5800x3D işlemcinin ısınmaması normal mi?

hocam soğutucu olarak thermalright peerless assasin 120 digital aldım ve onu aldıktan sonra zaten test yapmak istedim ve 90 dereceleri görünce bende şaşırdım, sonrasında biraz araştırıp bu videoyu buldum ve ayarları uyguladıktan sonra 30 derece birden düştü. Bir anormallik olduğunu düşündüğümden böyle bir konu oluşturdum
Hocam o işlemciye o soğutucu olmaz minimum 360mm lik sıvı soğutucu şart.

Teşekkür ederim hocam, o halde bu şekilde sorunsuz kullanabilirim sanırım değil mi? Veya sizin farklı bir öneriniz olur mu?

Önerim, işlemci için soğutucun yetersiz. İşlemci X3D bir işlemci bu işlemciler genel olarak sıcak çalışıyor en az 240mm bir sıvı soğutucu veya gerçekten kuvvetli bir kule tipi önerimdir. (kule tipi deneyimim yok ama öneririm kalitelisi gerçekten çok başarılı hatta genel sıvı soğutmalardan daha iyi olabiliyorlar.)

Hocam o işlemciye o soğutucu olmaz minimum 360mm lik sıvı soğutucu şart.
Maalesef kasam cooler master mb520 olduğu için maximum 280 destekliyor ve biraz araştırıp sorduğumda bu hava soğutucunun alacağım 280mm sıvı soğutma ile çok farkı olmayacağını söylediler

Maalesef kasam Cooler Master MB520 olduğu için maximum 280 destekliyor ve biraz araştırıp sorduğumda bu hava soğutucunun alacağım 280mm sıvı soğutma ile çok farkı olmayacağını söylediler.

Sıvı soğutucu motoru bozulana kadar bir hava soğutucuya göre daha stabildir. Değerlerin atıyorum 85 ise 12 saat 85'te kalır ama hava soğutucu için aynı şeyleri söylemem mümkün değil bir süre sonra değerler yükselebiliyor uzun kullanımda.

Maalesef kasam cooler master mb520 olduğu için maximum 280 destekliyor ve biraz araştırıp sorduğumda bu hava soğutucunun alacağım 280mm sıvı soğutma ile çok farkı olmayacağını söylediler
En azından daha düzgün bir sıcaklıkta bırakır.

Sıvı soğutucu motoru bozulana kadar bir hava soğutucuya göre daha stabildir. Değerlerin atıyorum 85 ise 12 saat 85'te kalır ama hava soğutucu için aynı şeyleri söylemem mümkün değil bir süre sonra değerler yükselebiliyor uzun kullanımda.
Hocam dediğim gibi satın almadan önce konu açıp sormuştum ve bütçemde 5000 tl civarındaydı çoğu kişi bana bu modeli önerdi ve o bütçeye alabileceğim sıvı soğutuculardan daha iyi olduğunu söylediler

Hocam dediğim gibi satın almadan önce konu açıp sormuştum ve bütçemde 5000 tl civarındaydı çoğu kişi bana bu modeli önerdi ve o bütçeye alabileceğim sıvı soğutuculardan daha iyi olduğunu söylediler
Yok yanlış bilgi vermişler.
Forumda herkesin dediğine bakma sen ben bile yanlış bilgi verebiliyorum bazen ama yinede insanların fikirleri veya geçmişte kalan bilgilerini hala doğru zannedebiliyor veya herkes bir ürünü saplantı haline getirip onu övüyor geçe gündüz bu bütün forumların ortak sorunu. En mantıklısı forumdan aldığın bilgilerin üstüne koyup araştırıp öğrenmek lazım. Forum sadece bilgi verir. Karar vermenize etki ettirmeyin internet test yapan bir çok site ve kanal var onlarda bakın.

Hocam dediğim gibi satın almadan önce konu açıp sormuştum ve bütçemde 5000 TL civarındaydı çoğu kişi bana bu modeli önerdi ve o bütçeye alabileceğim sıvı soğutuculardan daha iyi olduğunu söylediler.

Dostum senin için chat GPT'ye sordum verdiği cevap açıkçası enin için yeterlidir diye düşünüyorum. Soruyu şöyle sordum: "5800x3D için en uygun soğutma tipi nedir?"

Ryzen 7 5800x3D, yüksek performanslı bir işlemci olduğu için yük altında ciddi ısı üretebilir. Bu nedenle, ona uygun bir soğutma seçmek performans ve işlemcinin ömrü açısından çok önemlidir.

🔧 en uygun soğutma tipleri:​

✅ 1. üst seviye hava soğutma (en iyi fiyat/performans)

• avantajlar: sessiz çalışır, kurulum kolaydır, bakım istemez.
  • tavsiye edilen modeller:
    • Noctua NH-D15 / NH-U12a
    • Be Quiet! Dark rock Pro 4
    • DeepCool Assassin III.
    • Scythe fuma 2
  • Bu soğutucular, 5800x3D'yi oyun ve iş yüklerinde 70–80°c civarında tutabilir.

✅ 2. sıvı soğutma (AiO - All in One)

• avantajlar: genellikle daha estetik görünür, bazı durumlarda daha serin çalıştırır.
    • Corsair H100i / H150i Elite Capellix (240mm - 360mm)
    • Arctic Liquid Freezer II 280/360
    • NZXT Kraken X63 / Z63.
  • 240mm ve üstü radyatör kullanan AiO'lar, işlemciyi 65–75°c arasında tutabilir.

🧠 Not: 5800x3D işlemcisinin sıcaklık limitleri yük altında 90–95°c'ye kadar çıkabilir ve bu AMD tarafından normal karşılanır, ancak iyi bir soğutmayla bu değerleri rahatlıkla düşürebilirsin.

❌ ne önerilmez?​

• stock (kutudan çıkan) soğutucular – zaten 5800x3D kutusundan soğutucu çıkmıyor. Harici soğutucu şart.
  • 120mm AiO'lar – yük altında yetersiz kalabilir.
  • kötü hava akışına sahip kasalar – soğutucunun performansı düşer.

🔚 sonuç:​

Eğer sessizlik, güvenilirlik ve uygun maliyet istiyorsan:
  • Noctua NH-D15 gibi bir hava soğutucu seç.
Eğer estetik ve daha kompakt yapı istiyorsan:
  • Arctic Liquid Freezer II 280/360 gibi kaliteli bir AiO tercih et.
Sistem özelliklerini verirsen sana özel tavsiye de yapabilirim (kasa boyutu, estetik önceliğin, bütçe gibi).

Dostum senin için chat GPT'ye sordum verdiği cevap açıkçası enin için yeterlidir diye düşünüyorum. Soruyu şöyle sordum: "5800x3D için en uygun soğutma tipi nedir?"

Ryzen 7 5800x3D, yüksek performanslı bir işlemci olduğu için yük altında ciddi ısı üretebilir. Bu nedenle, ona uygun bir soğutma seçmek performans ve işlemcinin ömrü açısından çok önemlidir.

🔧 en uygun soğutma tipleri:​

✅ 1. üst seviye hava soğutma (en iyi fiyat/performans)

• avantajlar: sessiz çalışır, kurulum kolaydır, bakım istemez.
    • Noctua NH-D15 / NH-U12a
    • Be Quiet! Dark rock Pro 4
    • DeepCool Assassin III.
    • Scythe fuma 2
  • Bu soğutucular, 5800x3D'yi oyun ve iş yüklerinde 70–80°c civarında tutabilir.

✅ 2. sıvı soğutma (AiO - All in One)

• avantajlar: genellikle daha estetik görünür, bazı durumlarda daha serin çalıştırır.
    • Corsair H100i / H150i Elite Capellix (240mm - 360mm)
    • Arctic Liquid Freezer II 280/360
    • NZXT Kraken X63 / Z63.
  • 240mm ve üstü radyatör kullanan AiO'lar, işlemciyi 65–75°c arasında tutabilir.

❌ ne önerilmez?​

• stock (kutudan çıkan) soğutucular – zaten 5800x3D kutusundan soğutucu çıkmıyor. Harici soğutucu şart.
  • 120mm AiO'lar – yük altında yetersiz kalabilir.
  • kötü hava akışına sahip kasalar – soğutucunun performansı düşer.

🔚 sonuç:​

Eğer sessizlik, güvenilirlik ve uygun maliyet istiyorsan:
  • Noctua NH-D15 gibi bir hava soğutucu seç.
Eğer estetik ve daha kompakt yapı istiyorsan:
  • Arctic Liquid Freezer II 280/360 gibi kaliteli bir AiO tercih et.
Sistem özelliklerini verirsen sana özel tavsiye de yapabilirim (kasa boyutu, estetik önceliğin, bütçe gibi).
Buda çok Chat-GPT olmuş hocam🤣🤣
Noctua önerim özellikle sahibinden falan 1500-2000 TL ye satılıyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı