Acer Nitro 16 AN16-4 işlemcinin oyunda 90 derece olması normal mi?

meyeristhier

Centipat
Daha fazla  
RAM
DDR5 1 x 16GB
Ekran kartı
RTX 4060 8GB
İşlemci
Ryzen 7 7840HS
Öncelikle selam. Laptopum yeni elime ulaştı ve daha önce masaüstü odaklı bir oyuncu olduğum için laptop sıcaklıklarına dair pek bilgim yok. Yani elbette daha sıcak çalışacağını biliyorum, ama boştayken bu sıcaklık normal mi, pek bir fikrim yok. İnternette biraz bakındığımda 80-90 derecenin korkunç olduğunu söylediler. Önce Laptop'umun teknik özelliklerini yazayım.

Model numarası: AN16-41
Parça numarası: Nh. Qlley. 001.

BIOS'u güncelledim, bütün sürücüleri (GPU-CPU sürücüleri de dahil olmak üzere) yükledim. Oyunları daha indirirken 70 civarında takılıyordu. Ama dikaktinizi çekeyim, fiş takılıydı. Fişi bir çıkarayım dedim, anında 50 dereceye düştü ve o civarda sabit kaldı. Şöyle düşündüm, fiş takılıyken oyun moduna mı alıyor da yüksek performans aktifleşiyor?

Şu ana kadar sadece GTA 5 indirebildim. GTA 5 (bütün seçenekler ultrada, MSAA ve post FX hariç) oynarken performans seçeneği açıkta ekran kartım 59 derece oldu. Bundan yana hiç problem yok. İşlemcim ise 70-94 arası geziniyor. 90 civarında çok uzun durmuyor, geri düşüyor hemen ama zarar görsün istemiyorum arkadaşlar. Zaten yeni almışım. Turbo'da kullan derseniz de yurda döneceğim, arkadaşlarımı rahatsız etmek istemem.

FurMark GPU sonucu:

1699175315810.png

FurMark CPU Burner'da 80 civarlarında geziyordu.

Sorum şu. Endişelenmem gereken, garantiye yollamam gereken bir durum var mı? Kısa sürede yurduma dönmem gerekiyor ve bol bol ödevim var. Hızlı yanıtlar işimi kolaylaştıracaktır. Şimdiden teşekkürler.

Dosya Ekleri

• 1699175440994.png
    1699175440994.png
    30,8 KB · Görüntüleme: 114
Son düzenleyen: Moderatör:
Dengeli modda fanları full güçte çalıştıramıyor muyuz hocam? mesela normalde almam gerekenden birkaç fps düşük alayım ama fanım full devirde çalışsın gibi. Gerçi modların tam olarak farkını bilmiyorum.
İstersen yapabilirsin ama full güçte fanları çalıştırabilmek için kişisel bir alanın olması lazım, bir de kulaklık şart. Öteki türlü çok rahatsız edici yükseklikte ses.

Hocam sizinle aynı değerde çıkması şu an bayağı rahatlattı ama zaten Turbo'da böyle bir sonuç gelmesi normal gibi. 2 sorunum var, detaylıca yazayım.

1-) AMD sürücü Zaman Aşımı Problemi
Optimus modunda kullanırken bu problemi yaşıyorum, ekran kararıyor, sisteme erişemez hale geliyorum. Sistemi kilitliyor. NVIDIA GPU seçiliyken şu ana kadar hiç yaşamadım. Eğer Optimus kullanırken işlemci turbosunu kapatırsam da hatayı yaşamıyorum(?), emin değilim.

2-) Isınma
AcerSense'den performans ayarını kullanırken 100 dereceyi görebiliyorum. Hatta bu testi performans ayarıyla yaparsam 100 derece görürüm. Oyun oynarken de dengeli fan ayarlarında 90 civarında sabitleniyor. Sanırım siz çoğunlukla Turbo kullandığınız için sizde daha düşük oluyor sıcaklık, ayrıca laptop standı da kullanıyorsunuz.

Isınmadan yönelik problem yok gibi, ya dengeli ya da Turbo kullanmak lazım, dengelide de 90 derecelere alışmak lazım gibi. Şu an içim bayağı rahatladı.
1. problem muhtemelen AMD driveri kaynaklı.
2. de performans moduyla alakalı gibi.

Dostum şimdi hatırladım bu konuyu senle şu konuda tartıştık birkaç saat önce.

Zaman aşımı sorunun Dahili grafiğinde WattMan'dan dolayı. Bu bir hata ve servise göndermelisin cihazı.

Isınmaya gelirsek;

Performans modunda fanların hangi devirde çalışıyor onu bir kontrol et.

Dostum şimdi hatırladım bu konuyu senle şu konuda tartıştık birkaç saat önce.

Zaman aşımı sorunun Dahili grafiğinde WattMan'dan dolayı. Bu bir hata ve servise göndermelisin cihazı.

Isınmaya gelirsek;

Performans modunda fanların hangi devirde çalışıyor onu bir kontrol et.
İlla servise göndermem gerekiyor mu? Çünkü masaüstümde de Ryzen 5 5600g kullanıyorum, benzer zaman aşımı hatalarını orada da alıyordum. AMD cihazlarda sanki kaçış yok bu hatalardan. Çünkü işlemci direkt sorunlu olsaydı sadece NVIDIA GPU seçtiğim zaman da drop yaşatırdı, sıkıntı yaşatırdı diye düşünüyorum. Ama bir bakmalarında fayda olabilir elbette.

Performans moduna da bakarım birazdan

İlla servise göndermem gerekiyor mu? Çünkü masaüstümde de Ryzen 5 5600G kullanıyorum, benzer zaman aşımı hatalarını orada da alıyordum. AMD cihazlarda sanki kaçış yok bu hatalardan. Çünkü işlemci direkt sorunlu olsaydı sadece NVIDIA GPU seçtiğim zaman da drop yaşatırdı, sıkıntı yaşatırdı diye düşünüyorum. Ama bir bakmalarında fayda olabilir elbette.

Performans moduna da bakarım birazdan

WattMan AMD GPU'larda olur. İşlemciyle alakalı bir durum yok yani. Pil performansı için alıyosun sen optimusa. Alma Only GPU kullan pil 3 saat gidiyor zaten WattMan'dan da böylelikle kurtulmuş olursun. Dahili GPU hiçbir işine yaramıyor zaten.

Senaryo oyun
Mod Performans
Fanlar 4.2k çalışıyor.

Dosya Ekleri

• 1699632597826.png
    1699632597826.png
    3,3 MB · Görüntüleme: 45
WattMan AMD GPU'larda olur. İşlemciyle alakalı bir durum yok yani. Pil performansı için alıyosun sen optimusa. Alma Only GPU kullan pil 3 saat gidiyor zaten WattMan'dan da böylelikle kurtulmuş olursun. Dahili GPU hiçbir işine yaramıyor zaten.

Senaryo oyun
Mod Performans
Fanlar 4
Burada birisi wattman sürücülerden kaynaklı bundan dolayı garantiye yollamanın anlamı yok demiş

Senaryo oyun
Mod Performans
Fanlar 4
Tamamdır, Hitman açıp paylaşacağım hemen

Senaryo oyun
Mod Performans
Fanlar 4.2k çalışıyor.
1699633319414.png

1699633331103.png

Hitman 3 ultra ayarlar
Oyun senaryosu
performans modu

Son düzenleme:
Burada birisi WattMan sürücülerden kaynaklı bundan dolayı garantiye yollamanın anlamı yok demiş

Tamamdır, Hitman açıp paylaşacağım hemen

Eki Görüntüle 2009612
Eki Görüntüle 2009613

Hitman 3 Ultra ayarlar
Oyun senaryosu
Performans modu

Gayet normal dostum sıcaklıklar hiçbir problem yok. Yüzeyden 2-3cm kaldırırsan cihazı 2-3 derece daha aşağı iner GPU sıcaklığı oda 75-78 çok normal değer.

Günlük kullanıma al ve performansa al bir de öyle bakalım değerlere. Günlük kullanımda fan devirlerini yükseltmiyor olabilir.
Severed Steel açtım.
1699634897020.png

Sıcaklık bu oyuna özgü bir durum olabilir.
1699634916992.png

Hitman'a tekrar dönüyorum onunla mı alakalı diye

Çok ilginç hocam. Normalde 90 derece sabit oynuyorum.
1699635180264.png

1699635195768.png

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı