3600X vs 9600K

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Yahu oyun sisteminde neden 4 sayfa işlemci tartışılmış anlamış değilim. Ryzen ve Intel arasında oyunlarda FPS farkı olma sebebi darboğaz. Tek çekirdek performansı vs. tamamen darboğaz. Tek çekirdek performansı güçlü olduğu için Intel'de darboğaz az oluyor, darboğaz az olunca da FPS çok oluyor. Dengeli bir oyun sisteminde arada 10-15 FPS fark göremezsin, en fazla 2-3 o da belki. Gidip i5 ve Ryzen 5'e GTX 1080, 2080 takarsan böyle sonuçlar alırsın tabi.

Cidden şaka gibi ya. Oyun sisteminde kalkıp 700 TL fazla ver Intel al diyebiliyor ya insanlar... 700 TL fazla ver de 2060 yerine 2070 al be adam.

@Elen Riannon

Henry Ford misali; biz ne üretirsek, insanlar alır kafasındaki bir firmayı gömmeyeceğiz de ne yapacağız? İnsanları enayi yerine koyan firmaya dediklerimiz az bile. Şu an Nvidia kullanıyorum ama darısı Nvidia'nın da başına. Zaten onun da eli kulağında. Intel en az 5 yıllığına öldü ve helvasını kavurduk. Başımız sağ olsun. Bu rekabet ve uzun süredir olan Intel tekelinin sarsıntıya uğraması, sen ben gibi her kullanıcı için önemli. Rekabet kızışırsa, teknolojik atılımlar artar ve uygun fiyatlandırma politikaları üretilir.

Hayatında hiç bu açıdan baktın mı? Hiç sanmıyorum. Bu süreçte AMD de şımarır ve insanları keriz yerine koymaya başlarsa, merak etme onu da gömeriz.
Ne üretirsek alır mı? AMD ne zaman İnteli yakaladı söyler misin? Daha yeni sayılır. Evet İntel pahalı fakat AMD'nin önceki ucuz işlemcileri gibi mi? Arkadaş tabi ki de Ryzen alsın fakat İnteli gömmeni abartı sayıyorum.

Çok değil bundan 2 yıl önce R5 1600/1600X yerine I5 6400/7400 alanların dar boğaz sebebiyle işlemci yenileme ihtiyacı duymalarından hala ders alınmadıysa bu kıyaslama sonucu Intel tercihi yapan bugün olmasa bile zamanla daha erken üzülecektir. Gerekli uyarıları üstte yazmışlar başka sebepleri tekrarlamaya gerek duymadım.

Rekabet kızışırsa, teknolojik atılımlar artar
Çok iyi noktaya deyindin. Rekabet bildiğimiz ticari savaştır. Fiziki gerçek savaş, ticari savaş ve soğuk savaş gibi her türlü savaşta teknoloji katlanarak ve hızlanarak gelişir. Rekabet olmasaydı halen 4C/8T i7 işlemcilere mahkûm kalmıştık.

İntelin 2018 yılında çıkan işlemciyle amd nin 2019 yılında çıkan işlemcisini karşılaştırmanın mantıksız olduğunu, karşılaştırılırsa 2018 yılında çıkan işlemciyle 2018 yılında çıkan işlemcinin karşılaştırılmasının gerektiğini anlatmaya çalıştım.Ve söze "örneğin" diye başlayarak iki markanında 2018 yılındaki işlemcilerini karşılaştırdim ki intelin bu sene çıkacak işlemcisinin amd nin işlemcisinden iyi olabileceğini anlattım. Oldu mu? İntelin 10.nesil işlemcileri çıkınca performanslarına bir bakın derim🙂
Intelin 10. nesil işlemcileri 2k dan aşağıya olmaz. Boşa beklenmemeli bence. Performans açısından iyi olabilir ama Türkiye'de insanlar performans ürününden çok fiyat/performans ürünleri istiyor. Yani 5 fps daha az olsun 500tl daha az vereyim.

Çok değil bundan 2 yıl önce R5 1600/1600X yerine I5 6400/7400 alanların dar boğaz sebebiyle işlemci yenileme ihtiyacı duymalarından hala ders alınmadıysa bu kıyaslama sonucu Intel tercihi yapan bugün olmasa bile zamanla daha erken üzülecektir. Gerekli uyarıları üstte yazmışlar başka sebepleri tekrarlamaya gerek duymadım.
Sırf bunu anlatmak için her konuya 3 sayfa yazı yazmışlığım var o zamanlarda. Yok anlamıyorlar.

Çok çekirdek çok izlek yastık altındaki altın gibidir, git gide değerlenir. Az çekirdek az izlek TL gibidir. 😄

Son düzenleme:
@Elen Riannon

Evet. Intel, insanlar ne üretirsek alıyorlar düşüncesiyle hareket ettiği için tahtını kaptırdı. Ben de zaten Ryzen döneminden bahsediyorum. Buradaki herkes Ryzen işlemcilerden bahsediyor. Farkında mısın?

Bak, tane tane anlatıyorum. 3 sene önce, tekli çekirdek performansı konusunda Intel neredeydi? AMD neredeydi? Peki, şu an Intel nerede ve AMD nerede? O halde, yarın Intel nerede ve AMD nerede olacak? Bu denklemi sen cevapla. Çok kolay.

DDR5 mimariye tıpkı DDR4'te olduğu gibi tahminimce Intel daha önce geçecektir. Şayet Intel; AMD'nin arkasına aldığı rüzgarı kesmek istiyorsa Core mimarisi sonrası Athlon'u taş devrine gönderdiği gibi Ryzen'e devasa fark atması gerekiyor. 14 NM sonuna "+" koyarak daha ne kadar enayi silkeleyecekler göreceğiz. Çanlar Intel için çalıyor.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı