Allah'a neden tapayım?

Burakyilma

Centipat
Daha fazla  
Ben neden Tanrı'nın verdiği şeye şükrediyorum, aksi takdirde şükretmezsem ve tapmazsam cezalandırılıyorum?

Yani beni yarattığı için mi şükredeceğim?
Yani benim ona şükretmem için mi beni yaratıyor? Ne saçmalık.

Yaratmasa idi o zaman.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben neden Tanrı'nın verdiği şeye şükrediyorum, aksi takdirde şükretmezsem ve tapmazsam cezalandırılıyorum?

Yaratmasa idi o zaman.

Onun ihtiyacı yok sen ona teşekkür etmek için yapıyorsun bunu.

Kur'an'da "Sizi bana kulluk etmeniz için yarattım." der ama o her şeyi yaratmıştır zaten.

Yani nedenini sorgulamak saçma çünkü nedeni de o yarattı.

Ben Allah'ı şöyle düşünüyorum; her insan aklımızda bir özelliği ile kalır kimisi iyi konuşur, kimisi iyi futbol oynar, Allah'ın da olayı her şeyi yaratması onu Allah yapan her şeyi yaratması.

Son düzenleyen: Moderatör:
Annemize babamıza "bir şeyler" yapalım o zaman bizim doğmamızı sağladıkları için. Yaşın da küçükmüş. İnternetten, yaşıtlarından böyle bilgiler edineceğine kendin tüm dinleri araştır ve bir kanıya var. Körü körüne olmaz bu işler.

Sen olaya hangi açıdan baktığına göre değişir. Dinsel açıdan bakarsan Tanrı’nın yaratmayı bir lütuf olarak gördüğünü ve şükrün zorunluluktan çok bu lütfu fark etme bilinci olduğunu söyler. Ama felsefi açıdan bakar isen bir varlığın seni önce varlığa zorlayıp sonra minnet beklemesinin özgürlükle bağdaşmadığını, hatta “yaratılmasaydım şükretme zorunluluğu da olmazdı” düşüncesinin etik açıdan daha tutarlı olabileceğini, bu nedenle şükür–ibadet–ceza ilişkisini birçok filozofun adaletsiz, gereksiz veya otoriter bulduğunu savunur.

Yaratmasa idi o zaman.

Tam senin gibiler için yazıyor kuran-ı kerimde dinde zorlama yoktur. Gerçekten doğru eğriden ayrılıp iyice belli olmuştur. Artık kim şeytânî güçleri inkâr edip Allah'a inanırsa, muhakkak kopması mümkün olmayan sağlam bir kulpa sarılmış olur. Ve inanmaz ise öteki dünyada çok büyük bir azap vardır istertap ister tapma zorlama yok.

Zaten.

Tam senin gibiler için yazıyor kuran-ı kerimde dinde zorlama yoktur. Gerçekten doğru eğriden ayrılıp iyice belli olmuştur. Artık kim şeytânî güçleri inkâr edip Allah'a inanırsa, muhakkak kopması mümkün olmayan sağlam bir kulpa sarılmış olur. Ve inanmaz ise öteki dünyada çok büyük bir azap vardır istertap ister tapma zorlama

Zaten sorun şu neden yarattı
Ki zaten çoğu kaynakta kendini tanıtmak için yarattığı yazıyor.

Tam senin gibiler için yazıyor kuran-ı kerimde dinde zorlama yoktur. Gerçekten doğru eğriden ayrılıp iyice belli olmuştur. Artık kim şeytânî güçleri inkâr edip Allah'a inanırsa, muhakkak kopması mümkün olmayan sağlam bir kulpa sarılmış olur. Ve inanmaz ise öteki dünyada çok büyük bir azap vardır istertap ister tapma zorlama yok.
İslama inanıyor isen inançsız birisini ister inan ister inanma diyip zorunluluk yok demek biraz saçma olur. Zorunluluk olmayabilir ama islamı tebliğ etmek davet etmek neden böyle neden şöyle diye açıklamak da büyük sevaptır farzı kifayedir aynı zamanda.

Kuranı da vermeseydi (yani bir rehber yollamasaydı) beni de yaratmasaydı yarattıysa da şükretmemi zorunlu kılmasın yaratılmayı ben seçmedim.

Çoğu kaynakta kendini tanıtmak için yarattığı yazıyor.

Kainatın yaratıcısı olan Allah ne gerek duysun kendini tanıtmaya hoca diye geçinen adamların safsataları yeri ve gökleri yoktan var eden Allah teâlâ canlı veya cansız hiçbir varlığı boş yere yaratmamıştır. Evrende her varlığın bir yeri ve değeri vardır. Câmit (cansız) varlıkların, bitkilerin ve hayvanlar aleminin yaratılışında görülen, akla durgunluk veren hareket, çekme, itme ve denge kanunları, yerde ve gökte bulunan her şeyin insanın hizmetine sunulması, yaratılış hikmetlerini gösteren bazı belirtilerdir. Bazı câmit varlıklar, bitki ve hayvanlar önce birbirlerine, gelişme, üreme ve varlığını sürdürme için destek, gıda ve yem teşkil ederler. Yararlanılabilir bir hale gelince de insan bedeni için gıda ve rızık olurlar. İnsanın rızkı, ömür boyu yiyip tükettiği, giyip eskittiği şeylerdir. Bu duruma göre, dünya ve çevresindeki maddî varlıklar, insanın hizmetine sunulmuş araç varlıklardır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı