Açık liseye geçiş zorlaştırılmamalıydı

@0Emre öğrenci okuldan sonra dershaneye gidip 9'a kadar orada kalıyorsa ve haftasonları da dershaneye gidiyorsa nasıl bir hobiye vakti olabilir? Yeni getirilen karar okulda pinekleyen insanları okuldan ayıklamıyor, tüm öğrencileri okula gitmeye zorunlu bırakıyor. Okumak istemeyen öğrenci açığa geçer normalde ama artık bu da mümkün değil. Açık öğretim, eğitim sisteminin rezaletine karşı öğrencinin çözüm yolu idi. Her gün büyük bir zaman israfından kaçma yolu idi. Açık öğretim herkesin zannettiği gibi okula gitmeye hevesi olmayan tembel öğrencilerin yeri değildi sadece.
Öğrencinin okuldan çıkıp dershaneye gitmesi ve tüm gününü orada geçirmesi zaten saçmalık. Dediğim gibi bunlar yavaşça oturacak ve gelişecek şeylerdir, iyi bir müfredat ve eğitim kadrosuyla ortalama bir eğitim seviyesi hedefleyen bir öğrencinin ekstra ders görmesine zaten gerek kalmayacak. Şuan saçma sınav sistemimiz ve disiplinsiz eğitimin sonuçlarını görüyoruz. Ayrıca dünyadaki gelişmiş toplumların hemen hemen hepsinde 10-12 sene arası zorunlu eğitim vardır ve olmalı da zaten, gelişmiş bir toplum sadece eğitimle oluşur. Kusura bakmayın ama liseden bile mezun olmayacak bir adamın ülkeye en ufak katkısı dokunmaz. Aşağıya gelişmiş ülkelerdeki zorunlu eğitimi anlatan bir makale bırakıyorum.

Makale.

Öğrencinin okuldan çıkıp dershaneye gitmesi ve tüm gününü orada geçirmesi zaten saçmalık. Dediğim gibi bunlar yavaşça oturacak ve gelişecek şeylerdir, iyi bir müfredat ve eğitim kadrosuyla ortalama bir eğitim seviyesi hedefleyen bir öğrencinin ekstra ders görmesine zaten gerek kalmayacak. Şuan saçma sınav sistemimiz ve disiplinsiz eğitimin sonuçlarını görüyoruz. Ayrıca dünyadaki gelişmiş toplumların hemen hemen hepsinde 10-12 sene arası zorunlu eğitim vardır ve olmalı da zaten, gelişmiş bir toplum sadece eğitimle oluşur. Kusura bakmayın ama liseden bile mezun olmayacak bir adamın ülkeye en ufak katkısı dokunmaz. Aşağıya gelişmiş ülkelerdeki zorunlu eğitimi anlatan bir makale bırakıyorum.

Makale.
Ben de şunu diyorum: Eğitim sistemimiz bu kadar vasat iken önceliğimiz öğrenciyi okula kilitlemek değil eğitim sistemimizin kalitesini yükseltmek olmalıdır. Bir sınıfta 30-40 kişi gördüğümüz dersten alacağımız maksimum %10'luk verim için 8 saat okulda kalmaya gerek yok. Artı olarak neden açık lise okuyan öğrencilere okumamış gözüyle bakıyorsun? Eğitim ikiye ayrılır: örgün ve açık. Her öğrenci örgün eğitime uygun değildir ve buna gerek de yoktur. Bazı öğrenciler ev disiplinine daha uygundur. Eğitim toplumun temel yapı taşıdır ama okulla sınırlı bir kurum değildir.

Ben de şunu diyorum: Eğitim sistemimiz bu kadar vasat iken önceliğimiz öğrenciyi okula kilitlemek değil eğitim sistemimizin kalitesini yükseltmek olmalıdır. Bir sınıfta 30-40 kişi gördüğümüz dersten alacağımız maksimum %10'luk verim için 8 saat okulda kalmaya gerek yok. Artı olarak neden açık lise okuyan öğrencilere okumamış gözüyle bakıyorsun? Eğitim ikiye ayrılır: örgün ve açık. Her öğrenci örgün eğitime uygun değildir ve buna gerek de yoktur. Bazı öğrenciler ev disiplinine daha uygundur. Eğitim toplumun temel yapı taşıdır ama okulla sınırlı bir kurum değildir.
Zaten anladım dediğin şeyi ve haklısın, ben de diyorum ki zaten iyi bir "adım" oldu sadece. Kendi başına tek bir adım eğitim kalitemiz için yeterli olmaz, ama bunu bu tarz reformlar yaparak ufak ufak değişebiliriz. Bu yapılması en basit şeylerden biriydi, bu nedenle en önce bu yapıldı, ben diyorum ki diğer bahsettiğim eğitim kadrolarını ve müfredatı iyileştirme tarzı reformları yaparlarsa da eğitim kalitemiz illa ki yükselir. Ha tabii bu tarz reformları yaparlar mı ne kadar güveniyorum şuan ki yöneticilere dersen pek değil ama en azından bu adımı atmaları bile hoşuma gitti.

İkinci soruna gelecek olursam ben açık öğretime tamamen karşı değilim ama şunu kesinlikle kabul etmemiz lazım şuan var olan açık öğretim sistemimiz çöpten ibaret. Bakın kötü demiyorum çöp sadece. Açık öğretimin şuan kullanım amacı insanların 12 yıl zorunlu eğitimden kaçmak için geçtiği bir sistem, sınavların internetten yapılıyor ve her bir sınavın cevabını telegrama atıyorlar zaten. E hani 12 yıl zorunlu eğitim? Adam açık öğretim sayesinde hiç soru çözmeden kendini gram geliştirmeden bir şekilde belge sahibi oluyor, yüz yüze yapılan sınavlarda sınava girmeden önce 10 dakika konuyu okuyup sınava girip direkt geçebileceğiniz türde sınavlar. İlla ki gerçekten çalışan ve kendini geliştiren insanlar vardır ama geçişlerin %99.9'u pinekleyen insanlardan oluşunca ne yazık ki sonucu bu oluyor.

Bilmem derdimi anlatabildim mi, şuan öğrencilerin ağrı çektiğini biliyorum ki zaten ben de bir öğrenciyim ve direkt farkındayım ama son 20 senedir aldığımız kararların sonucunu çekiyoruz ne yazık ki.

Bu yapılması en basit şeylerden biriydi, bu nedenle en önce bu yapıldı
Eğitim reformlarının sırası kolaydan zora şeklinde mantık dışı bir sıralama ile yapılmamalı. Verilen kararların faydası olmalı. Ülkemizde büyük bir niteliksiz eğitim sorunu varken öğrenciyi okula kapatmak onu geliştirmez aksine geriye götürür.
sınavların internetten yapılıyor ve her bir sınavın cevabını telegrama atıyorlar zaten.
Zaten açık öğretime geçiş zorlaştırılacak dendiğinde herkesin beklentisi sınavların yüz yüze yapılması idi. Ben de bunu istiyordum ama gel gör ki açık öğretimin kalitesini yükseltmek yerine onu temelden bitirmeyi tercih ettiler.

Eğitim reformlarının sırası kolaydan zora şeklinde mantık dışı bir sıralama ile yapılmamalı. Verilen kararların faydası olmalı. Ülkemizde büyük bir niteliksiz eğitim sorunu varken öğrenciyi okula kapatmak onu geliştirmez aksine geriye götürür.

Zaten açık öğretime geçiş zorlaştırılacak dendiğinde herkesin beklentisi sınavların yüz yüze yapılması idi. Ben de bunu istiyordum ama gel gör ki açık öğretimin kalitesini yükseltmek yerine onu temelden bitirmeyi tercih ettiler.

Yarın halk eğitime gidip bir depremzede olarak şansımı deneyeceğim ayrıca sınav konusunu soracağım merak ettiğiniz soru varsa yazabilirsiniz.

Boşuna gitme ben gittim ve dedikleri şey AÖL' nin sitesinde duyuru yapılınca kayıtlar başlayacakmış. O şartlar karşılanmadan kayıt olamazmış. Rezalet bir şey. Bir arkadaş reform falan diyor ama bu reform öyle olmaz önce kalite düzeltmesi sonra zorlama olur ki zorlamaya bile gerek kalmaz. Şimdi zorlayacak insanlar canı sıkıla sıkıla gidecek okula ondan sonra bekle babam bekle... Kalite düzeltmesi yapacaklarmış. Zannetmiyorum. Tek dertleri öğrenciler bu iğrenç eğitim sisteminden bağlarını koparamayıp ezbere dayalı robot gibi yetişmekten kaçamasın.

Ortalaması 2'yi zar zor yakalayıp her gün uzaktan eğitim diye çığıran üniversite öğrencilerini anımsatıyorsunuz. Veriler ortada.

1694444213938.png
1694444224305.png

"Zorunlu eğitim kavramının ülkelerin gelişmişlik düzeyini özellikle uzun ama zaman zaman da kısa vadede etkilediğini söylemek mümkün olacaktır. “Gelişmiş” olarak adlandırabileceğimiz ülkelerin zorunlu eğitim sürelerinin uzunluğundan ziyade zorunlu eğitime geçtikleri tarihler büyük önem arz etmektedir. Başka bir ifadeyle zorunlu eğitimi kim daha önce getirdiyse o ülkenin gelişmişlik düzeyi bugün diğer ülkelerin üzerinde görülmektedir."

"Türk Eğitim Sisteminde ortaöğretime örgün eğitim dışında devam edebilme durumu kesintisiz olarak tanımlanan eğitimi kesintiye uğratabilmektedir. Diğer önemli bir nokta, eğitimin kesintili olup örgün eğitim zorunluluğunun olmaması, Türk Eğitim Sisteminin genel ilkeleri arasında yer alan eşitlik ilkesinin aksine kız çocuklarının eğitim hakkını kullanmalarını engellemektedir. Özellikle Türkiye’nin bazı bölgelerinde kız çocuklarını okula göndermek istemeyen veliler açık liseye kayıt yaptırmakta fakat daha sonra buraya da devamın sağlanmasına müsaade etmemektedir. Hatta erken yaşta yapılan evliliklerin bir nedeni de öğrencinin okuldan alınarak evliliğe yönlendirilmesi olarak görülmektedir. Bu noktada ciddi kayıplar yaşanabilmektedir. Sistem kesintiye uğramaktadır. Bu durum ayrıca, okul terklerindeki oranı da yükseltmektedir."

Dendiği gibi zorunlu eğitim sağlanmak zorunda ve zaten oldukça geç kalmış bir ülke olarak sırf sizi kötü etkiliyor ve sırf sizin sınav seneniz diye bir sene daha bekleyemeyiz. Biliyorum belki zorluyor ama sorumluluklarınız ve doğdunuz ülke bu ve yazdığı gibi 1824'ten beri doğru düzgün bir sistem getiremiyorlar. Belki daha akıllı bir ülke olsaydık bunları konuşuyor bile olmayacaktık. Ayrıca sınav senesi olan kişilerin devamsızlıktan kalması gibi bir durum yok.

Kaynak

Ortalaması 2'yi zar zor yakalayıp her gün uzaktan eğitim diye çığıran üniversite öğrencilerini anımsatıyorsunuz. Veriler ortada.

Eki Görüntüle 1940717Eki Görüntüle 1940718

"Zorunlu eğitim kavramının ülkelerin gelişmişlik düzeyini özellikle uzun ama zaman zaman da kısa vadede etkilediğini söylemek mümkün olacaktır. “Gelişmiş” olarak adlandırabileceğimiz ülkelerin zorunlu eğitim sürelerinin uzunluğundan ziyade zorunlu eğitime geçtikleri tarihler büyük önem arz etmektedir. Başka bir ifadeyle zorunlu eğitimi kim daha önce getirdiyse o ülkenin gelişmişlik düzeyi bugün diğer ülkelerin üzerinde görülmektedir."

Dendiği gibi zorunlu eğitim sağlanmak zorunda ve zaten oldukça geç kalmış bir ülke olarak sırf sizi kötü etkiliyor ve sırf sizin sınav seneniz diye bir sene daha bekleyemeyiz. Biliyorum belki zorluyor ama sorumluluklarınız ve doğdunuz ülke bu ve yazdığı gibi 1824'ten beri doğru düzgün bir sistem getiremiyorlar. Belki daha akıllı bir ülke olsaydık bunları konuşuyor bile olmayacaktık. Ayrıca sınav senesi olan kişilerin devamsızlıktan kalması gibi bir durum yok.

Kaynak
Biz zorunlu eğitime karşı değiliz. Eğitim istemiyorda değiliz. Kimseyi bilmem ama her okul bir değil. Okul çıkışında elinde bıçaklı insanlar görmek zorundamıyım ben? Neden? Eskiden yaptığım hatamdan kaynaklanıyor tabii. Suç benim çalışmadım. Ama şimdi kendime çalışma sözü vermişken böyle bir durum yaşandı. Bu konuyu bir bırakalım. Zorunlu eğitim vererek gelişmiş dediğiniz ülkelerin eğitim sistemleri zorunlu oldukları için değil güzel ve eğlenceli eğitim verdikleri için gelişmiş oluyorlar. (İlaveten eğitim aile içerisinde başlar. Ülkemizin insanları eğitilmiyor. Sokağa salınıyor ve sonuç bu. Bizlerden önce anne, baba olmak isteyen kişilere çocuk psikolojisi ile alakalı eğitimler verilmeli) İnsanları zorlamakla bir ülke gelişmez, gelişemez. Sen insanlara eğitimi sevdireceksin ki ülke gelişsin. Bir noktada size katılırım bizim vatandaşlar eğitim güzel olsa bile çoğu kesim kafasına göre yaşar o ayrı mesele. Ama daha eğitim sistemi güzelleştirilmemiş. Bu ilk adım falan diyorsun ama ilk adım zorlayarak atılmaz. Örnek verecek olursam bebekler. Evet bebeklere yemek yedirilirken zorlarsan ne olur? Tükürür, sıçratır. Ama eğlenceli bir şekilde yedirirsen kendiliğinden gerisi gelir zaten. Bebek ile bu yaşta insanları karşılaştırmak biraz saçma biliyorum ama örnek vermek açısından yazdım. İlk önce ilgi çekici hale getirecekler, dersler güzel geçecek, öğrencilere ezbere dayalı değil öğrenmeye dayalı ve nesline uygun eğitimler verecekler ki zorlama olsun. 10 yıl önceki öğrenci ile şimdiki öğrenci bir tutulamaz! İnstagramda o kadar kimya, fizik videoları var. Ve ilgi çekiyor izliyorum. Neden? Çünkü eğlenceli bir şekilde anlatıyor konuyu. Şimdiki sisteme baktığın zaman bildiğin seni zincile tutuyorlar zorla şunu ezberle diyorlar. Bu eğitim olamaz. Bir insana zorla bir şey yaptırmak çok zordur. Sevdirerek yaptırmak çok daha kolaydır. Bizim MEB' nın suçu ezbere dayalı eğitimde ısrar etmesi. Hatta sana şunu söyleyeyim taa 3.-4. sınıf aralığındayken bir EGO otobüsün üstünde "Ezbere dayalı değil, öğrenmeye dayalı eğlenceli eğitim." diye bir reklam gördüm. O zaman anlamadım ama şimdi o kadar iyi anlıyorum ki... Düşün kaç sene önceden başlamış bu eğitim şekli. Onca kişi sana söylemesine rağmen zorla eğitim, zorla eğitim diyorsun. Umarım düzgün bir şekilde, anlayacağın bir biçimde anlatmışımdır.

Ayrıca sınav senesi olan kişilerin devamsızlıktan kalması gibi bir durum yok.
İyi bakmamışsın sanırım. Yeni uygulamalarda artık devamsızlığı özürsüz 10, özürlü 20, toplam 30 günü geçen kişilerde artık başarı puanları ne olursa olsun sınıf tekrarı yapacaklar. Ne güzel bir zorlama sistemi değil mi?

Son düzenleme:
İyi bakmamışsın sanırım. Yeni uygulamalarda artık devamsızlığı özürsüz 10, özürlü 20, toplam 30 günü geçen kişilerde artık başarı puanları ne olursa olsun sınıf tekrarı yapacaklar. Ne güzel bir zorlama sistemi değil mi?
12.Sınıfların muaf olduğuna dair bir haber okumuştum, doğru değilse kötü karar. Önceki yazdıklarına da kusura bakma ama cevap vermeyeceğim çünkü hemen hemen aynı şeyleri yazarım. Ama kısaca özetlemek gerekirse kalitesiz müfredat ve eğitim sisteminin farkındayım, fakat bu zorunlu örgün eğitim olmamalı anlamına gelmiyor. Uzun vadede bizi çok ileriye atacak bir durum.

Böyle olacağı belliydi, zamanında çok belirttik; fakat öğrencilerin çoğunluğu kötülüğünü istediğimizi düşündü ve kendi kafasının dikine gitti. Sonucunda keşke açık liseye geçseydim dediler :D Her zaman derim, şu sistemde açık lise tamamıyla avantajdır.

@333365 Hocam sistemin ve yönetimin ne kadar rezil ve çıkarcı olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Üzerlerinde bir gram hakkım varsa haram olsun. Ben 12. Sınıf öğrencisiyim ve okuduğum lisede 23 saat sözel ders görüyorum. Bunlardan sınav olacağım. Bu sınavlardan 50'nin altında not almamam gerekiyor. Bütün bunlar varken ben sayısal derslerime çalışacak vakit bulamam. Bulsamda artık pertim çıktığı için verimsiz olur. Açığa almayı düşünüyordum ancak öğrenciyi ilimden yıldırma bakanlığı gene bir son dakika golü çaktı. Sizce ne yapmalıyım? Nasıl açığa geçerim? Detayları açmış olduğum konuda konuşabilir miyiz? Şimdiden ayırdığınız vakit için teşekkürler.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı