Çözüm Akasa flexa FP5 fan çoklayıcı ile devir kontrolü

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Akasa flexa FP5 fan çoklayıcı alıp fan devri yapamayan çok fazla kişi gördüm. Bunun sebebi ise çoklayıcının sadece CPU_FAN pinlerinde çalışması. Bu sorunun çözümü şu şekilde:

1622320580414.png


1- Eğer anakartınızda bir adet CPU_FAN girişi varsa:

Resimde işaretli olan 4 pinli PWM referans kablosuna CPU soğutucunuzun fanının kablosunu taktıktan sonra geri kalan 3 pinli girişlere kasadaki fanlarınızı bağlayın. Ardından anakarta bağlanan kısmı işlemci soketinin yakınlarında bulunan CPU_FAN pinlerine bağlayın. Bunu yaptıktan sonra fanlarınızın devrini, BIOS veya Windows üzerinden çeşitli programlar kullanarak (ASUS fan Tweak'ya da MSI Dragon Center gibi) CPU_FAN sekmesinden ayarlayabilirsiniz.

2- Eğer anakartınızda iki veya daha fazla CPU fan girişi varsa:

Bu sefer 4 pinli PWM referans kablosuna PWM özelliği olan (4 pinli) herhangi bir fanı taktıktan sonra geri kalan fanlarınızı da 3 pinli girişlere bağlayın. Anakarta bağlanacak kısmı kullanmadığınız bir CPU_FAN pinine bağladıktan sonra fanlarınızın devrini BIOS üzerinden veya aynı programları kullanarak CPU_FAN girişinin numarasını içeren sekmeden yapabilirsiniz.

Notlar:

Çoklayıcının neden sadece CPU_FAN girişlerinde çalıştığını saatlerce araştırmama ve incelememe rağmen anlayamadım, gerçekten çok mantıksız. Sanırım bunun için anakartların devre tasarımlarını bilmek gerekiyor. Eğer tahminleriniz varsa yazarsanız çok mutlu olurum. Çoklayıcının pump_fan pinlerinde çalışıp çalışmadığını bilmiyorum. Anakartımda sıvı soğutma desteği bulunmamasından dolayı bunu test edemiyorum. Eğer test etme imkanı olan varsa deneyip sonucunu buradan paylaşabilir. Son olarak bu yöntemleri kullanırken sisteminizin herhangi bir bileşenine veya fanlarınıza zarar vermeniz durumunda hiçbir sorumluluk kabul etmiyorum.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı