@Batina Şimdi bu çocuk çalışıp çabalayıp kazanıyor, kazandığı paralarla aldığı eti, sütü, peyniri ailesine verip yemek yaptırıyor okul masraflarını kendi karşılıyorsa tamam. Üstüne birde arttırabildiği kadarını verip bilgisayar istiyorsa haklı çocuk. Ama okul masrafları, yiyecek, içecek, giyecek aileye ait. Çocuk çalışıyor bir esprisi kalmaz o zaman.
Şu dediğinize kendiniz gülmüyorsanız ben size daha hiçbir şey demiyorum. Dediğiniz şeylerin hepsi ama hepsi ailenin yapması gereken şeyler zaten. Öyle, ben çocuk yaptım, saldım çayıra diye bir şey yok.
Şunu da söyleyeyim, çocuk hiç çalışmasa bile, sadece okul harçlıklarıyla biriktirse bile -o parayı aile de verse- o para kendinin sayılır çünkü o parayı biriktirmese yemeğe, ulaşıma vs. gidecekti ki bunları zaten aile karşılamak zorunda. Dolayısıyla o para aslında ailenin değildir.
Dediğiniz şeyleri yapan çocuklar 2K öncesinde kaldı. O zamanlar ülkenin refah düzeyi şimdiye oranla çok çok azdı. Teknoloji de gelişmemişti. Artık özellikle modern şehirlerde böyle şeylere rastlamak çok ama çok nadir. Onlar da zaten mecburiyetten yapıyorlar ellerinde imkan olsa kimse o kadar iyi niyetli düşünüp aileme yardım edeyim demez.
Üniversite bitirince zaten herkes çalışmak zorunda kalacak ve ömrünün neredeyse sonuna kadar bu devam edecek. Peki, ne zaman ''çalışmak'' dışında aktivitelerle ilgilenecek? İşte tam da bu yaşlarda.
Malesef bu işler böyledir. Babalar, kız çocuklarına daha fazla önem verir, onların boş, fuzuli işlerini karşılarlar ama erkek çocuklarına gelince var senin bilgisayarın, telefonun, o sana yeter der.
Bu arada, gözümden kaçmadı birileri telefon zorunlu bir ihtiyaç demiş, üşendim o kişileri bulup alıntılamaya çıksınlar karşıma onlara da iki çift sözüm var. Arama yapma, mesajlaşma gibi durumlar zorunlu ihtiyaçlar olabilirler, peki bunları sıradan bir dokunmatik telefon yapmıyor mu? Ömür desen, iPhone telefonların ömürlerini kasıtlı olarak getirilen güncellemelerle düşürüyorlar. Sıradan telefonlardan bile kötü. Tamamen hava atmak için alınan bir telefon, başka bir şeyi yok.