8. sınıfa giden öğrenci oruç tutmalı mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Hayır kardeşim. Kefaret, niyet ettiğin orucu bilerek bozarsan tutulur.


Hiç tutmazsan kaza, bozarsan kefaret+kaza, çünkü ettiğin niyeti bozmak hoş görülmeyen bir durum.
Ramazan ayında niyet etmeme gibi bir durum söz konusu değildir. Oruç Farz olan bir ibadet olduğundan -ki Farz zorunluluk demektir, yani tercihe bırakılmamıştır- niyet etsen de etmesen de bozarsan kefarete mecbur kaldırsın. Kefaret farzı çiğnemenin cezasıdır, kaza ise zaten yapman gereken vazifeyi yapmandır.

Ramazan ayını zorunlu eğitim, Ramazan dışında tutulan oruçları kurs gibi kabul edebilirsin. Okula gitmezsen devamsızlık yaparsın, cezası vardır. Ben istemiyorum gitmem diye bir şey olamaz zira zorunlu. Ama kursa gitmezsen zorunlu değildir, sadece kaçırdığın konuyu yeniden öğrenmen gerekebilir.

Eğer niyet ederek veya etmeyerek Ramazan dışındaki bir ayda oruç tutacağım dersen ve bozarsan kaza edebilirsin.
İlgili hadisleri atarsanız memnun olacağım.
Attığım linkte hangi hadis kaynaklarında yer aldığı bilgisi mevcuttur.
 
Ramazan ayında niyet etmeme gibi bir durum söz konusu değildir. Oruç Farz olan bir ibadet olduğundan -ki Farz zorunluluk demektir, yani tercihe bırakılmamıştır- niyet etsen de etmesen de bozarsan kefarete mecbur kaldırsın. Kefaret farzı çiğnemenin cezasıdır, kaza ise zaten yapman gereken vazifeyi yapmandır.
Dediğiniz gibi olsa “Ramazan’da niyet ettiği orucu bozan kişi” diye değil “Ramazan’da oruç tutmayan veya bozan kişi” diye tanımlar kefaret tutması gereken kişileri.

Kefaret orucu, niyeti bozmanın cezasıdır, niyet etmemenin değil. Ramazan’da niyet etmeyen ve oruç tutmayan tövbe ederek günü gününe başka zaman kazasını tutabilir, kefarete gerek kalmaz.

“Ramazanda mazeretsiz oruç tutmamak haramdır, büyük günahtır. Önce, tutulmayan oruçlar için tevbe edilir. Sonra gününe gün, yani kaç gün tutulmamışsa o kadar gün kaza orucu tutulur. Bir kimse, Ramazan ayında 30 gün oruç tutamasa, tutamadığı gün kadar kaza orucu tutar. Bu oruçlara kefaret gerekmez. Kefaret, oruç tutmamanın değil, niyetli iken Ramazan orucunu kasten bozmanın cezasıdır.”

Kaynak:


2 tane bizzat diyanetten kaynak attım, okumadınız ve kendi bildiğinizi söylemeye devam ettiniz. Belki başka rastgele bir siteye inanırsınız.
 
Tutmalı mı tutmamalı mı diye bir durum yok ki. Tutmak istersen tutarsın, tutmak istemezsen tutmazsın. Çok inançlı bir insansan, ibadetlerini yerli yerine getiriyorsan oruç tutmak isteyeceksindir.

Oruç tutmak farzdır bu arada fakat farz olan her şeyi yaptığını da düşünmüyorum, yani oruç farz diye zorunda hissetmek zorunda değilsin. Müslümanlığı kimse zaten dört dörtlük yaşamıyor bunu da unutma.
 
Bunun 8. sınıfı yok kardeşim ergenliğe girdiysen ve sağlığın yerindeyse (Yemek yemeni/su içmeni gerektiren bir rahatsızlık yoksa) tutacaksın. Zorlanmak bu için doğasında var insanlar kaç derece sıcakta inşaatlarda fabrikalarda tarlalarda tutuyorlar.
 
Senin iradene kalmış bir şey. Bazıları 15 yaşında tutabilmeye başlıyor bazıları ise 7 8 yaşında. Denemen lazım. 🙂
 
Kur'an'da Allah "8. sınıfta olanlar oruç tutmayabilir" buyurmadığına göre, ergenliğe girmiş her kişi seferilik veya ağır hastalık, ölüm kalım durumu hariç (orada farklılıklar söz konusu) ibadetlerinden sorumludur.

Sınav öğrencisiyim, tutmuyorum veya ilim öğreniyorum tutmama gerek yok gibi mazeretler kabul edilebilir mazeretler değildir. Aksi halde Ramazan dışındaki bir ayda 60+tutmadığın gün kadar ara vermeden (61 diye bilinir) kefaret orucu tutmak zorundasın. Bunun 60 günü ceza, üzerine eklenenler ise tutmadığın günler şeklindedir. Diyelim 15 gün tutmadın, tutman gereken kefaret 75 gündür.

Bu arada din bireysel değildir, o zaman din İslam değil Ali, Veli dini olur. Şer'i hükümler hale göre değişiklik arz edebilir. Örneğin normalde haram olan alkolün hastalık tedavisinde helal olabilmesi veya yeni ameliyattan çıkmış birine helal olan suyun haram olabilmesi gibi.
Kefaret orucu hangi ayette geçiyor hocam?
 
Ben sınava girdiğim gün bile tutuyordum ve çok şükür istediğim yeri kazandım. Bunu tutmazsan kazanamazsın demek için demiyorum. Fakat havalar zaten soğuk. Eğer cidden ders çalışmanı etkilemiyorsa tutmanı tavsiye ederim. Tabii ders çalışmanı belirgin şekilde olumsuz etkiliyorsa da karar yine sana kalmış.
 
Bence tutulmalı. Eğer bir sağlık sorununuz varsa (ama oruç tutmaya engel olacak kadar) daha sonra tutarsınız.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı