3D yazıcı önerisi

@Siyah Martı Merhaba ben de 3D yazıcı almak istiyorum ama genel olarak hiçbir bilgim yok 15 bin TL gibi bir bütçem var. 30 santim civarında baskı yapabilirsem çok güzel olur ayrıca figür vs yapmayacağım daha basit şeyler yapacağım bıçak kabzası gibi örneğin. Parçaların tek parça halinde çıkması önemli o yüzden tablası biraz geniş olsun istiyorum. Ayrı olarak parçaları bilgisayarda ya da tablette kendimiz tasarlayıp aktarıyoruz değil mi ? SD kartla yapıyorlar diye biliyorum da direkt wifi üzerinden yapılan modeller varsa onlar daha iyi olabilir. Kısacası kullanımı kolay ve basit orta zorluktaki baskıları sıkıntısız çıkaracak bir 3D yazıcı arıyorum öneriniz ne olur ?
 
Tablası geniş olan modeller genellikle max, plus gibi takılarla satılıyor. Tabla büyüklüğü arttıkça fiyat da ona paralel artmakta. Bu nedenle bütçen dahilinde o modellerden sadece birkaç tane vardır. Büyük istiyorsan tabla büyüklüğüne göre filtreleyip arama yapabilirsin. Benim spesifik bir tavsiyem yok ama Ender 3 S1 Plus, Elegoo Neptune 3 Plus'ı inceleyerek başlayabilirsin. Biraz daha çıkarsan Neptune 3 Max da mevcut.

Öte yandan; bıçak kabzası için büyük bir printera neden ihtiyaç duyuyorsun? Zaten ortalama bir printerın baskı hacmi 22x22x25cm civarlarında oluyor. Kılıç, katana vb. için kabza vb. birşeyler basacaksan ayrı.

Kabzaları genellikle 2 parça halinde yapıyorlar ama tek parça da olur tabii. Nette hazır modeller mevcut, Thingiverse, Printables vb. sitelerde arayabilirsin. Çizim bilgin varsa kendin de tasarlayıp program destekliyorsa STL formatına çevirip sonrasında Cura, Prusaslicer vb. slicerda hazırlayıp baskı alabilirsin.

Güncel FDM printerlarda genelde baskı kalitesinde çok fark görmezsin. Prusa M4 alsan da Ender 3 Neo alsan da muazzam bir fark olmaz.

Kullanım kolaylığı neyi ne kadar bildiğine bağlı, hiç bilmediğin için ne alsan bu zormuş diyebilirsin, teknik yatkınlığın varsa aksi de olabilir. Baştan vazgeçip makinesini elden çıkaranlar da az değil.

 
Anladım. Sanırım normal tablalar da işimi görür o zaman aman aman bir şey almaya değmez gibi duruyor. Teknik bilgim var elektronik eşyaların kullanımında yani. Anlarım çoğu şeyi ingilizcem de var sıkıntı olacağını sanmıyorum kolaylıktan kastım bir parça çıkaracağım zaman kalibre ayarı yapılı mı vs o tarz işlerle çok uğraşmadan tak tak yapabilmek istiyorum. Model önerileriniz ne olacaktır ?
 
Klasik boyutlarda tablalara döndüysek ve ABS/PLA filament kullanacaksan Ender 3 V2 Neo da işini görür aslında.Bütçe dahilinde daha geniş malzeme basma yeteneğine sahip direct drivelı Ender 3 S1 Pro olabilir. Yakın zamanda Ender 3 V3 SE çıkacak, özellik olarak yakın, fiyat olarak çok daha ucuz olacaktır.

Bende Elegoo Neptune 4 var, onun biraz eksikleriyle uğraşmak gerekiyor ama çok daha hızlı, benim tek alma sebebim de o fiyata sunulan hız zaten. Neptune 4'ün Prosu da mevcut. Daha önce Ender 3 V2'm vardı, Neptune 4'ü izlerken sanki Ender 3 V2 baskısı 3-4 kat hızlandırılmış gibi hissediyorum ki gerçekten de o kadar hız farkı var diyebilirim.

Elegoo Neptune 3 Pro'ya da bakabilirsin. Onun hızı N4 gibi değil ama oldukça beğenilen bir model.

Crealityler çok yaygın yani parçasına ulaşmak, sorununu çözmek vs. daha kolay, onu da ekleyeyim.

Printerlarla biraz uğraşmak gerekiyor, matkap gerekti çıkarıp duvarı deleyim gibi akıcı bir deneyim beklememek yerinde olur.

Son olarak; ABS baskı için dar parçalarda çevresine shield basarak tabladan kalkma sorununu engelleyebilirsin ama geniş parçalarda printerın çevresini kapatıp uygun bir sıcak ortam yaratman gerek.
 
@Siyah Martı
Ben kamyon ve kepçe gibi tasarımlar yapmak istiyorumda, CREALİTY K1 ENDER almayı düşünüyorum iş yapar mı? Pürüzlülüğe çok öndem veriyorum,

Tekerlerde hangi malzemeyi kullanmalıyım biliyor musunuz,
Ben Makine mühendisliği kazandım ve model yaparak deneyim kazanmak istiyorum ve hobilerim kamyon ve kepçeleler yapmak ve bu karthuş gibi olan malzemelerde alüminyumlar oluyor mu, illa bu ürünleri Full plastik yapmak istemiyorum, ne yollar izlemeliyim, teşekkürler
 
Filament kullanan yazıcılarda katman izi olur, izleri azaltmak için çok ince katman kalınlığında basabilirsin ama gene de tamamen ortadan kalkmazlar, baskı süresi de uzar.

Parçanın desteklenmesi gereken noktalarda da bir miktar pürüz olur. Baskı sonrası boyayanlar zımpara, astar, boya vb. aşamalardan sonra istedikleri hale getiriyor.

K1ler ilk çıktıklarında hotendleri sorunluydu, sonrasında o parçaları güncellediler. Güncel parçalarla ne kadar iyi çalışıyor ve kullanıcı deneyimi nasıl bilmiyorum, forumda K1 kullanıcıları var, arama kutusundan onların açtığı konulardan makine hakkında fikirlerini alabilirsin.

Ben esnek malzeme kullanmıyorum, TPU ile lastik basabilirsin ama hidroskopik olduklarından muhafaza etmesi zordur, baskısı da PLA kadar kolay değildir.

Kartuş ve alüminyumlu cümleni anlamadım. Hibrit malzeme kullanımı istiyorsan o şekilde tasarlarsın. Plastiğin içine metal parça koymak istiyorsan tasarımın uygunsa dilimleyicide adımlar oluşturup baskı belli bir yere geldiğinde somun vb. parçaları koyup baskıya devam edebilirsin.Bauhauss vb. yerlerde çeşitli alüminyum profiller bulunuyor, onları kesip harici de kullanabilirsin tabii.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı