Acer ED242QRAbidpx iyi midir?

  • Konuyu başlatan Ayer
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 7
  • Görüntüleme 209

Ayer

Centipat
Katılım
30 Ağustos 2023
Mesajlar
1.128
Öncelikle merhaba, zamanında en ucuz 144 Hz monitör diye hiçbir veriye bakmadan almıştım ve birkaç yıldır da değiştirmeyi düşünmeden kullanıyordum. Forumda güncel monitörleri gördükten sonra ve fiyatların sürekli artmasından sonra monitörü değiştirme konusunda aklımda fikirler oluşmaya başladı. R25ı30, G24F-2, G2422 gibi modellere geçmeye değer mi? Ağırlıklı olarak oyun, film ve mühendislik dersleri (yazılım, slayt ödevleri vs.) için kullanıyorum. Monitör konusunda detaylı incelemelerden pek anlamıyorum ve araştırma yapacak zamanım da yok. Bilginiz varsa model hakkında düşünceleriniz neler, yardımcı olabilir misiniz? @Saint Lucia @BerkayZ87 @FantastikTürk
 
Son düzenleme:
Monitör değişimine ihtiyaç duyuyor musunuz? Elinizdeki monitör VA panel ve giriş seviye bir monitör. Mesela daha iyi renkler için IPS panele geçmek istiyorum ya da pivot destekli bir monitör arıyorum gibi kriterleriniz mi oldu? Ben konuyu anladım ama monitör değişimi için şart mı değil mi onu anlayamadım.
 
Gerçekten ihtiyaç var mı diye düşünürsek: Kalın çerçeveli ve curved olması rahatsız ediyor. Renk olarak Nvidia ayarlarından "Digital Vibrance" bu ayarı max yapıp, direkt monitör'ün kendisinden de renklerin doygulunluğunu 70'e çekip kullanıyorum. Oyunlarda daha iyi renk için yapmıştım ama sonra main ayar olarak bıraktım, eğer IPS panel bana bu yazılımlardan daha canlı ve iyi bir renk verecekse güzel olabilir. İlk sınıf olduğum için film'e çok zaman ayırabiliyorum ve genelde yatarak izlediğim için koltuk ile masa arasındaki yükseklik farkından tilt özelliğini kullanıyorum, Lenovo'daki ergonomi ve dinamik kontrast özelliği bunlardan dolayı işime yarayabilir. Bana tek eksi olarak dönecek şey monitör'lerin ayakları, yanlış hatırlamıyorsam üçünün de standlı derinliği şu anki kullandığıma göre daha büyük ve ben de şu anki monitör'ün ayaklarından dolayı mouse pad'i verimli kullanamamaktan şikayetçiydim. Hatta bundan dolayı Hp Omen'lara ve MSI G244F almayı düşünüyordum ama sizin ve Berkay hocanın incelemeleri ve yorumlarınızı görünce MSI'ın alınmayacağını, HP 24'ün seviyesinin belli olmayıp çok fazla sorunlar yaşandığını, HP 25i'nin ise iyi olduğunu öğrendim fakat onun da fiyatı neden 7k anlamıyorum.
Son olarak da Hz ve MS konularına değinecek olursam: Hz'nin 144 veya 165 olsun çok da önemsemiyorum 60'dan geçtikten sonra, MS olayının pazarlama taktiği olduğunu biliyorum ama mesela benim monitör'de 4 MS yazıyor. Gerçek değeri 10 MS falansa Lenovo'nun da gerçek MS değeri yanlış hatırlamıyorsam 3 ile 5 arasıydı, aradaki fark çok olduğu için insan gözü anlayabiliyorsa daha düşük MS'e geçmek FPS tarzı oyunlarda çok yarar sağlar diye düşünüyorum.
Kısaca 2.elden kazık olmayacak fiyata sattıktan sonra ki sanırım 2-3k uygun olacaktır diye düşünüyorum, üstüne de 2-3k arası koyduktan sonra daha iyi ergonomi, renk, çerçeve, doğruysa MS ve flat ekran almaya değeceğini düşünüyorum.
 
Konuları takip etmişsin. Gördüğün gibi her monitörü önermiyoruz. Bazıları cidden alınmayacak türde oluyorlar. IPS panel renk canlılığı ve parlaklığı olarak daha ön planda. VA panel ise daha iyi siyahlar için ve baskın tonda renkler ile ön planda. İkisinin de tercih ve kullanım alanı farklı.
Ben ghosting ve blacksmearing gibi dertlerinden dolayı VA panele kolay kolay yönelim sağlatmıyorum. Çok enderdir Motion blur seviyesi düşük olan VA panel.
Eğer siyah tonuyla çok içli dışlı değilseniz IPS mantıklı olacaktır.
Lenovo'nun bildiğin gibi kontrast arttırma özelliği bulunuyor. Yazılımsal bir özellik olsa da işlevseldir. O bütçede bunu sağlaması da cabası.
Ayaklarının biraz kaba ve büyük durması öznel bir eleştiri. Bazıları için hoş gözükse de bazı kullanıcılar için rahatsız edici olabiliyor. Buna siz karar vereceksiniz alırken.
Hz ve MS önemli bir konudur. Hz doğru ama Ms değerleri doğru yazılmıyor. 1 ms adıyla satılan OLED harici diğer panelli monitörler 1 ms değiller ve olamazlar. Öyle bir teknoloji o panellerde mümkün değil. Hz ise akıcılık demektir. Gözünüz 144Hz'ye alıştıysa aşağıya asla düşmeyin.
R25ı30, G24F-2, G2422 bu baktığınız monitörler kendi potasında başarılıdır. Lenovo'yu almazsanız eğer ucuzsa Gigabyte'yi alın eğer değilse MSI'yı alın.
 
Renk farklarını falan detaylıca öğrendikten sonra ilerdeki işimi de düşünerek zaten elimde de idare eden monitör varken aceleye getirmeden halledeceğim. Verdiğiniz bilgiler ve yardımlarınız için teşekkür ederim.

@Saint Lucia Hocam 24G2SP modeli indirimdeyken aldım ve şu an elime ulaştı. Ölü piksel yok, IPS glow'a gece bakacağım ama ghosting testini pek anlayamadım. Vaktiniz varsa yardımcı olabilir misiniz ? Gözümle baktığımda en üstteki ve ortadaki alandaki UFO'ların sol tarafında çok ufak motion blur varmış gibi sarı kısım gözüküyor. Video ile bakmaya çalıştığımda 30 FPS gibi gözüküyor ondan anlayamıyorum. Fotoğrafı da kasarak çektiği için pek doğru gözükmüyor. Anlatabildiysem bu normal mi ? Anlatamadıysam video çekip atmaya çalışacağım.

 
Son düzenleme:
Hocam 24G2SP modeli indirimdeyken aldım ve şu an elime ulaştı. Ölü piksel yok, IPS Glow'a gece bakacağım ama ghosting testini pek anlayamadım. Vaktiniz varsa yardımcı olabilir misiniz? Gözümle baktığımda en üstteki ve ortadaki alandaki UFO'ların sol tarafında çok ufak Motion blur varmış gibi sarı kısım gözüküyor. Video ile bakmaya çalıştığımda 30 FPS gibi gözüküyor ondan anlayamıyorum. Fotoğrafı da kasarak çektiği için pek doğru gözükmüyor. Anlatabildiysem bu normal mi? Anlatamadıysam video çekip atmaya çalışacağım.

Öncelile hayırlı olsun monitör. SP modeli SPU'nun biraz kısılmış halidir ama görüntü kalitesi aynıdır. O monitörde ghosting olmaz. Sizin baktığınız testi benim de görmem lazım. Görsel paylaşım yapmanız gerekiyor. Aşağıya bıraktığım resim ghosting yapan bir monitörün örneğidir. Sarılık değil siyahlık görmeniz gerekir. Eğer paneli daha hızlandırmak istiyorsanız OD ayarını yükseltin.

1611076253923.png
 
Teşekkür ederim. Telefon ile çekmeye çalıştım fakat HD ve 60 FPS çıkmadığı için pek bir şey anlaşılmıyor. İnternetten biraz araştırmalar yaptım. Overdrive'lı ve overdrive'sız olarak bunu buldum, bendeki de tam olarak böyle ve sanırım olması gereken de böyleymiş. Ghosting yokmuş. IPS glow'a da gece baktım, normale göre az ve azıcık bile rahatsız etmiyor. Şu anda gönderilen kablolar dışında gayet memmun kaldım. Bir de çok garip bir olay yaşadım: Curved ekrana alıştıktan sonra flat ekrana geçince ekran yine curved gibi gözüküyor ama çukur ayna gibi değil tümsek ayna gibi. Geldiğinde yamuk geldi zannettim hatta monitörün özelliği zannedip düzeltmeye falan çalıştım ama zamanla geçecekmiş okuduğum kadarıyla.
 

Dosya Ekleri

  • Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    867,8 KB · Görüntüleme: 5
Son düzenleme:
Curved ekrana alıştıktan sonra flat ekrana geçince ekran yine Curved gibi gözüküyor ama çukur ayna gibi değil tümsek ayna gibi. Geldiğinde yamuk geldi zannettim hatta monitörün özelliği zannedip düzeltmeye falan çalıştım ama zamanla geçecekmiş okuduğum kadarıyla.

Evet geçiyor. Beyin ve göz arasında ki alışkanlık diyoruz buna. Bir süre sonra flat monitöre alışacaksın ve Curved ekrana bakınca garip gelmeye başlayacak. Ghosting olmadığını öğrenmeniz iyi olmuş. Güle güle kullanın. 👍
 

Yeni konular

Geri
Yukarı