8000 TL'ye XR vs 7000 TL'ye SE 2020

Böyle bir düşünce mi var? Daha güncel diye daha mı iyi oluyor? Mesela ben iPhone XS'in tasarımını 14 Pro'nun dinamik adalı tasarımına tercih ederim ama bakıyorsun ki birisi 2018 telefonu birisi de 2022 telefonu.
Hocam aynı şey değil ki. Üstte attığım fotoğrafta tabii ki XR daha güzel duruyor. SE tarafında eski çerçeveli tasarım var. Yeni çerçevesiz varken kim kullanır eski çerçeveli kasayı. XS ve 14 Pro farklı, ikisi de çerçevesiz tasarım zaten. 14 Pro'nun biraz daha farklı bir çentiği var. Sonuç olarak baktığımızda ikisi de çerçevesiz güzel bir tasarıma sahip.

Parmak izi önemli bir konu değil ki. Parmak izi yerine Face ID var. Ele alınabilecek bir konu bile değil. Dostum çıktığı yıl beni ilgilendirmiyor. İki telefona bakıyoruz birisi çerçeveli birisi çerçevesiz ve yeni modellere daha çok benziyor. Yanyana koyduğumuzda XR çok çok daha güzel duruyor. Sence kim tam ekran bir deneyim yaşamak varken bir parmak izi için 1 parmak üstte 1 parmak altta bir çerçeve ister. Sen seviyor olabilirsin, çoğu kişi yeni tasarım kullanmak ister her zaman. Bir parmak izi için o çerçeveler çekilmez. Bu öznel yargı sayılmaz aslında, 100 kişiye sorsak tasarım olarak SE'yi seçecek insan sayısı 5-10 falan ya olur ya olmaz. Çıktığı yıla bakılmaksızın XR daha yeni bir tasarım. Bu sabit bir şey. İkimizin ne düşündüğü bunu değiştirmez.

Hocam arkadaşın alacağı fiyatlara göre değerlendiriyoruz zaten. Bunu 5.kez falan söylüyor olabilirim, işlemcinin 1 yıl yeni olması bir avantaj sağlamıyor. Hız testlerinde aynı performansı veriyor 2 telefon. Güncelleme desteği de hikaye, 1 yıl alsa ne olur almasa ne olur. 1000 TL fazla veriyor ama daha yeni bir tasarım kullanıyor ve daha iyi bir pil deneyimi yaşıyor. Aradaki farkı bunun için veriyor.

Hocam android karşılaştırması yanlış, dediğiniz doğru olabilir ama SE'nin karşısında zaten android yok yine İphone var. İOS'un stabilitesini 1800 mAh ile kullanmak var 3000 mAh ile kullanmak var. Arkadaş orjinal batarya kullanmak istediğini dile getirdi. Orjinal batarya ile pil sağlığı 100 bile olsa 1 günü çıkarması mümkün değil. Normal kullanımda tabii. Telefonla sadece bir kaç kez görüşme yapan birisi çıkarabilir 1 günü.

Hocam aynı şeyleri konuşup duruyoruz. A12 ile A13 arasında tabii ki kağıt üzerinde farklar görebilirsin. Günlük kullanımda anlayabileceğin bir fark yok bunu söylemek istiyorum. Burda zaten avantaj tasarım ve pil. İkisi aynı tasarım ve aynı pile sahip olsa zaten bunları konuşuyor olmayız. Tasarım ve pil ise küçümsenebilecek faktörler değil. 1 nesil yeni bir işlemci kullanmayı günlük kullanımda fark etmez ama daha iyi bir pil ve daha iyi bir tasarımı günlük kullanımda dibine kadar fark eder. İşlemci farkı elde tutulabilecek bir fark değil, en azından bu ikili için.

Senin bakış açına göre söylüyorum bunu, SE 2 daha güncel bir tasarıma sahip çünkü 2 yıl sonra çıktı.
Ahahahahahahaha. Dostum güncel tasarımı çıktığı yıla söylemiyorum. Gözümün gördüğüne göre söylüyorum. Bak bakalım aşağıdaki fotoğrafa hangisi daha yeni duruyor. Tartışmaya kapalı bir konu.



Size de iyi geceler, kusura bakmayın sizi sinirlendirecek bir şey yazdıysam.
Tartışıyoruz hocam, aynı şekilde yanlış bir şey söylediysem kusura bakmayın.
 
Hocam tasarım konusu ikimiz arasında bir sonuca varamayacak, devam etmenin bir anlamı yok. Mesela ben ekranın altındaki home çubuğu yerine home butonunu kullanmayı daha çok seviyorum, iki kere tıklayınca açılan görev yöneticisi bana güzel bir his veriyor ama sizin için diğeri daha iyi bu konu bitmeyecek.
Senin mantığın ile cevap verdim, XR nasıl daha yeni diye daha güncel bir tasarıma sahip oluyorsa SE 2'de daha yeni olduğu için daha güncel bir tasarıma sahip, o zaman 2018 XR ile 2022 14 Pro Max tasarımı da aynı ortada daha güncel bir olay yok.

En sonunda konu sahibinin kararına kalıyor olay, dediğim gibi daha yeni bir çip ve daha güncel bir telefon alacak ya da SE 2'ye göre hem kağıt üzerinde daha kötü bir çip (sadece performansı değil, batarya performansı ve ısınma gibi faktörler de var ortada) hem de daha eski (Bir fark yok diyemeyiz, 1 yıl daha fazla kullanım süresi sağlıyor ve 1 yıl kısa bir süre değil) bir telefon alacak, tasarıma kendisi karar verecek hangisi daha çok hoşuna gidiyorsa onu tercih edecektir, biz tasarımına asla daha iyi diyemeyiz. @BerkayZ87
 
Katılıyorum konu sahibi son fikrini belirtecektir. Devam etmenin anlamı yok.

Hocam söylediklerimi anlamamışsınız. Neyse yazdıklarımı unutun. Aşağıdaki fotoğrafta hangisi daha yeni duruyor sorum bu. Tabii ki XR daha yeni duruyor. E daha yeni tasarımı almak varken neden daha eski bir tasarımı alsın. Bunu söylüyorum.




(sadece performansı değil, batarya performansı ve ısınma gibi faktörler de var ortada)
Performansları hız olarak aynı zaten. Isınma konusunda hem dediğim gibi kendim kullandım, ben sıfır olarak almıştım ve zaman zaman oyun oynamama rağmen absürt bir ısınma yoktu. Çevremde de hala kullananlar var öyle bir sorun yok. İnternet üzerinde de pek karşılaşmadım. Orjinal batarya kullanıldığı sürece bir problem olmaz. Batarya performansları zaten konuşmaya bile değmez. İşlemci tarafında daha yeni olduğu için daha optimize güç tüketimi yapabilir ama XR karşısında tercih edilecek kadar değil. Batarya kapasiteleri aynı değil çünkü. Aradaki 1200 mAh'lık farkı işlemci stabilitesi kapatamıyor.

(Bir fark yok diyemeyiz, 1 yıl daha fazla kullanım süresi sağlıyor ve 1 yıl kısa bir süre değil)
Kullanım süresi olarak bakamayız. Güncelleme desteği bitti diye telefon çöpe atılmıyor. Sadece yeni özellikleri alamıyorsun. İphone 7 kullanıyorum dediğim gibi 2. telefon olarak İOS 16 almadı mesela ama hala yağ gibi kullanılıyor. Batarya da benim için önemli değil sadece arama yapmak için kullanıyorum. Güncelleme desteği kesildi diye kullanamıyorsun gibi bir şey yok yani. 1 yıl ek olarak güncelleme alması maalesef XR karşısında öne çıkarmıyor. Güncelleme alsın almasın sağlam bir 2.el XR alırsa uzun yıllar sorunsuz kullanır. Tabii sağlam 2.el alması lazım.
 
Güncelleme desteği bitti diye telefon çöpe atılmıyor. Sadece yeni özellikleri alamıyorsun.
O zaman SE 2 daha yeni özellikleri alacak demek oluyor her türlü.
Aradaki 1200 mAh'lık farkı işlemci stabilitesi kapatamıyor.
Bunu iddia etmedim zaten, SE 2 bataryasının XR'a göre kötü olduğunun farkındayım.

Arkadaş versin kararını, uzatmaya gerek yok daha ama ben bu durumda olsam düşünmeden SE 2 alırdım ve işlemci farkı yok diye işlemcileri aynı işlemciymiş gibi karşılaştırmak yanlış bir düşünce, o zaman A15 ile A16 arasında da bir fark yoksa niye insanlar 14 yerine 14 Pro alıyor anlamadım.
 
O zaman SE 2 daha yeni özellikleri alacak demek oluyor her türlü.
Hocam SE 2 kullanıyorsunuz anladım. XR karşısında SE 2 bir rakip değil. İstediğiniz yönden bakın. XR'nin karşısına 11 çıkabilir. SE 2 düşük kalıyor.

Bunu iddia etmedim zaten, SE 2 bataryasının XR'a göre kötü olduğunun farkındayım.
Batarya performansı demişsiniz. Ben de daha yeni işlemci daha düşük güç tüketimi sağlar ama XR ile arasındaki farkı kapatamaz dedim.

yok diye işlemcileri aynı işlemciymiş gibi karşılaştırmak yanlış bir düşünce,
Hocam günlük kullanımda hissedilecek bir fark yok. Yani XR kullanırken eline SE 2 alsan bunda A13 var daha yeniymiş ve daha iyiymiş demezsin.

14 yerine 14 Pro alıyor anlamadım.
İnsanlar neden 14 yerine 14 Pro alıyor, cevaplayalım.
-Daha iyi ve daha profesyonel kamera.
-En çok tercih edilme sebebi olarak bunu alabiliriz, tasarım. Daha premium bir tasarım var. Pro serileri her zaman daha premium duruyor, insanlar Pro aldıklarında daha iyi bir şey almış gibi hissediyorlar. Arka mat tasarımı, paslanmaz çelik çerçevesi çok üst bir deneyim sunuyor. 14 ve 14 Pro'yu elinize aldığınızda bariz bir kalite farkını hissediyorsunuz. 14 daha giriş serisi, 14 Pro daha premium bir seri, tasarım olarak.
-Pek bir fark olarak alınamayabilir ama her zaman açık ekran var.
-Yine kamera eki olarak ProRes çekim mevcut.

Pro serilerini genelde telefonu daha profesyonel amaçla kullananlar tercih eder yada parası vardır daha pahalı ürün kullanmak ister. Dolayısıyla aradaki fiyat farkı bariz fazla olduğu için de doğru orantılı olarak daha premium bir deneyim sağlar. Yani özet olarak en temel tercih 2 sebebi var, üst düzey kamera performansı ve premium tasarım. 14 yerine 14 Pro alan kişiler inanın işlemci için o aradaki farkı ödemiyor.
 
A15 çipi olmasa da olurdu yani. Neyse hocam teşekkür ederim tartışma için, eğlenceli oluyor böyle tartışmalar @BerkayZ87 telefonu aldığınız zaman buraya da bilgilendirme atarsanız seviniriz.
 
Bu arada yeni bir çentik var bunu eklememişim. Orda duran sıkıcı çentik siyahlığını biraz daha işlevsel ve eğlenceli hale getirmişler.

A15 çipi olmasa da olurdu yani. Neyse hocam teşekkür ederim tartışma için, eğlenceli oluyor böyle tartışmalar @BerkayZ87 telefonu aldığınız zaman buraya da bilgilendirme atarsanız seviniriz.
14 serisi tartışmamızdan biraz uzak kalsa da bence düz 14 modelleri de A16 ile çıkmalıydı. Daha yeni işlemci tabii ki her zaman daha iyidir ama burdaki SE 2 ve XR tartışmasında bence biraz geride kalıyor, öne alınması gereken daha önemli detaylar var.

Ben teşekkür ederim hocam, iyi forumlar diliyorum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…