Adolf Hitler'in yaptığı şeyleri nasıl yorumlarsınız?

Almanya o zaman Yunanistan'ı işgal etmişti. Hiç olmasa Almanya ile anlaşma yapıp adaları geri alabilirdik diye düşünüyorum.
Kıbrıs adasını da geri alabilirdik.

Evet belki adaları alabilirdik fakat Hitler'in yenip yenileceğini bilemezdik mihverin yanında girsek bile bizde 1946 da işgal olmus(nitekimki o zamanlar Türkiye çokda bir etkisi olmazdı yani birnevi faşist İspanya gibi olurdu) ve büyük ihtimalle sevr anlaşmasındaki topraklara dönmüştük.
Almanya o zaman Yunanistan'ı işgal etmişti. Hiç olmasa Almanya ile anlaşma yapıp adaları geri alabilirdik diye düşünüyorum.
Kıbrıs adasını da geri alabilirdik.

Hakta ismet inönünün böyle bir sözü vardır adaları kayıtsız şartsız kullanmak üzere alabiliriz. Yoksa bu yüzden İngiliz'lerle ve yunanlılarla ihtilafa giremeyiz. Karsadan selam. İsmet inönü.
Almanya o zaman Yunanistan'ı işgal etmişti. Hiç olmasa Almanya ile anlaşma yapıp adaları geri alabilirdik diye düşünüyorum.
Kıbrıs adasını da geri alabilirdik.

Cumhurbaşkanı'nın cevabının tarihi 26 Eylül 1943'tür. Almanların takımadaları Türkiye'ye, üstelik de güdümlü bir şekilde teslim etmesi akıl sahiplerinin kabul edeceği bir durum değildir. Fevkalade tehlikelidir. Düşününüz ki birkaç ay evvel müttefikler, en başta Amerikalı'lar, İtalya'dan saldırıya geçmişlerdir. Bir yandan da Avrupa'ya bir çıkarma yapılacağı, yeri belli olmasa da artık bir sır değildi. Böyle bir hediyeyi kabul eden Türkiye'nin başına neler gelirdi, düşünmek ve tahmin etmek kolaydır. En kötüsü de faşizmin tasallutundaki Türkiye'yi kızıl Ordu'nun kurtaracağıdır(!). Batılılar sadece Yunanistan ve İtalya'yı işgal etmek gibi bir görev üstlendiler. Balkanlar'daki bütün alman müttefikleri sovyet Rusya'nın eline bırakıldı.
 
Son düzenleme:
Savastan hayir gelmez, diktator ve irkci bir liderin kazandigi savastan hic hayir gelmez. Eger Almanya Rusya'ya girmeyip ikinci dunya savasini kazansaydi elindeki guc ile Turkiye'ye de saldirabilirdi ki bu kisilikte bir insanin Turklere hayranlik duyup onlara ellemeyeyim diyecegini hic dusunmuyorum. Turkiye'nin kurulusu ve Ataturk'un yaptiklari elbette pek cok ulkeyi ve lideri etkilemestir ama Hitler'in o donem soylediklerinin cogu bence bizi savasa cekebilmek adinaydi, sevdiginden degil.
 
Hayır, kesinlikle bir fayda sağlamazdı. Kaç defa savaşa sürüklenmeye çalıştığımızı herkes biliyor zaten. Almanya savaşı kazanayım deyip sen öyle bir senaryo kurana kadar yanındaki Sovyet seni çoktan ham yapmış olurdu zaten. Türkiye'nin düşmesini geciktiremez, Türkiye düşünce kendisine fazladan cephe açmış olurdu. Daha da hızlı erirdi Nazi Almanyası.
 
Eğer Stalingrad düşseydi belki savaşa Almanların tarafında katılabilirdik ama fayda kesinlikle sağlamazdı. Adam kendi ırkını üstün kılmak için veriyor tüm savaşlarını bunu unutmamak lazım.

Ayrıca yaptığı şeyler övülecek şeyler değil. Evet çökük Almanya'yı çok hızlıca kalkındırdı ama daha sonra da halkını karanlığa yolladı bununla yetinmeyip fazlasıyla insanlık suçu işledi. Neyse ki zekice davranıp savaştan uzak kaldık.
 
Türkiye Almanya'nın yanında savaşa girseydi ve almanlar kazansaydı ülkenin durumu ne olurdu?
Bence bu pek mümkün değil, Hitler'in Türkler'i sevdiği doğru fakat kendisi dindar bir Hristiyan.

Faşizm'de kısmen şeriat vardır, bu yüzden Faşist bir hükümetin kendisinden farklı bir dine mensup olan bir devletle iyi geçinmesi pek mümkün değil.

Ayrıca İsmet İnönü gibi; Mustafa Kemal Atatürk'ün en çok güvendiği arkadaşlarından birisi olan bir liderin dünyada büyük yıkımlara yol açan Nazi Almanyası'nı destekleyecek kadar aşağılık bir lider olduğunu düşünmüyorum.

Kısaca Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Almanya'nın yanında olduğu bir senaryonun yaşanması hiç mümkün değil. Almanya'nın yanında savaşa girdiğimizi varsayacaksak İslam'ı bütün Türk tarihinden silmeliyiz.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı