40bin TL PC toplama

Bütçe
40000
Ben kasım gibi alacağım o zaman 49 bin TL oluyor o zaman konu açarım. O zaman bana tekrar önerisiniz şimdi 10000 TL var kasım kadar 49bin TL olur. Tekrardan açarım.
Kasıma kadar fiyat değişmezse alabilirsiniz umarım aynı parçaları 49.000₺'ye :)
Bu konunun altına yazmanız yeterli buradan dönüş sağlarız. Hayırlı olsun şimdiden.

Anakart 4 RAM slot olması daha iyi.

Şöyle bir anakart var ama önerdiğim anakarta göre biraz pahalı olur ve giriş seviyesi anakart. Kablosuz internete erişim özelliğide mevcut ve 4 kanal belleği de var.
Eğer ki performansı artırmak adına, mesela 16GB rami 4'e bölüp 4x4 kullanmak gibi amacınız varsa bunun bir etkisi olmaz DDR5 anakartlarda, tek slot kullanarakda aynı performansı alabiliyorsunuz. Bu anlatmak istediğim olay DDR4 ve altı anakartlarda geçerli sadece yani tek slot ve çift slot kullanma farkı. Oyun için 16GB fazlasıyla yeterli zaten, ileride yeterli olmazsa bir tane daha 16GB ram takabilirsiniz. Ram artışının oyunlar performans anlamında pek bir artışı olmaz.
Eğer ki ağır iş programları kullanacaksanız, 16GB ram yetersiz kalırsa sizin için, 32GB tercih edin, bütçe arttıktan sonra bir tane daha 32 takarak 64GB ram'e sahip olursunuz.

Son düzenleme:

Şöyle bir anakart var ama önerdiğim anakarta göre biraz pahalı olur ve giriş seviyesi anakart. Kablosuz internete erişim özelliğide mevcut ve 4 kanal belleği de var.
Eğer ki performansı artırmak adına, mesela 16 GB RAM'i 4'e bölüp 4x4 kullanmak gibi amacınız varsa bunun bir etkisi olmaz DDR5 anakartlarda, tek slot kullanarakda aynı performansı alabiliyorsunuz. Bu anlatmak istediğim olay DDR4 ve altı anakartlarda geçerli sadece yani tek slot ve çift slot kullanma farkı. Oyun için 16 GB fazlasıyla yeterli zaten, ileride yeterli olmazsa bir tane daha 16 GB RAM takabilirsiniz. RAM artışının oyunlar performans anlamında pek bir artışı olmaz.
Eğer ki ağır iş programları kullanacaksanız, 16 GB RAM yetersiz kalırsa sizin için, 32 GB tercih edin, bütçe arttıktan sonra bir tane daha 32 takarak 64 GB RAM'e sahip olursunuz.

Orta seviye anakart daha iyi galiba.

Yani, en azından OC gibi özelliklere de erişiminiz olur. A serisinde kapalı bunlar.

OC bir gün yapmak istiyorum o yüzden OC daha iyi gibi. AMD anakartlarda X olan en güçlü anakart değil mi?
Sonuçta anakart güçlü olması lazım değil mi çünkü giriş seviye olunca upgrade yapamıyorsun galiba o yüzden ilk neye öncelik verilmeli PC toplarken anakart işlemci ekran kartı çok önemli parçalar anakart iyi olursa bütün bileşenler iyi çalışmaz mı?
İyi bir anakart seçmek lazım giriş seviye anakart pek işe yaramaz iyi bir anakart işlemci, ekran kartı daha iyi çalışmasını salar değil mi dostum.

OC bir gün yapmak istiyorum o yüzden OC daha iyi gibi. AMD anakartlarda X olan en güçlü anakart değil mi?
Sonuçta anakart güçlü olması lazım değil mi çünkü giriş seviye olunca upgrade yapamıyorsun galiba o yüzden ilk neye öncelik verilmeli PC toplarken anakart işlemci ekran kartı çok önemli parçalar anakart iyi olursa bütün bileşenler iyi çalışmaz mı?

İyi bir anakart seçmek lazım giriş seviye anakart pek işe yaramaz iyi bir anakart işlemci, ekran kartı daha iyi çalışmasını salar değil mi dostum.

Bir de ileride upgrade yapmayı düşünüyorum OC yapacağım 4070 Ti Super nasıl 4070 Super farkı ne acaba Intel mi AMD oyun için.
FPS rekabetçi oyunlar.
Ve benim bir oyun var çok istediğim Skyrim bitiremedim hiç.

Sistemi oyun için topluyorum.

Son düzenleme:

Bir de ileride upgrade yapmayı düşünüyorum OC yapacağım 4070 Ti Super nasıl 4070 Super farkı ne acaba Intel mi AMD oyun için.
FPS rekabetçi oyunlar.
Ve benim bir oyun var çok istediğim Skyrim bitiremedim hiç.

Sistemi oyun için topluyorum.
Genel kullanım oyun içinse eğer öncelik ekran kartına verilmeli. Dengeli bir Oc yapmanın sisteme bir zararı yoktur ama ben uzun vadede önermiyorum açıkçası. Zaten sizin şuanlık OC yapmanıza gerek yok gibi. Amd ekran kartında FSR, Nvidia'da ise DLSS yazılımı ile 4070S ve üstü gibi kartlarda zaten 2K çözünürlükte oyunları akıcı oynayabilirsiniz diye tahmin ediyorum. Yani dediğime katılan olur olmayan okur belki ama daha yeni bir kartın ömrünü erkenden bitirmeyin. Yetersiz kalmaya başlayınc hız aşırtma yaparsınız. İlerleyen süreçlerde yaparsınız belki.
Biraz pahalı olur ama bütçe yeterse eğer ekran kartlarının OC modelini alın ( genelde normal olana göre biraz daha pahalı oluyor fazla fark olmasa da). Hız aşırtma yapmak daha kolay diye biliyorum OC modellerinde. Oc olmayan modelinde de yapılıyor herhalde ama OC yazan modellerde Msi afterbunner'dan kolayca yapılıyordu galiba.

Son olarak, oyun için AMD önerilir her zaman ama her ne kadar Rx 6000 serileri ve sonraki modellerde wattman, çökme gibi sorunlar azalsada tan bitmiş değil. O kadar para verip ben o riske girmem açıkcası. Dlss ve Rtx özelliği de bana ayrı bir hoş geliyor FSR'ye göre. Nvidia alırım kafam daha rahat olur açıkcası. Siz bilirsiniz yine de.

Genel kullanım oyun içinse eğer öncelik ekran kartına verilmeli. Dengeli bir OC yapmanın sisteme bir zararı yoktur ama ben uzun vadede önermiyorum açıkçası. Zaten sizin şu anlık OC yapmanıza gerek yok gibi. AMD ekran kartında FSR, NVIDIA'da ise DLSS yazılımı ile 4070s ve üstü gibi kartlarda zaten 2K çözünürlükte oyunları akıcı oynayabilirsiniz diye tahmin ediyorum. Yani dediğime katılan olur olmayan okur belki ama daha yeni bir kartın ömrünü erkenden bitirmeyin. Yetersiz kalmaya başlayınc hız aşırtma yaparsınız. İlerleyen süreçlerde yaparsınız belki.
Biraz pahalı olur ama bütçe yeterse eğer ekran kartlarının OC modelini alın ( genelde normal olana göre biraz daha pahalı oluyor fazla fark olmasa da). Hız aşırtma yapmak daha kolay diye biliyorum OC modellerinde. OC olmayan modelinde de yapılıyor herhalde ama OC yazan modellerde MSI Afterburner'dan kolayca yapılıyordu galiba.

Son olarak, oyun için AMD önerilir her zaman ama her ne kadar RX 6000 serileri ve sonraki modellerde WattMan, çökme gibi sorunlar azalsadatan bitmiş değil. O kadar para verip ben o riske girmem açıkçası. DLSS ve RTX özelliği de bana ayrı bir hoş geliyor FSR'ye göre. NVIDIA alırım kafam daha rahat olur açıkçası. Siz bilirsiniz yine de.

Yok AMD işlemci Intel mi acaba oyun için.
İleride upgrade etmeyi düşünüyorum 4slot anakart daha iyi düşünüyorum.
4070 Super mi 4070 Ti Super mi?
VRAM olayı nedir?
O gün tekrar konu açacağım
RTX 5000 serisini beklemeyi düşünmüyorum.
4000 serisi yeterde artar bir PC ömrü 5 yıl gibi iyi kullanırsa 7 yıl olabilir hiç korsan oyun yüklenmezse virüs filan yüklenmese fazla götürür
Ben para toplayanına konuyu tekrar açayım.

Yok AMD işlemci Intel mi acaba oyun için.
İleride upgrade etmeyi düşünüyorum 4slot anakart daha iyi düşünüyorum.
4070 Super mi 4070 Ti Super mi?
VRAM olayı nedir?
O gün tekrar konu açacağım
RTX 5000 serisini beklemeyi düşünmüyorum.
4000 serisi yeterde artar bir PC ömrü 5 yıl gibi iyi kullanırsa 7 yıl olabilir hiç korsan oyun yüklenmezse virüs filan yüklenmese fazla götürür
Ben para toplayanına konuyu tekrar açayım.
Evet en doğrusu sistemi alacağınız zaman konu açmanız daha iyi olur.
4070 Ti Super daha performanslıdır tabi, bütçe yeterse eğer bunu tercih etmek daha mantıklı olur.
VRAM demek, ekran kartının belleği demek yani doğru bir örnek değil ama az çok akılda kalıcı olsun diye şöyle bir örnek verebilirim, bir kamyonuzun olduğunu düşünün. 10 tonluk bir yük götürmeniz lazım. 4 Tekerli bir kamyon en fazla 2 tona kadar yük alır diyelim. 8 teker olursa eğer 10 tonun hepsini almasa da bir çoğunu alır. 12 teker, 10 tonluk yükün hepsini tek seferde götürür.
Ekran kartı VRAM olayıda az çok bu şekilde. Yeni nesil oyunlar artık çok yüksek grafiklere sahip olduğu için, VRAM ne kadar artarsa o sistem o kadar rahat çalışır. Şuanda 1080P çözünürlükte 8GB Vram ile 3-4 sene kadar rahat bir şekilde idare edilir fakat 2K çözünürlükte çok yakın zamanda desteği biter 8GB Vram'in. 4K'yi hiç demiyorum bile. Kartın kas gücünden ayrı VRAM'de önemli yani, kart o kadar güçlü olsun ki, Vram yeterli olmazsa eğer istenilem performans alınamaz ve saf kas gücü ayrı, oda düşük kalabilir zamanla. Yukarıda verdiğim örnek gibi düşünün. Kamyonun o kadar güçlü motoru olsun ki 20 ton yük götürme gücü olduğunu düşünün motorun, Ama tekerlerin yükü taşıyacak gücü olmazsa motorun bir önemi kalmıyor yani.
O yüzden minimum 16GB'lık bir VRAM'li ekran kartı olsun ki ileride sırf bu yüzden ekran kartı değişimi ile uğraşmayın.

Rtx 5000 serisi üst düzey sistemler için geliştiriliyor ve fiyatıda bir okadar pahalı olur. Bütçe yetiyorsa eğer şimdiden direk alın geçin, enflasyonun durduğu yoktur halen daha. Hiç bir şeyin fiyatı sabit kalmıyor. Mesela yukarıda 40k küsürlü bir sistem topladım, 3 ay sonra aynıda kalabilir artabilir de. Riske girip beklemeye gerek yoktur diye düşünüyorum. Bütçe yetiyorsa direk alın geçin. Bu sistem sizi minimum 4-5 sene çok rahat götütür yani.

İşlemci için de kesinlikle tercihiniz AM5 soket işlemcili AMD tarafından olsun. Bu soket daha yeni çıktığından dolayı çok rahat 3-4 sene kadar desteği devam edecek yani bu sokete daha çok yeni işlemci çıkacak. İşlemci yükseltmesi yapmak istediğinizde direk, elinizdekini satıp daha güçlüsünü takarsınız.
Şuan da Intel yeni bir soketli işlemciler çıkarmak için çalışıyor, yakın bir zamanda oda çıkar fakat henüz piyasaya sürülmedi. LGA 1700 soketli işlemcileri var şuanda. Lga 1700 soketli bir Intel işlemcili sistem topladığınızı düşünelim. Yükseltme yapmak istediğiniz de ( anakartın 14. Nesil işlemci desteği varsa tabii) I9-14900KS'ye kadar yolu var bunun. Elinizde ki ni satıp maksimum bu işlemciye geçiş yapabiliyorsunuz artık. 30k küsür bir fiyatı var ve kesinlikle değmez. Soğutma nedir bilmeyen bir işlemci. 360mm'lik sıvı soğutucularla anca soğutulabiliyor. Düşünün, 36 santim boyunda ki fanlı radyatörlü soğutma sistemi anca soğutabiliyor. Performansıda fiyatına göre kesinlikle değmez. Yani demek istediğim, yükseltme yapılırsa en tepe işlemci bu 14900KS. Eğer ki Intel'in çıkaracak olan yeni soketli işlemcilerinden almak isterseniz de, anakart değişmek zorunda kalacak birde. AM5 soketde 3-4 sene böyle bir derdiniz olmaz.

Mesela karşılaştırma yapalım, 14900KS 30K küsür fiyatlarda satılıyor, Ryzen 7 7800X3D ise 13K civarında.
Oyun testi karşılaştırmalarına bakın, performansları biribirine çok yakın. Hatta bazen 7800X3D bile daha fazla FPS veriyor.

Demek istediğim şeyi anlatabilmişimdir umarım. Intel işlemcilere kötü demiyorum ama fiyatından ve artık ölü bir soket olduğundan dolayı ben önermiyorum. Gerisi sizin bileceğiniz iş, durumu anlatmaya çalıştım ben.

Son düzenleme:
Evet en doğrusu sistemi alacağınız zaman konu açmanız daha iyi olur.
4070 Ti Super daha performanslıdır tabii, bütçe yeterse eğer bunu tercih etmek daha mantıklı olur.
VRAM demek, ekran kartının belleği demek yani doğru bir örnek değil ama az çok akılda kalıcı olsun diye şöyle bir örnek verebilirim, bir kamyonuzun olduğunu düşünün. 10 tonluk bir yük götürmeniz lazım. 4 tekerli bir kamyon en fazla 2 tona kadar yük alır diyelim. 8 teker olursa eğer 10 tonun hepsini almasa da birçoğunu alır. 12 teker, 10 tonluk yükün hepsini tek seferde götürür.
Ekran kartı VRAM olayı da az çok bu şekilde. Yeni nesil oyunlar artık çok yüksek grafiklere sahip olduğu için, VRAM ne kadar artarsa o sistem o kadar rahat çalışır. Şu anda 1080p çözünürlükte 8 GB VRAM ile 3-4 sene kadar rahat bir şekilde idare edilir fakat 2K çözünürlükte çok yakın zamanda desteği biter 8 GB VRAM'in. 4K'yi hiç demiyorum bilekran kartın kas gücünden ayrı VRAM'de önemli yani, kart o kadar güçlü olsun ki, VRAM yeterli olmazsa eğer istenilem performans alınamaz ve saf kas gücü ayrı, oda düşük kalabilir zamanla. Yukarıda verdiğim örnek gibi düşünün. Kamyonun o kadar güçlü motoru olsun ki 20 ton yük götürme gücü olduğunu düşünün motorun, ama tekerlerin yükü taşıyacak gücü olmazsa motorun bir önemi kalmıyor yani.
O yüzden minimum 16 GB'lık bir VRAM'li ekran kartı olsun ki ileride sırf bu yüzden ekran kartı değişimi ile uğraşmayın.

RTX 5000 serisi üst düzey sistemler için geliştiriliyor ve fiyatı da bir o kadar pahalı olur. Bütçe yetiyorsa eğer şimdiden direk alın geçin, enflasyonun durduğu yoktur halen daha. Hiçbir şeyin fiyatı sabit kalmıyor. Mesela yukarıda 40k küsurlü bir sistem topladım, 3 ay sonra aynıda kalabilir artabilir de. Riske girip beklemeye gerek yoktur diye düşünüyorum. Bütçe yetiyorsa direk alın geçin. Bu sistem sizi minimum 4-5 sene çok rahat götütür yani.

İşlemci için de kesinlikle tercihiniz AM5 soket işlemcili AMD tarafından olsun. Bu soket daha yeni çıktığından dolayı çok rahat 3-4 sene kadar desteği devam edecek yani bu sokete daha çok yeni işlemci çıkacak. İşlemci yükseltmesi yapmak istediğinizde direk, elinizdekini satıp daha güçlüsünü takarsınız.
Şu an da Intel yeni bir soketli işlemciler çıkarmak için çalışıyor, yakın bir zamanda oda çıkar fakat henüz piyasaya sürülmedi. LGA 1700 soketli işlemcileri var şu anda. LGA 1700 soketli bir Intel işlemcili sistem topladığınızı düşünelim. Yükseltme yapmak istediğiniz de ( anakartın 14. nesil işlemci desteği varsa tabii) i9-14900KS'ye kadar yolu var bunun. Elinizde kini satıp maksimum bu işlemciye geçiş yapabiliyorsunuz artık. 30k küsur bir fiyatı var ve kesinlikle değmez. Soğutma nedir bilmeyen bir işlemci. 360Mm'lik sıvı soğutucularla anca soğutulabiliyor. Düşünün, 36 santim boyunda ki fanlı radyatörlü soğutma sistemi anca soğutabiliyor. Performansıda fiyatına göre kesinlikle değmez. Yani demek istediğim, yükseltme yapılırsa en tepe işlemci bu 14900ks. Eğer ki Intel'in çıkaracak olan yeni soketli işlemcilerinden almak isterseniz de, anakart değişmek zorunda kalacak bir de. AM5 soketde 3-4 sene böyle bir derdiniz olmaz.

Mesela karşılaştırma yapalım, 14900KS 30k küsur fiyatlarda satılıyor, Ryzen 7 7800x3D ise 13K civarında.
Oyun testi karşılaştırmalarına bakın, performansları biribirine çok yakın. Hatta bazen 7800x3D bile daha fazla FPS veriyor.

Demek istediğim şeyi anlatabilmişimdir umarım. Intel işlemcilere kötü demiyorum ama fiyatından ve artık ölü bir soket olduğundan dolayı ben önermiyorum. Gerisi sizin bileceğiniz iş, durumu anlatmaya çalıştım ben.

AMD işlemci F/P olması daha iyi.
RTX 4070 Ti Super'ya da RTX 4070 Super düşünüyorum geri kalan parçalar ucuz oluyor sadece işlemci ve ekran kartı pahalı.
Geri kalan parçalar ucuz.
Bu arada sıvı soğutma düşünüyorum.
ASUS mu gigbayte mi MSI ekran kartı üreticisi.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı