2K monitör gereksiz mi?

@Aydın Bekoğlu @bluerr

Hocalarım 2K için hem oyun hem de dizi film izlemek için OLED almayı düşünüyorum. En iyi görüntü kalitesini istiyorum. Sizce düşündüğüm mantıklı mı?

Yanma sorununu ve düşük parlaklığı saymazsak evet en iyi görüntü OLED.
En iyi kontrast.
En iyi tepkime süresi.
En doğru renkler.
En canlı renkler.
En iyi siyahlar
Black smearing yok.
Ghosting yok.
Parlama, ışıltı vs yok.

Yanma sorununu ve düşük parlaklığı saymazsak evet en iyi görüntü OLED.
En iyi kontrast.
En iyi tepkime süresi.
En doğru renkler.
En canlı renkler.
En iyi siyahlar
Black smearing yok.
Ghosting yok.
Parlama, ışıltı vs yok.
Hocam yeni üretilen OLED'lerde yanma sorunu en aza indirilmiş deniliyor. Birde ekran uzun süre sabit kalmazsa yanma riski olmazmış. Parlaklık sorununu duydum ama o çok önemli mi ?
( gündüz rahatsız olur muyuz veya ampul yanıkken falan )

Hocam yeni üretilen OLED'lerde yanma sorunu en aza indirilmiş deniliyor. Bir de ekran uzun süre sabit kalmazsa yanma riski olmazmış. Parlaklık sorununu duydum ama o çok önemli mi?
( Gündüz rahatsız olur muyuz veya ampul yanıkken falan )

İlk 6 ay için falan sorun olmayabilir ama 2-3 yıl sonrasını bilemiyoruz. Bu kadar pahalı monitörlerin en az 5 yıl garantili olması gerekiyor. Ben hâlâ bu konuda ikna olmuş değilim. 2-3 yıl sonra bu sorunların büyük oranda azalacağını düşünüyorum. Hâlâ yeni bir teknoloji benim gözümde.

Monitöre güneş ışığı gelirse veya odan çok aydınlıksa düşük parlaklık rahatsız edebilir. İncelemelere bakıp parlaklığı düşük olmayan modellere yönelebilirsiniz.

Ha bir de bazı modellerde coil whine gibi şikayetler yaygın. Örneğin Samsung G6 OLED.
Ek olarak VRR titremesi OLED panellerde yaygın bir sorun. VRR = G-Sync ve FreeSync demek.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

İlk 6 ay için falan sorun olmayabilir ama 2-3 yıl sonrasını bilemiyoruz. Bu kadar pahalı monitörlerin en az 5 yıl garantili olması gerekiyor. Ben hâlâ bu konuda ikna olmuş değilim. 2-3 yıl sonra bu sorunların büyük oranda azalacağını düşünüyorum. Hâlâ yeni bir teknoloji benim gözümde.

Evet bu kadar bütçe ayırıp sıkıntı çıkması bayağı can sıkıcı olabilir. İlk 6 ay sonra sorun olsa nasıl fark edebiliriz hocam? Yanık direkt fark ediliyor sanırım.
Monitöre güneş ışığı gelirse veya odan çok aydınlıksa düşük parlaklık rahatsız edebilir. İncelemelere bakıp parlaklığı düşük olmayan modellere yönelebilirsiniz.

Önerebileceğiniz kaliteli 2K 27 INC QHD OLED var mıdır hocam?
Ha bir de bazı modellerde coil whine gibi şikayetler yaygın. Örneğin Samsung G6 OLED.
Ek olarak VRR titremesi OLED panellerde yaygın bir sorun. VRR = G-Sync ve FreeSync demek.

Hadi ya daha yeni indirim koşesinde Samsung G6 OLED tavsiye edilmiş, övülmüştü.

Oyunlarda daha canlı renkler verebilir ama dizi ve film gibi içeriklerde böyle farklar var. Denemeden bilemezsiniz. Kontrast olarak gayet iyi olamaz çünkü ortalama IPS Kontrast'ı 1000:1'dir. En iyi IPS paneller 1500:1 bandına kadar çıkabilir. En kötü VA panel 2000:1 civarı kontrast verir. Ortalama VA panel için kontrast oranı 3000:1'dir. Yüksek kontrastlı bir görüntü görmediğiniz için size göre iyi gelebilir. Ben size bir resim gösteriyim o zaman monitörünüzün kontrast oranı iyimiymiş.
Anlarsınız.

Eki Görüntüle 2410169

Aradaki kalite farkı ortada. Detaylar ve renkler çok daha iyi gözüküyor.

Bu yüzden televizyonlarda yaygın olarak VA panel kullanılır. 10 tane TV varsa 8'i VA paneldir. Çünkü çok daha kaliteli bir görüntü sağlar. Ucuz VA panelde deneyimledim açık ve net bir şekilde kontrast oranından ötürü dizi, film, YouTube vb içeriklerde VA panel ezip geçiyor.

Videoyu izleyip yorumlara bak. VA panelde parlama yok ve siyahlar çok üstün. Kazanan VA panel. Tabii ki kaliteli VA panel olmak şartıyla. Aksi halde Black smearing ve ghosting'ten dolayı berbat bir durumda.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ya söylediğimi anlamıyorsun ya da çarpıtıyorsun. İlk mesajımda @nospantinin attığı fotoğraftaki IPS panelin renklerinin çok soluk olduğundan bahsettim ve benim monitörümün sağdaki VA panel gibi gösterdiğini söyledim. Benim IPS monitörüm ile uzaktan yakından alakası yok görselin! Tekrar diyorum "fotoğrafı atan arkadaşın IPS panel gereksiz soluk ve renkler doygun değil."

IPS > VA demedim ben zaten öyle bir argümanda sunmadım ve evet 1000:1 zaten kontrast oranı fakat düzenli olarak film/dizi izleyen, günlük olarak kodlama ile uğraşan ve oyun oynayan biri olarak @nospantinin attığı ile benim IPS panelin renklerinin, doygunluğunun ve kontrastın farklı olduğunu gayet iyi anlıyorum.

TN, VA, IPS, LED, OLED vb. hepsini deneyimleme şansım oldu. Aşağıya gece monitörden bir manzara videosu açıp aldığım görüntüyü bırakıyorum.

Telefonumun ekranı: Dynamic AMOLED.

Telefonumun ekranı ile IPS ekran arasında dağlar kadar fark var 2 cihazdan da videoyu izlediğimde bunu görüyorum. Telefon dynamic AMOLED olduğu için çok çok çok daha iyi.

VA'nin renk, doygunluk, kontrast olarak IPS'den daha iyi olduğunu da biliyorum fakat yine diyorum "fotoğrafı atan arkadaşın IPS panel gereksiz soluk ve renkler doygun değil." IPS paneli de gereksiz yere gömmeye gerek yok.

@Aydın Bekoğlu @bluerr

Hocalarım 2K için hem oyun hem de dizi film izlemek için OLED almayı düşünüyorum. En iyi görüntü kalitesini istiyorum. Sizce düşündüğüm mantıklı mı?

Bütçeniz varsa OLED almanızı tavsiye ederim. Yazılımsal olarak da ekran yanması ve ekranda izle kalma olayını çözdüler. Bir de OLED'in bir türü var normal OLED'e göre daha soğuk çalışıyor. Teknolojiye tam hakim olamadığım için OLED için öneri yapamıyorum iyice araştırmak lazım.

Hocam yeni üretilen OLED'lerde yanma sorunu en aza indirilmiş deniliyor. Bir de ekran uzun süre sabit kalmazsa yanma riski olmazmış. Parlaklık sorununu duydum ama o çok önemli mi?
( Gündüz rahatsız olur muyuz veya ampul yanıkken falan )

Anti-glare oluyor mu OLED'lerde bilgim yok eğer varsa yansımasız ekran olduğu için pek sorun olacağını sanmıyorum.

Yeri geliyor %20 veya %15 parlaklık ile kullanıyorum gündüz vakti IPS ekranı. Anti-glare özelliği olduğu için sorun yaşamadım pek.

Son düzenleme:
Bütçeniz varsa OLED almanızı tavsiye ederim. Yazılımsal olarak da ekran yanması ve ekranda izle kalma olayını çözdüler. Bir de OLED'in bir türü var normal OLED'e göre daha soğuk çalışıyor. Teknolojiye tam hakim olamadığım için OLED için öneri yapamıyorum iyice araştırmak lazım.

Anti-glare oluyor mu OLED'lerde bilgim yok eğer varsa yansımasız ekran olduğu için pek sorun olacağını sanmıyorum.

Yeri geliyor %20 veya %15 parlaklık ile kullanıyorum gündüz vakti IPS ekranı. Anti-glare özelliği olduğu için sorun yaşamadım pek.

Hadi ya hocam ben gündüz vakti IPS ekranımı %100 parlaklıkta kullanıyorum. Açıkçası şu anki IPS ekranımın parlaklığına alıştım ve OLED'de parlaklık konusun da yetersizmiş ve üstelik ful parlaklıkta bırakırsak gündüz yanma riski oluşuyormuş sanırım.( öyle duydum) Ondan canım sıkıldı bu konuya bayağı. Geçen burada şöyle bir yazı görmüştüm. Sonuç olarak OLED konusu kafamı karıştırıyor hala :(

• " Şu eski OLED'ler yanıyordu diyenleri bir alalım pistten.
    Yıllarca Samsung'ta çalıştım. Tüm OLED'ler gerekli koşullar sağlandığında halen kolayca yanabilir.

Aynı ekranda Full parlaklıkta bırak görelim ne oluyor...
    RTINGS ise Samsung OLED G8 monitor ile 8 aydır TV yayını testi yapıyor. Yeşiller sarımsı, kırmızlar turuncumsu olmuş. Ayrıca %50 gri renk açıldığında arka plan yanıkları (burn-in) da belli oluyor.

Henüz Gen 3 OLED paneller yaygın değil ya da birçoğu çıkmadı. Onların da nasıl bir performans vereceği meçhul...
    Ayrıca MSI gibi bazı OLED Care 2.0 adı altında yanık oluşumunu en aza indirecek yazılımsal hileler görebiliriz.

Ancak OLED yanığı halen 2024 yılında hayatımızda! "​

Hadi ya hocam ben gündüz vakti IPS ekranımı %100 parlaklıkta kullanıyorum. Açıkçası şu anki IPS ekranımın parlaklığına alıştım ve OLED'de parlaklık konusun da yetersizmiş ve üstelik ful parlaklıkta bırakırsak gündüz yanma riski oluşuyormuş sanırım.( öyle duydum) ondan canım sıkıldı bu konuya bayağı. Geçen burada şöyle bir yazı görmüştüm. Sonuç olarak OLED konusu kafamı karıştırıyor hala :(

• " şu eski OLED'ler yanıyordu diyenleri bir alalım pistten.
    Yıllarca Samsung'ta çalıştım. Tüm OLED'ler gerekli koşullar sağlandığında halen kolayca yanabilir.

Aynı ekranda full parlaklıkta bırak görelim ne oluyor...
    Rtıngs ise Samsung OLED G8 monitor ile 8 aydır TV yayını testi yapıyor. Yeşiller sarımsı, kırmızlar turuncumsu olmuş. Ayrıca %50 gri renk açıldığında arka plan yanıkları (burn-in) da belli oluyor.

Henüz gen 3 OLED paneller yaygın değil ya da birçoğu çıkmadı. Onların da nasıl bir performans vereceği meçhul...
    Ayrıca MSI gibi bazı OLED care 2.0 adı altında yanık oluşumunu en aza indirecek yazılımsal hileler görebiliriz.

Ancak OLED yanığı halen 2024 yılında hayatımızda! "​

Ben kolay kolay %100 parlaklıkta kullanmıyorum. Güneş ışığı çok olan yerlerde bile çok çok nadir %100'e alıyorum parlaklığı.

Dediğim gibi OLED teknolojisine pek hakim değilim o yüzden ne desem yalan olabilir fakat alıntı yaptığın mesajda da dediği gibi yanıkları azaltmak için yazılımsal trikler mevcut.

Fiziksel olarak bir git bir yerde dene derim %100 parlaklık açıp. Sonrasında diğer yüzdeleri de denersin.

Ben kolay kolay %100 parlaklıkta kullanmıyorum. Güneş ışığı çok olan yerlerde bile çok çok nadir %100'e alıyorum parlaklığı.

Dediğim gibi OLED teknolojisine pek hakim değilim o yüzden ne desem yalan olabilir fakat alıntı yaptığın mesajda da dediği gibi yanıkları azaltmak için yazılımsal trikler mevcut.

Fiziksel olarak bir git bir yerde dene derim %100 parlaklık açıp. Sonrasında diğer yüzdeleri de denersin.
%100 parlaklık zararlı mı ?
Mesela IPS paneli mi %100 parlaklıkta kullanırım hep , bu ona zarar verir mi ?
OLED maddi olarak iyi durumda olmadığım için yanarsa yenisi alamayacağım diye vazgeçiyorum gibi sanki.
Bir monitörü de en az 5 yıl kullanmak isterim açıkçası.

%100 parlaklık zararlı mı?
Mesela IPS paneli mi %100 parlaklıkta kullanırım hep, bu ona zarar verir mi?
OLED maddi olarak iyi durumda olmadığım için yanarsa yenisi alamayacağım diye vazgeçiyorum gibi sanki.
Bir monitörü de en az 5 yıl kullanmak isterim açıkçası.

IPS de %100 kullanmanın bir zararı yok diye biliyorum. Bugüne kadar da bununla alakalı bir şey duymadım/görmedim. benim gözlerim rahatsız oluyor yüksek ışıkta bu yüzden parlaklığı kısıyorum ben. Zarar olarak bakarsan gözlere zararı vardır monitöre değil :)

Technopat Haberler

Geri
Yukarı