4 pin girişli anakarta 3 pin fan takmak

İlk defa kasa topluyorum molex dediğiniz bağlantı direk 3 pine bağlanabiliyor mu yoksa ek olarak bir ara kabloya ihtiyacım var mı ?
Fanlarda molex ve bahsettiğiniz 3 pinli bağlantı noktaları vardır. Eğer molex ile bağlarsanız fanlar full hızda çalışır ki fanınızın dönme rpm'i yüksek ise gürültü yapar. Derseniz ki yok anakarta bağlayım sistem sıcaklığa göre ayarlasın o zaman çoklayıcı almanız lazım. Kasanız nedir?

Bir problemim daha var Kasanın önünde de 1 adet fan var fakat anakartımda sadece 1 tane fan için port var Diğer fanı kullanmam için internetten çoklayıcı türü bir şey almam mı gerekiyor ?
Bunlar işinizi görecektir. Molex ile uğraşmayın.

Çoklayıcı almam gerekecek anlaşıldı çünkü fanda sadece 3 pin var. Kasa Corsair Carbide Spect 05
Benim kasamda buna benzer bir aparat vardı öndeki 2 fanı buna bağladım. Çoklayıcı almadan sizde de buna benzer bir şey var mı diye bir bakın derim.

Benim kasamda buna benzer bir aparat vardı öndeki 2 fanı buna bağladım. Çoklayıcı almadan sizde de buna benzer bir şey var mı diye bir bakın derim.

yarın kontrol edeceğim teşekkürler.

3 Pinli fanları malesef çoklayıcı ile kontrol edemiyorsun. Kontrol edebilmek için anakarta bağlamak gerekiyor. Bende bir girişe 4 adet bağlamak istiyorum ama hiçbir yerde zararlı mi değil mi bir türlü bulamadım.
Çoklayıcı ile kontrol için bir adet 4 pinli fana ihtiyacın var.
Diğerleri 3 pin olursa sıkıntı olmaz.

Çoklayıcı ile kontrol için bir adet 4 pinli fana ihtiyacın var.
Diğerleri 3 pin olursa sıkıntı olmaz.
Olmadi denedin. Elimde 4 pinli fanda vardi. Sadece 4 pinli fan kontrol ediliyor 3 pinli olanlar son devirde dönüyor.
Tabi çoklayıcı derken Silverstone ya da Akasa'nin coklayicisindan bahsediyorum. Yoksa anakarta 3 tane 2'li çoklayıcıyı birleştirip SYS_FAN kısmina girdimi sorun yok kontrol ediyorum. Zararı ne olur bilmiyorum 4 fan 12v 1.2a ediyor. Mesela RGB girisine 12v 3a destekler yazmislar. Fan girişlerinde bu bilgi yok.

Olmadi denedin. Elimde 4 pinli fanda vardi. Sadece 4 pinli fan kontrol ediliyor 3 pinli olanlar son devirde dönüyor.
Olmaz zaten. 4 pin fan anakart üzerinden PWM ile kontrol edilebilir, ayrıca DC mode'da kontol edilir 4 pin. 3 Pin fan ise sadece DC mode ile yani voltaj kontrol ile kontrol edilir. O da bazı anakartlarda olan özellik. Eğer kullanım kılavuzunda fan portları kısmında PWM/DC gibi ibare görüyorsanız, DC mode yapılabilir anlamına gelir. Mesela 4 pin fan 1 tane varsa, diğerleri 3 pin ise, çoklayıcının bağlı olduğu portu DC yaparsanız hepsi hız ayarlı olur.

Olmaz zaten. 4 pin fan anakart üzerinden PWM ile kontrol edilebilir, ayrıca DC mode'da kontol edilir 4 pin. 3 Pin fan ise sadece DC mode ile yani voltaj kontrol ile kontrol edilir. O da bazı anakartlarda olan özellik. Eğer kullanım kılavuzunda fan portları kısmında PWM/DC gibi ibare görüyorsanız, DC mode yapılabilir anlamına gelir. Mesela 4 pin fan 1 tane varsa, diğerleri 3 pin ise, çoklayıcının bağlı olduğu portu DC yaparsanız hepsi hız ayarlı olur.
Dostum anlatmak istediğim bu değil zaten. Sorun çoklayıcı ile onu kontrol edemiyoruz yoksa anakart girişine girince sorun yok. Sorun olan anakart üreticileri fan girişinin maksimum kaç ampere dayandığını yazmamış. Mesela 4 fanim toplam 12v 1.2 amper son devirde.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı