3D yazıcı baskı sırasında bozuk basıyor

O ayar sadece Support'ların tabanda ne kadar genişlediğini etkiliyor, temizlemeye yönelik bir zorluk söz konusu değil. Yeri geldiğinde geniş tutarsan parçanın da tutunmasını iyileştirir tutunma yüzeyi arttığı için.

Ufak parçaları büyük geniş parçalarla aynı hızda da basamayacağını hissetmiş olmalısın, öncelikle küçük oldukları için normalde kullandığın hızları girsen de o hızlara ulaşamaz makine ama ulaşacağı hız hala parça fazla ufaksa onun için hala yüksek olabileceğinden baskıda sorun olması yüksek bir ihtimal. Parçanın taban alanı ve yüksekliğini dikkate alarak hız belirlemen bence daha iyi olur, ben hızlarla sürekli oynarım, tavsiyem bu şekilde.

Tamamdır teşekkür ediyorum makineye sövüyordum sorun hızdaydı sanırım, hep standart hızda kullandım.

Organik destekler ince olduğu zaman yükseklerde hızdan dolayı yerinden kayabiliyor. 50mm/s gibi hızlara düşüp daha güzel yüzey kalitesi elde edersin ve desteklerin de kayma riski azalmış olur. Bambu studio'da tanımlı 0,08 extra fine ön ayarında zaten hızlar yeteri kadar düşüktür.

Hızı düşürmek istemezsen eğer bambu studio yada orca slicer kullanıyorsan destek sekmesinde destek stili olarak güçlü ağaç seçebilirsin. Böylece ağaçlar daha kalın olur ve kayma riski ortadan kalkar.

Organik destekler ince olduğu zaman yükseklerde hızdan dolayı yerinden kayabiliyor. 50mm/s gibi hızlara düşüp daha güzel yüzey kalitesi elde edersin ve desteklerin de kayma riski azalmış olur. Bambu Studio'da tanımlı 0,08 extra fine ön ayarında zaten hızlar yeteri kadar düşüktür.

Hızı düşürmek istemezsen eğer bambu Studio'ya da orca slicer kullanıyorsan destek sekmesinde destek stili olarak güçlü ağaç seçebilirsin. Böylece ağaçlar daha kalın olur ve kayma riski ortadan kalkar.

Ben high quality seçiyorum hep, extra fine ile arasında fark var mıdır ki?

Yanlış belirtmişim. High Quality'de hızlar ve ivmeler biraz düşüktür. Figürlerde daha pürüzsüz duvar elde etmek için high quality doğru seçim. Extra fine ise high Quality'nin hızlı versiyonu diyebiliriz.

Hocam porima yerine esun tercih edilir mi, arada çok fark olur mu?

Hocam porima yerine esun tercih edilir mi, arada çok fark olur mu?
Aralarında dağlar kadar fark yok. Porima kullanmaya başladığımdan beridir eSun'u aramıyorum. Renk olarak Porima daha fazla çeşit sunuyor ve renklerini beğeniyorum. Amazon'dan alınca bazı özel indirimlerde eSun çok uyguna geliyor böyle bir durum yoksa kalite farkı için Türkiyedeki fiyatlarından almaya gerek yok. Yanlış hatırlamıyorsam eSun Türkiyedeki satıcılarda Porima'ya göre 150-200 TL daha pahalı ve buna değecek bir kalite farkı yok.

Bu iki markayı kıyaslama yapacak deneyime sahip olmadığım bir durumsa eSun nem oranı yüksek bir yerde olmama rağmen açıkta çok uzun süre dayanabiliyor. 2018'de aldığım bir filamenti açıp biraz kullandıktan sonra "vakumlamadan" kendi poşetinde ve kutusunda saklayıp 2023'te kullanabilmiştim. Bazı markalar burada 3-4 gün açıkta kalınca çubuk kraker kıvamına gelip kırılmaya başlıyor. Porimayı henüz açıkta bırakmadığım için yorum yapamıyorum.

eSun bambu lab ve bazı diğer marka yazıcılar için filament ayarlarını sitesinde paylaşmış. Bu ayarları uygulayınca biraz daha güzel baskılar almaya başlamıştım. Aynı ayarları Porima için kullandığımda da sonuç güzel oldu. Yani yakın bir akışkanlığa sahipler diyebiliriz.

Özetle fiyat farkı çok olmadığı durumlarda eSun tercih edilebilir.

Aralarında dağlar kadar fark yok. Porima kullanmaya başladığımdan beridir Esun'u aramıyorum. Renk olarak porima daha fazla çeşit sunuyor ve renklerini beğeniyorum. Amazon'dan alınca bazı özel indirimlerde esun çok uyguna geliyor böyle bir durum yoksa kalite farkı için Türkiye'deki fiyatlarından almaya gerek yok. Yanlış hatırlamıyorsam esun Türkiye'deki satıcılarda Porima'ya göre 150-200 TL daha pahalı ve buna değecek bir kalite farkı yok.

Bu iki markayı kıyaslama yapacak deneyime sahip olmadığım bir durumsa esun nem oranı yüksek bir yerde olmama rağmen açıkta çok uzun süre dayanabiliyor. 2018'de aldığım bir filamenti açıp biraz kullandıktan sonra "vakumlamadan" kendi poşetinde ve kutusunda saklayıp 2023'te kullanabilmiştim. Bazı markalar burada 3-4 gün açıkta kalınca çubuk kraker kıvamına gelip kırılmaya başlıyor. Porimayı henüz açıkta bırakmadığım için yorum yapamıyorum.

Esun Bambu Lab ve bazı diğer marka yazıcılar için filament ayarlarını sitesinde paylaşmış. Bu ayarları uygulayınca biraz daha güzel baskılar almaya başlamıştım. Aynı ayarları porima için kullandığımda da sonuç güzel oldu. Yani yakın bir akışkanlığa sahipler diyebiliriz.

Özetle fiyat farkı çok olmadığı durumlarda esun tercih edilebilir.

Hocam filamenti sokmadan etrafına bir tane sünger bantlasak nem problemi kökünden çözülmez mi? Ben içine küçük küçük cam parçaları kaçmış esun filamentimi bu şekilde kullandım dün, sorunsuzdu. Sünger aynı şekilde nemi de almaz mı?

Hocam filamenti sokmadan etrafına bir tane sünger bantlasak nem problemi kökünden çözülmez mi? Ben içine küçük küçük cam parçaları kaçmış esun filamentimi bu şekilde kullandım dün, sorunsuzdu. Sünger aynı şekilde nemi de almaz mı?

Nem sorunu filamentin dış yüzeyinin nemlenmesi olarak algılamışsın sanırım. O şekilde olmuyor. Filament nemi emiyor. Filamenti bir sünger içerisinden geçirmek sadece yüzeyindeki tozu alacaktır ama nemli filamenti nemden arındırmayacaktır. Yüzde 30 veya daha az nem oranı olan bir yerde yaşıyorsan nemi sorun etmene gerek yok. Filamentleri sakladığın yerin nemini ölçmek istersen Amazonda küçük yuvarlak Hygrometre'lerden bulabilirsin.

Nem sorunu filamentin dış yüzeyinin nemlenmesi olarak algılamışsın sanırım. O şekilde olmuyor. Filament nemi emiyor. Filamenti bir sünger içerisinden geçirmek sadece yüzeyindeki tozu alacaktır ama nemli filamenti nemden arındırmayacaktır. Yüzde 30 veya daha az nem oranı olan bir yerde yaşıyorsan nemi sorun etmene gerek yok. Filamentleri sakladığın yerin nemini ölçmek istersen Amazon'da küçük yuvarlak Hygrometre'lerden bulabilirsin.

Tamamdır hocam bilgilendirme için sağ olun bu arada 0.2 katman kalınlığıyla aldığım baskılarda porima, esun kalitesine çok yakın fakat 0.08 milimetre kalınlıkta porimada baskı bittiğinde tabla üzerinde figürün yerinden çıkmış birkaç destek parçasını ve bir tabak filament spagettisi buluyorum. Üstelik esun 2 ay falan balkonda açık şekilde kaldı, pakedi açılalı 1 sene olmuştur, o balkonda nemin kralı yoksa ben de adam değilim. Bir de esun desteksiz basılan dar açılı parçaları mükemmel basıyor porima o kısımları berbat basıyor bütün anatomisi bozuluyor figürün.

Tamamdır hocam bilgilendirme için sağ olun bu arada 0.2 katman kalınlığıyla aldığım baskılarda porima, esun kalitesine çok yakın fakat 0.08 milimetre kalınlıkta porimada baskı bittiğinde tabla üzerinde figürün yerinden çıkmış birkaç destek parçasını ve bir tabak filament spagettisi buluyorum. Üstelik esun 2 ay falan balkonda açık şekilde kaldı, pakedi açılalı 1 sene olmuştur, o balkonda nemin kralı yoksa ben de adam değilim. Bir de esun desteksiz basılan dar açılı parçaları mükemmel basıyor porima o kısımları berbat basıyor bütün anatomisi bozuluyor figürün.
Destek parçasının yerinden kalkması katman yüksekliğine bağlı değil aslında. İlk katman yüksekliği zaten 0,2 yada 0,16 olarak ayarlanmalı. İlk katman çok ince olursa kalkma yapması normal. Bu arada esun'un tablaya porimadan daha kolay yapıştığı bir gerçek. Bu sebeple porimada başlangıç katman genişliğini 0,55'e ayarlıyorum genelde.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı