sonra elimdekini satıp IPS panele geçebilirim.
Renk doygunluğu derken internetten monitör ararken nasıl aramalıyım?
Günümüz IPS monitörlerinde Ghosting neredeyse hiç yok.. Kaliteli bir model seçmen yeter. Renk doygunluğu derken panelin renk uzaylarini ne kadar kapsadigiyla ilgili konuşuyorum. Örnek vermek gerekirse minimum %100 sRGB destekli bir monitör almalısınız kesinlikle. Piyasadaki İPS monitörlerin hemen hemen hepsi bu durumu karşılıyor diyebilirim. Eğer monitörden çok anlamiyorsaniz alacağınız zaman tavsiye konusu acabilirsiniz.

PC de Full HD 24inc IPS panel güzel bir monitör ile oyun oynamak oldukça yeterli daha yüksek çözünürlük daha iyi bir oyun keyfi istiyorsan konsol. 4K çok iyi bir TV, ses sistemi ve yatak gibi koltuk takımı ile zevkten dört köşe olabilirsin.

TV'li, ses sistemli bir sistemi sinema için hayal ediyorum hocam. 48 inç bir televizyonumuz var, ilerleyen zamanlarda 5+1 ses sistemiyle tamamlamayı düşünüyorum.
Monitörüm 32'' 2K olduğu için gayet güzel bir görüntü sağlıyor bana, fakat vaoov denilecek bir şey yok. Sebebi de şu; Kimi çok düşük ayarda oynuyor kimi 4K da (FPS oyunlarından bahsediyorum) gözümüz alışınca çokta fark etmiyorsun artık kaç K da oynadığını. Tabii hikaye bazlı oyunlarda 2K veya 4K oynamak daha hoş olur her an farklı detaylara gözün takılabilir.
Hocam sizin monitörün 2K için 32 inç olması dezavantaj değil mi?
Günümüz IPS monitörlerinde ghosting neredeyse hiç yok. Kaliteli bir model seçmen yeter. Renk doygunluğu derken panelin renk uzaylarini ne kadar kapsadigiyla ilgili konuşuyorum. Örnek vermek gerekirse minimum %100 sRGB destekli bir monitör almalısınız kesinlikle. Piyasadaki IPS monitörlerin hemen hemen hepsi bu durumu karşılıyor diyebilirim. Eğer monitörden çok anlamiyorsaniz alacağınız zaman tavsiye konusu acabilirsiniz.

Tabii alacağım zaman yine konu açacağım. Ama bilgi edinmek için şimdiden araştırıyorum. %100 sRGB destekli monitörden bir tane örnek gösterir misiniz onu inceleyeyim?
Peki hocam varsa 24 inç 2K monitör ile 27 inç 2K monitör arasındaki fark nasıl olur? Ben 24 inçte daha iyi görüntü alınabileceğini düşünmüştüm.

Son düzenleme:
24" AOC VA bir monitörden 27" QHD LG nano IPS bir monitöre geçtim yakın zamanda. AOC monitörümden de memnundum ama ben de aynı şekilde 2K dünyasını merak ediyordum sırf o yüzden geçiş yaptım.

Öncelikle 2K, Full HD'ye göre çok daha keskin piksel yoğunluğu sayesinde. Yazılar çok net. Oyunlarda MSAA açmaya gerek bile kalmıyor. 27inç bana 24'ten daha kullanışlı geldi, ne aşırı büyük ne de küçük, tam tatlı nokta. Bir de QHD olduğu için ekrana daha fazla şey sığdırabiliyorsun. 1440p videolar çok güzel görünüyor. Oyunları arkama yaslanıp Xbox koluyla oynuyorum, 27" yeterince büyük çünkü. Kullandığım modelin paneli de çok güzel, renkler harika. Sadece VA'dan geçtiğim için kontrast düşük geliyor eskisine göre ama aman aman önemli değil çok rahatsız olmadım.

Özetle geçtiğime fazlasıyla değdi diyebilirim. Bütçesi olan herkese de öneririm. 1080p kötü mü peki? Tabii ki değil. 27" olmadığı sürece 24" civarı 1080p ideal. Ama 27" 1440p kesinlikle fark yaratıyor.

Tabii alacağım zaman yine konu açacağım. Ama bilgi edinmek için şimdiden araştırıyorum. %100 sRGB destekli monitörden bir tane örnek gösterir misiniz onu inceleyeyim?
Peki hocam varsa 24 inç 2K monitör ile 27 inç 2K monitör arasındaki fark nasıl olur? Ben 24 inçte daha iyi görüntü alınabileceğini düşünmüştüm.
Tabi ki 2K çözünürlük 24 incte daha güzel görüntüler verir çünkü pikseller daha yoğundur. Neticede aynı sayıdaki pikselleri iki farkli büyüklükteki alana yatıyorsun dolayısıyla alanı küçük olanın daha net görüntüler vermesi beklenir. Ama 24 inç 2K monitör yok denecek kadar az ve olan da çok pahalıydı ben bakarken.

Bu monitör örnek olabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı