4070 VRAM'i yeterli mi?

Bence şu doğru bir yaklaşım değil pek. Sıfır bir karta alternatif ya da daha iyisini gösterirken yine sıfır gösterilmeli. Kişi ikinci el tercih etmiyorsa. Ki çok insan var ekran kartı gibi riskli bir parçada mining vs. derken ikinci el tercih etmeyen. Mesela ben etmiyorum. O yüzden "4070'e 15 verilmez o fiyata 3090 ikinci el var" demek bu durumda mantıklı değil bence. Bir karta alternatif ya da daha iyi bir rakip gösteriyorsak o fiyat bandında sıfır bir örnek verilmeli diye düşünüyorum. Burada konu 4070. Mesela "15-16'ya 4070 yerine alınabilecek en iyi sıfır kart nedir?" bu tartışılmalı.

Bence şu doğru bir yaklaşım değil pek. Sıfır bir karta alternatif ya da daha iyisini gösterirken yine sıfır gösterilmeli. Kişi ikinci el tercih etmiyorsa. Ki çok insan var ekran kartı gibi riskli bir parçada mining vs. derken ikinci el tercih etmeyen. Mesela ben etmiyorum. O yüzden "4070'e 15 verilmez o fiyata 3090 ikinci el var" demek bu durumda mantıklı değil bence. Bir karta alternatif ya da daha iyi bir rakip gösteriyorsak o fiyat bandında sıfır bir örnek verilmeli diye düşünüyorum. Burada konu 4070. Mesela "15-16'ya 4070 yerine alınabilecek en iyi sıfır kart nedir?" bu tartışılmalı.
Bir insan, cebinden para çıkıyorsa o paranın ne kadarını verimli kullanıp kullanmadığını sıfır/ikinci el konusundan bağımsız bir şekilde düşünmeli. Sıfır takıntım var dersen 1 doların 20 TL olduğu ülkede zor yaşarsın. Burada para kıymetli, herkes paramı ne kadar verimli kullanırım derdine düşmeli. Yurt dışında 600 dolar olan kart benim ülkeme 15.000 TL giriyorsa bunun suçlusu ben değilim, sıfır takıntısı olanlar da değil. Ama durum ortadayken de kalın kafalılık yapmaya lüzum yok.

Ayrıca kimse öyle pazardan elma armut alır gibi GPU almıyor. Gerekli testlerini yaparsın, garanti ve fatura durumunu sorgularsın, fiziksel bir problemi olup olmadığına bakarsın; en nihayetinde de alırsın.

İlla sıfır mı alacak? Gitsin 6900 XT alsın. NVIDIA mı istiyor? Sıfır takıntısı mı var? O zaman 16-17 değil, 19-20 versin; ama 3080 Ti ile yarışan bir kart değil, 7900 XT ile yarışan ve 3090 Ti'a bile fark atan bir GPU modeli olan 4070 Ti alsın.

Bir insan cebinden para çıkıyorsa o paranın ne kadarını verimli kullanıp kullanmadığını sıfır/ikinci el konusundan bağımsız bir şekilde düşünmeli. Sıfır takıntım var dersen 1 doların 20 TL olduğu ülkede zor yaşarsın. Burada para kıymetli, herkes parasını ne kadar verimli kullanırım derdine düşmeli. Yurt dışında 600 dolar olan kart benim ülkeme 15.000 TL giriyorsa bunun suçlusu ben değilim, sıfır takıntısı olanlar da değil. Ama durum ortadayken de kalın kafalılık yapmaya lüzum yok.

İlla sıfır mı alacak? Gitsin 6900 XT alsın. NVIDIA mı istiyor? Sıfır takıntısı mı var? O zaman 16-17 değil, 19-20 versin; ama 3080 Ti ile yarışan bir kart değil, 7900 XT ile yarışan ve 3090 Ti'a bile fark atan bir GPU modeli olan 4070 Ti alsın.

Kimsenin ne kadar parası olduğunu, ne kadar verimli kullanmak istediğini, tercihlerini bilemeyiz. Bırakalım ona o karar versin. Siz zor yaşarsınız, ben yaşarım, belki o yaşamaz. İkinci el tercih edebilir, etmeyebilir. Ya da farketmez diyebilir. Ne düşünüyorsa ona göre yorum yapılmalı. Sıfır istiyorum diyen birine hayır onu boşver sen verimli kullanmak zorundasın demenin mantığı yok. O yüzden "kalın kafalı" gibi ithamlarda bulunmanız hoş değil.

İkinci paragrafta yazdıklarınız bahsettiğim konuya örnek sayılabilir. Ama yine bahsedilen fiyat bandı değil. "15'e 6800 Xt var daha iyidir" derseniz onu anlarım.

Selam herkese, yorumları okurken dikkatimi çeken 2 şey oldu;

İlki NVIDIA AMD optimizasyon konusu, NVIDIA ya da AMD optimizasyon yapmaz bunu yapan oyunu geliştirici şirketleridir NVIDIA'a göre geliştirme süreçlerini tamamlayan oyunlar dolayısı ile RAM konusunda daha az tüketirler denebilir. Yani özetle donanımın kas gücünün optimizasyonda etkisi yok.

İkinci durum ise 3090 önerilerine sıcak bakmıyorum en azından yeni bir teknoloji ile gelmiş bir 4000 serisi varken. 4070 ya da 4070 Ti alırsanız 4 5 yıl götürür mü evet rahat götürür ama ne olur şimdi 2K fulll + Full tüm ayarları açarak oynayabilirken 5 yıl sonra belki orta belki de düşük ayarlarda oynarsınız ama yine kullanırsınız. Yine o zamanlarda 3090 ile de Full + Full ayarlarda kullanamayacaksınız hatta yeni DLSS teknoloji sayesinde 3090'dan fazla FPS alma ihtimaliniz de var. O yüzden demem o ki şu anda 3000 serisinden almak bana mantıklı gelmiyor.

15 - 16k aralığında 4070 bulursanız ASUS, MSI, Gigabyte markalarından iyi olur ama diğer şekilde zaten bu fiyat aralığında Palit, INNO3D gibi markalarda mevcut.

Kimsenin ne kadar parası olduğunu, ne kadar verimli kullanmak istediğini, tercihlerini bilemeyiz. Bırakalım ona o karar versin. Siz zor yaşarsınız, ben yaşarım, belki o yaşamaz. İkinci el tercih edebilir, etmeyebilir. Ya da fark etmez diyebilir. Ne düşünüyorsa ona göre yorum yapılmalı.
Benim öneri yaparken sizi düşünmem ve kendi kafama yatmayan fikri size söylememem bir tevazudur.
Sıfır istiyorum diyen birine hayır onu boş ver sen verimli kullanmak zorundasın demenin mantığı yok.
Öneriyi benden/bizden istiyorsa, kafama yatmayan tavsiyeyi yapmam. Sıfır isteyip istememesi beni ilgilendirmiyor. Forumda yardım istiyorsa demek ki eksikleri var ve bunları kapatmak için gelmiş. Ben de ona gerekeni söyler, yoluma bakarım. Doğru olan sıfır ise sıfır, ikinci el ise ikinci el. Şu an yeni çıkan kartların çoğu rezil ötesi kartlar F/P dengesi olarak.

"2. el almak istemiyorum." ayrıca önyargı sonucu çıkmış bir cümledir. İnternette gördükleri her olayı, kendi başlarına gelecekmiş gibi düşünenler yüzünden böyle bir algı var zaten. Gidip ceset gibi kart alıp sonra da "dolandırıldım" demenin anlamı yok. Ben çokça 2. el alışveriş yapmış birisi olarak söylüyorum, şu ana kadar 1 tane bile aptal bir insan ile karşılaşmadım veya dolandırılmadım. Hepsi gayet elindeki ürünleri temizce kullanan, kutusunu faturasını ve garantisini eksiksiz elinde tutan, samimi insanlardı.

İkinci durum ise 3090 önerilerine sıcak bakmıyorum en azından yeni bir teknoloji ile gelmiş bir 4000 serisi varken.
DLSS 3.0'ın detaylı videolarını izlediniz mi? Çünkü FPS artışı iyi bir şey olarak gösteriliyor olsa bile görüntü kalitesini çok fazla düşürüyor.

RTX 3090 ve 4070 karşılaştırmak bana mantıksız geliyor. %15-30 arası bir performans farkı olabilir ama uzun vade de RTX 4070'in DLSS 3.0 ve güç tüketim avantajı var.

RTX 3090 uzun vadede mantıklı bir kart değil, güç tüketimi bile başlı başına tercih sebebi.

RTX 3090 ve 4070 karşılaştırmak bana mantıksız geliyor. %15-30 arası bir performans farkı olabilir ama uzun vadede RTX 4070'in DLSS 3.0 ve güç tüketim avantajı var.

RTX 3090 uzun vadede mantıklı bir kart değil, güç tüketimi bile başlı başına tercih sebebi.
4070 o performansı DLSS 3.0 ile verirken 3090 ise native olarak veriyor yalnız. Diyelim ki DLSS 3.0 ile 3090'ın önüne geçti, ee? DLSS 3.0 aktif etmen sonucu görüntü kalitesinin yok olmasını da geri getirebilecek misin? DLSS 3.0'ı kapatacaksın ve büyük bir şok geçireceksin.

Ek olarak DLSS 3.0'ın görüntülerdeki bozulmalarını, FPS düştükçe fark etmek daha da mümkün.

Ayrıca uzun vadeyi konuşursak 24 GB VRAM'den başlayalım. Çünkü şu an 8 GB VRAM'li kartlar bile yok olmaya başladı, 10 GB VRAM'li kartlarda da bıçak kemiğe dayandı.

3090 güç tüketimi yüksek bir kart, doğrudur; ama tükettiği gücün de hakkını veren bir karttır.

DLSS 3.0 örneği görseller;

1681820222025.png

1681820316615.png

@BerkayZ87 DLSS 3.0 görüntü kalitesini çok fazla düşürmüyor bunu hangi izlediğin incelemeden yola çıkarak söylüyorsun. FSR ve DLSS direk bir videodan izlemeyip kullanmış biri olarak söyleyeceğim ilk versiyonlarında evet görüntüde çamurlaşma vardı ancak son durumlarında oldukça iyi hatta oyununa göre DLSS açık olup olmadığı çok zor fark ediliyor. DLSS 3 deneyimlemedim henüz ama DLSS 2'den iyi olacağını düşününce "kalite çok düşüyor" yorumun biraz havada kalıyor gibi. DLSS i 1080p monitörde deneyimlemenizi özellikle önermem 2k ve 4k monitörlerde DLSS i daha verimli ve ayırt edici olacak şekilde deneyimleyebilirsiniz.

@BerkayZ87 DLSS 3.0 görüntü kalitesini çok fazla düşürmüyor bunu hangi izlediğin incelemeden yola çıkarak söylüyorsun. FSR ve DLSS direk bir videodan izlemeyip kullanmış biri olarak söyleyeceğim ilk versiyonlarında evet görüntüde çamurlaşma vardı ancak son durumlarında oldukça iyi hatta oyununa göre DLSS açık olup olmadığı çok zor fark ediliyor. DLSS 3 deneyimlemedim henüz ama DLSS 2'den iyi olacağını düşününce "kalite çok düşüyor" yorumun biraz havada kalıyor gibi. DLSS i 1080p monitörde deneyimlemenizi özellikle önermem 2k ve 4k monitörlerde DLSS i daha verimli ve ayırt edici olacak şekilde deneyimleyebilirsiniz.
Bir şey hakkında bilgi sahibi olmam için illa o ürünü veya bilgiyi somut bir şekilde inceleyip test etmem gerekmez. İnternette tonlarca kaynak var, kurcalama zahmetine girebilirsin.

Linus Tech Tips, buyur.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Videoyu dikkatli izlersen DLSS 3.0'da pek çok görüntü bozulmasının olduğunu rahatlıkla görebilirsin. Ek olarak DLSS 3.0'daki görüntü bozulmalarının FPS düştükçe arttığını da videoda gösteriyorlar.

Şunu 16 GB VRAM yapsa ya da bunu 12 GB 4070 Ti modelini 16 yapsa sıkıntı olmayacak. Tam limitte bırakmışlar. Kart doğmadan ölmüş gibi. Bir ara almaya tam karar verdim Reddit ve diğer forumlarda çok fazla kötü yorum olunca vazgeçtim. RX 7800 XT modelini bekliyorum. Güzel bir VRAM ile gelirse FSR 3.0'da iyi olursa daha mantıklı olur bence.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı