PeterParker7
Decapat
Daha fazla
250 üstü motor sürme düşüncem olmamasına rağmen yaşım yetseydi direkt A alacaktım zaten ama maalesef 3 yıl daha beklersem suanki hevesim direkt kaçar. A2 ehliyet benim istediğim motorlara fazlasiyla yetiyor zaten. Araba sürmeyide videoda izleyip arabada deneyerek öğrenen biriyim, kurs bana pek bisey katmamıştı. Motorda da durum oyle ilerleyecek gibi duruyorAklı dengesi yerinde olan bisiklet gibi çok basit 2 tekerlekli bir taşıtı bile sürebilen herkes A2 ehliyetini birkaç saatlik eğitimle alabileceği kanaatindeyim. Kafanızda çok büyütmeyin böyle şeyleri. Yaşın yetiyorsa azıcık fazla para verip A ehliyeti almanı tavsiye ederim. Zaten tüm olay senin bileğinde bitiyor ve günümüzde de birçok yüksek cc motorsiklet teknoloji dolu. Bu yüzden de hiç yüksek cc sürmemiş kişiler bile ilk ehliyetini A olarak alabilirler. Arkadaşlarımın hepsine bilmeleri gereken teknikleri gösterdim ve bu şekilde A aldırdım tekte hepsi sınavı geçti.
Sinavdan geçecek kadar öğrenmek istediğim şey zaten. Motorum olduğunda yavas yavas kendimi geliştiririm zaten. Bisiklet kullanmayi biliyorum arabadan debriyaj vites mantığına da hakimim geçeceğimi düşünüyorum. Umarım kursun verdiği eğitim yeterlidirMotorda gaz debriyaj dengesi, konumlanma, dönüş yapma gibi konular arabayla aynı. Ama Denge kurma, fren yapma da ekleniyor işin içine.
Motorda araba sürer gibi davranamıyorsunuz, gaz fren tepkisi çok daha sert ve iyi ayarlamak gerekiyor. Ayrıca gidonu çevirdiğiniz yöne değil tersine gidiyorsunuz
Bisiklet sürmemiş biri için anlaması zor olabilir.
Ama bunlar gözünüzü korkutmasın, 2-3 gün içinde gaz debriyaj ayarı oturur sınavdan geçecek kadar öğrenirsiniz. Sonrasında trafiğe çıkacak beceriyi edinmek bol pratik istiyor.
Mesela ben aldıktan sonra çok az vitesli motor sürdüm ve şimdi üstüne otursam bol stop ettirim, ehliyeti aldığım zaman çok iyi sürebiliyordum.
Öncelikle süreci çok güzel anlatmışsınız teşekkür ederim. A ehliyete yaşım yetmediği ve zaten gerekte duymadığım icin A2 alacağım ben ve ben de sizin gibi hiç kask takmadım. Hatta durumu söyle söyleyeyim hayatımda ilk kez tipi güzel bir motora gecen sene dokundum. Küçüklüğümden beri yaşadıgim, bulunduğum bölgelerde hep cg motorlar hakimdi. Kimsenin malına kötü demek haddim değildir ama ne güzel duruyorlardı ne de ilgimi çekiyorlardı. Bu yüzden motorsikletler konusunda baya bilgisizdim. Çok gereksiz bi hikaye oldu anlattığım ama motora yabanciligimi gostermek istedim. B ehliyeti aldığım yere gitmeyi düşünüyorum motorsiklet içinde belki indirim yaptırabilirim diye ama pek bisey yapmıyorlarsa diğer kurslari araştıracagim. Sizdeki diger kurs hocaları gibi bi yere düşmek istemem cidden o kursiyerlere üzüldüm insallah bana denk gelmez.Aynı durumdaydım. Daha önce kask bile takmamıştım. Bisiklet kullanmayı bilmek büyük bir artı. A ehliyet için başvurmuştum. Önce küçük CC olarak başlattılar ama aynı gün direkt A motoru verdiler. Ortalama 20-25 saatlik eğitim aldım. Bunun toplam 3 saati güzergah(5-6 defa çıktım.) geri kalanı ise pist tekrarıydı. İlk 5-6 saatlik dersler sonrası sadece küçük tavsiyelerle uyardılar. Yaşadığım şehir küçük olduğu için her kurs aynı pisti kullanıyor. Neredeyse bizim kurs harici düzgün ders veren görmedim. Diğer kursların hocalarından pist içerisinde teker yapan mı ararsın egzoz patlatan mı ararsın hepsi vardı. Biz öğrendiklerimizle diğer kursların kursiyerlerine yardımcı olmaya çalışıyorduk. Motoru verip piste çalış diye gönderiyorlardı. Sınav günü öncesi hepsini arabaya doldurup güzergaha çıkarıyorlardı. Hava şartlarından dolayı sınav 2 kere iptal oldu.( Toplam 1 ay) Diğer kurslar bu arada ders bile yapmadı. Biz ekstre ücret ödemeden yaklaşık 10 saat ekstra ders aldık. Benim tek tavsiyem güzel kurs seçmen olur. Bunun için mutlaka kursa gidenlerden değerlendirme al. Bunu da yapamıyorsan piste gidip gözlem yap. Zaten gün geçtikte öğreniyorsun. Bu saatler vs. kişiye göre değişir. Bu durumda da hocaların tecrübesi çok önemli.
Hastanede çalışmasamda ben de hep çekinmişimdir motordan. Sonuçta kaporta biz oluyoruz. Ama merak sardı ve almadan duramayacam. Sinavda 1 kez istop etme hakkı var mi b ehliyeti gibi?Sadece bisiklet sürmüş birisiydim hastane çalışanıyım ve motordan çekinirim kazalarından kaynaklı, sıfır tecrübe ve vitesler konusunda sıfır bilgim vardı, motor almak için b ehliyetimin üstüne a2 ye yaşım yetmediğinden başvurup 2021 yazında aldım. hatta ışıklarda istop ettim sınavda ve sınavdan öncede tanıdık sürücü kursu motorunda benden 2 önceki sınava girenden sonra kurs sahibini tanıyan benden önceki abil ile gaza gelip heyecan atmak için son bir tur deneme isteğimizden sonra tur esnasında yere düşüp ayağımı ve elimi incitip, gözetmen ve müfettişler başıma üşüşmesinden 2 saat sonra, ağrılarımla (kendi sınavımda sürmediğim için sorun olmayarak) tekte aldım, sistem pek değişmedi diye biliyorum eklenen şeyler var ama öyle ahım şahım fark yok.
Araba sürmeyi video izleyerek öğrenmiştim ben de. İzleyip öğrendiğimi uyguluyordum, motorda da öyle yapacağız2015'te YouTube videosu izleyerek motor sürmeyi öğrenmiştim ben yani kurs falan faso fiso biraz (İleri sürüş eğitimi hariç). Şu an A ehliyet sahibiyim. Tamamen istek ve azıcık da bilgi istiyor o kadar. Altın elbiseli adamla büyüdük bizim nesilde onun değeri çok büyük.
Teorideki bildiğim şeyleri uygulamaya çalışacağım. Ayakla vites kullanimina alıştıktan sonra sorun yaşayacağımı düşünmüyorum. Hiç binmemiş olmak insani strese sokuyor sadece. Eldiven tavsiyesini aklımda tutacağım cok teşekkürler hocam14 saat olması lazim. Teoride bilseniz de motorun üstüne binince ister istemez afallıyor insan. Daha ilk günden patır patır sürenler olacaktır. Moral bozmadan debriyajin kavrama aralığına ve gaz hakimiyetine alışmak gerek. Ellerinizde terleme varsa bir çift eldiven edinmeyi unutmayın. Özellikle gaz kontrolünü cok etkiliyor. Ayrıca bir günde bütün parkuru yapacağım diye bir şey yok. Motoru kaldırıp biraz biraz sürmeye başladıktan sonra sınavın en zor kısmı 8 çizme bölümü var. Asıl mevzu orada başlıyor. Ne olursa olsun pratikten korkmayın. Yanlış yapa yapa doğruyu öğrenirsiniz. Umarım tekte kazanırsınız başarılar.
Son düzenleme: